| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Porazdeljen vgrajen sistem za kontrolo motorjev v pametnem pohištvu
Žiga Miklošič, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo opisuje zasnovo in razvoj porazdeljenega sistema za kontrolo motorjev v pametnem pohištvu na poudarku modularnosti. V nalogi so predstavljene vezalne topologije aktuatorjev v pohištveni industriji, osnovne značilnosti enosmernih motorjev, kontrola motorjev, komunikacijska povezljivost posameznih modulov in položajna regulacija aktuatorjev. Cilj danega dela je izdelava sistema za uporabo aktuatorjev v pametnem pohištvu na osnovi porazdeljene topologije, kjer posamezni podrejeni elementi za kontrolo motorjev delujejo usklajeno in pod nadzorom nadrejenega elementa. Opisan sistem je namenjen za industrijske produkte s poudarkom na nastavljivih mizah. V nalogi je podrobno predstavljena zgradba celotnega sistema od strojne opreme, do opisov algoritmov za položajno vodenje motorjev. V ospredju naloge je komunikacijska povezljivost posameznih aktuatorjev, ki omogoča prenos podatkov po porazdeljeni vezalni shemi sistema. Pravilno delovanje sistema je bilo preizkušeno na treh aktuatorjih, povezanih v verigo.
Keywords: vgrajeni sistem, kontrola motorja, položajna regulacija, porazdeljen sistem, FPGA
Published: 27.06.2019; Views: 507; Downloads: 0

2.
Vgrajen sistem za vodenje nastavljive mize na ergonomsko višino
Daniel Felkar, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Po višini nastavljive mize pomagajo ljudem doseči boljše zdravje in povečati koncentracijo pri delu. Z napredkom sistemov po višini nastavljivih miz so se izboljšali pogoji, pod katerimi ljudje delajo. Dodatni vgrajeni senzorski sistemi z avtomatiziranim procesom merjenja in vodenja mize na ergonomsko višino pomagajo človeku doseči boljšo držo in izboljšati zdravje. Iz relacij med deli človeškega telesa se lahko izračuna višina mize, ključni podatek pa je uporabnikova višina telesa, ki jo izmeri vgrajen senzorski sistem s pomočjo vodenja nastavljive mize po višini. Tako se lahko nastavi miza na ergonomsko višino, ki izboljša držo telesa uporabnika.
Keywords: vgrajen sistem, nastavljiva miza po višini, ergonomska višina.
Published: 24.10.2017; Views: 824; Downloads: 29
.pdf Full text (2,36 MB)

3.
Spremljanje porabe energije grelnika vode z elektronskim vgrajenim sistemom
Mihael Hajšek, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje razvoj snemalnega elektronskega vgrajenega sistema za zajemanje porabe energije grelnika vode. Sistem se napaja iz že obstoječega električnega omrežja in ga je mogoče vgraditi na kakršni koli zalogovnik tople vode. Diplomsko delo je zasnovano na temi družbene odgovornosti v smislu ekonomije. Elektronski sistem s svojim delovanjem poskrbi za snemanje spreminjanja temperatur v zalogovniku vode ob njegovem obratovanju. Beleženje podatkov se vrši na dva načina, in sicer s tekstovnim zapisom podatkov na kartico SD ter beleženjem podatkov na spletno stran ThingSpeak. Zraven podatkov o temperaturi vode v zalogovniku, se beležijo podatki o trenutnem datumu in uri, stanju grelca ter količini iztočene vode iz grelca. Z vsemi temi podatki lahko podamo način pametnega delovanja grelca, s katerim bi lahko zmanjšali porabo električne energije. Diplomska naloga v sklopih natančno opiše izdelan sistem v celoti. Predstavljeni so podatki tedenskega obratovanja grelnika vode ter način najboljše možne regulacije.
Keywords: elektronski vgrajen sistem, poraba energije, brezžična povezljivost, kartica SD, beleženje nihanja temperature, merjenje pretoka, zaznava prisotnosti omrežne napetosti
Published: 24.10.2017; Views: 740; Downloads: 170
.pdf Full text (4,91 MB)

4.
Elektronski osebni trener
Kevin Toth, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Danes se veliko več ljudi ukvarja s športom kot kdaj koli poprej, zato je dobra tehnična podprtost ključnega pomena, da je športna aktivnost zabavna in tehnično dovršena. Veliko profesionalnih in polprofesionalnih športnikov hrepeni po boljših rezultatih in pomoč išče pri osebnih trenerjih. Taka vrsta treninga je draga in zamudna. Ves koncept elektronskega osebnega trenerja ali Ianiste, kot smo ga poimenovali, sloni na tem, da je subjekt (v tem primeru športnik, ki želi dovršiti svojo fizično pripravljenost) pod konstantnim drobnogledom. V diplomskem delu so tako opisani celotna ideja projekta ter cilji, ki smo jih uspeli realizirati, saj ta projekt zahteva veliko več znanja in finančnih vložkov, da bi ga lahko v celoti dokončali.
Keywords: osebni trener, trenažni proces, individualno treniranje, radijska komunikacija, Bluetooth Smart 4.0
Published: 24.10.2017; Views: 635; Downloads: 104
.pdf Full text (3,90 MB)

5.
VGRAJEN SISTEM ZA ZAJEM GIBANJA IN BIOMETRIČNIH PODATKOV
Jernej Ženko, 2015, master's thesis/paper

Abstract: Današnja sodobna informacijska družba je prepletena z najrazličnejšimi senzorji in vgrajenimi sistemi, ki beležijo, nadzirajo in vrednotijo svet okrog nas. Preko spletnih storitev so ti podatki dostopni praktično povsod. Ob poplavi tovrstnih podatkov, ki nas obdajajo, smo se osredotočili na zajemanje gibanja in biometričnih podatkov subjekta z namenom kasnejše analize zajetih podatkov na osnovi iskanja korelacij med aktivnostjo subjekta v obliki gibanja in biometričnih podatkov, kot so temperatura, srčni utrip in koncentracija kisika v krvi. Cilj magistrskega dela je izdelati baterijsko napajano nosljivo napravo, ki bo omogočala digitalno zajemanje teh podatkov. Identificirali smo primerne elektronske komponente in senzorje za pretvorbo iskanih fizikalnih veličin v električne ter jih primerno prilagodili za pretvorbo v digitalno obliko. Pri tem ločimo senzorje za zajemanje gibanja, ki morajo omogočati hitro zajemanje vzorcev, od biometričnih senzorjev za zajemanje temperature, srčnega utripa in oksidacije krvi, pri katerih ni potrebe po visoki vzorčni hitrosti zajemanja podatkov. Pri zajemanju gibanja smo se osredotočili na 6 prostostnih stopenj, ki vključujejo 3 linearne (translacijske) osi pomikov in 3 kotne (rotacijske) osi pomikov. Zajete podatke smo lokalno shranili in implementirali njihov prenos na osebni računalnik ali mobilno napravo za kasnejšo analizo. Tovrstne podatke lahko uporabimo v športne ali rehabilitacijske namene, za pomoč starejšim v smislu poziva pravočasne pomoči in podobno. Nabor njihovih aplikacij pa bo nedvomno sovpadal z njihovim razvojem in dostopnostjo.
Keywords: vgrajen sistem, biometrični podatki, merilnik linearnega pospeška, merilnik rotacijskega pospeška, srčni utrip, oksidacija krvi, temperatura
Published: 22.05.2015; Views: 1133; Downloads: 141
.pdf Full text (3,88 MB)

6.
VGRAJEN SISTEM MIKROVALOVNEGA DETEKTORJA GIBANJA NA OSNOVI DOPPLERJEVEGA POJAVA
Jernej Ženko, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil izdelati vgrajen sistem mikrovalovnega detektorja gibanja s pomočjo Dopplerjevega pojava. Detektor je lahko uporabljen kot samostojna enota s povezavo z računalnikom ali kot del opreme pametnih prometnih znakov. Detektor je sestavljen iz štirih delov, in sicer senzorja, prilagoditvenega vezja, mikrokrmilnika in programske opreme z grafičnim vmesnikom, ki teče na računalniku. Program, ki teče na mikrokrmilniku, je napisan v programskem jeziku C, medtem ko je program, ki teče na računalniku, napisan v višje nivojskem jeziku C#. Detektor smo izvedli s pomočjo različnih programskih paketov za računalniško podprto načrtovanje. S programskim paketom Altuim designer smo začrtali tiskano vezje, s programskim paketom Atmel studio 6 smo izvedli vgrajeno programsko kodo mikrokrmilnika, LT-spice se je uporabil za simulacije elektronskih vezij, ter programski paket Visual studio za izvedbo programske kode, ki se izvaja na računalniku, in grafični vmesnik za prikaz meritev. Želeli smo tudi, da je lahko detektor samostojna enota za detekcijo gibanja, zato je bila ena od zahtev mobilnosti, da se celoten sistem napaja preko računalnika s pomočjo USB vodila.
Keywords: vgrajen, sistem, mikrovalovi, detektor, gibanje, Doppler
Published: 20.09.2013; Views: 1268; Downloads: 150
.pdf Full text (2,23 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica