| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 23
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Dimensional deviations in Ti-6Al-4V discs produced with different process parameters during selective laser melting
Snehashis Pal, Marijana Milković, Riad Ramadani, Janez Gotlih, Nenad Gubeljak, Radovan Hudak, Igor Drstvenšek, Matjaž Finšgar, Tomaž Brajlih, 2023, original scientific article

Abstract: When manufacturing complicated products where both material and design play a role, especially thin and curved components, it is difcult to maintain accurate dimensions in Selective Laser Melting. Considering these difculties, this article presents the dimensional errors in the fabrication of Ti-6Al-4V discs and their thermomechanics during manufacturing. Various combinations of laser processing parameters were used to fabricate the 2.00 mm thick discs with a diameter of 5.70 mm. It was found that the thickness shortened and the round shape changed to an oval shape for most of the discs. The thickness decreased along the build-up direction from the bottom to the top and formed a taper that increased with increasing energy density (ED). The horizontal diameter of the discs changed slightly, while the vertical diameters changed remarkably with increasing ED. On the other hand, reducing the laser power resulted in a reduction of the roundness error, while it caused a reduction of the thickness. The hatch spacing signifcantly afected the volume of the melt pool and caused a change in the vertical diameter. The central part of the curved surface of the discs became concave and the concavity increased due to the increasing ED.
Keywords: dimension, Ti-6Al-4V, lase power, scanning speed, hatch spacing, selective laser melting
Published in DKUM: 29.03.2024; Views: 96; Downloads: 2
.pdf Full text (4,48 MB)
This document has many files! More...

2.
Izdelava poprocesorja v Siemens NX za 3D varjenje s KUKA robotom : magistrsko delo
Robert Plevčak, 2023, master's thesis

Abstract: Cilj magistrske naloge , je bila zasnova in realizacijaizvedba poprocesorja za vodenje zavariti ravno steno s pomočjo industrijskega robota KUKA in inverterskega varilnega aparata, s katerim smo varili s postopkom MAG, z namenom kreiranja varjenih volumskih oblik.naloge je bil zavariti ravno steno s pomočjo robota. Za generiranje programa smo uporabili programsko opremo Siemens NX, kjer je bilo potrebno na novo vnesti željeniželeni robot v knjižico obdelovalnih strojev. Pred vnosom smo določili kinematiko in območje delovanja robotskega manipulatorja. Za lažjoe konfiguracijo točke vrha orodja, smo v knjižico orodij prav tako na novo vnesli novo le tegaorodje v knjižico orodij. Pred testiranjem na realnem sistemu smo uredili poprocesor, ter ugotovili optimalne parametre varjenja. Po uspešnem varjenju ravne stene smo zavarili še polni kvader in nagnjeno steno.
Keywords: Siemens NX, industrijski robot, varjenje, dodajalna proizvodnja, KUKA
Published in DKUM: 21.12.2023; Views: 393; Downloads: 36
.pdf Full text (8,24 MB)

3.
Zasnova dolivnega sistema za izdelavo vrat sušilnega stroja s pomočjo simulacije brizganja plastike : diplomsko delo
Žan Novosad, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Zaključno delo zajema področje simulacije brizganja plastike. To je postopek virtualnega modeliranja procesa brizganja plastike v računalniškem okolju, ki vključuje analizo toplotne in tokovne dinamike materiala med postopkom brizganja. V začetku naloga predstavi področje brizganja plastike, na kratko opiše orodje in stroj, v jedru pa se osredotoči na simulacijo. Bistven pomen simulacije je prihranek na času, denarju in materialu. S simulacijo predvidimo morebitne napake, posledično pa s tem zmanjšamo izmet in povečamo kakovost proizvoda. Cilj naloge je določiti optimalno število dolivov za izbran izdelek (okvir vrat sušilnega stroja). Simulacije so izvedene s pomočjo programskega paketa Autodesk Moldflow Adviser. Na koncu so predstavljeni rezultati in moje ugotovitve.
Keywords: simulacija brizganja plastike, brizganje plastike, dolivni sistem
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 305; Downloads: 50
.pdf Full text (16,61 MB)

4.
Analiza izmeta na montažni liniji zadnjih avtomobilskih svetil Audi C8 : diplomsko delo
Amadeja Kajba, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Proizvodni izmet je zelo problematičen za avtomobilsko industrijo, saj povzroča nepotrebne stroške. Ker je dan danes zelo visoka konkurenca na trgu, se vsa podjetja zavzemajo za čim nižjo stopnjo izmeta. Zmanjšanje izmeta je eden izmed glavnih ciljev Lean proizvodnje. Definiranje, analiziranje, nadzorovanje in odkrivanje vzrokov za nastanek proizvodnega izmeta pozitivno vpliva na stroške podjetja. Proizvodni izmet nastaja zaradi nepravilne montaže, neustreznih nastavitev na strojih, slabega vzdrževanja orodja, slabe kakovosti materialov in drugih vplivnih faktorjev. V diplomskem delu je prikazana uporaba metod analize proizvodnega izmeta na končni montažni liniji. Glavni cilji diplomskega dela so bili zmanjšanje količine izmeta, odkrivanje vzrokov za njegov nastanek ter iskanje učinkovitih kratkoročnih in dolgoročnih ukrepov za preprečitev ponovitve napake pri procesu montaže.
Keywords: proizvodni izmet, zadnja avtomobilska svetila, lean proizvodnja, končna montažna linija
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 184; Downloads: 26
.pdf Full text (1,61 MB)

5.
Vzpostavitev TCP/IP komunikacije in priprava robotskega programa za sinhrono gibanje dveh sodelovalnih UR10e robotov : diplomsko delo
Matic Petauer, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Za zagotavljanje delovanja dveh sodelovalnih robotov v robotski celici je potreben nadzorni krmilnik, ki nadzoruje delovanje posameznega robota, ter njuno skupno delovanje. Za doseganje rešitve tega problema, je treba zagotoviti tudi izmenjavo sporočil med roboti ter nadzornim krmilnikom. Izmenjavo podatkov je mogoče doseči z vzpostavitvijo povezave za izmenjavo preko TCP/IP protokola. V predstavljeni uporabi, je izmenjava sporočil potekala med sodelovalnima robotoma UR10e, ki ju je nadziral kontrolni Matlab program. Kontrolni Matlab program generira takšne točke za premik posameznega sodelovalnega robota, da dosežeta prostim očem vidno sinhrono delovanje. S pomočjo vzpostavitve takšne izmenjave podatkov je mogoče ustvarjati namenske programe, kjer robota med premikanjem preoblikujeta obdelovanec.
Keywords: UR10e, sodelovanost, Matlab, TCP/IP komunikacija
Published in DKUM: 26.09.2023; Views: 310; Downloads: 21
.pdf Full text (2,63 MB)

6.
Simulacijski model Staudinger GmbH z virtualnim Beckhoff krmilnikom : diplomsko delo
Dominik Hrastnik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisana nadgradnja simulacijskega modela Staudinger GmbH z virtualnim Beckhoff krmilnikom. Originalno delovanje simulacijskega modela je bilo izvedeno v operacijskem sistemu Windows XP in programskem okolju Multiprog 4.8. Izbrano programsko okolje ne podpira posodobitve operacijskega sistema, zato je bila izvedena nadgradnja sistema s krmilnikom Beckhoff. Zaradi kompleksnosti sistema je bilo delovanje komunikacijskega protokola Modbus TCP/IP najprej preizkušeno s programskim orodjem Modbus Poll. Nato so bili v razvojnem orodju TwinCAT izdelani osnovni komunikacijski bloki za dostop do vhodno/izhodnih signalov simulacijskega modela plošče 1. Sledila je izdelava funkcijskih blokov za vse ostale plošče simulacijskega modela in nato še izvedba glavnega krmilnega programa.
Keywords: proizvodnja linija, TwinCAT, Modbus Poll, nadgradnja krmilnika
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 515; Downloads: 49
.pdf Full text (4,96 MB)

7.
Izdelava digitalnega dvojčka proizvodne linije v okolju NX Mechatronics Concept Designer : diplomsko delo
Taja Pec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo temelji na postopku razvoja digitalnega dvojčka proizvodne linije v programskem okolju NX Mechatronics Concept Designer, ki omogoča virtualno simuliranje in napovedovanje obnašanja fizičnih procesov. V nalogi je predstavljen podroben postopek zasnove digitalnega dvojčka danega fizičnega modela proizvodne linije podjetja Staudinger GmBH. Na kratko sta opisana uporabljena programska okolja S7-PLCSIM Advanced in TIA Portal, ki sta bila potrebna za vzpostavitev povezave digitalnega dvojčka z zunanjo signalizacijo. Na koncu je priložen program, ustvarjen v programskem okolju TIA Portal, ki omogoča ciklično potovanje izdelka po proizvodni liniji.
Keywords: digitalni dvojček, NX MCD, Siemens, TIA Portal, PLCSIM Advanced
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 547; Downloads: 71
.pdf Full text (5,08 MB)

8.
Priprava tehnologije izdelave prirobnice : diplomsko delo
Jure Stopinšek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena priprava tehnologije izdelave prirobnice. V prvem delu so podane teoretične osnove struženja, rezkanja, vrtanja in CNC-programiranja. Sledi predstavitev programske opreme Mastercam in stružno-rezkalnega CNC-centra DMG MORI CLX 450. V zadnjem delu je obravnavan tehnološki postopek. Določili smo vrstni red izvajanja operacij in ustrezna orodja ter prikazali merilne priprave za preverjanje merske ustreznosti izdelka.
Keywords: CAD/CAM, tehnologija, CNC-programiranje, CNC, struženje, rezkanje
Published in DKUM: 22.09.2022; Views: 428; Downloads: 77
.pdf Full text (4,18 MB)

9.
Izvajanje funkcije nadzora PLK na robotu ur10e z uporabo Profinet protokola : diplomsko delo
Gregor Oset, 2022, master's thesis

Abstract: Osrednji cilj magistrske naloge je izvesti robotsko celico, ki je sestavljena iz kolaborativnega robota, kateri se poslužuje CNC obdelovalnega stroja, proces pa je nadzorovan s programirljivim logičnim krmilnikom. V sklopu magistrskega dela je bila med PLK-jem in robotom vzpostavljena komunikacija z uporabo industrijskega komunikacijskega protokola PROFINET. Prav tako je bila vzpostavljena komunikacija med krmilnikom in CNC strojem preko klasičnih digitalnih vhodnih in izhodnih enot. Zasnovan je bil uporabniški vmesnik in program za nadzor in vodenje celice. Industrijskemu procesu je bila vgrajena varnostna funkcija z uporabo varnostnega krmilnika, ki ob pritisku kateregakoli izmed stikal za izklop v sili ustavi vse stroje.
Keywords: PLK, robot, PROFINET, CNC stroj, Fanuc
Published in DKUM: 24.08.2022; Views: 485; Downloads: 65
.pdf Full text (4,49 MB)

10.
Programiranje industrijskih robotov
Timi Karner, Janez Gotlih, 2022

Abstract: Učbenik zajema osnove programiranja, pravilne izbire industrijskih robotov, postavitve, zagon, prve nastavitve, nastavitve koordinatnega sistema orodja, obdelovancev, uporaba odločitvenih vej, ponovitvenih zank, prekinitvenih rutin, serijske komunikacije z uporabo PROFINET protokola ter podaja smernice za varno vračanje robota v izhodiščno točko. Prav tako podaja smernice za pripravo robota za operaterja.
Keywords: programiranje industrijskih robotov, konfiguracija, koordinatni sistemi, PROFINET, varnost
Published in DKUM: 31.03.2022; Views: 790; Downloads: 114
.pdf Full text (29,13 MB)
This document has many files! More...

Search done in 4.62 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica