| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 86
First pagePrevious page123456789Next pageLast page
1.
Konstruiranje strojnega primeža z uporabo cae in optimizacije topologije ter simulacijski preizkus delovanja
Filip Ljevar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je bil skozi proučevanje pomanjkljivosti obstoječih patentnih rešitev zasnovati inovativen 5-osni strojni primež. Ob upoštevanju načel razvoja odprte strojne opreme, kot dela svobodne znanosti, je transparentno in temeljito predstavljena izvirna rešitev s poudarkom na prednapetosti in dvojnem vpenjanju gibljive čeljusti primeža. Opravljena je bila statična analiza konstrukcije in optimizacija topologije. Ugotovljeno je bilo, da težave z dvigom čeljusti niso bile v celoti odpravljene, zato so predstavljene možnosti za nadaljnje izboljšave. Predstavljen je načrt nadaljnjih korakov, da bi lahko konstrukcija prešla v prosto javno uporabo.
Keywords: 5-osni strojni primež, odprta strojna oprema, optimizacija topologije, statična analiza
Published in DKUM: 22.09.2023; Views: 34; Downloads: 6
.pdf Full text (3,94 MB)

2.
Konstruiranje zvočno izoliranega zaščitnega ohišja : diplomsko delo
Tadej Skaza, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V podjetju Baumüller Dravinja d.o.o, kjer sem opravljal obvezno prasko, sem skonstruiral togo zvočno izolirano ohišje po naročilu kupca. Pri konstruiranju sem moral paziti, da bo izdelek ustrezal vsem željam kupca. Najprej sem izdelek razvil, skonstruiral ter pripravil vso tehnično dokumentacijo, pozneje pa aktivno sledil izdelavi izdelka skozi celoten proizvodnji proces.
Keywords: konstruiranje, razvoj, ohišje, pločevina
Published in DKUM: 21.08.2023; Views: 169; Downloads: 73
.pdf Full text (10,31 MB)

3.
Razvoj in izdelava nosilca kompresorja zamrzovalne skrinje : magistrsko delo
Srđan Vuković, 2023, master's thesis

Abstract: Tema magistrskega dela je razvoj in izdelava nosilca kompresorja zamrzovalne skrinje, obdelava tehnološkega procesa izdelave, konstruiranje novega izdelka, prihranek materiala ter priprava orodij za izdelavo pločevinastih delov. Metode izdelave pločevinastih delov se pogosto uporabljajo v različnih vejah kovinske predelave, predvsem v serijski in velikoserijski proizvodnji. »Nosilec kompresorja« je sestavni del vodoravnega zamrzovalnika, katerega glavni namen je predstavljati nosilni element, na katerega so pritrjeni elementi kompresorja in je izdelan iz jeklene pločevine s plastičnim deformiranjem. S pomočjo paketa Autoform je bila geometrija narisanega kosa analizirana, ugotovljeno je bilo, kje so kritične točke pri izdelavi.
Keywords: razvoj, nosilec kompresorja, izdelava, gorenje, proizvodnja, pločevina
Published in DKUM: 19.07.2023; Views: 165; Downloads: 0

4.
Konstruiranje pločevinastega hrbta : magistrsko delo
Igor Vuković, 2023, master's thesis

Abstract: Zaradi sprememb standardov ter predpisov, ki jih kot podjetje moramo spoštovati, se je pojavila potreba po spremembah materialov ter konstrukcij nekaterih komponent. Ena izmed komponent je hrbet. Trenutno uporabljamo kartonasto ploščo s tanko prevleko aluminija, ki je do zdaj zadoščala vsem potrebam, spremeniti pa smo morali tudi material. Material smo spremenili iz kartona na kovino, kar je povzročilo še spremembo na konstrukciji hrbta, ki je morala biti čisto drugačna. Novi hrbet bomo sprva skonstruirali, potem pa naredili analize s pomočjo programskih orodij, izdelali bomo vzorce ter jih preizkusiti na aparatu.
Keywords: hladilnik, razvoj, Siemens NX, analiza CAE
Published in DKUM: 19.07.2023; Views: 104; Downloads: 0

5.
Evolution of chemically induced cracks in alkali feldspar: thermodynamic analysis
Rainer Abart, Elena Petrishcheva, Gerlinde Habler, Christoph Sutter, Franz Dieter Fischer, Jožef Predan, Marko Kegl, Franz G. Rammerstorfer, 2022, original scientific article

Abstract: A system of edge cracks was applied to polished (010) surfaces of K-rich gem-quality alkali feldspar by diffusion-mediated cation exchange between oriented feldspar plates and a Na-rich NaCl–KCl salt melt. The cation exchange produced a Na-rich layer at and beneath the specimen surface, and the associated strongly anisotropic lattice contraction lead to a tensile stress state at the specimen surface, which induced fracturing. Cation exchange along the newly formed crack flanks produced Na-enriched diffusion halos around the cracks, and the associated lattice contraction and tensile stress state caused continuous crack growth. The cracks nucleated with non-uniform spacing on the sample surface and quickly attained nearly uniform spacing below the surface by systematic turning along their early propagation paths. In places, conspicuous wavy cracks oscillating several times before attaining their final position between the neighboring cracks were produced. It is shown that the evolution of irregularly spaced towards regularly spaced cracks including the systematic turning and wavyness along the early propagation paths maximizes the rate of free energy dissipation in every evolutionary stage of the system. Maximization of the dissipation rate is suggested as a criterion for selection of the most probable evolution path for a system undergoing chemically induced diffusion mediated fracturing in an anisotropic homogeneous brittle material.
Keywords: chemically induced fracturing, alkali feldspar, crack spacing, wavy cracks, dissipation rate, thermodynamic extremal principle
Published in DKUM: 17.07.2023; Views: 85; Downloads: 11
.pdf Full text (2,79 MB)
This document has many files! More...

6.
Konstruiranje nakladalne naprave za transport kovaških surovcev : diplomsko delo
Mitja Hohler, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo s podjetjem Unior, d. d., zasnovali in izdelali nakladalno napravo, ki se bo uporabljala na kovaški liniji za transportiranje kovaških surovcev na vibracijski transporter, ki vodi do indukcijske peči. Pri zasnovi nakladalne naprave smo izpolnjevali zahteve iz predhodno izdelanega zahtevnika, znotraj katerega smo opredelili namen izdelka, postavili določene omejitve, znotraj katerih morajo ležati njegove lastnosti, in opredelili okolje, v katerem bo izdelek obratoval. V pomoč pri konstruiranju smo izvedli analitične preračune in s pomočjo programskega paketa SolidWorks izdelali analize in simulacije 3D modela nakladalne naprave, katerih rezultate smo uporabili za optimiziranje konstrukcije ter izbiro ustreznih gradiv in strojnih delov.
Keywords: konstruiranje, transport, kovaška linija
Published in DKUM: 07.07.2023; Views: 134; Downloads: 55
.pdf Full text (4,91 MB)

7.
Konstruiranje in topološka optimizacija nosilne konstrukcije drona : magistrsko delo
Jernej Čokl, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava optimizacijo ogrodja drona za prevoz prve pomoči. Glavni cilj je minimiziranje mase, kar podaljša čas letenja drona. Na podlagi zahtev je določena oblika; izbrane so potrebne komponente in izveden je preračun časa letenja drona. Izbran je bil primeren material, ki omogoča, da je ogrodje izdelano s postopkom 3D tiska. Nato je bil ustvarjen model, ki so mu bili predpisani ustrezni robni pogoji. Ogrodje je bilo optimizirano v programu ProTOp, kjer je dobilo končno obliko in maso. Dobljen model je z dodatnimi popravki in dodatki primeren za izdelavo.
Keywords: topološka optimizacija, dron, ogrodje, ProTOp
Published in DKUM: 01.06.2023; Views: 140; Downloads: 43
.pdf Full text (4,68 MB)

8.
Topološka optimizacija sestava okončine robotskega pajka : magistrsko delo
Jan Šajt Duh, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava proces optimizacije okončine robotskega pajka. Imenovani proces se je pričel z izbiro pogonskih enot, čemur je sledilo pridobivanje obremenitev, ki jih bo okončina doživljala. To je zajemalo konstruiranje modela, ki je bil uvožen v namenski simulator. V njem so bile določene obremenitve na posamezne sklepe okončine. V programskem paketu Solidworks so bile konstruirane začetne oblike delov okončine, ki so bile uvožene v programski paket Creo, kjer so bile na model nanešene še obremenitve in podpore ter materialni podatki, pri čemer je bil model zamrežen. Izvožene datoteke FMF so bile uvožene v programski paket ProTOp, v katerem je bila izvedena topološka optimizacija.
Keywords: topološka optimizacija, ProTOp, SkyLabs d. o. o., robotski pajek, okončina, SARA
Published in DKUM: 28.10.2022; Views: 295; Downloads: 0
.pdf Full text (8,33 MB)

9.
REKONSTRUKCIJA NOSILNE KONZOLE PLUGA OPV 1000
Matej Brglez, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu sem rekonstruiral glavno nosilno konzolo za obračalni variabilni plug za oranje. Podjetje se je za rekonstrukcijo odločilo zaradi nenehnih sprememb, ki so sčasoma postale nesmiselne in neestetske. Glavne dimenzije konzole sem moral ohraniti, saj se plug in priklop nista spremenila. Pri konstruiranju sem bil pozoren tudi na to, da jo lahko izdelamo z manj varjenja, da tako privarčujemo tudi pri času izdelave. Znotraj zaključnega dela sem izvedel tudi preračun sil pri oranju in pri obračanju pluga, na osnovi katerih sem naredil tudi numerični trdnostni preračun napetosti in pomikov.
Keywords: konstruiranje, numerični preračun, kmetijska mehanizacija
Published in DKUM: 30.09.2022; Views: 424; Downloads: 183
.pdf Full text (3,04 MB)

10.
Vpenjalno orodje za testiranje nosilnosti navtične opreme
Nejc Ratajc, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bo opisan postopek zasnove, konstruiranja, ter izdelave namenskega orodja. Orodje se bo uporabljalo za testiranje navtičnih izdelkov, natančneje palubnikov, ki so namenjeni za varnostne privezovalne točke na plovilih. Potrebna je bila raziskava problematike, ter izdelava vpenjalnega orodja, katero bo v svoji življenjski dobi sposobno izdelati veliko število preizkusov brez, da bi med tem prišlo do deformacij vpenjalnega orodja. Za vpenjalno orodje je bila najprej izdelana numerična analiza v namenskem programskem orodju. Analiza pridobljenih rezultatov je nato služila za odpravo pomanjkljivosti zasnovanega vpenjalnega orodja. Potrebno je bilo izdelati tudi tehniško dokumentacijo po pravilih tehniškega risanja, s pomočjo katere se je vpenjalno orodje v podjetju tudi izdelalo . Izdelanih je bilo nekaj različic vpenjalnega orodja. Testiranje prvih različic je pripeljalo do izboljšav. Vpenjalno orodje je na ta način pripravljeno za redno uporabo v kontroli kakovosti izdelkov v proizvodnji.
Keywords: navtična oprema, palubniki, natezni preizkus, konstruiranje, vpenjalno orodje, testiranje, nosilnost
Published in DKUM: 22.09.2022; Views: 197; Downloads: 41
.pdf Full text (2,50 MB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica