| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
STANDARDI TRAJNOSTNE ARHITEKTURE: FASADNE OBLOGE IZ LESA
Jasmina Kotnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: To diplomsko delo obravnava fasadne obloge iz lesa kot arhitekturni element, zasnovan na principu trajnostnega načrtovanja. V tem diplomskem delu se v prvem sklopu lotevamo problematike lesenih oblog iz vidika izbire materiala, načinov in postopkov pritrjevanja glede na tipologijo fasadnih sistemov, kompozicije oblikovanja lesenih elementov ter nujnosti upoštevanja trajnega cikličnega vzdrževanja lesa zaradi izpostavljenosti različnim vplivom. V drugem sklopu so prikazani arhitekturni primeri, izbrani na osnovi različnih tipologij fasadnih oblog. V njihovi obravnavi povzemamo arhitekturne, oblikovne in tehnične rešitve ter analiziramo, kako so predstavljena teoretična izhodišča prenesena v praktično izvedbo.
Keywords: les, lesene fasade, vrste lesa, hiša Radizel, hiša Levart, kapela Rogla, Celjska koča
Published: 24.09.2010; Views: 2347; Downloads: 431
.pdf Full text (10,92 MB)

2.
Analiza nateznih lastnosti vlaken v fazi priprave prediva za mikalniški postopek izdelave kopren
Jasmina Kotnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava analizo nateznih lastnosti vlaken v fazi priprave prediva za mikalniški postopek izdelave netkanih tekstilij z namenom ugotoviti, ali prihaja v tej fazi do kakršnih koli poškodb oz. zmanjšanja nateznih lastnosti vlaken. Analiza nateznih lastnosti vlaken se nanaša na konkretno procesno linijo priprave prediva različnega surovinskega sestava, finosti in dolžine vlaken (predivo iz PES vlaken, PP vlaken, meta aramidnih vlaken ter iz mešanice PAN vlaken z različno finostjo in dolžino) za izdelavo kopren, v katero so vključene naslednje tehnološke faze: klimatizacija in relaksacija prediva, obzirno rahljanje, intenzivno rahljanje, mešanje prediva, odmerjanje določene količine kosmičev, intenzivno rahljanje in dovajanje kosmičev. Vzorci prediva so bili odvzeti na treh mestih, in sicer iz skladišča, po mešanju prediva iz mešalne komore in iz dozirnika kosmičev, nameščenem tik pred mikalnikom. Natezne lastnosti so bile izmerjene v skladu s standardom SIST EN ISO 5079. Rezultati analize nateznih lastnosti so pokazali, da v fazi priprave prediva konkretnega proizvajalca netkanih tekstilij ne prihaja do poškodb vlaken.
Keywords: proizvodnja netkanih tekstilij, priprava prediva, mikalniški postopek izdelave kopren, natezne lastnosti vlaken
Published: 18.10.2013; Views: 1216; Downloads: 90
.pdf Full text (1,28 MB)

3.
NOVA ARHITEKTURNA IKONA CELJA
Jasmina Kotnik, 2014, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava problematiko enega najpotencialnejših mestnih prostorov, a hkrati degradiranega zemljišča tik ob starem mestnem jedru in ga rešuje z zasnovo parterja in umestitvijo nove sodobne arhitekturne ikone kot simbiotske celote, ki bo zagotavljala povezovanje urbanih mestnih tkiv v logično soodvisno strukturo. Z novo predvidenim poslovno-stanovanjskim nebotičnikom smo želeli doseči nadstandardno bivanje, saj tovrstnih objektov Celju primanjkuje. Del programa smo nameniti javnosti, in sicer z mestno restavracijo na vrhu ter trgom v parterju. Hkrati želimo z umestitvijo podzemne garaže staro mestno jedro, ki je v neposredni bližini, razbremeniti motornih vozil, pri čemer bi se vloga motornega prometa znatno zmanjšala, pomen pešca pa bi se s tem izjemno zvišal, ter dopolnil težnjo k prehodnemu oz. pretočnemu značaju tega prostora. Z zasnovo odprtega parterja smo oblikovali javni prostor, ki spaja mestna tkiva, jih povezuje v urbane ambiente ter tvori novo mestno površino.
Keywords: nebotičnik, mestna dominanta, stanovanja, poslovni program, nadstandard, parter, spoj mestnih tkiv, prehodni javni prostor, steklena fasada
Published: 13.02.2014; Views: 1243; Downloads: 425
.pdf Full text (256,24 MB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica