| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Delovna kariera izvajalcev zdravstvene nege v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor
Iris Živko, 2012, master's thesis

Abstract: Najboljše organizacije gradijo na proaktivnosti, katere temelj je strateški pristop k upravljanju kadrovskih virov. Primarni cilj tega je utrjevati pripadnost zaposlenih organizaciji, večati motivacijo in zagotavljati zaposlenim pogoje za njihov nenehni razvoj. Osnovni namen v magistrski nalogi je ugotoviti možnosti in ambicije izvajalcev zdravstvene nege v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor in podporo organizacije pri doseganju teh ambicij.
Keywords: kariera, izobraževanje, zdravstvena nega
Published: 22.08.2012; Views: 1246; Downloads: 281
.pdf Full text (1,38 MB)

2.
Zdravstvena nega bolnika s traheostomo
Jasmina Golenko, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil predstaviti zdravstveno nego bolnika s traheostomo. Predstavili smo spremljanje bolnika na traheostomijo in posebne zadolžitve medicinske sestre, zaposlene na Oddelku intenzivne interne medicine. Pri izdelavi diplomske naloge smo obdelali določeno področje zdravstvene nege bolnika s traheostomo na osnovi zbrane aktualne strokovne literature in kliničnega opazovanja. Opisali smo praktične izkušnje. Preučili smo literaturo z izbranega področja in poiskali izhodišča za njihovo praktično uporabo. V diplomski nalogi smo navedli zadolžitve in naloge medicinske sestre v intenzivni terapiji pri pripravi in spremljanju ogroženega bolnika na traheostomijo in s tem odgovorili na raziskovalno vprašanje. Z metodo retrogradnega zbiranja podatkov smo predstavili število izvedenih traheostom na Oddelku za intenzivno interno medicino v letu 2012. Cilji diplomskega dela so bili prikazati indikacije za traheostomijo na Oddelku intenzivne interne medicine, prikazati zahtevana znanja medicinske sestre v operacijski sobi Oddelka za intenzivno interno medicino, predstaviti zdravstveno nego bolnika po opravljeni traheostomiji ter najpogostejše komplikacije po traheostomiji. V okviru diplomskega dela so bila urejena in sistematizirana dosedanja spoznanja, ponujene so bile nove rešitve, razlage in domneve glede na protislovja nerešenih problemov. Zbrani podatki so predstavljali prispevek na izbranem strokovnem področju.
Keywords: traheostomija, traheostoma, trahealna kanila, medicinska sestra, zdravstvena nega
Published: 16.10.2013; Views: 2453; Downloads: 654
.pdf Full text (5,91 MB)

3.
Vloga medicinske sestre pri preprečevanju podhranjenosti v enoti intenzivne terapije
Sara Polenšek, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Podhranjenost je še vedno velik problem zdravstvenega varstva v Sloveniji in po vsem svetu. Zaradi umrljivosti predstavlja veliko nevarnost za bolnika. Zelo je pomembno, da pravočasno diagnosticiramo bolnike, pri katerih je podhranjenost že prisotna ali imajo visoko tveganje za njen nastanek. S tem lahko zmanjšamo zaplete in izboljšamo potek samega zdravljenja. Pri tem pa ima veliko vlogo medicinska sestra, saj skrbi za ustrezno prehranjenost bolnika. Raziskovalne metode: Uporabljena je bila kvantitativna metodologija raziskovanja. Izvedli smo deskreptivno presečno študijo. Kot instrument smo uporabili anketni vprašalnik, v katerem so sodelovali zaposleni v negovalnem timu na enotah za interno in kirurško intenzivno terapijo. Rezultati: Rezultati so pokazali, da je stopnja zavedanja o nujnosti izvajanja prehranskega presejevanja, zmerna, saj je povprečna vrednost trditev znašala 3,17. Na obeh enotah intenzivne terapije se prehransko presajanje le deloma izvaja, ker je bila povprečna vrednost teh trditev 3,83. To pomeni, da redno opravljajo meritve telesne teže in višine, ampak ne uporabljajo lestvic prehranskega presajanja, saj so to trditev ocenili z zelo nizko povprečno vrednostjo 2,32. Večina jih je mnenja, da znajo prepoznati povezanost med zapleti podhranjenosti in izidom zdravljenja, saj je bila povprečna ocena trditev 3,86. Diskusija in zaključek: Medicinske sestre imajo veliko vlogo v prepoznavanju podhranjenosti, vendar bi morale biti na oddelku bolj povezane z dietetikom in zdravnikom. Na to temo bi potrebovale dodatna izobraževanja in znanja, saj bi se s tem v delo in prepoznavo podhranjenosti še bolj vključile.
Keywords: bolnik, prehranjevanje, kritično bolni, prehransko presajanje, pomen prehrane.
Published: 05.10.2018; Views: 432; Downloads: 82
.pdf Full text (1,07 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica