| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
Telemedicina in telenega; prednosti in slabosti
Sonja Bertalanič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema področje telemedicine, telenege ter informacijsko tehnologijo s strojno in programsko opremo. Predstavljena in opisana je zgodovina, sedanjost in prihodnost telemedicine in telenege. Tretje poglavje diplomske naloge predstavlja prednosti in slabosti uporabe telemedicine in telenege v praksi, zajete in opisane so tudi etične dileme, ki se pojavljajo na področju prakse telezdravstva. V empirični del diplomske naloge smo vključili grafično analizo podatkov anketne raziskave. Anketo v elektronski obliki smo posredovali bivšim in sedanjim študentom Fakultete za zdravstvene vede. Na podlagi dvajsetih anketnih vprašanj smo zbrali različna mnenja o uvedbi telemedicine in telenege v prakso, zanimala nas je tudi ozaveščenost anketirancev s tega področja. Namen in cilj raziskave je bil ugotoviti poznavanje pojma telemedicina in telenega ter pridobitev mnenja glede uporabe telemedicine in telenege v praksi. Prav tako so nas je zanimalo kakšen je vidik anketirancev glede prednosti in slabosti ter njihova opredelitev in opredelitev etičnih dilem s področja telemedicine in telenege v praksi. Rezultati raziskave so pokazali, da so anketiranci večinoma le bežno seznanjeni s pojmom telemedicina in telenega, so dokaj pozitivno naravnani glede uporabe telemedicine in telenege v praksi, vendar imajo določene etične in moralne zadržke glede uvedbe prakse telemedicine in telenege v vsakdanjo rabo.
Keywords: telemedicina, telenega, e-zdravje, telezdravje, informacijska tehnologija, prednosti, slabosti, etične dileme
Published: 10.06.2010; Views: 5419; Downloads: 1369
.pdf Full text (3,21 MB)

5.
UČENJE NEMŠKEGA JEZIKA KOT TUJEGA JEZIKA V STAROSTI
Nina Bertalanič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Učenje nemščine kot tujega jezika v starosti so v ospredju starejši, ki so se odločili za učenje tujega jezika nemščine. Starejši so specifična skupina, ki se tuji jezik učijo drugače kot mlajši učeči se, zaradi svoje starosti in drugih dejavnikov. V teoretičnem delu diplomske naloge je zato najprej govora o starosti učečih se oz. so razloženi pojmi starost in starati se. V poznejših letih deluje človeški spomin počasneje in ne zmore več tako hitro ohraniti toliko informacij. Iz tega razloga je treba pri učenju tujega jezika v starosti porabiti veliko več časa in strpnosti. Poleg tega igra pri učenju pomembno vlogo motivacija. Če pri starejših obstaja notranja motivacija, je učenje veliko lažje. Da pa so starejši pri učenju uspešni, so poleg motivacije pomembni še motivi. Kateri motivi so pomembni za starejše, je v delu podrobneje prikazano. Poleg že vseh opisanih dejavnikov, je za starejše pomembno, da je pri učenju prisoten dober učitelj. Učitelj se s svojimi učečimi poistoveti in uporablja za učenje metode, ki pripomorejo k uspešnemu učenju. Poleg tega predstavi učečim strategije in jim pokaže, kako lahko te strategije uspešno uporabijo. Kako vidijo učenje nemščine v starosti starejši in kako njihovi učitelji, je prikazano v drugem delu diplomske naloge. Ugotovitve so bile pridobljene s pomočjo anketnega vprašalnika.
Keywords: KLJUČNE BESEDE: starejši, starost, spomin, učenje tujega jezika v starosti, motivacija, motivi, učeči se, učitelji, metode za učenje, strategije
Published: 29.03.2011; Views: 2662; Downloads: 263
.pdf Full text (850,80 KB)

6.
PRIMERJANJE ULOMKOV OB UPORABI MERLJIVEGA MODELA
Tea Bertalanič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu Primerjanje ulomkov ob uporabi merljivega modela smo se najprej osredotočili na dele celote in ulomke glede na posodobljeni učni načrt. V drugem delu diplomske naloge smo predstavili razvoj postopnega razumevanja delov celote in ulomkov s pomočjo konkretnega materiala in modelov, matematičnih pojmov, terminologije, diagramov in simbolov. V nadaljevanju pa so predstavljeni tipi primerjanja ulomkov z ustreznimi primeri. V zaključnem delu teoretičnega dela smo predstavili pomen igre pri pouku in opisali aktivnost z barvnimi trakovi in igralnimi kockami za lažje razumevanje primerjanja ulomkov, ki smo jo izvedli pri pouku. V empiričnem delu predstavljamo potek in rezultate pedagoškega eksperimenta, ki smo ga izvedli v dveh oddelkih petega razreda, pri čemer je en oddelek predstavljal eksperimentalno skupino, drugi oddelek pa kontrolno skupino. Namen pedagoškega eksperimenta je bil preveriti, ali uporaba aktivnosti z barvnimi trakovi in igralnimi kockami pripomore k boljšemu razumevanju primerjanja ulomkov.
Keywords: števec, imenovalec, primerjanje ulomkov, konkretni material, igra
Published: 07.10.2013; Views: 830; Downloads: 178
.pdf Full text (1,33 MB)

7.
POST IN UČINKI POSTENJA
Sonja Bertalanič, 2016, master's thesis/paper

Abstract: V magistrskem delu smo zajeli področje terapevtskega posta s presnimi sadnimi, zelenjavnimi in sadno-zelenjavnimi sokovi po metodi, ki jo izvajajo v Zavodu Preporod, pomen ekoloških presnih živil, živil biodinamičnega porekla in njihov vpliv na človeka. Namen raziskave je bil ugotoviti vpliv ter rezultate različno dolgo trajajočega terapevtskega posta s presnimi sadnimi, zelenjavnimi in sadno-zelenjavnimi sokovi po metodi, ki jo izvajajo v Zavodu Preporod, pomen hrane iz ekološke oz. biodinamične pridelave ter presne hrane za anketirance. V raziskovalnem vzorcu je sodelovalo 271 anketirancev, starostna meja se je gibala med 20. in 83. letom. Ugotovili smo, da imajo anketiranci ne glede na spol in starost izredno pozitivne izkušnje s postom in presno hrano na vseh nivojih, ter da dajejo prednost živilom ekološkega izvora. Kar 98 % anketirancev trdi, da sta post in presna hrana učinkovita in primerna, ter da jim ta način življenja pomaga k izboljšanju zdravstvenega stanja in počutja. 97 % anketirancem se zdi pomembno, da so živila, ki jih uživajo, ekološkega izvora. 98 % anketirancev je mnenja, da so ostale tehnike (joga, meditacija, gibanje v naravi …) zelo pozitivno vplivale in še bolj pripomogle k pozitivnim rezultatom ter dobrim izkušnjam postenja. Skoraj vsi anketiranci imajo pozitivne izkušnje s postenjem in presno hrano tudi na duhovno/mentalnem področju. Velika večina anketirancev bi terapevtsko postenje po metodi, ki jo izvajajo v Zavodu Preporod, priporočala tudi ostalim ljudem.
Keywords: post, presna živila, ekološko pridelana živila, biodinamična živila
Published: 07.11.2016; Views: 2444; Downloads: 569
.pdf Full text (1,08 MB)

8.
Pregled poškodb in izbira vzdrževalnih ukrepov za regionalno cesto R2-440/1294 Petanjci - Gederovci
Nino Bertalanič, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Z diplomskim delom želimo zagotoviti izboljšanje obravnavanega odseka, s tem pa tudi prevoznost, varnost in udobnost ceste za njene uporabnike. V teoretičnem delu diplomskega dela se seznanimo z lastnostmi vozišča, ki nam pomagajo razumeti vplive, ki se pojavljajo na vozišču, s poškodbami vozišča, ki vplivajo na stanje vozišča, ter z metodo, s katero se bomo lotiti ocenjevanja vozišča. V praktičnem delu je predstavljen obravnavani odsek, za čim boljšo predstavo pa tudi njegova lega in lastnosti, temu pa sledi še ocenitev odseka in opis stanja odseka. V zaključku diplomskega dela je predstavljen večji vzdrževalni ukrep za odsek, ki je v slabem stanju, ter manjši vzdrževalni ukrepi, s katerimi želimo izboljšati varnost udeležencev v prometu in podaljšati življenjsko dobo ceste.
Keywords: Vzdrževanje cest, lastnosti cest, poškodbe vozišča, vzdrževalni ukrepi.
Published: 07.11.2018; Views: 141; Downloads: 30
.pdf Full text (8,30 MB)

9.
Vpliv delovanja toplotne črpalke na podzemno vodo
Jan Bertalanič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je bil simuliran odvzem toplote, ki ga vrši toplotna črpalka na podzemno vodo, in prav tako vpliv na tokovne razmere podtalne vode. S pomočjo programa za računsko dinamiko tekočin ANSYS CFX smo izvedli simulacije. Za simulacije so bili poleg osnovnih parametrov potrebni tudi nekateri drugi, ki smo jih dobili s pomočjo empiričnih enačb oziroma korelacij. Tok podtalne vode skozi vodonosnik je bil obravnavan kot tok kapljevine skozi porozno snov. Iz rezultatov je razvidno, da pride do vpliva na tokovno in temperaturno polje, kot smo pričakovali. Lepo se vidi, da pride do zoženja tokovnic podzemne vode.
Keywords: toplotna črpalka, podzemna voda, mehanika tekočin in prenos toplote
Published: 17.09.2019; Views: 34; Downloads: 16
.pdf Full text (3,21 MB)

Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica