| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Proizvodnja amonijaka iz odpadnih plinov
Katarina Turk, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Ob neprestanem onesnaževanju okolja je potrebno stremeti k učinkovitim rešitvam glede zmanjševanja odpadnih snovi in izpustov v ozračje. Ponovna uporaba odpadnih plinov predstavlja potencialno rešitev za prihodnost. Proizvodnja amonijaka poteka iz vodika in dušika, ki ju lahko pridobivamo iz odpadnih plinov, natančneje iz dimnih plinov in z uplinjanjem plastike. S tega vidika se zdi uplinjanje odpadne plastike kot dobra rešitev, saj hkrati zmanjšujemo količino odpadnih snovi, poleg tega pa obstaja možnost uporabe plinov, ki pri tem nastajajo. Namen diplomskega dela je raziskati področje ponovne uporabe odpadnih plinov za pridobivanje amonijaka, simulirati proces proizvodnje amonijaka ter določiti kritične procesne parametre, ki ključno vplivajo na učinkovitost procesa. Predstavljene so računalniške simulacije proizvodnje amonijaka, ki so izvedene s programskim paketom Aspen Plus. Rezultati kažejo, da dobimo večjo količino želenega produkta na iztoku ob izbiri relativno nižjih obratovalnih temperatur ter relativno višjega obratovalnega tlaka v reaktorju in separatorju.
Keywords: amonijak, odpadni plini, ponovna uporaba, simulacija, Aspen Plus
Published: 24.09.2020; Views: 205; Downloads: 56
.pdf Full text (984,68 KB)

2.
Reaktivna absorpcija CO 2 v mešanice ionskih tekočin in etanolamina
Katarina Turk, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V zadnjem stoletju so človekove dejavnosti v ozračje izpustile velike količine CO2 in drugih dimnih plinov, ki so posledica globalno segrevanje. To lahko s časom vpliva na zaloge vode, na okolje, na naše zdravje in varnost. Odstranjevanje emisij CO2 iz dimnih plinov je zelo pomembno s stališča narave in nam predstavlja velik izziv. Procesi za odstranjevanje CO2 iz dimnih plinov temeljijo na kemijski in fizikalni absorpciji v tekočinah. Etanolamin je najbolj pogost amin za zamreževanje CO2. Velik potencial za zamreževanje CO2 iz dimnih plinov pa prikazujejo tudi ionske tekočine, zaradi njihovih unikatnih lastnosti, kot so stabilnost v velikem temperaturnem razponu, nehlapnost in visoko tališče, ki se kaže s toplotno stabilnostjo. Namen diplomskega dela je bil osredotočen na možno uporabo mešanic etanolamina in ionskih tekočin kot sredstvo za zamreženje CO2. Ta proces je prvič zasnoval Camper s sodelavci, ko je predlagal mešanje ionskih tekočin s skomercializiranimi amini. V eksperimentalnem delu smo mešanice vode in etanolamina primerjali z mešanicami ionskih tekočin in etanolamina, po tem, ko smo jim dodali CO2. Spremembe temperatur vzorcev smo med procesom opazovali in jih na koncu primerjali. Za nadaljno karakterizacijo smo uporabljali Fourirerjevo transformacijsko infrardečo spektroskopijo (FTIR).
Keywords: CO2, etanolamin, ionske tekočine, absorpcija, desorpcija, fazna ravnotežja, zamreženje CO2
Published: 26.09.2013; Views: 1369; Downloads: 115
.pdf Full text (1,95 MB)

3.
MANAGEMENT KADROVSKIH VIROV V OBČINSKI UPRAVI OBČINE TRŽIČ
Katarina Turk, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Dobro upravljanje s človeškimi viri zahteva v organizaciji ustrezno kadrovsko funkcijo, ki lahko bistveno pripomore k razvoju organizacije. Kadrovski management mora tako biti v organizaciji pravi poslovni partner, ki s pravilno izbiro kadrov, planiranjem kadrov in njihovega izobraževanja, razporejanjem in razvojem kadrov lahko bistveno pripomore k doseganju strateških ciljev organizacije. Upravljanje s kadrovskimi viri v javni upravi, konkretno v lokalni skupnosti oziroma občini, je specifično zaradi porabe javnih sredstev, zakonskih določil, stalnega povečevanja zahtev občanov k povečanju količin in predvsem kvalitete storitev javnega sektorja, sledenja načelom, ki zagotavljajo objektivnost in služijo javnemu interesu ipd. Zaradi pravilnega razumevanja posameznih izrazov, ki se v literaturi uporabljajo različno, smo v teoretičnem delu diplomske naloge najprej definirali osnovne pojme, ki so neposredno povezani s kadrovsko funkcijo, kot jih navajajo različni avtorji. Ker je diplomska naloga vezana na konkretno organizacijo – občinsko upravo Občine Tržič, smo v osrednjem delu s pomočjo analize predpisov in internih dokumentov občinske uprave ter intervjuja pripravili pregled sedanje dejavnosti upravljanja kadrovskih virov v konkretni občinski upravi. Pregled obstoječega stanja smo dopolnili z anketo zaposlenih, s katero smo skušali ugotoviti, kako zaposleni zaznavajo posamezne kadrovske dejavnike. Z diplomsko nalogo smo želeli poudariti in utemeljiti vlogo kadrovskega managementa v konkretni organizaciji občinske uprave in pripraviti predlog organiziranosti kadrovske službe vključno s predlogi za bolj učinkovito izvajanje dejavnosti upravljanja s kadrovskimi viri v tej organizaciji. Prepričani smo, da bodo oblikovani predlogi pripomogli doseči cilj učinkovite občinske uprave.
Keywords: - kadrovski management - javna uprava - kadrovska funkcija
Published: 17.07.2009; Views: 2186; Downloads: 299
.pdf Full text (587,95 KB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica