| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Spremembe slovenske policije v času COVID-19 : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Nika Polič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Policija po vsem svetu deluje in svoje delo opravlja na različne načine. Strokovnjaki so načine delovanja razdelili na štiri različne modele: militaristično birokratski model, na pravu temelječ model, model delitve med javno in zasebno policijsko dejavnostjo ter v skupnost usmerjeno policijsko delo ali policijsko delo v skupnosti. Izmed vseh model delovanja, ki jih policija lahko uporablja za izvajanje svoje dejavnosti se zdi, da je model policijskega dela v skupnosti najbolj uspešen pri višjem zadovoljstvu prebivalstva s policijskim delom. Model dela se uporablja v več zahodnih državah, v Sloveniji se implementacija policijskega dela v skupnosti izvaja že od osamosvojitve v obliki organizacijskih sprememb in sprememb v načinu dela s prebivalstvom. Glavno načelo policijskega dela v skupnosti je to, da mora policija služiti prebivalstvu in tako pridobiti legitimnost za svoja dejanja. Poudarek sloni tudi na proaktivnem delovanju policije. Skozi čas pandemije novega koronavirusa SARS-CoV-2, ki se je začel v letu 2020 je spremenil način kako in kje ljudje opravljajo svoje delo. Te spremembe so prav tako prišle tudi v policijsko okolje. Zaradi določenih organizacijskih sprememb in sprememb v načinu dela ter medijskim poročanjem o policijski dejavnosti sta mnenje in podpora policije v javnosti drastično padla. Strokovnjaki so bili zaskrbljeni v kakšno smer te spremembe vodijo slovensko policijo. Skozi diplomsko nalogo smo ugotovili kakšne so bile posledice delovanja slovenske policije pod ukrepi COVID-19, katere organizacijske in delovne spremembe so se med tem časom uveljavile in ali se je zaupanje prebivalstva v slovensko policijo povrnilo, sedaj ko ukrepi niso več potrebni.
Keywords: policija, upravljanje policije policijsko delo, policijsko delo v skupnosti, spremembe, epidemija, covid-19, diplomske naloge
Published in DKUM: 12.10.2022; Views: 848; Downloads: 109
.pdf Full text (1,80 MB)

2.
Center za oskrbo živali, Tezno : magistrsko delo
Valentina Polič, 2021, master's thesis

Abstract: Skozi zgodovino se kaže razvoj oskrbe za male živali, ki je prepoznaven v vse bolj etičnem odnosu do živali. V sodobnosti je velik poudarek na etologiji, vedi, ki se ukvarja z vedenjem posameznih živalskih vrst. Upoštevanje vedenjskih značilnosti različnih živali je v veterinarski oskrbi vodilni dejavnik pri omejevanju izpostavljenosti stresu, kar omogoča hitrejše ter nemoteno okrevanje hospitaliziranih živali. Posledično, veterinarsko osebje opravlja delo z manjšo izpostavljenostjo agresivnim ali težje obvladljivim živalim, boljši so delovni pogoji, ki vodijo do učinkovitejšega opravljanja dejavnosti, kar pripomore tudi k zadovoljstvu skrbnikov živali oziroma strank. V magistrskem delu smo raziskali možnosti zasnove veterinarskega centra, ki je arhitekturno prilagojen sodobnim procesom oskrbe malih živali. V projektnem delu smo s pomočjo izvedenih analiz in variantnih študij na izbranem območju v mestni četrti Tezno v Mariboru zasnovali veterinarsko kliniko za male živali z dodanim rehabilitacijskim oddelkom. Projektni del obsega tudi zunanjo ureditev površin za pse, ki se poveže z zunanjim prostorom obstoječega zavetišča za živali ter zaokroža center za oskrbo živali.
Keywords: veterinarska klinika za male živali, center za oskrbo živali, arhitektura, Tezno, Maribor
Published in DKUM: 01.10.2021; Views: 983; Downloads: 224
.pdf Full text (22,61 MB)

3.
Izdelava grafičnega vmesnika za spletni eavek
Mitja Ribič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela je bil razvit grafični vmesnik za program Spletni EAVEK, ki omogoča različnim uporabnikom kontrolo pravilnosti podatkov računskega modela pri analizi konstrukcij visokogradnje. Za ta namen je bilo treba sintetizirati znanja s področja dinamike gradbenih konstrukcij in računalniškega programiranja. Ključni funkciji izdelanega grafičnega vmesnika sta kontrola pravilnosti vhodnih podatkov obstoječih računskih modelov, zapisanih v datotekah ASCII, in pomoč pri pripravi vhodnih podatkov novih računskih modelov konstrukcij. Osnovni program za analizo je pri tem ostal nespremenjen. Za programiranje je bil uporabljen programski jezik Python, pri tem pa so bile uporabljene obstoječe grafične knjižnice. Izdelani grafični vmesnik je preprost za uporabo, obstoječemu in deloma zastarelemu programu EAVEK pa omogoča učinkovito uporabo tudi v današnjem času.
Keywords: EAVEK, makroelementi, dinamična analiza, potresna analiza, grafični vmesniki
Published in DKUM: 04.07.2019; Views: 1687; Downloads: 113
.pdf Full text (2,78 MB)

4.
Analiza mobilnih lojalnostnih sistemov in aplikacij : magistrsko delo
Tomaž Polič, 2019, master's thesis

Abstract: Cilj magistrskega dela je bil celovit pregled področja mobilnih programov zvestobe tako z vidika uporabnikov kot trgovcev. Predstavili smo nove možnosti, ki jih prinašajo mobilne tehnologije, in identificirali dejavnike, ki vplivajo na uspešnost in pogostost uporabe mobilnih aplikacij zvestobe. Ugotovili smo, katere funkcionalnosti so najpogosteje prisotne v aplikacijah in katere so najbolj pomembne za uporabnike. Raziskali smo vpliv demografskih razlik ter motivacijo različnih generacij za vključenost v programe zvestobe. Opisali smo, kako trgovci zbirajo podatke o uporabnikih, na kakšen način jih uporabljajo za povečanje prodaje in poudarili pomen zasebnosti in varovanja osebnih podatkov. Odgovore na zastavljena raziskovalna vprašanja smo poiskali na osnovi pregleda literature in sinteze rezultatov sorodnih raziskav in strokovnih poročil. Pripravili in izvedli smo svojo anketo med slovenskimi potrošniki ter analizirali obstoječe mobilne rešitve za programe zvestobe vseh večjih trgovcev v Sloveniji.
Keywords: lojalnostni sistemi, program zvestobe, informacijski sistemi, mobilne aplikacije, mobilne naprave, trgovina
Published in DKUM: 18.06.2019; Views: 1341; Downloads: 142
.pdf Full text (938,39 KB)

5.
Zasnova poslovnega objekta za sodelanje na Tkalskem prehodu
Valentina Polič, 2017, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga obravnava tipologijo poslovnega objekta z večnamenskimi prostori in okoljem, pri katerem prevladuje skupno delo. Objekt se nahaja v starem mestnem jedru mesta Maribor. V prvem delu projektne naloge so opisane lastnosti pisarniški prostorov in prostorov za skupno delo, načini ustvarjanja okolja, ki spodbuja delovni proces ter zahteve, ki omogočajo primeren in varen način uporabe prostorov. V okviru naloge analiziramo referenčne primere, problematiko starega mestnega jedra ter izbrano območje. Na podlagi predhodnih analiz je predstavljena arhitekturna rešitev.
Keywords: arhitektura, interier, sodelanje, poslovni objekt, staro mestno jedro, Maribor
Published in DKUM: 14.09.2017; Views: 1274; Downloads: 186
.pdf Full text (87,36 MB)

6.
ZDRAVSTVENA NEGA PACIENTA PO OPERACIJI KRONIČNE ANALNE FISURE
Janja Polič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: V diplomskem delu je predstavljena zdravstvena nega pacienta po operaciji kronične analne fisure. Opisani so dejavniki tveganja za nastanek kronične analne fisure, predstavljene pa so tudi posebnosti zdravstvene nege po operaciji. Metodologija: V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela, raziskovalni del pa je temeljil na kvalitativni metodi dela. Za izdelavo teoretičnega dela smo uporabljali elektronske vire ter domačo in tujo literaturo, katero smo preučili, analizirali in uredili. Literaturo smo iskali v obliki knjig v knjižnicah in s pomočjo spletne strani COBISS in SpringerLink. S pomočjo intervjuja smo obravnavali enega pacienta. Intervju se je nanašal na ugotavljanje anamneze in potreb po zdravstveni negi glede na 14 osnovnih življenjskih aktivnosti konceptualnega modela Virginie Henderson. Razprava: Ugotovili smo, da se pacient s kronično analno fisuro pred operacijo srečuje predvsem s težavami pri odvajanju. Odvaja trdo, zasušeno blato, ki ga spremljata krvavitev in močna bolečina. Po operaciji je bila največji problem boleča rana, zaradi katere je bila otežena tudi prva defekacija. Spopadal pa se je tudi s strahom, kakšno bo stanje po operativnem posegu in ali je bila operacija uspešna. Poleg teh negovalnih diagnoz smo izpostavili še naslednje negovalne diagnoze: nepopolna sposobnost hoje, nevarnost infekcije in obnašanje v podporo zdravju. Pacient potrebuje veliko pogovora o svoji bolezni in zdravstveno vzgojnih informacij glede načina življenja ob prihodu v domače okolje. Sklep: Medicinska sestra mora dobro poznati postopke obravnave pacienta po operaciji analne fisure. Tak pacient potrebuje namreč veliko zdravstveno vzgojnih informacij glede načina življenja (prehrana, odvajanje blata, gibanje, higiena,…) po operativnem posegu, s katerimi ga seznanimo že na samem začetku obravnave.
Keywords: kronična analna fisura, bolečina, proktologija, zdravstvena nega kirurškega bolnika
Published in DKUM: 12.10.2016; Views: 3737; Downloads: 298
.pdf Full text (392,13 KB)

7.
KRAJŠI DELOVNI ČAS
Helena Polič Kosi, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi obravnavam delovno razmerje za krajši delovni čas. Slovenska zakonodaja ureja dve obliki delovnega razmerja s krajšim delovnim časom. Prva oblika je klasična part-time zaposlitev, do katere pride na podlagi soglasja volj delavca in delodajalca. Razlogi za takšno delovno razmerje so lahko tako na strani delavca, kot tudi na strani delodajalca. Bistveni za to obliko sta načelo sorazmernosti ter prepoved diskriminacije. Druga oblika so primeri dela s krajšim delovnim časom, ko posebni zakoni določajo pravico delavca, da dela s krajšim delovnim časom, bodisi zaradi invalidnosti, zdravstvenih razlogov ali starševstva. Za to obliko je značilno, da se to razmerje približuje delovnemu razmerju za polni delovni čas. Sama pravica do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva je posebni ukrep, v sodni praksi poimenovan pozitivna diskriminacija. V nalogi obravnavam odprta vprašanja, ki se nanašajo na krajši delovni čas, med katerimi so delo nad dogovorjenim krajšim delovnim časom, plačilo za delo nad dogovorjenim krajšim delovnim časom ter opravljanje dela poleg sklenjene pogodbe o zaposlitvi za krajši delovni čas. V nalogi sem posebej poudarila primere zlorab, ki se dogajajo v praksi. Za obe obliki delovnega razmerja za krajši delovni čas sem v nalogi primerjalno prikazala ureditev v Avstriji.
Keywords: Krajši delovni čas, krajši delovni čas zaradi starševstva, načelo sorazmernosti, prepoved diskriminacije, delo nad dogovorjenim krajšim delovnim časom, prikrito delovno razmerje, posebni ukrepi kot pozitivna diskriminacija
Published in DKUM: 20.09.2016; Views: 3713; Downloads: 532
.pdf Full text (1,30 MB)

8.
POVEZANOST ODNOSA S STARŠI IN POJAVA NARCISIZMA
Estelle Polič, 2015, master's thesis

Abstract: Ob pregledu znanstvene literature najdemo več perspektiv narcisizma. Spekter se giblje od razvojno analitskih, kliničnih, antropoloških do socialno psiholoških vidikov. Iz kliničnih primerov ugotavljamo večjo razširjenost narcistične osebnostne motnje. Danes se vedno več govori o narcistični družbi, ki se ukvarja z neklinično populacijo in narcisizmom kot družbenim pojavom. Pretekle raziskave med drugim izpostavljajo vpliv starševstva na pojav in razvoj narcisizma. Naša raziskava je bila izvedena s kombinacijo deskriptivne metode in kavzalne neeksperimentalne metode. Uporabili smo slovensko različico vprašalnika narcisizma NPI (vprašalnik narcisizma) in vprašalnik AFP (lestvica družinskega odnosa za adolescente). Vprašalnik je bil apliciran spletno, v raziskavo pa je bilo vključenih 211 udeležencev. Raziskovalno smo postavili tri hipoteze. Prva hipoteza predpostavlja, da permisivni slog starševstva pozitivno korelira z narcisizmom. Druga hipoteza predpostavlja, da preveč zaščitniški odnos staršev pozitivno korelira z narcisizmom. Tretja hipoteza pa predpostavlja, da bodo narcistične poteze bolj izražene pri družinah z višjim ekonomskim statusom. Na našem vzorcu sta bili bližina in nadzor pozitivno povezani. Pokazala se je statistično značilna povezava med bližino matere in narcisizmom. Povezava med nadzorom in narcisizmom pa na našem vzorcu ni statistično pomembna. Prvi dve hipotezi delno sprejmemo. Pri socialno-ekonomskem statusu družine pa ne prihaja do statistično pomembnih razlik v izraženosti narcisizma, tako da tretje hipoteze ne moremo sprejeti.
Keywords: narcisizem, starševska podpora, starševski nadzor, permisivni stil vzgajanja.
Published in DKUM: 23.11.2015; Views: 1710; Downloads: 376
.pdf Full text (924,26 KB)

9.
Napredni mehatronski postopek načrtovanja odprtega krmilja strojev
Aleš Hace, Aleš Polič, Karel Jezernik, 2004, other scientific articles

Abstract: Prispevek posega na področje proizvodne avtomatizacije v okviru prilagodljivih proizvodnih sistemov. Predstavljen je nov mehatronski postopek snovanja krmilja strojev, ki uvaja interdisciplinarni način celovitega načrtovanja strojev, pri katerih so mehanski, elektronski in informacijski vidiki proizvodnega sistema obravnavani sinergijsko. V prispevku je opisan krmilnik rezalnega stroja, ki je zasnovan na porazdeljeni zgradbi krmilja in znovimi postopki snovanja krmilnih funkcij. Zgrajen je na arhitekturi osebnega računalnika z odprtim operacijskim sistemom realnega časa QNX. Siroko razsirjeno grafično okolje Microsoft Windows rabi kot vmesnik človek - stroj. Krmilnik in uporabniški vmesnik sta povezana s protokolom Ethernet TCP/IP in se tako lahko povezujeta tudi na pisarniško raven omrežja avtomatizirane proizvodnje. Za opis logičnih krmilnih funkcij je predstavljena nova metoda, ki temelji na matričnem opisu Petrijevih mrež. Omogoča simulacijo in analizo sistema s čimer se lahko bistveno skrajsa razvojni cikel izdelave krmilja stroja, obenem pa je zdruzljiva s običajnimi načini za programiranje logičnih krmilnikov. Krmilje je tako bolj zanesljivo in učinkovito ter prijazno do uporabnika.
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1270; Downloads: 47
URL Link to full text

10.
UPORABA STORITEV RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU ZA MOBILNE NAPRAVE
Tomaž Polič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V sodobnem času se vedno pogosteje pojavljata pojma računalništvo v oblaku in mobilno računalništvo. Čeprav ideja ni nova, pridobiva na pomenu z razvojem mobilnih naprav, ki oblak izkoriščajo zaradi lastnih omejitev in dodatnih možnosti. Ponudniki spletnih storitev nam olajšajo razvoj mobilnih in spletnih aplikacij s programskimi orodji in različnimi modeli storitev. Kljub veliko prednostim je potrebno razrešiti nekatere zakonske omejitve, ki jih s sabo prinaša računalništvo v oblaku. Razvili smo tudi mobilno aplikacijo in poskušali prikazati uporabnost oblaka.
Keywords: računalništvo v oblaku, mobilno računalništvo, storitve v oblaku, razvoj mobilnih aplikacij
Published in DKUM: 23.09.2013; Views: 2321; Downloads: 155
.pdf Full text (2,23 MB)

Search done in 5.55 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica