| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Nastavitev položaja in prepoznava lege pečice v navidezni robotski celici
Janez Gotlih, Timi Karner, Tadej Rojko, Stašo Frlež, 2020, final research report

Keywords: roboti, avtomati, pečice
Published: 16.12.2020; Views: 147; Downloads: 19
.pdf Full text (1,78 MB)

2.
3.
4.
Vpliv statičnih, kinematičnih in dinamičnih dejavnikov na natančnost obdelave z robotom
Janez Gotlih, 2020, doctoral dissertation

Abstract: Doktorska disertacija se ukvarja z razvojem metodologije za določanje natančnosti obdelave z uporabo robota. Zaradi prilagodljivosti so industrijski roboti lahko alternativa namenskim strojem, posebej kadar gre za velike obdelovance ali obdelavo netipičnih ali mehkejših materialov. Težava je, da proizvajalci za industrijske robote natančnost robota po celotnem delovnem prostoru podajajo preveč ohlapno. V doktorski disertaciji smo predstavili pristop, ki omogoča določitev statičnih, kinematičnih in dinamičnih lastnosti robota z uporabo analitičnih, numeričnih in eksperimentalnih metod. Analitične metode smo uporabili za določitev gibljivosti in vztrajnosti robota, numerične metode za določitev strukturne togosti in eksperimentalne metode za določitev dušenja in prisotnosti resonančnega stanja sistema ter za kalibracijo numeričnega modela za določitev strukturne togosti robota. S polinomsko regresijo smo vzpostavili nadomestne modele, ki posamezno lastnost povežejo s pozo robota. Poze robota za izdelavo reprezentativnih izdelkov smo poiskali s pomočjo statističnih in nedeterminističnih metod. Izbrali smo Taguchi zasnovo eksperimenta, ki pri obvladljivem obsegu meritev najbolje zadosti pogoju pravokotnosti in omogoča, da se posamezna lastnost robota izrazi neodvisno od drugih. Meje eksperimenta smo določili z večkriterijskim dvojnim genetskim algoritmom z uteženimi ciljnimi kriteriji. Eksperimente rezkanja z robotom smo izvedli v prilagojeni celici. Na podlagi CMM-meritev kakovostnih kriterijev izdelkov smo določili vpliv gibljivosti, strukturne togosti, dušenja, vztrajnosti in prisotnosti resonančnega stanja na natančnost obdelave z robotom. Za kakovostne kriterije smo uporabili ploskost izdelane površine, najmanjši, srednji in največji premer izdelane luknje na treh nivojih ter krožnost, valjnost in ravnost srednjice luknje. Ugotovili smo, da je znotraj eksperimentalno opisanega področja natančnost obdelave z robotom odvisna od vseh obravnavanih dejavnikov.
Keywords: robotika, mehanske obdelave, genetski algoritmi, zasnova eksperimenta, natančnost
Published: 26.06.2020; Views: 410; Downloads: 86
.pdf Full text (3,31 MB)

5.
6.
7.
Primerjava programiranja obdelave izdelka s sodobnimi cam aplikacijami
Lovro Založnik, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga zajema primerjavo programiranja obdelave izdelka s sodobnimi CAM- aplikacijami. Na praktičnem primeru gredi, ki je vgrajena v reduktorski motor, ki poganja mešalo v industriji, sem v programskem paketu MasterCam prikazal način programiranja ter izdelave na CNC-stroju. V današnjem času se soočamo z veliko kompleksnimi izdelki, ki zahtevajo kompleksnejšo obdelavo, ki je na klasičnem stroju ne moremo izdelati. Zato se je tudi razvila CNC-tehnologija obdelave in CNC-programski CAD/CAM-paketi. Diplomska naloga zajema razvoj NC- in CNC-tehnologije, ter pomen CAD/CAM-sistemov. Opisani so osnovni pojmi, ki jih moramo obvladati, če sploh hočemo programirati na CNC-obdelovalnih strojih. Diplomsko delo zajema tudi primerjavo dveh programskih paketov NX in MasterCam, na koncu pa tudi primer programiranja v programskem paketu MasterCam in končni komentar obdelave.
Keywords: CAD/CAM, CNC, NC programiranje
Published: 04.10.2017; Views: 565; Downloads: 111
.pdf Full text (4,51 MB)

8.
Optimizacija izdelave hidravličnega dvigala zakrilca
Tomislav Šalamon, 2017, master's thesis

Abstract: Na osnovi naročila se je podjetje Omega d.o.o. Breznica odločilo za nabavo novega obdelovalnega stroja in sočasno optimizacijo tehnologije za izdelavo hidravličnega dvigala zakrilca. Cilj optimizacije je prihranek časa, tako da se optimizira pot orodja za vsako obdelovalno operacijo. Optimizacija je potekala z ročnim prilagajanjem parametrov operacij v programskem orodju za programiranje CNC-obdelovalnih strojev. Ob tem je bilo izvedeno združevanje operacij. Optimizirana tehnologija izdelave je glede na obstoječo tehnologijo omogočila prihranek v višini 277 s oziroma 34,54 %. Prikazan prihranek časa potrjuje hipotezo, da je možno skrajšati čas izdelave in da se optimizacija izplača že pri seriji 1000 kosov.
Keywords: Računalniško podprto načrtovanje, optimizacija, računalniško podprta izdelava, simulacija izdelave.
Published: 31.08.2017; Views: 535; Downloads: 72
.pdf Full text (3,24 MB)

9.
Tehnološka in konstrukcijska optimizacija orodja za demontažo členkastih verig
Tadej Črešnar, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je izboljšati orodje za (de)montažo členkastih verig. Ker se je orodje pri (de)montaži verig porušilo oziroma poškodovalo verigo, smo morali z ustreznimi konstrukcijskimi spremembami in spremembo tehnoloških postopkov izboljšati obstoječe orodje. Na zahtevo kupca smo morali izdelati testno napravo za merjenje loma ohišja orodja. Naloga najprej predstavi orodje in njegove sestavne dele, nato pa opiše problem in vse rešitve, ki smo jih uporabili za izboljšavo orodja.
Keywords: Orodje za (de)montažo verige, ohišje, ročica, vtiskovanje, stenica, lom stenice, lom ohišja
Published: 07.03.2017; Views: 728; Downloads: 92
.pdf Full text (2,59 MB)

10.
PREHOD IZ MERITEV NA SIMULACIJSKI 3D IN 1D MODEL ZGOREVANJA ZA DIZELSKI DI MOTOR
Janez Gotlih, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Zgorevanje v dizelskih motorjih je mogoče simulirati s pomočjo programske opreme, ki je danes na trgu že zelo razširjena. Vedno bo ostajalo število neraziskanih področij, ki se odkrivajo ob vpeljavi teh simulacijskih orodij. V tej nalogi sem na podlagi meritev in 3D, Fire simulacij sestavil 1D, Boost simulacijski model DI-dizelskega motorja z MCC-modelom zgorevanja, ki sem ga nato nastavil/umeril in rezultate primerjal z meritvami. Ujemanje je pokazalo, da je izbrana metoda dobra in da so simulacijski prijemi sposobni napovedovati trende obnašanja motorjev pri različnih obratovalnih pogojih. V prihodnosti je mogoče naredi še veliko, da se 1D- in 3D-simulacije zgorevanja dodatno zbližajo.
Keywords: zgorevanje, dizelski motorji, simulacijske metode, 1D- in 3D-simulacije motorjev, zgorevalni motorji
Published: 07.12.2010; Views: 1463; Downloads: 126
.pdf Full text (1,61 MB)

Search done in 0.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica