| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 153
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Prenosni pojavi v zračni reži elektromotorja : magistrsko delo
Aljaž Beras, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi sta obravnavana modeliranje in numerična analiza zračne reže elektromotorja. Za numerično modeliranje dvofaznega toka zrak-olje je uporabljena računalniška dinamika tekočin na poenostavljenem geometrijskem modelu zračne reže. Razlog za analizo sta simulacija kompleksnega tokovnega polja v zračni reži in pojav Taylorjevih vrtincev v dvofaznem toku. Na tokovno polje v zračni reži imajo močan vpliv robni pogoji okolice, ki s tlačno razliko v zračni reži pomembno vplivajo na povprečno gostoto in izgube v zračni reži. Na 30-stopinjskem izseku celotnega geometrijskega modela smo uspešno modelirali Taylorjeve vrtince in dobili ustrezne strižne napetosti.
Keywords: Zračna reža elektromotorja, večfazni tok, turbulentni tok, mehanika tekočin, numerična simulacija
Published in DKUM: 30.11.2023; Views: 278; Downloads: 23
.pdf Full text (3,59 MB)

2.
3.
Od jasnih besed do boljšega zdravja: analiza pojasnilne dolžnosti zdravnika in informirane privolitve pacienta v slovenskem zdravstvu : magistrsko delo
Janja Ramšak, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava tematiko zdravnikove pojasnilne dolžnosti in pacientove informirane privolitve v slovenskem zdravstvu ter izbranih pravnih redih. Predmet obravnave je odnos med zdravnikom in pacientom, v katerem ključno vlogo predstavljata komunikacija med udeleženima subjektoma ter soglasje pacienta v samem procesu zdravljenja. Zdravnikova pojasnilna dolžnost je tista, ki pacientu predstavlja ključ do razumevanja njegovega zdravstvenega stanja, medicinskih postopkov in tveganj, ki jih le-ti s seboj prinašajo. Temelj za pacientovo informirano privolitev pa sestoji iz jasne, razumljive in pacientu prilagojene komunikacije. Pojasnilna dolžnost in informirana privolitev sta urejeni v Zakonu o pacientovih pravicah. Pojasnilna dolžnost predstavlja izziv za marsikaterega zdravnika, predvsem zaradi pomanjkljivega razumevanja pacientov, pravne negotovosti, velikokrat pa se znajdejo tudi v časovni stiski in z omejenimi viri zdravstvenega sistema. Zato na tem področju vidim še veliko prostora za izboljšave v smislu dodatnega izobraževanja zdravnikov na področju komunikacije, z namenom izboljšanja in podajanja informacij, ki so pacientu razumljive. Prav tako pa je potrebno okrepiti zavedanje pacientov, da mora njihov odnos z zdravnikom temeljiti na sodelovanju in da so tudi oni tisti, ki igrajo pomembno vlogo v procesu zdravljenja. Informirana privolitev je namreč ključna za zagotavljanje pacientove avtonomije in spoštovanje njihovih osebnih stališč ter odločitev. Pravilna komunikacija in spoštovanje pacientove informirane privolitve sta dejavnika, ki lahko pozitivno vplivata na rezultat zdravljenja, prav tako pa bi njuna krepitev bistveno prispevala k izboljšanju zdravstvene oskrbe ter zadovoljstva pacientov. V zadnjem času smo priča velikim prebojem na področju informacijske tehnologije in digitalizacije. Pospešen razvoj lahko nedvomno pripišemo nedavnemu obdobju pandemije Koronavirusa, zaradi katerega smo bili postavljeni pred številne izzive. Še posebej na področju zdravstva, kjer je bilo potrebno zagotoviti nemoteno izvajanje storitev, kolikor je bilo to le mogoče. Okoliščine takratnega časa pa so med drugim sprožile tudi velike premike na področju umetne inteligence. Slednja bi lahko začrtala povsem nove smernice in pristope v izvajanju pojasnilne dolžnosti zdravnikov ter sprejemanju informirane privolitve pacientov.
Keywords: varstvo pacientovih pravic, pojasnilna dolžnost, informirana privolitev, pacientova avtonomija, pacientova pravica do obveščenosti, odnos med zdravnikom in pacientom.
Published in DKUM: 08.09.2023; Views: 194; Downloads: 26
.pdf Full text (950,11 KB)

4.
POSTOPEK REŠEVANJA SPOROV S POSEBNIM POUDARKOM NA PRAVNEM UČINKU POROČIL PANELNIH SKUPIN IN PRITOŽBENEGA ORGANA V PRAVU SVETOVNE TRGOVINSKE ORGANIZACIJE
Katja Ramšak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Svetovna trgovinska organizacija (WTO) je največja trgovinska organizacija, ki je bila ustanovljena 1. januarja 1995. Njeni temelji so določeni v Splošnem sporazumu o carinah in trgovini (GATT). WTO in izboljšan ter učinkovitejši postopek za reševanje sporov v primerjavi z prejšnjim GATT postopkom je rezultat Urugvajskega kroga pogajanj. Postopek za reševanje sporov v WTO je nadgradnja postopka za reševanje sporov pod GATT sistemom. Pravila, ki urejajo postopek reševanja sporov so urejena v Dogovoru o pravilih in postopkih za reševanje sporov (DSU). Postopek reševanja sporov v WTO poteka v treh fazah. Najprej se postopek začne s posvetovanjem, sledi postopek pred panelno skupino in Pritožbenim organom ter zaključi s izvajanjem poročil panelne skupine in Pritožbenega organa od države kršiteljice. Ko panelna skupina in Pritožbeni organ izdajo poročila, sprejeta od Organa za reševanje sporov, so pravno zavezujoča za države članice.
Keywords: Organ za reševanje sporov, Pritožbeni organ, panelna skupina, Dogovor o pravilih in postopkih za reševanje sporov, Splošni sporazum o carinah in trgovini, Mednarodna trgovinska organizacija, Svetovna trgovinska organizacija
Published in DKUM: 30.08.2023; Views: 230; Downloads: 10
.pdf Full text (869,57 KB)

5.
Fractal geometry as an effective heat sink
Matjaž Ramšak, 2022, original scientific article

Abstract: "How long is the coast of Britain?" was the question stated by Mandelbrot. Using smaller and smaller rulers the coast length limits to infinity. If this logic is applied to the fractal heat sink geometry, infinite cooling capacity should be obtained using fractals with mathematically infinite surface area. The aim of this article is to check this idea using Richardson extrapolation of numerical simulation results varying the fractal element length from one to zero. As expected, the extrapolated heat flux has a noninfinite limit. The presented fractal heat sink geometry is non-competitive to the straight fins.
Keywords: fractal heat sink, LED cooling, CPU cooling, conjugate heat transfer, laminar flow, boundary element method, Koch snowflake
Published in DKUM: 14.07.2023; Views: 512; Downloads: 11
.pdf Full text (3,00 MB)
This document has many files! More...

6.
Ogrevanje mobilnega kontejnerja za shranjevanje in ločevanje tekočine : diplomsko delo
Anže Činč, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Osnovni namen diplomske naloge je empirični preračun prenosa toplote s parnim gretjem cevne kače. Preračun je narejen z empiričnimi korelacijami. Da se temperatura shranjene tekočine, v našem primeru motorno olje, ne bi spustila pod temperaturo ledišča oz. temperaturo kristalizacije, bi bilo smiselno kontejner ogrevati. Izračunali smo potrebne čase gretja pri različnih temperaturah okolice in režimih gretja. Ugotovili smo, da je potrebno relativno veliko časa, tj. približno 15 ur, za ogrevanje kontejnerja do temperature 40 °C, ki je zadovoljiva za pretakanje ter hitrejše ločevanje komponent zmesi. V primeru uporabe kontejnerja v hladnejših mesecih, bi ga bilo smiselno toplotno izolirati. To bi nam v veliki meri pripomoglo pri vzdrževanju manjših toplotnih izgub ter posledično hitrejšega gretja tovora.
Keywords: prenos toplote, kontejner, ogrevanje, vodna para, izolacija
Published in DKUM: 07.07.2023; Views: 201; Downloads: 18
.pdf Full text (1,57 MB)

7.
Klimatizacija bazenov : magistrsko delo
Marko Lepetič, 2023, master's thesis

Abstract: Delo obravnava klimatizacijo zaprtih bazenov. Najprej so predstavljeni glavni problemi, ki so pretežno posledica velikega izhlapevanja vode. Nato sta predstavljena dva glavna pristopa h klimatizaciji in sicer sušenje zraka s prezračevanjem in sušenje zraka s kompresorskim sušilcem. Izbor naprav je predstavljen za tri najbolj pogoste tipe bazenov in sicer plavalnega bazena, javnega bazena za prosti čas in zasebnega bazena. Za vse tri tipe bazenov je podan tudi izračun letne porabe energije za obratovanje bazenov.
Keywords: bazen, klimatizacija bazena, izhlapevanje vode, prezračevanje, sušenje zraka, poraba energije
Published in DKUM: 30.06.2023; Views: 326; Downloads: 22
.pdf Full text (4,71 MB)

8.
9.
Razvoj avtomata za hitro hlajenje pijač : magistrsko delo
Dorian Petrič, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo raziskali področje hitrega hlajenja pijač na podlagi peltierjevega pojava. Časi hlajenja pri uporabi konvencionalnih načinov hlajenja pijač so dolgi in večinoma ne omogočajo nastavljanja točne željene temperature pijače. Peltierjevi elementi po drugi strani omogočajo hitro ohlajanje in možnost natančne regulacije. Izdelali smo prototip naprave za hlajenje pijač, ga testirali in izračunali njegov izkoristek. Opravili smo raziskavo trga že obstoječih naprav za hitro hlajenje pijač. Naredili smo stroškovno analizo izdelave prototipa in proizvodnje naprave za hitro hlajenje pijač. Raziskavo hlajenje pijač na podlagi peltierjevega pojava smo opravili s pomočjo svetovnega spleta in splošno dostopne literature. Prototip smo naredili s pomočjo splošnega orodja in CNC rezkalnika. Napravo smo testirali v energetskem laboratoriju Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru. Raziskavo trga smo opravili z iskanjem in primerjavo drugih naprav za hitro hlajenje pijač na svetovnem spletu. Ekonomsko analizo izdelave in prodaje naprave smo naredili na podlagi lastnih izkušenj in podatkov na spletu. Ugotovili smo, da s peltierjevimi elementi sicer lahko dosegamo nizke čase hlajenja, vendar za ceno velike količine električne moči. V primeru zvišanja izkoristka naprave, bi bila le ta tržno zelo zanimiva.
Keywords: Hitro hlajenje pijač, peltierjev element, funkcijska zasnova, prototip, ekonomska analiza
Published in DKUM: 03.03.2023; Views: 458; Downloads: 68
.pdf Full text (3,56 MB)

10.
Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica