| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
IZDVAJANJE POZICIJE OČESNEGA ZRKLA S POMOČJO SPLETNE KAMERE
Gregor Spagnolo, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo opisuje dva postopeka za zaznavanje pozicije očesnega zrkla na digitalnih slikah in obširno analizo rezultatov. Najprej je predstavljen postopek za zaznavanje obraza in oči, nato pa sta podrobneje opisana algoritma Houghove transformacije in radialne simetrije. Večji poudarek je na radialni simetriji, saj smo algoritem implementirali sami s pomočjo odprtokodne knjižnice Emgu.CV in okolja .NET. Zaradi natančnejše analize smo oba postopka ovrednotili na dveh različnih zbirkah slik. Prva vsebuje slike z nizko ločljivostjo 384 x 286 pikslov, ki so po kvaliteti podobne slikam s povprečne spletne kamere, druga pa vsebuje slike z višjo ločljivostjo 512 x 768 pikslov. Rezultati kažejo, da sta oba predstavljena postopka primerna za izdvajanje pozicije zrkla v realnem času, pri čemer je povprečna napaka zaznave približno 5 % razdalje med zunanjima kotičkoma očes.
Keywords: Računalniški vid, detektor obraza, detektor oči, algoritem radialne simetrije, Houghova transformacija, kaskada Viola-Jones, odstranjevanje odseva, Emgu.CV
Published: 27.09.2011; Views: 1635; Downloads: 130
.pdf Full text (1,99 MB)

2.
RAČUNALNIŠKO PODPRTA IDENTIFIKACIJA ELEKTRIČNE AKTIVNOSTI ČLOVEŠKEGA KORTEKSA PRI PATOLOŠKEM TREMORJU
Gregor Spagnolo, 2014, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo opisuje postopek analize povprečij elektroencefalogramov (EEG) pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo in esencialnim tremorjem. Izračun povprečij smo fazno zaklenili na prožilne trenutke motoričnih enot, ki smo jih razpoznali iz površinskih elektromiogramov (EMG) ekstenzorjev in fleksorjev zapestja. S tem smo zmanjšali občutljivost signalov EEG na zunanje motnje. Izračunana povprečja signalov EEG smo vstavili v orodje Statistical Parametric Mapping in v njem s pomočjo inverzne projekcije ocenili aktivnosti različnih možganskih centrov. Analiza rezultatov je pokazala, da sta pri obeh skupinah pacientov aktivna predvsem dva možganska centra. Prvi se nahaja na področju predmotoričnega korteksa, drugi pa na področju senzomotoričnega korteksa. Statistična primerjava aktivnosti obeh centrov je razkrila signifikantne razlike v energiji osnovne frekvence tremorja in energiji njenega prvega višjega harmonika, predvsem pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo.
Keywords: elektroencefalogram, analiza aktivnosti možganskih centrov, Fouriereva transformacija, večkanalni površinski elektromiogram, orodje EEGLAB, orodje SPM, patološki tremor.
Published: 25.02.2015; Views: 582; Downloads: 64
.pdf Full text (5,27 MB)

Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica