| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 146
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Primerjalna analiza naprednih konceptov družbenih medijev
Katarina Lunežnik, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo definirali osnovne in napredne koncepte družbenih medijev. S pomočjo literature smo izbrali 5 najbolj popularnih družbenih omrežij in 4 najbolj priljubljene napredne koncepte. Z analizo smo opredelili način implementacije konceptov na posameznem omrežju, kasneje pa smo s pomočjo primerjalne analize implementacije primerjali med seboj. Ugotovitve so pokazale, da so implementacije dokaj podobne, specifikacije pa se razlikujejo glede na naravo omrežja in njegove uporabnike.
Keywords: Družbena omrežja, napredni koncepti, osnovni koncepti.
Published in DKUM: 22.05.2024; Views: 147; Downloads: 5
.pdf Full text (5,10 MB)

2.
Sistematična analiza decentraliziranih družbenih medijev
2024

Abstract: Monografija z naslovom »Sistematična analiza decentraliziranih družbenih medijev« naslavlja prepoznano raziskovalno vrzel preučevanja decentraliziranih družbenih medijev. Pri tem je posebni poudarek na konceptualnem vidiku, ki omogoča prepoznavanje logične zasnove, arhitekturnih značilnosti, potencialov in specifik družbenega medija ter primerjavo s centraliziranimi sorodnimi rešitvami. Predstavlja zbirko medsebojno primerljivih poglavij, ki opisno in analitično preučujejo najvidnejše predstavnike pokrajine decentraliziranih družbenih medijev v letu 2024. Poglavja so rezultat projektne naloge študentov Univerze v Mariboru, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, ki so v okviru predmeta »Arhitektura družbenih medijev« sistematično in mentorirano preučevali izbrane decentralizirane družbene medije.
Keywords: Analiza decentraliziranih družbenih medijev, družbeni mediji, Fediverse, zasnova decentraliziranih družbenih medijev​, študenti
Published in DKUM: 13.05.2024; Views: 183; Downloads: 12
.pdf Full text (12,11 MB)
This document has many files! More...

3.
Dojemanje spletnega nadlegovanja med mladimi osebami
Anže Urleb, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo raziskali, kako mladi dojemajo spletno nadlegovanje. Uporabili smo metodo anketiranja, s katero smo ugotavljali, v kakšni meri mladoletne osebe dojemajo spletno nasilje. Prav tako smo preučili, kakšna je stopnja spletnega nadlegovanja med mladimi. Izpolnjene anketne vprašalnike (skupno 114) smo analizirali ter rezultate predstavili opisno in grafično. Na podlagi teh rezultatov in ugotovitev iz podobnih raziskav smo preverjali postavljena raziskovalna vprašanja. Glavne ugotovitve kažejo predvsem na zaskrbljujočo visoko stopnjo spletnega nadlegovanja med mladimi. Z raziskovano tematiko diplomska naloga prispeva k razumevanju tegob, s katerimi se najstniki srečujejo na družbenih omrežjih, in njihovega vpliva na sodobno družbo.
Keywords: Družbena omrežja, spletno nadlegovanje, mlade osebe
Published in DKUM: 26.04.2024; Views: 277; Downloads: 27
.pdf Full text (933,67 KB)

4.
An experimental investigation of BPMN-based corporate communications modeling
Gregor Polančič, Boštjan Orban, 2023, original scientific article

Abstract: Purpose Despite corporate communications having an immense impact on corporate success, there is a lack of dedicated techniques for their management and visualization. A potential strategy is to apply business process management (BPM) approach with business process model and notation (BPMN) modeling techniques. Design/methodology/approach The goal of this study was to gain empirical insights into the cognitive effectiveness of BPMN-based corporate communications modeling. To this end, experimental research was performed in which subjects tested two modeling notations – standardized BPMN conversation diagrams and a BPMN extension with corporate communications-specific concepts. Findings Standard conversation diagrams were demonstrated to be more time-efficient for designing and interpreting diagrams. However, the subjects made significantly fewer mistakes when interpreting the diagrams modeled in the BPMN extension. Subjects also evolved positive perceptions toward the proposed extension. Practical implications BPMN-based corporate communications modeling may be applied to organizations to depict how formal communications are or should be performed consistently, effectively and transparently by following and integrating with BPM approaches and modeling techniques. Originality/value The paper provides empirical insights into the cognitive effectiveness of corporate communications modeling based on BPMN and positions the corresponding models into typical process architecture.
Keywords: corporate communication, BPMN, controlled experiment, conversation diagrams, cognitive effectiveness, modeling
Published in DKUM: 26.03.2024; Views: 168; Downloads: 17
.pdf Full text (1,63 MB)
This document has many files! More...

5.
Primerjalna analiza rešitev za modeliranje potovanj stranke : diplomsko delo
Igor Naumovski, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Podjetja potovanje strank preučujejo, da bi bolje razumela izkušnjo svojih strank in s ciljem, da bi to izkušnjo naredili čim boljšo ter prijetno na vsaki stični točki s podjetjem ali z njihovim produktom oziroma storitvijo. V diplomskem delu smo primerjali tri orodja za modeliranje potovanj stranke, s katerimi smo modelirali isto potovanje. Med delovnim procesom smo beležili opažanja o delovanju in značilnostih teh platform. S tem smo pridobili boljše razumevanje njihovih prednosti, slabosti ter njihove ustreznosti glede na naše kriterije, ki smo si jih zastavili. Ugotovili smo, da ni enostavno enoznačno izpostaviti, katero orodje je boljše ali slabše od drugih. Smo pa razčlenili, katera orodja se, v skladu s postavljenimi merili, bolje obnesejo kot druga.
Keywords: uporabniška izkušnja, CJM, primerjava, Miro, Custellence, Smaply
Published in DKUM: 22.12.2023; Views: 612; Downloads: 38
.pdf Full text (2,66 MB)

6.
Analiza avtomatizacije poslovnih procesov z microsoft power platform
Žan Korpar, 2023, master's thesis

Abstract: Microsoft Power Platform je platforma, ki omogoča digitalizacijo in avtomatizacijo poslovnih procesov. Digitalizacija med drugimi poveča učinkovitost podjetja in izboljša interakcijo s strankami, avtomatizacija pa zmanjša možnost človeških napak in stroške. Ključne komponente platforme so Power BI, Power Automate in Dynamics 365. V sklopu magistrskega dela smo analizirali vzpostavljen sistem v izbranem podjetju. S pomočjo KPI-jev smo primerjali poslovanje pred in po uvedbi le-tega. Uvedba Power Platform je v podjetju izboljšala nadzor nad uporabniki, povečala število aktivnosti in avtomatsko obnovljenih pogodb, ter izboljšala odzivni čas podpore strankam. Power Platform lahko torej izboljša učinkovitost podjetja in s tem konkurenčnost na trgu.
Keywords: Microsoft Power Platform, poslovni procesi, avtomatizacija, BPMN, življenjski cikel procesov
Published in DKUM: 03.11.2023; Views: 263; Downloads: 35
.pdf Full text (3,98 MB)

7.
Preverjanje ustreznosti besedil za lahko branje s pomočjo aplikacije : diplomsko delo
Anton Haramija Ivčetić, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Razumevanje besedil je ključnega pomena za pridobivanje novih informacij, zato je pomembno, da besedilo prilagodimo trenutnemu nivoju znanja bralca. Za lažje razumevanje uporabimo metode in procese lahkega branje za poenostavitev informacij. Preverjanje razumljivosti je mogoče glede na različne lestvice ocen težavnostne stopnje in glede na obstoječe rešitve (Besana, WebFX, Readable, Word Counter in Wordcounter.net) s področja analize besedil. Izbrane metode (razumevanje besedila po Fleschu, indeks Coleman–Liau, SMOG merilo razumljivosti in avtomatiziran indeks berljivosti (ARI).) so bile po vzgledu obstoječih rešitev implementirane v android aplikaciji, ki omogoča takojšnje preverjanje težavnosti besedil besedila z ročnim vnosom ali z bolj naprednima načinoma vnosa besedila, to je z analizo slike kamere ali z analizo izbrane slike iz galerije. Za preverjanje delovanja so bili analizirani odlomki iz besedila Williama Shakespeara Romeo in Julija iz angleške in slovenske integralne verzije in njunih priredb v lahko branje. Rezultati analize vseh štirih besedil so pokazali na bistvene razlike v dolžini povedi, številu povedi, dolžini besed in številu besed, kar potrjuje, da razvita rešitev zazna razlike med besedili in pridobljeni rezultati so znotraj pričakovanih intervalov izbranih metod.
Keywords: aplikacija, mobilne rešitve, preverjanje besedila, metode preverjanja, lahko branje
Published in DKUM: 24.10.2023; Views: 403; Downloads: 46
.pdf Full text (2,71 MB)
This document has many files! More...

8.
Orodja za analitiko družbenih medijev : diplomsko delo
Sara Tratnjek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni družbeni mediji ter orodja, ki se uporabljajo za analitiko samih družbenih medijev. Spremljanje analitike je ključnega pomena, saj s tem dobimo vpogled v več ključnih dejavnikov, ki pomagajo zagotoviti poslovni uspeh. Preko pridobljenih podatkov lahko lažje razumemo določene ciljne skupine in njeno delovanje na družbenih medijih, hkrati pa s prilaganjem vsebine in drugih dejavnikov zagotovimo večji uspeh pri doseganju zadanih ciljev. Z analizo, ki smo jo izvedli, je bilo ugotovljeno katere podatke lahko z določenimi orodji merimo in na kakšen način lahko do teh podatkov dostopamo.
Keywords: družbeni mediji, orodja, analitika
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 251; Downloads: 34
.pdf Full text (1,98 MB)

9.
Izzivi zasebnosti mladoletnih oseb na družbenih omrežjih : diplomsko delo
Dunja Panič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo preučevali izzive zasebnosti, s katerimi se najstniki pogosto srečujejo na družbenih omrežjih ter kako se z njimi soočajo. Raziskava, ki smo jo izvedli z metodo ankete, je vključevala primerjavo navad glede zasebnosti na družbenih omrežjih med mlajšimi in starejšimi uporabniki ter ugotovitve, kateri vidiki zasebnosti na družbenih omrežjih najbolj skrbijo uporabnike in kakšno je njihovo znanje o tej problematiki. Dobljene izpolnjene vprašalnike (242) smo analizirali ter jih opisno in grafično predstavili, na podlagi teh rezultatov in ugotovitev iz sorodnih del smo preverjali postavljene hipoteze. Ugotovitve kažejo predvsem na razliko v navadah mladoletnih oseb, ki preživijo več časa na družbenih omrežjih in teh, ki na družbenih omrežjih preživijo manj časa.
Keywords: zasebnost, družbena omrežja, mladoletne osebe
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 321; Downloads: 60
.pdf Full text (2,25 MB)

10.
Analitični pogled na najvidnejše družbene medije v letu 2023
2023

Abstract: Monografija z naslovom »Analitični pogled na najvidnejše družbene medije v letu 2023« naslavlja prepoznano raziskovalno vrzel preučevanja zasnove družbenih medijev. Pri tem je posebni poudarek na konceptualnem vidiku, ki omogoča prepoznavanje logične zasnove, arhitekturnih značilnosti, potencialov in specifik družbenega medija ter primerjavo s konkurenčnimi rešitvami. Predstavlja zbirko medsebojno primerljivih poglavij, ki opisno in analitično preučujejo najvidnejše predstavnike pokrajine družbenih medijev v letu 2023. Poglavja so rezultat projektne naloge študentov Univerze v Mariboru, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, ki so v okviru predmeta »Arhitektura interaktivnih medijskih vsebin« sistematično in mentorirano preučevali izbrane družbene medije.
Keywords: analiza družbenih medijev, družbeni mediji, pokrajina družbenih medijev, zasnova družbenih medijev, mediji
Published in DKUM: 13.07.2023; Views: 525; Downloads: 73
.pdf Full text (10,55 MB)
This document has many files! More...

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica