| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 67
First pagePrevious page1234567Next pageLast page
1.
INVERZNE LIMITE Z ENOLIČNIMI IN VEČLIČNIMI VEZNIMI PRESLIKAVAMI
Matej Merhar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bomo najprej predstavili osnovne primere kontinuumov. Nato bomo predstavili inverzne limite inverznih zaporedij kompaktnih metričnih prostorov in enoličnih zveznih veznih funkcij ter dokazali njihove osnovne lastnosti. Definirali bomo tudi inverzne limite inverznih zaporedij kompaktnih metričnih prostorov in navzgor polzveznih večličnih veznih funkcij in si ogledali nekatere njihove lastnosti.
Keywords: Inverzno zaporedje, Inverzna limita, Navzgor polzvezna funkcija, Kontinuum
Published: 11.05.2009; Views: 2510; Downloads: 252
.pdf Full text (885,34 KB)

2.
GLADKI KONTINUUMI
Tina Sovič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Najprej se bomo seznanili z definicijo kontinuumov. Ogledali si bomo nekaj osnovnih primerov in lastnosti kontinuumov, kot sta ireducibilnost in dedna unikoherentnost. Sledi vpeljava gladkih kontinuumov, nekaj zgledov in njihova splošnejša definicija. Ogledali si bomo njihovo karakterizacijo in navedli nekaj rezultatov v povezavi z dedno unikoherentnostjo. Ob koncu bomo več pozornosti posvetili še ireducibilnim gladkim kontinuumom.
Keywords: Kontinuum, Gladek kontinuum, Dedno unikoherenten kontinuum, Ireducibilnost
Published: 06.07.2009; Views: 1842; Downloads: 165
.pdf Full text (391,67 KB)

3.
Preštevanje racionalnih števil
Nuška Konec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V uvodu bomo spoznali pojme, ki so bistveni za razumevanje diplomske naloge. Tako se bomo seznanili z definicijo števne množice, izvedeli nekaj o grafih in drevesih, spoznali metodi iskanja v neskončnih drevesih, predstavljena pa je tudi rekurzija oz. rekurzivna zveza. V poglavju Preštevanje racionalnih števil bomo spoznali načine, s katerimi lahko dokažemo števnost racionalnih števil. To so: osnovni zgled, Calkin - Wilfovo drevo, preštevanje racionalnih števil s pomočjo največjega skupnega delitelja ter s pomočjo razcepa na prafaktorje.
Keywords: Racionalna števila, graf, Calkin-Wilfovo drevo, največji skupni delitelj.
Published: 06.09.2010; Views: 1769; Downloads: 79
.pdf Full text (538,27 KB)

4.
DEKOMPOZICIJE KONTINUUMOV
Barbara Veit, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bomo v uvodnem poglavju predstavili osnovne pojme in osnovne primere kontinuumov. Pogledali si bomo eno izmed najpomembnejših tehnik za pridobivanje novih kontinuumov, to je tehnika vgnezdenih presekov, in si na koncu pogledali še nekaj kontinuumov, ki so pridobljeni s to tehniko. V drugem poglavju bomo dokazali Urysohnovo lemo in na koncu še Urysohnov metrizabilnostni izrek, ki bo ključen pri dokazih v naslednjem poglavju. V zadnjem poglavju diplomskega dela se bomo seznanili s pojmoma dekompozicijski prostor in dekompozicijska topologija. Definirali bomo navzgor polzvezne dekompozicije, ki jih bomo kasneje uporabili pri konstruiranju novih zanimivih kontinuumov.
Keywords: Kontinuumi, Vgnezdeni preseki, Urysohnova lema, Urysohnov metrizabilnostni izrek, Dekompozicijski prostor, Navzgor polzvezne dekompozicije
Published: 27.06.2011; Views: 1396; Downloads: 71
.pdf Full text (681,26 KB)

5.
Slike Cantorjeve pahljače
Anja Belošević, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V začetku diplomske naloge so najprej opisane topološke lastnosti in nekaj rezultatov v zvezi z njimi. Nato se bomo seznanili s posebnimi prostori, kontinuumi, in njihovim posebnim primerom, to so pahljače. Posebej bomo predstavili Cantorjevo pahljačo. Sledi nekaj splošnih rezultatov o preslikavah definiranih na pahljačah. Na koncu pa so zapisani glavni izreki o slikah Cantorjeve pahljače.
Keywords: Kontinuum, pahljača, konfluentna preslikava, Cantorjeva pahljača.
Published: 18.07.2011; Views: 1778; Downloads: 65
.pdf Full text (327,72 KB)

6.
Široki premeri kartezičnih grafovskih produktov in svežnjev
Vesna Franc, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so v prvem poglavju zapisane osnovne definicije in lastnosti iz teorije grafov. V drugem poglavju sledijo definicije, izreki ter zgledi širokih premerov kartezičnih produktov usmerjenih in neusmerjenih grafov ter grafovskih svežnjev.
Keywords: povezanost, premer, kartezični produkt, široki premer, pot, grafovski sveženj
Published: 15.09.2011; Views: 1817; Downloads: 47
.pdf Full text (403,34 KB)

7.
INVERZNE LIMITE MARKOVSKIH PRESLIKAV
Tjaša Lunder, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno, katera zaporedja markovskih preslikav tvorijo inverzne limite, ki so med seboj homeomorfne. Tudi m-markovska in markovska preslikava pod določenimi pogoji tvorita homeomorfni inverzni limiti. Podobna teorija se razvije za dve unimodalni preslikavi in za unimodalno ter m-unimodalno preslikavo.
Keywords: Inverzna limita, markovska preslikava, m-markovska preslikava, unimodalna preslikava, m-unimodalna preslikava, vgneteno zaporedje.
Published: 11.06.2012; Views: 1524; Downloads: 93
.pdf Full text (1,10 MB)

8.
ODPRTE PRESLIKAVE UVERIŽLJIVIH KONTINUUMOV
Sabina Skornšek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bomo v uvodnem poglavju skupaj s primeri predstavili osnovne pojme v topologiji, povezane in kompaktne prostore. V drugem poglavju bomo definirali kontinuume in si pogledali nekaj osnovnih primerov. Del poglavja je namenjen uverižljivim kontinuumom, kjer bomo definirali nekaj lastnosti le-teh. V tretjem poglavju se bomo seznanili z odprtimi preslikavami v povezavi z uverižljivimi kontinuumi. Dokazali bomo pomemben izrek, ki pravi, da je slika vsakega uverižljivega kontinuuma z odprto preslikavo spet uverižljiv kontinuum. Zanimiva teorija se razvije v četrtem poglavju v povezavi z lokalnimi homeomorfizmi. Dokazali bomo, da če je preslikava iz uverižljivega kontinuuma na nek prostor lokalni homeomorfizem, potem je homeomorfizem. Omenjena dokaza iz tretjega in četrtega poglavja pa sta tudi najpomembnejša rezultata diplomskega dela.
Keywords: kontinuum, uveržljiv kontinuum, odprta preslikava, lokalni homeomorfizem
Published: 08.10.2012; Views: 986; Downloads: 85
.pdf Full text (913,27 KB)

9.
OHRANJANJE UVERIŽLJIVOSTI KONTINUUMOV GLEDE NA PRASLIKO KOMPLEKSNE KVADRATNE FUNKCIJE
Jernej Brumec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V prvem delu diplomskega dela bomo najprej podali osnovne topološke pojme, ki jih bomo potrebovali. Predstavili bomo osnovne primere kontinuumov in podrobneje obravnavali uverižljive kontinuume oziroma kontinuume podobne loku. V drugem delu bomo proučevali pod katerimi pogoji je praslika s kompleksno kvadratno funkcijo od nekega kontinuuma uverižljiv kontinuum. Podali bomo tudi primere takih kontinuumov.
Keywords: kontinuum, uverižljivi kontinuumu, kontinuumi podobni loku, kompleksna ravnina, kompleksna kvadratna funkcija, praslika
Published: 24.10.2012; Views: 964; Downloads: 69
.pdf Full text (751,42 KB)

10.
POTI V TOPOLOŠKIH PROSTORIH
Tomaž Bahč, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo poti v topoloških prostorih in njihovo uporabo pri povezanosti in homotopiji. V prvem delu so navedeni osnovni pojmi iz topologije, ki so potrebni za razumevanje naslednjih poglavji o povezanosti. Pri povezanosti se posebej osredotočimo na povezanost s potmi. V zadnjem delu je predstavljena homotopija in homotopija poti, kar vodi do izreka o fundamentalni grupi, ki se obravnava kot uvod v algebrsko topologijo.
Keywords: topologija, povezanost, pot, povezanost s potmi, lokalna povezanost, homotopija
Published: 04.12.2012; Views: 1052; Downloads: 81
.pdf Full text (493,31 KB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica