| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 78
First pagePrevious page12345678Next pageLast page
1.
Primerjava organiziranega kriminala v Italiji in na Japonskem
Larisa Korošec, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V Italiji je nastalo več različnih oblik organiziranih kriminalnih združb. Vse so zelo razvejane in razširjene po vsem svetu, največja med njimi pa je camorra. Na Japonskem, ki sicer velja za eno izmed najvarnejših držav, pa deluje jakuza, največja in najmočnejša kriminalna združba na svetu. Kriminalne združbe, kot jih poznamo danes, sprva niso bile tako dobro organizirane. Njihove začetke predstavljajo tolpe upornikov in tatovi, ki so običajno delovali posamezno in nepovezano. Kasneje, z razvojem družbe in držav, pa so se razvijale tudi kriminalne združbe, ki so postale vedno bolj povezane, organizirane in strukturirane. Osnovo vsake kriminalne združbe predstavlja družina, ki jo vodi šef in lahko ima strogo hierarhično ali pa bolj prožno strukturo. Družine lahko temeljijo na krvnem sorodstvu, ni pa nujno. Ponekod velja institut posvojitve. V vsaki družini velja za najpomembnejšo vrlino zvestoba, izdajo strogo kaznujejo z izgonom ali pa celo s smrtjo. Pripadniki kriminalnih združb morajo ponotranjiti in upoštevati določene običaje in pravila. V Italiji za star mafijski običaj, ki izraža največje spoštovanje, velja poljubljanje rok. Na Japonskem pa se poslužujejo bolj ekstremnih običajev. Tam, si za izkazovanje zvestobe vodji, sekajo zgornje členke mezincev. Najstrožje pravilo, ki ga morajo upoštevati člani vseh kriminalnih združb pa je zakon molčečnosti (omerta). Tudi pri sprejemanju novih pripadnikov v združbo, se poslužujejo določenih običajev in obredov. Na Japonskem je to izmenjava čaš sakeja in tetoviranje celega telesa, v Italiji pa pungitura. Ti obredi imajo običajno tudi religiozno vsebino. Kriminalne združbe se ne ukvarjajo samo z ilegalno dejavnostjo, temveč tudi z legalno. S slednjo namreč lahko perejo nezakonito pridobljen denar in zabrišejo sledi svojega ilegalnega delovanja. Izmed ilegalnih dejavnosti je najbolj dobičkonosna trgovina z drogo, sledita ji izsiljevanje ter vodenje in nadzor iger na srečo. Najbolj okrutna dejavnost s katero se ukvarjajo kriminalne združbe pa je trgovina z ljudmi. Vpletenost kriminalnih združb v politiko, sodstvo in policijo danes ni več skrivnost. Predstavlja pa veliko oviro pri boju zoper organizirani kriminal. Ponekod so se tako infiltrirale v sam vrh države, da jih označujejo kot dodatno vejo oblasti.
Keywords: diplomske naloge, organizirani kriminal, organizirana kriminalna združba, mafija, camorra, jakuza
Published: 10.10.2018; Views: 468; Downloads: 108
.pdf Full text (1,12 MB)

2.
Pomen podatkov o elektronskih komunikacijah za kriminalistično preiskavo
Suzana Ipavec, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Pri odkrivanju in preiskovanju kriminalitete se policija vedno pogosteje srečuje s storilci, ki pri izvrševanju kaznivih dejanj uporabljajo različne elektronske naprave in medije. Elektronske komunikacije, predvsem svetovni splet in elektronska pošta, se zelo hitro širijo, pri svojih dejanjih pa jih uspešno uporabljajo tudi storilci kaznivih dejanj. Za učinkovito preiskavo je prav zato potrebno vse več znanja na tem področju kot tudi ustrezna tehnična opremljenost organov pregona. Na zakonodajnem področju se stanje v povezavi s proučevano tematiko nenehno spreminja, kajti proces globalizacije in s tem povezan razmah kriminala vedno znova odpirajo vedno nove pojavne oblike in razsežnosti kriminala. Na podlagi tega se spreminjajo tudi pristopi in pristojnosti policistov ter kriminalistov, ki te pojave preiskujejo. Predvsem pa je pomembno, da razvoju tehnologije in načinu izvrševanja kaznivih dejanj sledi tudi zakonodaja in tako omogoči učinkovito preiskavo in pregon kaznivih dejanj. Pomembnost problematike se močno odraža v številnih prvinah, vsebovanih v normativno-pravnih aktih na področju dela pravosodja in policije, tako na evropski kot tudi nacionalni ravni. Slovenska zakonodaja se na področju zasebnih komunikacij bistveno ne razlikuje od zakonodaje v drugih evropskih državah, hkrati pa je sodna praksa glede odreditve prikritih preiskovalnih ukrepov in pridobitve izpisa telekomunikacijskega prometa zelo odvisna od stališča posameznega preiskovalnega sodnika. Običajno ti sledijo predlogu državnega tožilca, v posameznih primerih pa se preiskovalni sodnik odloči predlog zavrniti. Preiskava elektronskih naprav zagotovo pomeni velik poseg v ustavno zagotovljeno pravico posameznika do zasebnosti in prav zato zahteva jasno določenost v zakonu in močno pravno varstvo. Vedno nove razsežnosti in oblike kriminalitete terjajo uvajanje novih rešitev in tehtanje med učinkovitostjo pregona in varovanjem prekomernih posegov v pravice posameznika.
Keywords: kriminalistično preiskovanje, elektronske komunikacije, prikriti preiskovalni ukrepi, pravica do zasebnosti, diplomske naloge
Published: 04.07.2018; Views: 702; Downloads: 57
.pdf Full text (976,51 KB)

3.
Preiskovanje tatvin v prodajalnah na območju Policijske uprave Maribor
Jože Purgaj, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Tatvine v prodajalnah so na prvi pogled manj škodljiva in manj nevarna kazniva dejanja. Kljub temu tovrstna kazniva dejanja niso zanemarljiva, saj v strukturi kriminalitete predstavljajo velik delež in so vredna pozornosti, zato smo jih izbrali za temo diplomskega dela. Za tatvine v prodajalnah je značilno, da se največkrat obravnavajo kot predlagalni delikti, kar pomeni, da je pregon vezan na voljo oškodovanca. V kolikor predlog za pregon ni podan ali ga oškodovanec umakne, se predkazenski postopek ne začne oziroma se ustavi. V našem diplomskem delu smo se osredotočili na preiskovanje tatvin v prodajalnah na območju Policijske uprave Maribor. Namen diplomskega dela je predstaviti kazniva dejanja tatvin v prodajalnah na območju Policijske uprave Maribor, v obdobju od leta 2012 do 2016. V teoretičnem delu bomo predstavili pravno opredelitev kaznivega dejanja tatvine in posebnosti ter načine preiskovanja teh kaznivih dejanj. Osredotočili se bomo zlasti na potek preiskave kaznivega dejanja tatvine v prodajalni, pooblastila policije, prav tako pa bomo opisali bomo tudi vlogo in ukrepe varnostnikov kot subjektov zasebnega varovanja. V empiričnem delu smo z analizo statističnih podatkov kaznivih dejanj tatvin v prodajalnah na območju Policijske uprave Maribor preverili na začetku postavljeni hipotezi ter s tem ugotovili, da število obravnavanih kaznivih dejanj tatvin v prodajalnah z leti upada tako na območju Policijske uprave Maribor, kot v celotni Republiki Sloveniji, prav tako pa je ugotovljeno, da število tatvin v prodajalnah na območju Policijske uprave Maribor statistično ne odstopa od povprečja storjenih tatvin v prodajalnah na območjih drugi policijskih uprav v Republiki Sloveniji.
Keywords: kazniva dejanja, tatvine, prodajalne, preiskovanje, statistični pregled, diplomske naloge
Published: 28.06.2018; Views: 618; Downloads: 59
.pdf Full text (885,86 KB)

4.
Odvisniki in kriminaliteta v Posavju
Irena Lazanski, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Prepovedane droge in alkohol uničujejo nedolžna življenja in družine. Odvisnost in zasvojenost sta hudi stanji ali bolezni, ki kot rak izpodjedata družbo. Odvisniki si ne morejo pomagati in s seboj v propad vlečejo še svojce. Slej ko prej je potreba po drogah ali alkoholu tako velika, da pozabijo tudi na svojce in se prične vsakodnevna bitka za omamo. Ko zmanjka sredstev za nakup psihoaktivnih substanc, posežejo tudi po skrajnih ukrepih, kot so kazniva dejanja. Več raziskovalcev je že raziskovalo povezavo med odvisnostjo oziroma uporabo prepovedanih drog ali alkohola in kriminaliteto. Čeprav se strinjajo, da povezave obstajajo, pa se ne strinjajo povsem, kako se te kažejo. Diplomsko deli raziskuje, ali odvisnost vpliva na kriminaliteto ali obratno. Omeniti pa je treba zelo pomembno dejstvo, da ni treba biti odvisnik za storitev kaznivega dejanja ali prekrška pod vplivom psihoaktivnih substanc ali alkohola. Obstajajo tudi rekreativni ali občasni uporabniki, ki si z uporabo psihoaktivnih substanc popestrijo vikend, občasno zabavo ali dan. Tudi ti uporabniki lahko storijo kazniva dejanja ali prekrške, saj je potrebno le malo malomarnosti ali nepazljivosti, da pride do nesreče. Policisti vsako leto izvedejo več alkotestov in testov prisotnosti na psihoaktivne substance pri voznikih. Čeprav se v Sloveniji letno odvija več akcij, kot je Voznik 0,0, in seznanjanj voznikov z možnimi posledicami vožnje pod vplivom nedovoljenih sredstev, ljudje še vedno posegajo po obeh sredstvih za omamo. V tem primeru gre samo za prekrške cestnoprometnih predpisov. Dejstvo pa je, da odvisniki potrebujejo denar za nabavo droge, ki ga lahko dobijo le, če kršijo zakon. Vlomi, klasične goljufije, ropi in tatvine so najpogostejša kazniva dejanja pri odvisnikih. Diplomsko delo preveri, ali navedeno drži.
Keywords: droge, alkohol, prepovedane substance, odvisniki, kriminaliteta, pravna ureditev, diplomske naloge
Published: 25.05.2018; Views: 526; Downloads: 82
.pdf Full text (1,35 MB)

5.
Ilegalne migracije na področju Policijske uprave Novo mesto v obdobju 2014/2015
Nataša Zdolšek, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so predstavljene ilegalne migracije v letih 2014 in 2015 na področju Policijske uprave Novo mesto. Področje ilegalnih migracij postaja vedno bolj pereč globalen problem. Vse bolj napete vojne razmere na Bližnjem vzhodu, predvsem na področju Sirije in Iraka, so vplivale na to, da je bilo v letu 2015 na tisoče ljudi prisiljenih zapustiti svoje domove. Postali so begunci, bežali so proti Evropi, na poti pa so se jim v manjšem številu pridružili migranti, ki so izkoristili odprte meje Evropske unije. Pot je migrante in begunce vodila tudi skozi Slovenijo. Begunci in migranti so želeli čim prej doseči ciljno državo, četudi po nezakoniti poti. Velika želja obojih je široko odprla posel tihotapcem. Begunci in migranti so za ilegalen prevoz plačali oderuške vsote denarja tihotapcem, mnogi so na poti v nevzdržnih razmerah izgubili svoja življenja. Izredne razmere, ki so vladale v Evropi in v Sloveniji v letu 2015, so nas prepričale, da smo se odločili podrobneje preučiti področje ilegalnih migracij in vsebine, ki so povezane z njimi. Omenjena področja smo preučevali tako na globalni kot lokalni ravni s pomočjo domače in tuje literature ter prispevkov in člankov, ki smo jih našli na svetovnem spletu. Pri primerjavi podatkov o nedovoljenih migracijah v obdobju 2014-2015 smo uporabili Letna poročila policije in Policijske uprave Novo mesto. Ugotovili smo, da je migracijska kriza v letu 2015 bila razlog za povečano število nedovoljenih migracij na naših tleh. Na podlagi vseh analiziranih podatkov bi problem ilegalnih migracij lahko omejili z okrepitvijo policijskih in vojaških enot, boljšim nadzorom na državnih mejah ter s tesnejšim sodelovanjem med državami članicami Evropske unije. V prvi vrsti pa bi moralo biti poskrbljeno za varnost vseh državljanov.
Keywords: migracije, ilegalne migracije, trgovina z ljudmi, policija, policijsko delo, diplomske naloge
Published: 18.05.2018; Views: 881; Downloads: 101
.pdf Full text (801,05 KB)

6.
Charles Ponzi in finančne prevare
Manca Tetičkovič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Finančne prevare so del gospodarske kriminalitete, ki nas obkroža vsak dan. V diplomski nalogi sem predstavila problematiko le teh in kako pomaga medsebojno ozaveščen-je o takšnih prevarah.
Keywords: gospodarska kriminaliteta, finančne prevare, piramidni sistemi, Ponzijeve sheme, diplomske naloge
Published: 16.11.2017; Views: 681; Downloads: 85
.pdf Full text (624,08 KB)

7.
Primerjava stanja kriminalitete z občutkom varnosti prebivalcev občine Kranjska Gora
Dejan Bučinel, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Varnost v današnjem času ni več nekaj samoumevnega. Občutek te, v Ustavi Republike Slovenije zapisane dobrine, je bil pri prebivalcih občine Kranjska Gora preverjen z anketo in dobljeni odgovori primerjani s stanjem kriminalitete v njihovem okolju. Po uvodu najprej sledi predstavitev metodološkega okvirja diplomskega dela, s postavitvijo hipotez. Prvi teoretični del diplomskega dela predstavlja analizo preučevanja različnih virov, ki pojasnjuje osnovne pojme potrebne za nadaljnje razumevanje obravnavane tematike. Na začetku je predstavljena občina Kranjska Gora, v nadaljevanju pa opisan pojem varnosti, kriminalitete in njenega stanja. Opredeljeni in opisani so organi odkrivanja, preiskovanja in pregona kriminalitete, kot so policija, medobčinski inšpektorat, državno tožilstvo in na koncu sodišča. V povezavi s slednjimi je predstavljeno tudi njihovo delo, ki izhaja iz statističnih podatkov pridobljenimi iz letnih poročil posameznih organov. V empiričnem delu diplomskega dela so bili z anketo zbrani podatki analizirani in na ta način ustvarjeni ključni elementi za verifikacijo na začetku štirih postavljenih hipotez. Analizirani podatki so bili primerjani tudi s podobnimi v preteklosti že opravljenimi raziskavami, ki pa niso pokazali odstopanja v negativni smeri zato je bil lahko podan zaključek, da se prebivalci občine Kranjska Gora v svojem okolju počutijo zelo varne in da jim policija zagotavlja visok nivo varnosti.
Keywords: kriminaliteta, varnost, strah pred kriminaliteto, zagotavljanje varnosti, občutek varnosti, diplomske naloge
Published: 07.09.2017; Views: 1081; Downloads: 143
.pdf Full text (1,12 MB)

8.
Rop na bencinskem servisu
Valerija Žnidaršič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je raziskati področje ropov na bencinskih servisih ter ugotoviti kako je poskrbljeno za varnost na servisu samem. V današnjih časih namreč delodajalci dajejo prednost dobičku pred varnostjo ljudi, ki dobiček na nek način ustvarjajo. V diplomski nalogi je primer ropa ter anketni vprašalnik, s katerim smo raziskali mnenja zaposlenih o varnosti ter o tem kaj bi morali po njihovem mnenju nadrejeni izboljšati. Sklepamo lahko, da se ta vrsta kriminala vse bolj pojavlja, saj lahko v zadnjem času pogosteje zasledimo o ropih na bencinskih servisih. Glavni krivec za naraščanje nasilnega kriminala naj bi po mnenju strokovnjakov ter glede na policijsko statistiko bil kapitalizem sam ter gospodarska kriza, ki je pestila našo državo in prav zaradi tega se nekateri zatekajo k nasilnim dejanjem, da lahko s pomočjo nasilja pridejo do dobička za vsako ceno. Seveda, pa velikemu porastu ropov ne moremo pripisati samo temu. Vse več so na delu tudi različne skupine ljudi, predvsem iz Balkana, pojavljajo pa se tudi kriminalne skupine iz bogatejših držav severne Evrope (Boštic Voh, 2014). Rop lahko opredelimo kot tatvino lastnine z uporabo storilčeve sile ter ustrahovanja. Pri ropu je vedno prisotna žrtev, ki utrpi škodo ali ji le ta grozi. Roparji bencinske servise napadejo zaradi lahko dostopne gotovine v njihovih blagajnah, ki zaradi narave dela med poslovanjem ni tehnično varovana (Dvoršek, 2006).
Keywords: kazniva dejanja, ropi, tatvine, bencinski servisi, preprečevanje, preiskovanje, diplomske naloge
Published: 09.02.2017; Views: 1136; Downloads: 128
.pdf Full text (800,64 KB)

9.
Študije izbranih primerov kriminalitete "belega ovratnik" v Sloveniji in svetu
Lucija Hameršak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Kriminaliteta belih ovratnikov je svoj največji pomen in definicijo dobila v času globalne recesije − globalne gospodarske krize. V primerjavi z ostalo kriminaliteto predstavlja velik problem pri zaznavanju, odkrivanju, preiskovanju in preprečevanju le te. S povzročitvijo velike materialne in nematerialne škode v Republiki Sloveniji so v začetku »poka nepremičninskega balona« mednarodnih razsežnosti na dan privrele kršitve »belih ovratnikov«. Kriminaliteta »belih ovratnikov« spada med gospodarsko kriminaliteto, storilci prihajajo predvsem iz višjih slojev, kjer imajo moč, ki jim jo zagotavlja velika finančna podpora. Slednje pa s pridom izkoriščajo za to, da svoje nelegalne posle izvršujejo pod krinko legalnih. K temu pripomore tudi gospodarsko stanje v državi, njena zakonodaja in izvrševanje le te. Njen obstoj in obvladovanje se iz države v državo razlikuje. V diplomskem delu predstavljam splošne značilnosti gospodarske kriminalitete v Sloveniji in svetu, možnosti razvoja gospodarskega kriminala v prihodnosti in morebitne mehanizme za preprečevanje gospodarskega kriminala. Podrobneje sem analizirala afero Istrabenz, ki vsekakor še vedno buri duhove slovenskega pravosodnega sistema. Preučila sem tudi najbolj odmeven svetovni primer piramidne sheme, afero Madoff, ki je zaznamovala podjetništvo in finančne kroge. Diplomsko delo sem zaključila s primerjalno analizo stanja gospodarske kriminalitete zadnjih let v Sloveniji in kriminalitete »belega ovratnika« v Ameriki.
Keywords: kriminaliteta, kriminaliteta belega ovratnika, gospodarska kriminaliteta, študije primerov, diplomske naloge
Published: 22.12.2016; Views: 1729; Downloads: 223
.pdf Full text (1003,38 KB)

10.
Potrošniške goljufije ter nepoštene poslovne prakse na slovenskem trgu
Anja Golec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava tematiko potrošniških goljufij in nepoštenih poslovnih praks ter srečevanje potrošnikov z njimi na slovenskem trgu v vsakodnevnem življenju. Zaradi vse večje konkurence med podjetji ter boja za obstanek na trgu in ob enem ustvarjati dobiček se podjetja lahko poslužujejo različnih trikov in zvijač, s katerimi največkrat mimo zakona zmanjšujejo stroške proizvodnje. Pri tem je oškodovan potrošnik, ki takšne nekvalitetne ali celo nevarne dobrine kupuje in uporablja. V ta namen smo opravili analizo domačih in tujih primarnih ter sekundarnih virov. Ugotovili smo, da je iznajdljivost tako podjetij kot posameznikov pri goljufanju praktično neomejena. Prav tako niso prevare omejene samo na določena področja kupovanja ter sklepanja pogodb ampak na potrošnika prežijo skoraj vsepovsod, pa naj bo to pri izbiri različnih dobrin v trgovinah, pri nakupovanju ali zgolj brskanju preko spleta, prav tako pa prevaranti poskušajo izrabiti potrošnikovo sočutje do sočloveka ali pa izkoristijo njegove zdravstvene težave za lasten profit. Tukaj bistveno vlogo odigra potrošnik, ki mora biti podučen in osveščen, da lažnim ponudbam ne verjame in ne nasede. Izvedli smo spletno anketo o prisotnosti potrošniških goljufij na našem trgu ter različnih vrst goljufij med slovenskimi potrošniki. Ugotovili smo, da slovenski potrošniki menijo, da niso dovolj ozaveščeni o potrošniških goljufijah in da se pogosto srečujejo z goljufijami na področju prehrane. Menijo, da v naši državi nadzor nad potrošniškimi goljufijami in nepoštenimi poslovnimi praksami ni zadosten, prav tako pa je pomanjkljiv nadzor pristojnih institucij glavni razlog, da do tovrstnih goljufij in praks sploh prihaja. Menimo, da je za preprečevanje nepoštenih poslovnih praks ter potrošniških goljufij potrebno sodelovanje med potrošniki in institucijami, pristojnimi za nadzor podjetij. Prav tako pa je zaradi odprtega in pretočnega trga potrebno sodelovanje med državami članicami Evropske unije.
Keywords: potrošniki, potrošniške goljufije, mrežni marketing, piramidne prevare, diplomske naloge
Published: 18.10.2016; Views: 877; Downloads: 78
.pdf Full text (1,32 MB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica