| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Experiences from the setting-up of institutional repositories which are parts of Slovenian open access infrastructure
Milan Ojsteršek, Jan Bezget, Janez Brezovnik, unpublished conference contribution

Abstract: This paper explains the architectural designs of the institutional repositories which are parts of Slovenian open access infrastructure and the challenges we had to deal with during the setting-up. Rules and processes for mandatory submissions of final study works, research data and research publications were established during the setting up of institutional repositories. An important aspect of this implementation was the support of Slovenian institutions management and good cooperation with librarians and IT professionals. Compared to establishing several repositories for individual departments or academies of each university or research institution, the proposed solution with a common institutional repository is more effective from the financial and time aspects as well as the human resources perspectives. Institutional repositories exchange data with the national bibliographic system COBISS.SI, Slovenian current research information system SICRIS, university information systems, and national open access infrastructure. The features unused in well-known open source solutions of institutional repositories are mentor statistics, automatic document segmentation, name authority control with CONOR.SI authority file and availability of institutional repositories from mobile applications for Android, Windows Phone, and iOS devices.
Published in DKUM: 16.10.2019; Views: 28091; Downloads: 46
URL Link to file
This document has many files! More...

2.
SPOLNI STEREOTIPI V RADIJSKIH OGLASIH NA RADIU ROGLA
Špela Bezget, 2015, master's thesis

Abstract: Množični mediji predstavljajo velik del našega vsakdanjega življenja in tako hote ali nehote ustvarjajo določeno podobo o ženskah in moških. Magistrsko delo predstavlja rezultat opravljene analize na področju radijskih oglasov na Radiu Rogla. Predmet raziskave je področje spolnih stereotipov. Opravili smo pregled literature, na podlagi katere smo raziskali področje oglaševanja, množičnih medijev, spolnih vlog ter radia. Ugotovitve o analiziranih radijskih oglasih so pokazale, da v večini radijskih oglasov prevladujejo moški – nastopajo v več oglasih, v posameznih oglasih je uporabljenih več različnih moških glasov, večkrat preberejo slogan in podobno. Prav tako smo podali smernice za nadaljnje delo oz. predloge za širitev raziskave na druga področja (druge radijske postaje, drug oz. daljši časovni okvir ... itd.).
Keywords: radio, radijski oglas, Radio Rogla, spolni stereotipi
Published in DKUM: 30.10.2015; Views: 2320; Downloads: 179
.pdf Full text (1,57 MB)

3.
Odprti metapodatki slovenske nacionalne infrastrukture odprtega dostopa
Jan Bezget, Janez Brezovnik, Mladen Borovič, Marko Ferme, Milan Ojsteršek, complete scientific database of research data

Abstract: Podatkovna zbirka nacionalne infrastrukture odprtega dostopa je sestavljena iz metapodatkov in podatkov o avtorjih zaključnih del (diplome, magisteriji in doktorati) in raziskovalnih publikacij slovenskih univerz in drugih slovenskih zbirk (dLib, Videolectures.NET, DKMORS, repozitorij SciVie...). Nacionalni portal (najdete ga na http://www.openscience.si/) agregira vsebine iz univerzitetnih repozitorijev in drugih slovenskih zbirk za potrebe skupnega iskalnika, priporočilnega sistema in detektorja podobnih vsebin. Podatki so dosegljivi v formatih CSV, RDF/XML in n-triples. Dodana je tudi ontologija, ki jo uporablja nacionalna infrastruktura odprtega dostopa. Po podatkovni zbirki OpenScience lahko povprašujete tudi preko spletnega vmesnika. Vsaka poizvedba vrne objekt JSON s spremenljivo količino lastnosti (odvisno od podatkov, ki so na voljo in tipa zahteve).
Published in DKUM: 15.07.2015; Views: 13181; Downloads: 225
.zip Research data (40,54 MB)
This document has many files! More...

4.
Vzpostavitev repozitorijev slovenskih univerz in nacionalnega portala odprte znanosti
Milan Ojsteršek, Mojca Kotar, Marko Ferme, Goran Hrovat, Mladen Borovič, Albin Bregant, Jan Bezget, Janez Brezovnik, 2014, original scientific article

Abstract: V prispevku so predstavljeni pravni, organizacijski in tehnični vidiki vzpostavitve slovenske nacionalne infrastrukture odprtega dostopa do zaključnih del študija ter objav raziskovalcev, ki je sestavljena iz štirih institucionalnih repozitorijev slovenskih univerz in nacionalnega portala. Slednji agregira vsebine iz univerzitetnih repozitorijev in drugih slovenskih zbirk za potrebe skupnega iskalnika, priporočilnega sistema in detektorja podobnih vsebin. Razvita je bila programska oprema, ki je povezana z informacijskimi in avtentikacijskimi sistemi univerz ter s sistemom COBISS.SI. V okviru projekta so bile definirane pravne podlage, implementirani procesi za oddajo zaključnih del študija in objav zaposlenih, proces prenosa podatkov v nacionalni portal ter procesi izmenjave podatkov o priporočanju sorodnih del in primerjave podobnih vsebin. Uporabnikom z vsega sveta so na voljo dvojezične spletne in mobilne aplikacije, priporočilni sistem ter funkcionalnosti za uporabnike s posebnimi potrebami. Repozitoriji so učinkovito promocijsko orodje za univerze in njihove raziskovalce. Pričakovati je, da bodo izboljšali prepoznavnost slovenskih univerz v svetu. Kompleksno zasnovana nacionalna infrastruktura odprtega dostopa z detektorjem podobnih vsebin in s povezanimi zunanjimi sistemi bo omogočila hranjenje skoraj osemdesetih odstotkov recenziranih znanstvenih del, ki jih na leto objavijo slovenski raziskovalci. Prav tako bo dostopna večina zaključnih del študija, ki vsako leto nastanejo na slovenskih visokošolskih zavodih.
Keywords: odprti dostop, nacionalne infrastrukture, institucionalni repozitoriji, preverjanje podobnosti vsebin, priporočilni sistemi
Published in DKUM: 21.12.2014; Views: 1742; Downloads: 143  (3 votes)
.pdf Full text (784,34 KB)
This document has many files! More...

5.
POROZNI POLIMERI IZ ALIFATSKIH URETANSKIH DIAKRILATOV
Davor Bezget, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Na osnovi monomera alifatski uretanski diakrilat (AUD) smo želeli z uporabo emulzij sintetizirati porozne poliHIPE materiale. Zaradi različne uporabe poliHIPE materialov je pomembno, da poskušamo sintetizirati le te z različnimi monomeri. Posledično dobimo različne kemijske in fizikalne lastnosti. Ker so določeni poliHIPE materiali trdi in krhki, smo želeli sintetizirati bolj prožen material. V kombinaciji z alifatskim uretanskim diakrilatom smo uporabljali tudi stiren, divinil benzen, divinil adipat in tetratiol (pentaeritritol tetrakis(3-merkaptopropionat)). Sintezo smo izvajali v steklenem reaktorju. K organski fazi, ki so jo sestavljali monomeri, surfaktant, topilo in iniciator smo po kapljicah dodajali vodno fazo, ki jo je predstavljala deionizirana voda z raztopljenim kalcijevim kloridom. S pomočjo propelerskega mešala smo pri 300 obr/min po 60 min dobili emulzijo. Za polimerizacijo te emulzije smo uporabljali dva različna postopka; termično polimerizacijo in fotopolimerizacijo. Polimere smo čistili z etanolom in destilirano vodo. Monolite, ki smo jih dobili s termično polimerizacijo, smo čistili v Soxletovem aparatu. Vzorce smo sušili v digestoriju, nekatere tudi v vakuumskem sušilniku. S spreminjanjem sestave organske faze smo želeli dobiti porozen poliHIPE monolit. Stabilnost emulzije in polimerizacija je bila v večina primerih uspešna. Problem pa je nastal, ker so se monoliti v času sušenja zelo krčili. Kemijsko sestavo vzorcev smo spremljali s FTIR spektroskopijo. Za nas najpomembnejši signali so bili za vezi N-H, C-O, C=O. Ti signali nam dokazujejo vsebnost alifatskega uretanskega diakrilata v vzorcu. Strukturo vzorcev smo analizirali s SEM mikroskopijo. Te posnetke smo naredili s posušenimi vzorci in z vzorci, ki se še niso sušili. Polimerizacija stabilnih emulzij je uspela, vendar so SEM posnetki pokazali, da večina vzorcev nima tipične poliHIPE morfologije. Vzorec, ki je imel samo 5% vsebnost alifatskega uretanskega diakrilata je pokazal lepo poliHIPE strukturo. Prvi cilj, uspešna polimerizacija z alifatskim uretanskim diakrilatom, je bil dosežen. Drugi cilj je pa bil sintetizirati poliHIPE material, to pa nam je uspelo samo v primeru z malo vsebnostjo alifatskega uretanskega diakrilata.
Keywords: porozni polimeri, emulzije z visokim deležem notranje faze, poliHIPE materiali, emulzijska polimerizacija, klik reakcije, tiol-en polimerizacija
Published in DKUM: 03.06.2014; Views: 3269; Downloads: 334
.pdf Full text (3,98 MB)

6.
Porazdeljena baza pomenskih grafov
Jan Bezget, 2012, master's thesis

Abstract: V pričujočem delu predstavimo porazdeljeno bazo za hrambo pomenskih grafov in metodo aproksimativnega iskanja poti med vozlišči tega grafa. Iskanje poti je sestavni del mnogih metod za računanje pomenske podobnosti med pojmi. Najprej opišemo osnove pomenskega spleta in nekatere projekte ter tehnologije. Nato opišemo naš porazdeljen sistem, ki hrani pomenske grafe, uporabljeno tehnologijo in operacije, ki jih izvaja. Opišemo način razdelitve grafa na več računalnikov, kot tudi predstavimo način, kako povezati ločene dele pomenskega grafa v celoto z uvedbo koncepta robnih vozlišč. Aproksimativno iskanje poti temelji na njih, saj se uporabijo za vmesna iskalna vozlišča. Sledi predstavitev rezultatov meritev zmogljivosti sistema. V sklepu podamo možne izboljšave porazdeljenega sistema in posameznih komponent.
Keywords: pomenski splet, pomenski slovar, pomenski graf, aproksimativno iskanje poti
Published in DKUM: 27.11.2012; Views: 2067; Downloads: 145
.pdf Full text (2,93 MB)

7.
UPORABA MODELIRNIKA CINEMA 4D ZA EKSPERIMENTE V TIPOGRAFIJI
Špela Bezget, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo preučuje načine izdelave tipografije v modelirniku Cinema 4D. Opisan je modelirnik in prikazana je njegova osnovna uporaba. Temu sledi podroben prikaz ustvarjanja tipografije. Zadnji del diplomskega dela obsega rezultat in najpomembnejše sklepe našega dela. Čeprav lahko ugotovimo, da izdelava celotne scene zahteva napredno poznavanje orodij, je programski paket Cinema 4D primeren za izdelavo tipografije, saj nudi številne funkcionalnosti, ki jih v drugih oblikovalskih programih ne najdemo.
Keywords: Cinema 4D, tipografija
Published in DKUM: 21.11.2012; Views: 5764; Downloads: 134
.pdf Full text (3,11 MB)

8.
ISKANJE IN VIZUALIZACIJA POTI NA MORJU
Jan Bezget, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili uporabo algoritmov za iskanje poti na morju, ki so uporabni na prosto dostopnih strežnikih z geografskimi podatki, kot so zemljevidi Google Maps. Podan zemljevid smo najprej pretvorili s postopkom pred-obdelave. Nato smo ga uporabili v iskalnem algoritmu, ki z abstrakcijo omogoča hitro iskanje v večjih iskalnih prostorih. Iskanje poti smo razširili na problem trgovskega potnika, katerega rešujemo z genetskim algoritmom. Za prikaz poti smo uporabili Google Maps in Google Web Toolkit.
Keywords: iskalni algoritmi, optimizacija, trgovski potnik, Google Web Toolkit
Published in DKUM: 05.01.2011; Views: 3085; Downloads: 282
.pdf Full text (10,80 MB)

9.
Search done in 5.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica