| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 137
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Sodobni pristopi razvoja kurikula za izobraževanje o podnebnih spremembah in interaktivni moduli v podporo poučevanju v zadnjem triletju osnovne šole : magistrsko delo
Jakob Škrobar, 2024, master's thesis

Abstract: Izobraževanje o podnebnih spremembah (IPS) učence opolnomoči z znanjem o podnebnih spremembah in jih navdihne za bolj trajnostno delovanje in vedenje. V magistrskem delu smo z novejšimi pristopi predstavili razvoj kurikula IPS. Predlagamo odprt kurikul IPS, ki ima zapisane osnovne cilje, temeljno učno vsebino in novejše smernice poučevanja IPS. Pri vsebini smo definirali podnebne spremembe, razložili učinek tople grede, zapisali vzroke in posledice podnebnih sprememb, navedli strategije za blaženje in prilagajanje na podnebne spremembe ter omenili, da obstajajo interesne skupine, ki poskušajo vzbuditi dvom v znanost o podnebnih spremembah. Pri učnem procesu smo identificirali več primernih aktivnih metod poučevanja in učenja IPS, ki temeljijo na uporabi informacijsko komunikacijske tehnologije, socialni interakciji ter učenju zunaj formalnih učnih prostorov. Cilj teh metod je razvijanje podnebne pismenosti in trajnostnega vedenja učencev. V praktičnem delu magistrske naloge smo s spletnim orodjem H5P ustvarili tri interaktivne module. Te smo preizkusili v 7., 8. in 9. razredu na eni izmed podeželskih pomurskih šol. Opravili smo pred in potest. V povprečju so največ znanja in napredka pokazali učenci 9. razreda, najmanj pa učenci 7. razreda. Učenci v vseh treh razredih so pokazali veliko znanja pri prepoznavanju obnovljivih virov energije, težave pa so imeli pri določanju toplogrednih plinov v ozračju. V potestu so učenci navedli, da med razmišljanjem o podnebnih spremembah najpogosteje občutijo zaskrbljenost in nemoč. Pri pouku bi radi obravnavali več vsebin povezanih s podnebnimi spremembami, še posebej jih zanimajo posledice podnebnih sprememb.
Keywords: Izobraževanje o podnebnih spremembah, kurikul, interaktivni moduli.
Published in DKUM: 14.02.2024; Views: 86; Downloads: 10
.pdf Full text (3,21 MB)

2.
Oblikovanje paletnih skladiščnih regalov gotovih proizvodov : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Medina Mujkić, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskali skladiščno poslovanje v izbranem podjetju. V prvem delu diplomskega dela smo obravnavali izbrano podjetje in povzeli teorijo skladiščenja. Analizirali smo namen skladiščenja, skladiščne procese ter transportno-skladiščno opremo, ki se uporablja za izvajaje procesa skladiščenja. V nadaljevanju diplomskega dela smo obravnavali obstoječe stanje skladiščnega poslovanja podjetja. Opisali smo kako v podjetju poteka postopek sprejema in uskladiščenja gotovih proizvodov v skladišče in nazadnje, kako poteka manipulacija ter odprema gotovih proizvodov. Z vzročno posledičnim diagramom smo analizirali izziv neučinkovitega procesa skladiščenja. Izpostavili smo glavni izziv manipulacije in pomanjkanje prostora za skladiščenje gotovih proizvodov. Kot predlog rešitev problema uskladiščenja gotovih proizvodov smo predlagali preoblikovanje obstoječih paletnih skladiščnih regalov za učinkovitejše uskladiščenje in uvedbo dodatne skladiščne opreme. Izvedli smo primerjavo obstoječega stanja skladišča in stanja po uvedbi rešitve. Pri določitvi regalnih oken v predlagani rešitvi smo ugotovili, da se je število paletnih mest zvišalo za 48 palet, kar je omogočilo uskladiščenje vseh gotovih proizvodov.
Keywords: logistika, skladiščenje, paletni regali, manipulacija, oblikovanje paletnih regalov
Published in DKUM: 13.02.2024; Views: 66; Downloads: 2
.pdf Full text (1,78 MB)

3.
LOGISTIKA V ZDRAVSTVENIH ZAVODIH IN VPLIV PANDEMIJE COVID-19 NA LOGISTIKO V UKC MARIBOR
Jakob Dolinšek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Zdravstvo je pomemben segment gospodarstva, logistične procese redko povezujemo z delovanjem zdravstvenih ustanov, zavedati pa se moramo, da logistika igra ključno vlogo pri zagotavljanju zdravstvene oskrbe. Pandemija, ki je leta 2020 prizadela celoten svet je močno pomembno vplivala na delovanje zdravstvenih ustanov in je povzročila veliko neželenih dogodkov, vključno z vplivom na logistične procese v zdravstvenih ustanovah. V diplomskem delu bomo obravnavali logistične procese v zdravstvenih zavodih in vpliv pandemije na logistične procese v zdravstvenih zavodih. Pandemija COVID-19 je močno vplivala na logistiko v zdravstvu. V diplomskem delu bomo predstavili vplive in posledice pandemije na logistiko v UKC Maribor. Osredotočili se bomo na procese, ki jih je pandemija najbolj prizadela in kjer so spremembe vidne tudi po koncu pandemije.
Keywords: COVID-19, dobavna veriga, dobavam zaloga, transport, ustanova, bolnišnica, UKC Maribor
Published in DKUM: 09.11.2023; Views: 195; Downloads: 17
.pdf Full text (1,93 MB)

4.
Visokonatančni laserski senzorski sistem v avtomatski merilni celici : diplomsko delo
Štefan Jakob Štrucl, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen razvoj koncepta, kot tudi rezultati izgradnje in programiranja laserskega senzorskega sistema merilne celice za avtomatizirano izvajanje meritev oblike ter stanja površin obdelovancev ali orodja, s pomočjo dveh odmičnih laserskih senzorjev proizvajalca SICK, serije OD5000. Zgrajena celica vsebuje štiričeljustno vpenjalno glavo, kamor vpnemo obdelovanec in fiksni ter premikajoč se senzor na linearnem vodilu. Tako vpenjalna glava kot linearno vodilo sta aktuirana s koračnimi motorji. S pritiskom na gumb se prične izvajati merilni algoritem, po katerem se določijo mere in stanje skeniranih površin testnega objekta. Naprave za kontrolo kakovosti, ki lahko merijo tako dimenzije kot stanje površin, so običajno velike in nemodularne. Merilna celica, opisana v nalogi, predstavlja namizno, modularno alternativo tovrstnim napravam.
Keywords: senzor, mehatronika, merilna tehnika, kontrola kakovosti, SICK
Published in DKUM: 03.11.2023; Views: 498; Downloads: 43
.pdf Full text (3,34 MB)

5.
Izdelava računalniške igre ChronoSlime z libGDX : diplomsko delo
Jakob Šrumpf, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se osredotoča na razvoj računalniške igre s pomočjo okvira LibGDX in sistema ECS (Entity-Component-System). Namen dela je raziskati in predstaviti uporabo sistema ECS pri ustvarjanju iger. Delo ponuja podroben opis vsakega vidika razvoja roguelike igre, vključno s komponentami, entitetami in sistemi. Poleg tega se posveti tudi praktični implementaciji tega pristopa v igri. Diplomsko delo predstavi uspešen razvoj igre Čhrono- Slime”in poudari prednosti, ki izhajajo iz uporabe sistema ECS. Skozi to delo smo spoznali pomembnost sistema ECS v kontekstu razvoja računalniških iger.
Keywords: LibGdx, ECS, Igre, Programiranje
Published in DKUM: 03.11.2023; Views: 486; Downloads: 44
.pdf Full text (2,57 MB)

6.
Optimizacija postopkov odobritve z uporabo aplikacije razvite v okolju Oracle APEX : diplomsko delo
Jakob Polegek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili postopek razvoja aplikacije za upravljanje z inventarjem. Najprej smo predstavili okolje APEX in njegovo zgodovino, tehnologije in orodja, med katere spadajo PL/SQL, HTML, CSS, JavaScript, Quick SQL in diagrams.net. Nato je sledil razvoj podatkovne baze in vnos testnih podatkov, na koncu pa še razvoj spletne aplikacije v okolju APEX. V tej fazi smo velik poudarek dali predvsem na deljeno komponento za opredelitev nalog.
Keywords: razvojno okolje, APEX, spletna aplikacija, PL/SQL, odobritve
Published in DKUM: 12.10.2023; Views: 405; Downloads: 21
.pdf Full text (4,52 MB)

7.
Vpliv intenzivnosti stiskanja grozdja na kakovost grozdnega soka : diplomsko delo
Jakob Pulko, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V letu 2022 smo preučevali vpliv intenzivnosti stiskanju grozdja na nekatere parametre grozdnega soka pri sortah Rumeni muškat in Johanniter. V poskusu smo primerjali vzorce grozdnega soka, ki smo jih odvzeli pri štirih različnih območjih tlaka stiskanja ter skupni vzorec celotnega stiskanja (kontrola). Vzorčili smo pri tlaku 0 barov (samotok), nizek tlak od 0 do 0,3 bara, srednji tlak od 0,3 do 0,7 bara, visoki tlak od 0,7 do 1,7 bara in celotno količino grozdnega soka zbrano v cisterni (kontrola). Uporabili smo stiskalnico Šraml VP 26. Pri sorti Johanniter smo analizirali šest različnih parametrov, pri sorti Rumeni muškat pa sedem. Pri večini proučevanih parametrov nismo ugotovili statistično značilnih razlik med obravnavanji. Pri obeh sortah smo ugotovili statistično značilne razlike med obravnavanji v vsebnosti skupnih kislin in pH vrednosti (p ≤ 0,05).
Keywords: grozdje, stiskanje grozdja, tlak stiskanja, kakovost grozdnega soka
Published in DKUM: 11.10.2023; Views: 305; Downloads: 15
.pdf Full text (1,50 MB)

8.
Merjenje napolnjenosti Li-ion-ske baterije z mobilnim telefonom - programski del : diplomsko delo
Jakob Horvat, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Namen projekta, kot že samo ime pove, je narediti sistem merjenja napolnjenosti neke litij-ion-ske baterije z uporabo mobilnega telefona. Skratka se ima električno vezje, katerega ključni elementi so porabnik, baterija in bluetooth modul – v tem primeru BM70, ter mobilni telefon, kamor se preko bluetooth komunikacije iz čipa BM70 pošiljajo podatki o električnih veličinah vezja in tam tudi obdelujejo v programu mobilne aplikacije. Ob poznanih karakteristikah uporabljene baterije, aplikacija tudi izpisuje napolnjenost baterije oziroma preostanek energije v realnem času, ko je porabnik aktiven.
Keywords: baterija, bluetooth, napolnjenost, poraba
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 155; Downloads: 9
.pdf Full text (3,79 MB)

9.
An optimisation model for minimising totes exchange in VLM and SBS/RS integrated system
Jakob Marolt, Goran Đukić, Fabio Sgarbossa, Tone Lerher, 2022, published scientific conference contribution

Abstract: Warehouses and distribution centres are based on integrated material handling solutions. Most of the research papers in intralogistics are only concerned with one system to analyse and optimise the addressed system's performance, such as maximum throughput performance, minimum total cost, maximum energy efficiency, etc. This paper presents a concept to justify the proposed VLM and SBS/RS integrated system and a binary integer programming (BIP) model that minimises totes exchange between the two storage systems. The results show that the minimal number of exchanges between VLM and SBS/RS was achieved in a case study with a longer order list (T = 1600) and a highly dependent SKU's Pareto relationship (20-50).
Keywords: automated warehousing, intralogistics, VLM, SBS, RS, integrated systemoptimisation, performance analysis
Published in DKUM: 02.08.2023; Views: 249; Downloads: 28
.pdf Full text (743,43 KB)
This document has many files! More...

10.
Proučevanje zunanjih dejavnikov pri napovedovanju cene kriptovalut s strojnim učenjem : diplomsko delo
Jakob Cvetko, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Zmožnost napovedovanja gibanja cene finančnih instrumentov predstavlja priložnost za visoke zaslužke. Eni izmed tehnični pristopov, ki se na področju finančnega trgovanja že dalj časa uspešno uporabljajo, so metode strojnega učenja. V diplomski nalogi smo se ukvarjali z napovedovanjem cene kriptovalute Bitcoin. Modeliranje smo začeli s pridobivanjem raznih podatkov, povezanih s ceno kriptovalute, in nato z algoritmom XGBoost izdelali napovedni model. Razumevanje napovedi je ključnega pomena, zato smo uporabili razlagalni algoritem SHAP, s katerim smo dobili globlji vpogled v napovedni model. Izkazalo se je, da imajo podatki, neposredno vezani na ceno kriptovalute, največjo vlogo pri napovedi, temu pa sledi indeks strahu in pohlepa.
Keywords: kriptovalute, strojno učenje, XGBoost, napovedovanje časovnih vrst, SHAP
Published in DKUM: 07.06.2023; Views: 440; Downloads: 43
.pdf Full text (2,08 MB)

Search done in 2.48 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica