| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 334
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Povezava predporodnega izobraževanja v sklopu materinskih šol s kakovostjo življenja po porodu pred in med epidemijo covid-19
Tina Berčan, 2023, doctoral dissertation

Abstract: Nosečnost in porod ključno vplivata na kakovost življenja matere. V Sloveniji je predporodno izobraževanje v sklopu materinskih šol glavno izobraževalno orodje za pripravo bodoče mamice na novo vlogo. Namen naše raziskave je bil oceniti povezavo med trajanjem predporodnega izobraževanja v sklopu materinskih šol in kakovostjo življenja mater po porodu. Uporabljen je bil predhodno validiran, v slovenski jezik preveden in testiran vprašalnik o kakovosti življenja po porodu (lestvica zaznane kakovosti življenja – PQOL). Na podlagi spletne ankete so bili zbrani podatki za dve skupini žensk. Prva skupina (N=1091) je rodila pred epidemijo COVID-19, druga (N=1163) pa med pandemijo COVID-19. Razlike so bile analizirane z uporabo Mann-Whitneyjevega U testa. Izračunani so bili linearni regresijski in korelacijski koeficienti za povezavo med kakovostjo življenja in trajanjem predporodega izobraževanja v sklopu materinskih šol. Naša raziskava je pokazala, da je krajše časovno trajanje izobraževanja v sklopu materinskih šol poslabšalo kakovosti življenja po porodu med epidemijo COVID-19. Pokazali smo tudi, da je časovno daljše predporodnega izobraževanje v sklopu materinskih šol povezano z višjo kakovostjo življenja. Kljub večfaktorskemu vplivu epidemije COVID-19 smo na vzorcu slovenskih mater opredelili korelacijo med trajanjem predporodnega izobraževanja v sklopu materinskih šol in kakovostjo življenja po porodu. Trajanje predporodnega izobraževanja v sklopu materinskih šol je pomemben dejavnik, ki vpliva na kakovost življenja po porodu.
Keywords: materinska šola, kakovost življenja, epidemija, COVID-19, nosečnost
Published in DKUM: 05.02.2024; Views: 79; Downloads: 8
.pdf Full text (1,54 MB)

2.
Ko se srečata znanje in odločanje : Pristopi k ocenjevanju varnostnih tveganj
Kaja Prislan Mihelič, Maja Modic, Branko Lobnikar, Boštjan Slak, Anže Mihelič, 2023, scientific monograph

Abstract: Ocenjevanje varnostnih tveganj predstavlja temelj strateškega upravljanja varnosti razvitih držav. V monografiji je predstavljen širok pregled različnih usmeritev in pristopov za ocenjevanje varnostnih tveganj in ogroženosti. Predstavljamo tako nacionalne strateške in zakonodajne podlage kot tudi ključne strokovne vire, mednarodne standarde in smernice. Poleg splošnih usmeritev monografija prikazuje nekatere prakse tujih držav ocenjevanja varnostnih tveganj in ogroženosti. Osrednji doprinos tega dela predstavlja predlagani model za ocenjevanje ogroženosti in tveganj na področju javne varnosti, ki je primarno namenjen organizacijam, ki delujejo na področju javne varnosti. Gre za model, ki je v svoji osnovi celovit, enovit in praktično uporaben. Model predstavlja vodilo in orodje za izvajalce (analitike) ter je zasnovan v obliki navodila, ki omogoča izvedbo ocene skozi analitično in sistematično zasnovan proces, skozi katerega se odločevalcem zagotovi ustrezna informacijska podpora za odločanje. Zaradi specifičnih pričakovanj in zahtev je model predlagan v polni in skrajšani različici.
Keywords: ocenjevanje tveganj, ocenjevanje ogroženosti, nacionalna varnost, analiza ogroženosti, varnostne organizacije
Published in DKUM: 03.01.2024; Views: 195; Downloads: 29
.pdf Full text (5,42 MB)
This document has many files! More...

3.
Management nogometnega kluba vipava pri razvoju vipavske doline
Branko Tutuš, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil preveriti, ali Nogometni klub (NK) Vipava pripomore k povezovanju posameznikov različnih starostnih skupin k večjemu medgeneracijskemu druženju, ali s svojo infrastrukturo omogoča posamezniku vključevanja v šport in ali z aktivnostjo v različnih tekmovanjih omogoča boljšo prepoznavnost kraja kot takega. Področje preučevanja diplomskega dela je management NK Vipava pri razvoju Vipavske doline. V teoretičnem delu je prikazana splošna teorija managementa in podrobneje teorija managementa v športu. Predstavljen je tudi NK Vipava in njegova zgodovina. V empiričnem delu so prikazani rezultati devetih intervjujev, ki smo jih opravili s ključnimi akterji v NK Vipava. Poglavitni rezultati dela so oblikovana rešitev v obliki praktičnih predlogov. Ugotovljeno je, da NK Vipava s svojo infrastrukturo omogoča vključevanje v šport in da omogoča boljšo prepoznavnost kraja
Keywords: management, športni management, nogometni klub
Published in DKUM: 20.12.2023; Views: 169; Downloads: 5
.pdf Full text (1,00 MB)

4.
Krizni management in obvladovanje krize covid-19 v turističnih podjetjih na Hrvaškem
Silvia Barbo, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Področje raziskave diplomskega dela je upravljanje in vodenje podjetja v krizni situaciji oziroma vloga kriznega managementa pri obvladovanju in razreševanju krize ter preprečevanju nastanku kriz. Turizem je na Hrvaškem eden izmed najpomembnejših gospodarskih sektorjev, saj predstavlja okoli 20 % bruto domačega proizvoda države. Številni prihodi turistov v vsega sveta so se zaradi izbruha pandemije covida-19 nenadoma ustavili, kar je za Hrvaško pomenilo začetek gospodarske krize. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov: teoretičnega in raziskovalnega dela. V teoretičnem delu smo se osredotočili na pojasnjevanje osnovnih pojmov, kot so kriza, krizni management, krizno komuniciranje in turizem. V raziskovalnem delu smo s pomočjo intervjuja analizirali, kako je covid-19 vplival na podjetja, ki se ukvarjajo s turizmom, in kako so se ta podjetja prilagodila novim razmeram v času pandemije.
Keywords: kriza, krizni management, krizno komuniciranje, turizem, covid-19
Published in DKUM: 08.12.2023; Views: 184; Downloads: 21
.pdf Full text (1,00 MB)

5.
Vpliv preobremenjenosti na zaposlene v institucionalnem varstvu
Darja Sitar Stopajnik, 2023, master's thesis

Abstract: Uvod: Sektor domov za ostarele je ključnega pomena za naše zdravstveno varstvo, zlasti zaradi zahtev starajočega se prebivalstva in njegovih zahtev po kompleksni oskrbi. Poglabljanje v podrobnosti delovne obremenitve in njenih širših posledic za osebje v domovih za ostarele je aktualno in ključno. Metode: V naši študiji smo iz bogatih izkušenj in spoznanj zaposlenih v zdravstvenih domovih poskušali razbrati vzorce in občutke v zvezi z delovno obremenitvijo, čustvenimi zahtevami ter zaznavanjem zadovoljstva pri delu in stresa, ki ga povzroča delo. Rezultati: Ugotovitve študije so pokazale na prekomerno delovno obremenjenost, saj se dve tretjini pogosto spopadata z izgorelostjo. Čeprav se je približno 10 % udeležencev počutilo obremenjenih zaradi svoje vloge, jih je kar 90 % na svoje dolžnosti gledalo kot na poslanstvo. Ugotovitve nakazujejo, da je približno 70 % vprašanih zadovoljnih z delom, približno 62 % pa jih je kot ključni dejavnik stresa navedlo medosebna trenja, zlasti pritožbe sodelavcev. Razprava: Skupne ugotovitve študije nakazujejo, da negovalci izžarevajo predanost in ponos do tega poklica, čeprav se v veliki meri spopadajo s fizičnimi zahtevami in čustvenimi tokovi, ki jih še poudarjajo napeti odnosi s stanovalci domov. Medosebna dinamika, zlasti obremenitve zaradi pritožb sodelavcev in morebitnih govoric, še dodatno otežijo njihove delovne izkušnje in zaznavanega zadovoljstva pri delu. Zaključek: Čeprav osebje v domovih za starejše izkazuje hvalevreden ponos in predanost, so potrebne s strani tovrstnih institucij in njohovega vodstva, nekatere intervencije na področju človeških virov. Pobude, ki se osredotočajo na povezanost ekipe, jasno razmejitev vlog in odpravo kadrovskih neravnovesij, bi lahko napovedale preobrazbo tako za negovalce kot za stanovalce domov.
Keywords: institucionalno varstvo, delovna obremenitev, izgorelost, medosebna dinamika, dobro počutje negovalcev
Published in DKUM: 26.10.2023; Views: 243; Downloads: 44
.pdf Full text (1,28 MB)

6.
Krizno komuniciranje v podjetju SWY brand d. o. o.
Anamari Šeško, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava krizno komuniciranje v podjetju SWY brand. V prvem delu je pojasnjen pomen besede kriza in komunikacija. Sledi predstavitev kriznega komuniciranja, ki se zaključi s koraki reševanja krize. Predstavljene so ključne kompetence managerjev in navodila izdelave kriznega načrta. Spoznamo tudi prednosti krizne situacije. V drugem delu naloge smo opravili anketo s strankami, zaposlenimi in vodstvom, s katerim smo izvedli še intervju. Po opravljeni analizi anketnih odgovorov in intervjuja smo ugotovili, da kljub nepripravljenosti podjetja na krizne situacije, le to zaenkrat še dobro posluje, saj ga sestavlja močan delovni tim. Kljub temu smo prepričani, da bo podjetje za uspešno prihodnje poslovanje potrebovalo zunanjo pomoč in več znanja. Tudi stranke bi si želele izboljšave, čeprav podjetju zaupajo in verjamejo v kvaliteto njegovih produktov. Da bi podjetje v prihodnosti še uspešnejše poslovalo, smo kot nekaj možnih rešitev navedli vzpostavitev sistema naročanja želenih artiklov, odprtje fizične trgovine in sistem za naročilo ustrezne količine izdelkov.
Keywords: podjetje SWY brand, kriza, delovni tim, rešitve
Published in DKUM: 04.08.2023; Views: 577; Downloads: 114
.pdf Full text (1020,63 KB)

7.
Prostovoljsko delo v jamarski reševalni službi in njegov vpliv na zagotavljanje zmožnosti operativnega delovanja
Klemen Mihalič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Zaključno delo obravnava vpliv prostovoljskega dela v Jamarski reševalni službi (JRS) na njeno zmožnost operativnega delovanja. V teoretičnem delu smo opisali posebnosti reševanja v jamskem okolju in predstavili zdravstvena tveganja, ki so jim podvrženi jamarski reševalci. Ugotovili smo, da Jamarska reševalna služba nima vpeljanih ustreznih programov, ki bi pripomogli k varovanju in ohranjanju zdravja ter dobrega počutja. Zaradi tega smo s pomočjo ankete med jamarskimi reševalci izvedli raziskavo o njihovi fizični dejavnosti in zdravstvenem stanju. Z anketo smo raziskali tudi vpliv službenih obveznosti na zmožnost odzivanja jamarskih reševalcev. S pomočjo geografskih informacijskih sistemov smo analizirali fizične in družbenogeografske značilnosti Slovenije, ki vplivajo na odzivni čas. Ugotovili smo, da je večina vhodov v jame dokaj blizu cestnega omrežja, vendar smo opredelili posamezna območja, ki so dokaj nedostopna. Prostovoljno delo ima zagotovo velik vpliv na hitrost odzivanja pri reševalnih intervencijah, vendar je možno čas odzivanja zmanjšati s sprejemanjem določenih ukrepov.
Keywords: Jamarska reševalna služba, prostovoljsko delo, jamarsko reševanje, operativno delovanje, reševalne intervencije.
Published in DKUM: 19.05.2023; Views: 488; Downloads: 30
.pdf Full text (3,21 MB)

8.
Vpliv vojne v Ukrajini na življenje prebivalcev Republike Slovenije
Zala Kozin, 2023, master's thesis

Abstract: Ruska invazija na Ukrajino se je uradno začela 24. februarja 2022 in ima globalen vpliv, ki se odraža na gospodarskem, socialnem in političnem področju. Krizo zaradi vojne v Ukrajini bomo občutili tako v Sloveniji kot tudi drugod po svetu, ker rusko-ukrajinska vojna ogroža svetovno gospodarstvo, povečujejo negotovost na finančnih trgih in otežuje življenje. Posledice vojne v Ukrajini bodo občutili vsi prebivalci sveta, zaradi česar smo se v magistrskem delu osredotočili na problematiko vpliva vojne v Ukrajini na življenje prebivalcev Republike Slovenije. Namen magistrskega dela je podrobno predstaviti in opredeliti krizo in njene razsežnosti, se seznaniti z začetki vojne v Ukrajini in njenim potekom ter proučiti vpliv vojne v Ukrajini z gospodarskega in psihološkega vidika. V nadaljevanju smo s pomočjo lastne raziskave skušali ugotoviti, kako vojna v Ukrajini vpliva na kakovost življenja prebivalcev Republike Slovenije in ali se ti zavedajo resnosti posledic vojne v Ukrajini. Ugotovili smo, da vojna v Ukrajini vpliva na vsa področja kakovosti življenja prebivalcev Republike Slovenije, pri čemer najbolj vpliva na finančni status, nato na zdravstveno stanje, socialno varnost, okolje, v katerem živimo, in najmanj na službo/zaposlitev. Ugotovili smo tudi, da se vsi prebivalci Republike Slovenije ne glede na starost zavedajo resnosti posledic vojne v Ukrajini.
Keywords: kriza, vojna v Ukrajini, vpliv, prebivalci Republike Slovenije
Published in DKUM: 16.05.2023; Views: 574; Downloads: 79
.pdf Full text (1,54 MB)

9.
Prireditve v biatlonu na pokljuki pred in po pojavu covid-19
Maruša Luštrik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava problem organizacije velikih športnih tekmovanj v biatlonu na Pokljuki po pojavu covida-19 in izbruhu epidemije. Delo temelji na rezultatih intervjuja z vodjo področja varnosti na Svetovnem prvenstvu v biatlonu na Pokljuki, ki se je odvijalo leta 2021. Rezultati intervjuja in osebna izkušnja ob sodelovanju na biatlonskem športnem dogodku, tako pred in po pojavu covida-19, so podlaga raziskavi, kako je lahko organizacija velikega športnega tekmovanja enako kvalitetna tako pred kot tudi po pojavu covidu-19. Raziskava je tako pokazala, da ob pravih smernicah s strani krovne športne organizacije, dobrega organizacijskega odbora in prilagodljivih vodij različnih področij športne prireditve ostajajo enako kvalitetne, kot so bile po pred epidemijo.
Keywords: športna prireditev, biatlon, covid-19, organizacija
Published in DKUM: 13.12.2022; Views: 404; Downloads: 62
.pdf Full text (1,46 MB)

10.
Selekcijski postopki v podjetju Domel d.o.o. in v podjetju Mizarstvo Zupanc d.o.o.
Laura Kokalj, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Kader je pomemben temelj samega delovanja v podjetjih in od kadrovske službe je odvisno, ali bo kadrovske dejavnosti izvajala učinkovito ali ne. Učinkovitost se opazi, predvsem ko se pojavi potreba po kadru. Takrat mora podjetje postopati po selekcijskih postopkih na čimbolj učinkovit in kakovosten način, da se izognejo morebitnim težavam. Za same selekcijske postopke v večjih podjetjih skrbi kadrovska služba. V manjših podjetjih pa kadrovske službe v večini primerov ni in delo kadrovikov opravlja nekdo drug. V naši diplomski nalogi smo se odločili, da v prvem delu predstavimo teoretične osnove. Spoznali se bomo z osnovnimi definicijami, ki so značilne za kadrovsko področje, proučili selekcijske postopke in se seznanili z analizo in opisom zahtev delovnega mesta, z metodami načrtovanja, iskanja, izbora ter uvajanja kadrov. V drugem delu pa si bomo ogledali raziskavo in analizo dveh intervjujev, ki smo ju opravili s sogovornikoma večjega in manjšega podjetja. Intervjuja nam bosta prikazala rezultate vprašanj, ki smo jih zastavili. Prek rezultatov bomo prek vprašanj lahko izvedeli, kakšne selekcijske postopke in metode uporablja tako veliko kot majhno podjetje. Potrdili ali ovrgli pa bomo lahko tudi hipoteze, ki smo jih postavili na začetku raziskave.
Keywords: kadrovanje, kadrovska služba, selekcijski postopki
Published in DKUM: 15.11.2022; Views: 356; Downloads: 67
.pdf Full text (822,95 KB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica