| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 59
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
MODELIRANJE PREPROSTIH GUMARSKIH ORODIJ Z UNIGRAPHICS NX6
Saša Potočki, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava praktičen primer modeliranja preprostega gumarskega orodja z uporabo programskega orodja UNIGRAPHICS NX6. Uporabljena je metoda hibridnega modeliranja, ki vključuje parametrično modeliranje, eksplicitno modeliranje in modeliranje z omejitvami. Največja težava pri predstavljenem postopku modeliranja v UNIGRAPHICS NX6 se pojavlja v delovnem okolju za skiciranje, ko je potrebno osnovno geometrijo izdelka povečati za določen faktor. Pri tem se asociativnost ne ohrani, kar pomeni da moramo celotno geometrijo ponovno kotirati in definirati omejitve, če želimo v prihodnje spreminjati kakšne parametre.
Keywords: Gumarska orodja, razvoj orodij, CAD, hibridno modeliranje
Published: 10.02.2009; Views: 2116; Downloads: 164
.pdf Full text (4,85 MB)

7.
RAZVOJ VPENJALNE PRIPRAVE VARILNEGA ROBOTA
Gorazd Pravdič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena nova vpenjalna priprava varilnega robota. Diplomsko delo je praktičen projekt. Z izbrano temo želim rešiti problem vpenjanja pri varjenju stebrov v podjetju Arcont. V podjetju varijo še na stari vpenjalni pripravi, pri kateri prihaja do veliko težav. Težave so pri vpenjanju, praktičnosti, ergonomiji, predvsem pa pri doseganju toleranc. Problemi pri tolerancah nastajajo zaradi slabih toleranc polizdelkov. Bistvo diplomske naloge je izvedba takšne vpenjalne priprave, pri kateri se profili ne poravnavajo enostransko, ampak se centrirajo na sredini. Napake se porazdelijo na obe strani, zaradi tega končni izdelek ostane v mejah toleranc. Model vpenjalne priprave je razvit s pomočjo modelirnika Solid Edge V19. Narejena je celotna tehnična dokumentacija.
Keywords: varjenje, centriranje, vpenjalna priprava, varilni robot, vpenjalo, mehanizem, Solid Edge
Published: 03.04.2009; Views: 2704; Downloads: 433
.pdf Full text (11,33 MB)

8.
SMERNICE ZA KONSTRUIRANJE GIBAJOČIH DELOV V TRANSFERNIH ORODJIH Z UPORABO PROGRAMSKEGA PAKETA CATIA V5
Uroš Artiček, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V podjetju EMO Orodjarna d.o.o., za katerega sem opravljal diplomsko delo, poleg ostalih orodij izdelujejo tudi transferna orodja za avtomobilsko industrijo. Transferno orodje je sestavljeno z veliko gibajočih se delov. Zato se je potrebno konstruiranja lotiti zelo premišljeno, da ne pride do morebitnih trkov zaradi relativnih gibanj posameznih delov. V diplomi so navedene smernice, katerih se je potrebno držati pri modeliranju transfer orodij. S pomočjo programa CATIA V5 sta bili izdelani simulacija kinematike in analiza razdalj, ki močno pripomorejo k odpravi napak, natančnosti in pravilnosti delovanja orodja.
Keywords: orodjarstvo, preoblikovanje pločevine, CATIA V5, transferno orodje, simulacija gibanja, računalniško podprto konstruiranje
Published: 14.04.2009; Views: 2542; Downloads: 385
.pdf Full text (22,35 MB)

9.
KONSTRUIRANJE IZDELKOV IZ PLOČEVINE Z NEGARANTIRANIMI TRDNOSTNIMI LASTNOSTMI
Uroš Kokolj, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so prikazane in opisane smernice, kako konstruirati izdelke iz pločevine, ki nima garantiranih trdnostnih lastnosti. In sicer kako konstruirati izdelek, da ob slabšem materialu in tanjši pločevini, še vedno opravlja svojo funkcijo. Poleg prikazanih smernic konstruiranja, je v diplomskem delu analiziranih nekaj tipičnih izdelkov, na katerih so sistematično opredeljena izhodišča za konstruiranje s stroškovno analizo, ob upoštevanju proizvodnih možnosti.
Keywords: Izdelki iz pločevine, pločevina, materialne lastnosti, preoblikovanje pločevine, konstrukcijske smernice, stroškovna analiza
Published: 11.05.2009; Views: 2229; Downloads: 337
.pdf Full text (2,23 MB)

10.
RAČUNALNIŠKO PODPRTO KONSTRUIRANJE PROGRESIVNEGA ORODJA ZA PREOBLIKOVANJE PLOČEVINE
Franc Robič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava postopek projektiranja progresivnega orodja za preoblikovanje pločevine. Na začetku so opisane teoretične osnove o orodjih za preoblikovanje pločevine in določanju parametrov potrebnih za konstruiranje, nato pa sledi postopek modeliranja orodja. Opisan je potek in nekateri načini modeliranja, kakor tudi izdelava tehnične dokumentacije s 3D računalniškim programom Catia. Na koncu sledijo izsledki dela.
Keywords: konstruiranje, CAD, PDM, progresivno orodje, prostorsko modeliranje, Catia
Published: 02.06.2009; Views: 3120; Downloads: 479
.pdf Full text (33,12 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica