| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 33
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Ko grem in se vrnem, objemam ves svet
2021, catalogue

Abstract: Katalog k razstavi skupine W.O.R.M.S.v Univerzitetni knjižnici Maribor, 2. 7.–11. 9. 2021
Keywords: W.O.R.M.S., knjižnica, Maribor, katalog, razstava
Published: 30.06.2021; Views: 157; Downloads: 6
URL Link to file

2.
Tetovaže kot ovira pri iskanju zaposlitve
Jan Logar, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu raziskujmo ovire in z njimi povezane težave, s katerimi se soočajo tetovirani posamezniki pri iskanju zaposlitve ali na splošno v organizacijskem okolju. V teoretičnem delu so podrobneje predstavljene osnove zaposlovanja in diskriminacije pri navedenem procesu. V nadaljevanju zaključne naloge se osredotočamo zlasti na diskriminacijo ljudi s tetovažami v fazi selekcijskega postopka. Na kratko so opisane tudi tetovaže oz. telesne poslikave, katerih trend v zadnjem obdobju strmo narašča. Namen diplomskega dela je spoznati vsa teoretična dejstva, ki omogočajo razumevanje problema kot celote. Praktični del smo razdelili na dva sklopa. Najprej smo s pomočjo različnih anketnih vprašanj ugotavljali, ali se posamezniki s tetovažami dejansko srečujejo z diskriminacijo v katerikoli fazi zaposlovanja. Ugotovili smo, da večina posameznikov nima težav zaradi svojih tetovaž. V nadaljevanju raziskavanja smo se posvetili tudi mnenju delodajalcev. Izprašali smo tri podjetja različnih velikosti o njihovem razmišljanju glede telesnih poslikav. Namen tega ni bila analiza, saj je vzorec izprašanih premajhen, vseeno pa smo želeli pridobiti vpogled v vedenje določenih delodajalcev do posameznikov s tetovažami.
Keywords: tetovaže, selekcijski postopek, zaposlovanje, diskriminacija
Published: 10.11.2020; Views: 266; Downloads: 32
.pdf Full text (936,06 KB)

3.
Vpliv uspešnih športnikov na učinkovitost oglaševanja
Andraž Logar, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Živimo v času sprememb. Dogajajo se na področju tehnologije, računalništva, telekomunikacij, bančništva itd. Prav tako pa se izjemno hitro spreminja koncept marketinga oz. oglaševanja. Podjetja se morajo stalno truditi vzbujati pozornost posameznika. Trg je nasičen z oglasi in kdor ne izstopa, se izgubi v množici. Potrošniki prav zaradi tega postajajo zahtevnejši, saj je bistvo marketinga v zadovoljevanju potrošnika in podjetja počnejo ravno to. Na drugi strani pa imamo šport, ki že dolgo ni več le igra, ampak pravi posel. Športniki spadajo v skupino ljudi, ki jih najhitreje prepoznamo in jih občudujemo. To pa je razlog, da je oglaševanje prek športnih zvezd postalo redna praksa in eden najboljših načinov oglaševanja. V prvem delu diplomske naloge smo teoretično predstavili marketing in oglaševanje s poudarkom na športu. Pregledali smo tudi, kako poteka oglaševanje prek uspešnih športnikov in zgodovino omenjenega oglaševanja. V nadaljevanju smo se osredotočili na marketing in oglaševanje v športu v Sloveniji ter umeščanje športnikov v oglaševanje. Oblikovali smo hipoteze, ki smo jih analizirali z raziskavo, katere glavni cilj je bil ugotoviti vpliv pojavljanja uspešnih športnikov v reklamah na učinkovitost oglaševanja. Z anketnim vprašalnikom smo dobili podatke, jih analizirali in interpretirali. Ugotovili smo, da so osebe, ki spremljajo šport, dovzetnejše za oglaševanje prek uspešnih športnikov, prav tako so moški dovzetnejši od žensk. Na drugi strani pa naša športna aktivnost in naše zaznavanje športnikov v oglaševanju nista v korelaciji. Na podlagi rezultatov smo predlagali rešitve, ki temeljijo na tem, da se mora več podjetij ukvarjati s takim načinom oglaševanja, da je treba tvegati za odlične rezultate in izbirati športnike, ki jih ljudje najbolj občudujejo.
Keywords: marketing, oglaševanje, šport, učinkovitost
Published: 02.11.2020; Views: 201; Downloads: 26
.pdf Full text (2,42 MB)

4.
Primerjava in analiza orodij za poslovno inteligenco
Matevž Logar, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Tema diplomske naloge je analiza in primerjava treh orodij, ki se uporabljajo za izdelavo poročil v poslovni inteligenci. Opisan je pojem poslovna inteligenca, njegov pomen in raziskava ključnih elementov, vključno z zgodovino in kategorijami. Opisano je posamezno orodje, njegove funkcije ter prednosti in slabosti vsakega. Z uporabo odločitvenega modela in programa DEXi je narejena primerjava, kot tudi prikazani rezultati odločanja. Sledi izdelava poslovnih poročil v vsakem izmed orodij, kjer je ustvarjena podatkovna baza MySQL, ki je služila za črpanje podatkov pri izdelavi.
Keywords: poslovna inteligenca, BIRT, Dream Report, Power BI, poročilo
Published: 08.10.2018; Views: 614; Downloads: 121
.pdf Full text (2,11 MB)

5.
Displacements in the exploratory tunnel ahead of the excavation face of Šentvid tunnel
Jure Klopčič, Janko Logar, Tomaž Ambrožič, Andrej Štimulak, Aleš Marjetič, Sonja Bogatin, Bojan Majes, 2006, original scientific article

Abstract: Fitting the displacement function to the measured displacements enables the assessment of the stabilization process of the observed cross section and the determination of its normal behaviour. The displacement function consists of three parts. Whilst the third part has been successfully applied for several times and thus proven to be very well defined, the first two parts were defined only on the basis of numerical simulations. To overcome this deficiency and to obtain the necessary coefficients of the pre-face part of the displacement function, the 3D displacement measurements ahead of the face due to tunneling should be performed. Such measurements were performed in the exploratory tunnel of the Šentvid tunnel during the excavation of the main tunnel. This paper presents the Šentvid tunnel project, the method of the 3D displacement measurements, the results of these measurements and their interpretation according to the geological structure of the site with an emphasis on items important for the coefficients of the displacement function.
Keywords: tunnels, exploratory tunnel, geodetic displacement measurements, pre-face displacements
Published: 17.05.2018; Views: 820; Downloads: 51
.pdf Full text (660,40 KB)
This document has many files! More...

6.
The assesment of pile shaft resistance based on axial strain measurements during the loading test
Andrej Štrukelj, Stanislav Škrabl, Ksenija Štern, Janko Logar, 2005, original scientific article

Abstract: Near Maribor, a new bridge over the Drava river is being under construction. Before the main works actually started, static and dynamic loading tests of piles were performed. The goal of the static loading test was to determine the bearing capacitiy of the test pile. It was also interesting to determine the share of the axial load distributed on the shaft and pile toe. In order to measure the distribution of the axial force along the pile, a specially made steel canal was built in the pile before concreting. Inside this canal the strain gauges were distributed evenly at the distance of one meter. The strains were measured for each loading phase in all measuring points. The distribution of the axial force was assessed from the obtained results and based on the distribution of the axial force the shaft resistance could be determined. The unexpectedly high bearing capacity of the pile shaft made the obtained results highly interesting. In this paper, measuring methods and measuring results are discussed. Behaviour of the pile and the soil during the loading test were also modelled by axial symmetric and three dimensional models. The calculated and measured results show a very good agreement.
Keywords: civil engineering, bridges, soil mechanics, pile shaft resistance, loading test, strain measurements, elastoplastic soil modelling, finite element method
Published: 16.05.2018; Views: 754; Downloads: 39
.pdf Full text (987,58 KB)
This document has many files! More...

7.
Nekatere značilnosti dobrega vodenja šolskega tima
Vesna Logar, 2009, short scientific article

Abstract: V teoretičnem delu so opisane nekatere značilnosti dobrega vodenja tima. Predstavljeno je, kakšna mora biti učinkovitost tima, opisani so tudi vodenje in izbira članov tima, evalvacija tima ter kdaj je tim uspešen. V okviru empiričnega dela raziskave smo preučili, kako posamezniki vodijo svoj tim na šolah, kjer poučujejo. Zanimal nas je obstoj razlik glede na spol zaposlenih, starost in delovno dobo. Vzorec predstavlja 65 zaposlenih na dveh osnovnih šolah, ki so izpolnjevali ocenjevalno lestvico. Podatki so obdelani na nivoju deskriptivne statistike. Pri tem smo uporabljali naslednje postopke: analizo kako dobro vodim tim na osnovnem deskriptivnem nivoju, analizo razlik ter analizo povezanosti. Ocenjevalno lestvico so po večini izpolnjevale osebe ženskega spola, saj je bilo manj kot 30 odstotkov oseb moškega spola. Iz raziskave je razvidno, da moški nekoliko bolje vodijo tim in da so boljši voditelji tima tisti, ki imajo več delovne dobe.
Keywords: učitelji, vodenje, timsko delo, raziskave, razlike med spoloma
Published: 22.09.2017; Views: 736; Downloads: 71
.pdf Full text (1,30 MB)
This document has many files! More...

8.
Vodenje projekta skozi ms project v v podjetju rls merilna tehnika d.o.o.
Aleksandra Logar, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili proces vodenja projektov v razvojno proizvodnem podjetju RLS merilna tehnika d.o.o., ki je v zadnjih štirih letih v namen vzpostavitve funkcionalnega in informacijsko podprtega procesa odprlo nov oddelek Projektne pisarne, uvedlo elektronsko vodenje projektov z uporabo programskega orodja Microsoft Project ter je bilo zaradi večletne rasti poslovanja in širitve podjetja v zadnjem obdobju v obsežni fazi reorganizacije. Poenoteno vodenje projektov in obdelava podatkov vezanih na ta podporni proces vplivata na več vidikov poslovanja in delo preostalih oddelkov v podjetju, zato je le-to ključnega pomena za podjetje, ki daje velik poudarek razvoju novih kataloških izdelkov, lastnih testnih in proizvodnih naprav ter izdelkov po meri kupca. Projektna pisarna zato nenehno stremi k izboljšavam trenutnega procesa in nadgradnji sistema, kar je opisano v sklepnem delu diplomske naloge in bi z uvedenimi dopolnitvami še dodatno izboljšalo projektno kulturo v podjetju.
Keywords: vodenje projektov, projektna pisarna, razvoj, Microsoft Project, informatizacija
Published: 28.08.2017; Views: 923; Downloads: 154
.pdf Full text (1,28 MB)

9.
10.
Akademik prof. dr. Tine Logar - osemdesetletnik
Zinka Zorko, 1996, professional article

Keywords: slovenščina, narečja, slovenski jezikoslovci, obletnice
Published: 06.06.2017; Views: 1357; Downloads: 52
.pdf Full text (994,90 KB)
This document has many files! More...

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica