| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Izbrana pravna vprašanja digitalizacije energetskega sektorja
Patrik Velički, 2021, master's thesis

Abstract: Razvoj energetskega sektorja je cilj vsake države na svetu, saj energenti vplivajo na državno varnost, komunikacijo, logistiko in na številne druge družbene podsisteme, ki so nujni za normalno delovanje družbe. Trenutna uporaba konvencionalnih goriv pri proizvodnji električne energije je skozi študije učinkov uporabe pokazala okoljsko škodo in posledice le-te. Delno rešitev pri tem vsekakor predstavljajo ozaveščanje in izobraževanje družbe o učinkih uporabe tradicionalnih goriv ter spodbujanje pri uporabi obnovljivih virov energije (v nadaljevanju OVE). To bi bilo nujno tudi zaradi dejstva, da fosilnih goriv ni neomejeno na voljo in je zato treba narediti energetski prehod, kjer bo večji poudarek na energetski učinkovitosti ob pridobivanju OVE. Trenutna stopnja implementacije novejših digitalnih tehnologij še ni preveč razširjena, zato so morebitni zapleti v praksi še nepoznani. Težavo bodo predstavljali tudi dokazovanje vmesnih procesov tehnologije in vprašanja, ki so povezana s podatki, ki v industriji 4.0 veljajo za ''novo nafto''. Proces digitalizacije energetskega sektorja bo možen le, če bo zato obstajal regulatorni okvir, ki bo omogočal pravno varnost za uporabnike omrežja. V ta namen je Evropska komisija (v nadaljevanju Komisija) pripravila nekatere spodbudne ukrepe za novejše tehnologije v zakonodajnem svežnju Čista energija za vse Evropejce. Digitalizacija je pri energetskem prehodu nujno zlo, če želimo doseči določene cilje iz nekaterih sporazumov in narediti prehod iz tradicionalnih fosilnih goriv na OVE ob hkratnem zavedanju, da smo za varnost odgovorni tudi posamezniki. Če želimo uresničiti digitalni energetski prehod, je kljub dobro dodelani teoriji potrebno sodelovanje več držav na tem področju. Določena pravna vprašanja, ki se pojavljajo v energetskem sektorju, se bodo z digitalizacijo prenesla v kibernetski prostor, ki bo težje nadzorovan brez določenih mehanizmov ali aktivnosti uporabnikov energetskega omrežja.
Keywords: digitalizacija, energetika, industrija 4.0, GDPR, konkurenčno pravo, veriženje blokov, kibernetska varnost.
Published: 16.04.2021; Views: 363; Downloads: 57
.pdf Full text (815,95 KB)

2.
Privilegijske listine trgov na slovenskem Štajerskem: primerjava privilegijskih listin trgov Rogatec, Središče ob Dravi in Šoštanj
Anja Velički, 2018, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava privilegijske listine srednjeveških trgov Središče ob Dravi, Šoštanj in Rogatec. Eden ključnih ciljev je primerjava posameznih privilegijev in ugotovitev podobnosti ter razlik med deželnoknežjimi in graščinski trgi. Za primerjavo trških privilegijev z mestnimi privilegiji je v nalogo vključeno tudi Celje, kot primer srednjeveškega mesta. Najprej so podane značilnosti celinskih mest in trgov ter dejavniki, ki so vplivali na njihov nastanek. Sledi še opis gospodarstva, prava in uprave v srednjeveških neagrarnih naselbinah. Nato je predstavljen zgodovinski razvoj obravnavanih krajev, ki vključuje na osnovi privilegijskih listin analizirane svoboščine. V zadnjem poglavju sledi primerjava teh svoboščin.
Keywords: trški privilegiji, Rogatec, Središče ob Dravi, Šoštanj, Celje, srednjeveška mesta in trgi
Published: 21.12.2018; Views: 747; Downloads: 96
.pdf Full text (1,60 MB)

3.
Vrste hipotek v slovenskem pravu
Patrik Velički, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene vrste hipotek v slovenskem pravu. Vsaka vrsta hipoteke ima svoje specifičnosti, vendar pravila in načela veljajo za vse enako. Za nekatere vrste hipotek so primeri iz sodne prakse. Poleg vrst hipotek v slovenskem pravu sta predstavljena splošni pojem in obseg hipoteke, za lažje razumevanje, kaj sploh je hipoteka in zakaj jih imamo v Republiki Sloveniji več vrst. V zaključnem delu so predstavljeni še prepovedani dogovori, brez katerih bi verjetno stranke lahko privilegirale svoj položaj in prenehanje hipoteke.
Keywords: vrste hipotek, maksimalna hipoteka, nadhipoteka, skupna hipoteka, fiksna hipoteka, nastanek hipoteke, načela hipoteke, prenehanje hipoteke, poplačilo hipoteke.
Published: 21.09.2018; Views: 988; Downloads: 183
.pdf Full text (282,17 KB)

4.
SMS communication - Croatian SMS language features as compared with those in German and English speaking countries
Blaženka Filipan, Damir Velički, Katica Sobo, 2012, original scientific article

Abstract: SMS is a relatively new asynchronous communication form, generally accepted in Croatia, where the number of mobile phones surpasses the number of the inhabitants. A language analysis of the corpus of SMS messages has been done for the purpose of this investigation, with the aim to examine the type of communication involved, and to establish whether the language in the Croatian SMS messages differs from those in German and English. It has been found that the limit of 160 characters in a single message presents a basic determining factor of the SMS discourse, as it requires utmost economy of the language used, i.e. briefness (saving the effort, space, time and money). The language analysis performed has also shown that SMS messages are used to communicate almost any topic of everyday life, as well as that, apart from numerous elements of deviation from the accepted language standards, they exhibit a lot of abbreviations, together with graphostylistic signs (emoticons) and Anglicisms. The language used in Croatian SMS messages does not differ significantly from that used in English or German messages of the same type.
Keywords: SMS discourse, conceptually oral expression, abbreviating, anglicisms, deviation from the standard, graphostylistic signs, emoticons, Croatia
Published: 26.09.2017; Views: 453; Downloads: 55
.pdf Full text (85,38 KB)
This document has many files! More...

5.
Zmožnost risanja kroga pri otrocih starih od 4 do 6 let
Katja Velički, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu z naslovom Zmožnost risanja kroga pri otrocih starih od 4 do 6 let smo v teoretičnem delu podrobneje predstavili pojem grafomotorike, pomen motoričnega razvoja na razvoj grafomotorike, stopnje grafomotoričnega razvoja, dejavnosti, s katerimi lahko razvijamo grafomotoriko, pravilne in nepravilne prijeme pisal ter razvoj orientacije in kroga. Predstavili smo tudi opismenjevanje in porajajočo se pismenost v predšolski dobi. V empiričnem delu smo s pomočjo vaj risanja krogov ugotavljali, ali se pri otrocih starih od 4 do 6 let, v obdobju sedmih mesecev, pokaže napredek pri risanju sklenitve krogov, začetku risanja krogov, v smeri risanja krogov, pri razmikih v nizu krogov, velikosti narisanih krogov na A3 formatu, prijemu voščenke in flomastra ter pri orientaciji na A3 formatu. Vzorec je predstavljal otroke iz mariborskega vrtca. Izpolnjene vaje risanja krogov smo dobili od šestnajstih otrok. V tem delu smo uporabili deskriptivno raziskovalno metodo. Pridobljeni rezultati so nam pokazali, da se je grafomotorika v obdobju sedmih mesecev pri otrocih starih od 4 do 6 let izboljšala, še posebej se je izboljšala orientacija. Rezultati so nam pokazali, da so tako mlajši kot starejši otroci na isti stopnji grafomotorike, in sicer med četrtim in šestim letom starosti. Starost ni vplivala na risanje sklenitve krogov, začetka risanja krogov, smeri risanja krogov ali na velikost narisanih krogov. Dobili smo tudi rezultate, ki so nam pokazali, da otroci flomaster držijo z različnimi prijemi ter da voščenke ne držijo pravilno.
Keywords: grafomotorika, krog, orientacija, drža pisal, otrok, začetno opismenjevanje
Published: 19.07.2017; Views: 978; Downloads: 198
.pdf Full text (4,09 MB)

6.
ZAGOTAVLJANJE VAROVANJA OSEBNIH PODATKOV V INFORMACIJSKIH SISTEMIH V ZAVAROVALNICAH
Sabina Velički, 2016, master's thesis

Abstract: Za varnost osebnih podatkov v organizacijah je potrebno poslovne procese in sisteme prilagoditi tako, da bomo lahko dosledno varovali ta hip »najbolj vroče blago na trgu«, kot osebne podatke mnogi radi poimenujejo. Da lahko delujemo skladno in po vseh predpisih, je osnova za vpeljavo varstva osebnih podatkov dobra varnostna politika in pravila, katera veljajo za vse udeležence v procesu, od najbolj presprostih uporabnikov do vodstvenih delavcev in uprav organizacij. Vpeljava informacijske varnosti ni projekt, ki se zaključi, temveč proces, ki se mora nenehno izboljševati. Kako ta proces vpeljemo, kateri so najprimernejši standardi in kaj pomenijo osebni podatki v zavarovalništvu, bomo predstavili v tej raziskovalni nalogi. Ogledali si bomo model vpeljave in primer v zavarovalništvu, primere aplikacijske podpore in varovanje osebnih podatkov ter informacijsko varnost v nekaterih slovenskih zavarovalnicah. Izvedli bomo tudi analize teh primerjav.
Keywords: Zakon o varstvu osebnih podatkov, Informacijska varnost, ISO/IEC27001, Obdelava osebnih podatkov, Informacijski sistem, Nadzor nad osebnimi podatki
Published: 12.09.2016; Views: 855; Downloads: 126
.pdf Full text (2,47 MB)

7.
INTEGRACIJA IN ZADOVOLJSTVO ZDRAVSTVENIH DELAVCEV
Maja Velički, 2015, master's thesis/paper

Abstract: Zadovoljstvo zaposlenih izražamo, kot emocionalno stanje posameznika ali skupine. Posameznik doživlja delo, ga pojmuje, ocenjuje stanje delovnega okolja, in pridobiva izkušnje pri delu. Zadovoljstvo pri delu lahko opredelimo kot pozitivno vrednoto posameznika, da se rad odpravi na delo, se veseli izzivov na delu, pri tem pa se sprožajo pozitivni občutki na delo in se odpira optimistični pogled na karierno prihodnost. Zadovoljni in visoko motivirani zaposleni lahko uresničujejo zastavljene cilje in so učinkoviti na delovnem mestu. Ugotovljeno je, da je organizacija močna toliko, kolikor je močan človeški kapital v njej. Zadovoljstvo se potrjuje tudi preko podatka, da je najpogostejši vzrok fluktuacije slabo in neustrezno opravljanje del.
Keywords: - zadovoljstvo - organizacijska klima - organizacijska kultura - integracija - motivacija
Published: 26.01.2015; Views: 1089; Downloads: 214
.pdf Full text (741,78 KB)

8.
Redizajn zavrženih oblačil
Ina Velički, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Stara, ponošena oblačila, ki nam kar nekaj časa ždijo globoko v omari in na koncu končajo na smetiščih, kjer dodatno obremenjujejo okolje, lahko z malo domišljije ponovno postanejo uporabna. V diplomskem delu z naslovom »Redizajn zavrženih oblačil«, smo se na podlagi eksperimentiranja osredotočili, na izdelavo torbice, tunike, kape in rokavic, narejenih iz starih zavrženih oblačil, kjer je vsak model oziroma izdelek je unikaten.
Keywords: zavržena oblačila, upcycling – ponovna uporaba, torbica, kapa, rokavice, tunika
Published: 11.12.2014; Views: 1272; Downloads: 152
.pdf Full text (2,07 MB)

9.
PRAVNA UREDITEV OSNOVNEGA ZDRAVSTVENEGA VARSTVA
Maruša Velički Rozman, 2013, master's thesis

Abstract: Dolžnost države je zagotoviti prebivalcem socialno in zdravstveno varnost. Sistem zdravstvenega varstva povezuje številne storitve in dejavnosti. Zakon, ki opredeljuje sistem zdravstvenega varstva, je Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Cilj zdravstvene politike je izboljšati zdravje prebivalcev. Država mora poskrbeti za dostopnost in kakovost zdravstvene dejavnosti. V zdajšnjem času morajo organizacije hitro zaznati spremembe v okolju in se nanje odzvati tako, da se nenehno prilagajajo novim pogojem. Težko je biti konkurenčen, zato morajo razvijati svoje kadrovske, tehnološke in organizacijske potenciale. Kakovost mora biti eden od procesov.
Keywords: • zdravstveno varstvo • zdravje • kakovost
Published: 09.05.2013; Views: 1313; Downloads: 243
.pdf Full text (954,34 KB)

10.
VPLIV NEGATIVNIH DEJAVNIKOV NA USPEŠNOST OSNOVNOŠOLCEV
Maja Velički, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Preveč je učencev, ki občasno in redno pijejo alkohol. Učenci vedno bolj pogosto segajo po nedovoljenih substancah. Rečemo lahko, da je zaskrbljujoče dejstvo, da je s kajenjem v osmem razredu že eksperimentiralo kar polovica učencev. Ravno tako je polovica učencev poskusila alkohol.
Keywords: Sodobni mediji, kajenje, alkohol, verbalno nasilje, fizično nasilje.
Published: 23.08.2011; Views: 1663; Downloads: 103
.pdf Full text (711,98 KB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica