| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Smeri razvoja in uporabe učinkovitega daljinskega ogrevanja z visokim deležem obnovljivih virov : diplomsko delo
Klemen Gungl, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opiše trenutno stanje na področju daljinskega ogrevanja in njegovih generacij ter raziskuje možnosti vključevanja obnovljivih virov energije v sistem daljinskega omrežja ob znižanju temperaturnega režima v sistemu. Opisane so potrebne spremembe za začetek uporabe 4. generacije daljinskega ogrevanja na strani proizvajalcev toplote in odjemalcev, načini shranjevanja toplote, s preračunom pa je ugotovljen vpliv znižanja temperature na toplotne izgube in pretoke, slednji se zaradi nižje temperature povečajo, zmanjšajo pa se toplotne izgube cevovoda. Z znižanjem temperaturnega režima je možno v sistem vključiti tudi toplotne črpalke, nižje temperature pa pozitivno vplivajo na COP število.
Keywords: daljinsko ogrevanje, generacije sistemov daljinskega ogrevanja, alternativni viri energije, znižanje temperaturnega režima, vpliv na toplotne izgube.
Published in DKUM: 02.09.2022; Views: 687; Downloads: 62
.pdf Full text (3,77 MB)

2.
Proizvodnja vodika iz viškov električne energije
Jernej Kirbiš, 2016, master's thesis

Abstract: Življenje v modernem svetu praktično vsakodnevno zahteva uporabo neke vrste goriva, pa naj bo to v avtomobilih za transport, v pečeh za ogrevanje ali elektrarnah za proizvodnjo električne energije. Najbolj zastopana goriva so ogljikovodiki (nafta, bencin, zemeljski plin), ki so lahko dostopni, a hkrati veliki onesnaževalci okolja. V svetu je prisotna velika težnja k uporabi obnovljivih virov energije ter k iskanju čistejših alternativnih goriv; en izmed teh je tudi vodik, ki pri zgorevanju proizvede le toploto in vodo. Prav tako se iščejo rešitve glede shranjevanja energije v takšni ali drugačni obliki. Črpalne hidroelektrarne so sistemi, ki energijo uspešno shranjujejo v obliki potencialne energije vode. Dravske elektrarne Maribor že vrsto let načrtujejo gradnjo nove črpalne hidroelektrarne Kozjak, ki pa je zaradi pomanjkanja sredstev in raznih pomislekov zaenkrat ni mogoče izvesti. V magistrski nalogi je obravnavan sistem za proizvodnjo vodika z elektrolizo vode in ponovno proizvodnjo električne energije, ki bi lahko služil kot alternativa omenjeni črpalni hidroelektrarni. V začetku naloge je opisano trenutno stanje glede porabe energije v svetu, sledi opis metod proizvodnje vodika s poudarkom na elektrolizi vode, ter opis delovanja gorivnih celic in črpalne hidroelektrarne. Nazadnje je izdelan osnovni preračun zasnovanega sistema, ki nam na koncu poda opravičenost investicije.
Keywords: črpalna hidroelektrarna, elektroliza vode, shranjevanje energije, viški električne energije, vodik, vodikova ekonomija
Published in DKUM: 06.09.2016; Views: 2820; Downloads: 522
.pdf Full text (2,67 MB)

3.
GLASBA IN GLASBILA V ZGODOVINI STAROZAVEZNEGA IZRAELA
Jernej Kirbiš, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo pod naslovom Glasba in glasbila v zgodovini starozaveznega Izraela opisuje položaj glasbe, vlogo glasbe in petja ter psalme in njihov zgodovinski kontekst. Da je razumevanje lažje, je v uvodnih poglavjih opisan nastanek in položaj glasbe v starem svetu. Stara zaveza je predstavljena v luči zgodovinskega vira, podan je kratek pregled zgodovine starega Izraela in Palestine od začetkov do leta 70 po Kr.. Glavni viri informacij se nahajajo v arheoloških ostankih in v zapisih v Stari zavezi. Medtem ko so še do nedavnega raziskovalci sramežljivo uporabljali zgolj zapise iz Stare zaveze, arheološki ostanki predstavljajo danes bistven vir informacij. Glasba je v zgodovini starozaveznega Izraela ves čas imela pomemben položaj ne glede na stopnjo razvitosti. Na relativno majhnem geografskem prostoru je bila dovzetna za vplive iz sosednjega Egipta in Mezopotamije, razvila pa je svoj slog. Petje in igranje na instrumente je spremljalo verske in tudi posvetne dogodke, najbolj pa se to kaže v vrsti različnih zapisov v zgodbi kraljev Savla in Davida. Tradicija prepevanje psalmov, ki so nastali v času Davida in po njegovi smrti, je še danes prisotna v posodobljeni obliki. Uporabljali so različne instrumente, najbolj je zagotovo poznana lira, na katero je igral David. Žal se iz tega obdobja zgodovine glasbe ni ohranilo toliko informacij, da bi jo lahko rekonstruirali v zvok.
Keywords: glasba, glasbeni instrumenti, Izrael, Palestina, psalmi, Stara zaveza, zgodovina
Published in DKUM: 27.07.2016; Views: 2256; Downloads: 141
.pdf Full text (628,75 KB)

4.
5.
Sanacija kotlovnice v hotelu Orel
Jernej Kirbiš, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V kotlovnici so nameščeni kotli, namenjeni ogrevanju prostorov. Pri sanaciji kotlovnice pa predvsem zamenjamo obstoječe kotle z novimi. Glavni cilj diplomskega dela je predstaviti trenutno stanje glede toplotnih potreb hotela Orel in drugih objektov, ki souporabljajo kotlovnico hotela, ter predlagati ukrepe, ki bi zmanjšali toplotne izgube objektov in povečali njihovo energetsko učinkovitost. Na podlagi že znanih načrtov in shem objektov se je opravil izračun toplotnih izgub stavb. Izračun se je opravil s programsko opremo ETU Haustechnik, z upoštevanjem izračuna, podatkov o porabi plina in pravilnika o učinkoviti rabi energije v stavbah pa se je določila potrebna moč kotlov.
Keywords: kotlovnica, toplotne izgube, energetska učinkovitost, obnovljivi viri energije.
Published in DKUM: 17.10.2013; Views: 1989; Downloads: 165
.pdf Full text (4,68 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica