| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 15
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
ZLORABA PREVLADUJOČEGA POLOŽAJA NA TRGU GOVORNE TELEFONIJE - analiza odločbe UVK v primeru Telekom
Neva Starc, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Zlorabo prevladujočega položaja ureja Zakon o preprečevanju omejevanja konkurence in je ena izmed treh oblik podjetniškega omejevanja konkurence. Avtorica se v diplomski nalogi ukvarja z vprašanjem prevladujočega položaja in zlorabe tega položaja v konkretnem primeru zlorabe prevladujočega položaja s strani Telekoma. Na začetku diplomske naloge avtorica poda analizo obravnavanega primera zlorabe iz leta 1997, kjer je bila s strani Urada Republike Slovenije za varstvo konkurence, ugotovljena zloraba prevladujočega položaja s strani Telekoma z zavrnitvijo dobave in bojkotom podjetij K2.net in Quantum, v nadaljevanju pa opredeljuje prevladujoči položaj in elemente zlorabe prevladujočega položaja. Avtorica ugotavlja, da je Telekom z diskriminacijo konkurenčnih podjetij in posledično dajanjem prednosti lastnemu sistemu SiOL na način, da je le slednjemu omogočil uporabo cenejše številke za dostop do interneta, zlorabil svoj prevladujoč položaj. Zadeva, katero avtorica obravnava, sega v leto 1997 in je prvi primer odločbe Urada za varstvo konkurence o zlorabi prevladujočega položaja.
Keywords: varstvo konkurence, prevladujoč položaj, zloraba prevladujočega položaja, telekomunikacije, Telekom, diskriminacija z zavrnitvijo dobave, bojkot podjetja.
Published: 22.12.2010; Views: 3263; Downloads: 445
.pdf Full text (446,38 KB)

5.
Sociološki vidiki izgorelosti učiteljev na delovnem mestu
Iva Starc, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Izgorelost je postala neizogiben pojav vsakdanjega življenja mnogih zaposlenih. Sodoben način življenja s hitrim tempom, z negotovostjo zaposlitve ter individualizacijo vse pogosteje potiska ljudi v bolezensko stanje. Izgorelosti so najbolj izpostavljeni poklici, ki se ukvarjajo s pomočjo drugim. Mednje spada tudi poklic učitelja. Zanimalo nas je v kolikšni meri osnovnošolski in srednješolski učitelji doživljajo simptome izgorelosti, ali na stopnjo izgorelosti vpliva spol zaposlenega učitelja, dolžina delovne dobe, njegovo zadovoljstvo na delovnem mestu ter samo delovno mesto učitelja. Rezultati naše raziskave so pokazali, da je izgorelost močno razširjena med učitelji ne glede na zgoraj naštete dejavnike. To dejstvo nam kaže, da se še vedno ne zavedamo dovolj nevšečnosti in težav, ki jih povzroča ta sodobna poklica bolezen. Na področju preventive in reorganizacije učiteljevega dela, je zato potrebnega veliko dela, saj lahko le tako preprečimo razvitje te hude bolezni.
Keywords: poklicna izgorelost, simptomi izgorelosti, modeli izgorelosti, stres, učitelji, stopnje in posledice izgorelosti
Published: 05.09.2011; Views: 2724; Downloads: 434
.pdf Full text (918,00 KB)

6.
Indo-Europeans and words of common origins from the Indo-European languages
Iva Starc, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Indo–Europeans have had an important role throughout the history since they represent the most numerous language family in the world. Many scholars have been trying to explain their existence throughout past centuries. This has been causing them many problems since the evidence is rare. In the first part of diploma paper Indo–European languages spoken by various nations in Europe and in Asia are described. Then, as many other scholars, the diploma paper tries to find the homeland of Indo-Europeans and paths of their expansion. Later on Indo–European religion and culture are discussed. Indo–European languages influenced one–another and since English is one of many Indo–European languages, words of common origins from the Indo–European languages were looked for. The words were then divided into categories according to their meaning. The meaning and origins of the words are also provided.
Keywords: Indo–Europeans, homeland, expansion, culture, religion, common origins
Published: 07.09.2011; Views: 1996; Downloads: 102
.pdf Full text (753,63 KB)

7.
MISTIKA ŠTEVIL V GLASBENIH DELIH
Vesna Starc, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Mistika števil v glasbenih delih je predstavljena povezava med dvema izmed najstarejših ved, matematiko in glasbo. Raziskana in opisana je uporaba števil, simbolov in matematičnih zakonitosti v posameznih glasbenih delih. Predstavljeno je tudi življenje in delo skladateljev Györgyja Ligetija, Béla Bartóka, Pierra Bouleza in Johanna Sebastiana Bacha. Poseben poudarek pa je namenjen obravnavi mistike števil v Ligetijevih, Bartókovih, Boulezovih in Bachovih glasbenih delih. V diplomski nalogi je uporabljena deskriptivna in zgodovinska metoda analize primarnih in sekundarnih virov.
Keywords: Mistika, števila, simbolizem, Johann Sebastian Bach, Pierre Boulez, Béla Bartók, György Ligeti.
Published: 13.06.2012; Views: 1186; Downloads: 215
.pdf Full text (1,68 MB)

8.
Lindolöfovi prostori
Vesna Starc, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Lindelöfovi prostori so regularni topološki prostori, katerih vsako odprto pokritje vsebuje števno podpokritje. Lindelöfova lastnost je poslošitev bolj znanega pojma kompaktnosti, ki zahteva obstoj končnega podpokritja. V diplomskem delu so zajete lastnosti Lindelöfovih prostorov, opisani so njihovi osnovni primeri in izreki. V prvem delu so navedeni osnovni pojmi, ki jih potrebujemo pri opisovanju Lindelöfovih prostorov. Drugi del obravnava pojem kompaktnosti. V tretjem delu je opisano kaj so Lindelöfovi prostori, njihove lastnosti, primeri in kaj velja za produkt Lindelöfovih prostorov. Na koncu se diplomsko delo dotakne še zgodovine Lindelöfovih prostorov. Končna ugotovitev kaže na to, da določene lastnosti kompaktnih prostorov veljajo tudi za Lindelöfove prostore. Na primer, da je vsak 2-števen prostor Lindelöfov in da je vsak Lindelöfov prostor normalen. Tudi zvezna preslikava ohranja Lindelöfovo lastnost, kar pa ne velja za produkt, saj niti produkt dveh Lindelöfovih prostorov ni nujno Lindelöfov.
Keywords: Lindelöf, kompaktnost, pokritje, podpokritje
Published: 30.01.2014; Views: 802; Downloads: 59
.pdf Full text (435,58 KB)

9.
MOTIV IDENTITETE V ROMANIH FRANČIŠKA IN PRIJATELJSTVO PISATELJA FULVIA TOMIZZE
Maja Starc, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu nas je zanimal motiv identitete v romanih Frančiška in Prijateljstvo istrskega pisatelja Fulvia Tomizze. V obeh romanih je skozi zgodbi izpostavljena identiteta glavnih literarnih likov Frančiške in Marca. Njuna identiteta je posebna, ker sta oba priseljenca v Trstu. Od ostalih prebivalcev mesta ju ločujeta narodnostna in socialna pripadnost. Marco je Istran in se počuti pripadnik treh narodnosti, enakovredno italijanske, hrvaške in slovenske. Frančiška pa je Slovenka v takrat nestrpnem povojnem Trstu. Zaradi geografske in zgodovinske določenosti mesto sprejema le čisto italijansko identiteto. Vse ostale so tuje in sovražne. Tako ostaneta Frančiška kot Slovenka in Marco kot Istran, neopredeljena prišleka oz. tujca. Zavrnjena se počutita tudi zaradi socialne identitete. Oba namreč prihajata iz revnejšega kmečkega okolja, mesto pa zahteva drugačno držo. Tudi primerjava identitet ostalih literarnih likov temelji na nasprotjih Slovan – Italijan, podeželan – meščan, kritični izobraženec – preprost, zdrav kmet. V romanih so razvidni tudi avtobiografski elementi, predvsem v romanu Prijateljstvo, ki govori o resnični Tomizzevi življenjski izkušnji. Avtorjevo temeljno načelo pri literarnem ustvarjanju je povezovanje Slovencev in Italijanov. Pri vztrajanju za dosego miru in medsebojnega sprejemanja je vedno poudarjal solidarnost, odprtost, poštenost, zaupanje in nujnost po sodelovanju obeh strani, italijanske in slovenske.
Keywords: Fulvio Tomizza, Frančiška, Prijateljstvo, motiv identitete, narodnostna opredelitev
Published: 18.10.2012; Views: 1508; Downloads: 240
.pdf Full text (367,51 KB)

10.
NEODVISNOST IN NEPRISTRANSKOST ARBITROV
Borut Starc, 2012, master's thesis

Abstract: Medsebojne spore, kot sestavni del gospodarskih aktivnosti, ki jih stranke želijo rešiti na manj formalen postopek, kot je postopek pred sodiščem in želijo, da je odločitev tovrstnega razsodišča kljub temu zavezujoča in dokončna, izberejo arbitražo, kot alternativo sodnemu postopku. Temeljna razlika arbitraže od sodnega postopka je, da arbitraža omogoča hitre, strokovne, navadno cenejše, kreativne in interesom strank prilagojene rešitve. Dejstvo je, da stranke izberejo vsaka svojega arbitra povsem avtonomno, pri čemer velja, da izbrani arbitri ne zastopajo interesov svojih strank, temveč sledijo višjim ciljem, s katerimi bi se spor rešil karseda objektivno. Na podlagi tovrstnega imenovanja arbiter prične opravljati funkcijo, ki zajema določene pravice in obveznosti oz. dolžnosti. V arbitražnem postopku tako mora spoštovati različna procesna pravila, med katerimi je tudi temeljno načelo neodvisnosti in nepristranskosti arbitrov, kar je ključni element samega postopka in ga različni avtorji definirajo zelo različno. Na podlagi analize temeljnega pojma arbitraže, temeljnih načel in značilnosti arbitražnega postopka, izpeljemo osnovno vodilo pojma »neodvisnosti in nepristranskosti arbitrov«. Gre za temeljno načelo, glede katerega se ni težko strinjati, vendar moramo znati pravilno ločevati in uporabiti oba pojma, tako neodvisnost, kot nepristranskost arbitra. Kljub temu pa je v konkretnih primerih prakse pogosto težko oceniti, ali določeno stanje, ravnanje ali obnašanje arbitra predstavlja tako resno grožnjo, da bi lahko ogrozilo neodvisnost, nepristranskost in učinkovitost arbitražnega postopka. V praksi je zato potrebno pravilno uporabiti merila, ki so pomembna za presojo neodvisnosti in nepristranskosti, kar lahko v končni posledici pripelje tudi do izločitvenega razloga in postopka izločitve posameznega arbitra.
Keywords: arbitraža, arbitražno pravo, arbiter, izločitev, izvensodno reševanje sporov, mednarodna arbitraža, neodvisnost, nepristranskost, procesna pravila, razveljavitev arbitražne odločbe, temeljna načela arbitražnega postopka
Published: 11.01.2013; Views: 2240; Downloads: 352 
(1 vote)
.pdf Full text (729,30 KB)

Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica