| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ZUNANJI VPLIVI NA OBRATOVANJE KABLOV
Jure Hojnik, 2015, master's thesis

Abstract: Elektrodistribucijska podjetja stremijo k čim višji kakovosti in zanesljivosti dobavljene električne energije uporabnikom. S sodobnimi kablovodi lahko dosežemo višjo zanesljivost kot z nadzemnimi vodi. Pri vseh prednostih, ki jih prinašajo, pa moramo upoštevati različne vplive na kablovode na stopnji načrtovanja, polaganja in montaže kabelskega pribora ter zunanje dejavnike. Obratovanje kabla je odvisno od več dejavnikov, ki jih lahko upoštevamo že ob načrtovanju, in tako zmanjšamo tako stroške investicije (nižji stroški gradbenih del), in tudi stroške vzdrževanja. Z namenom zmanjševanja stroškov investicije je v programskem orodju Matlab in EleFAnT narejena primerjava vpliva zasipnih materialov za gradnjo zemeljskih vodov, saj je izkopano zemljo mogoče uporabiti tudi kot zasipni material. Povzeti so tudi drugi zunanji vplivi (atmosferske prenapetosti, način polaganja, vpliv narave) in rešitve, ki se uporabljajo v Sloveniji, kot tudi širše. Na koncu magistrskega dela so podani kriteriji za gradnjo kablovodov, koraki projektiranja kabelskega omrežja in kriteriji za izbiro vrste kabla.
Keywords: kablovod, temperaturno polje, metoda končnih elementov, srednjenapetostni nivo, distribucija električne energije
Published: 14.10.2015; Views: 850; Downloads: 136
.pdf Full text (3,52 MB)

2.
SISTEMI HLAJENJA V NUKLEARNIH ELEKTRARNAH Z VARNOSTNEGA VIDIKA
Jure Hojnik, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Jedrska energija predstavlja pomemben del proizvodnje električne energije v svetu, njen delež pa se z izgradnjami novih nuklearnih elektrarn povečuje. Le te veljajo ob normalnih pogojih obratovanja za zelo varne in zanesljive, hkrati pa tudi čiste vire, ki razen z jedrskimi odpadki ne predstavljajo obremenitve za okolje, vendar se to lahko v primeru napak operaterjev ali naravnih nesreč spremeni in konča s katastrofalnimi posledicami. V diplomski nalogi so predstavljeni sistemi, ki so pomemben člen med obratovanjem reaktorjev, ter tudi ob njihovih zaustavitvah, da se lahko te izvedejo varno. Po jedrski nesreči na Japonskem so se odprla številna vprašanja o varnosti ostalih nuklearnih elektrarn po svetu – med njimi tudi naše Nuklearne elektrarne Krško. Opisane so možnosti, da do nesreče s takšnimi posledicami sploh pride, v kolikor bi prišlo na območju elektrarne do naravnih nesreč (potresa, poplave), ter varnostni sistemi, ki bi bili uporabljeni pri gradnji drugega bloka in pomenijo večjo varnost v kritičnih pogojih obratovanja.
Keywords: proizvodnja električne energije, nuklearna elektrarna, sistemi hlajenja, varnost obratovanja, okvare, nesreče
Published: 22.09.2011; Views: 1597; Downloads: 144
.pdf Full text (1,76 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica