| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Razvoj naprednih medicinskih tekstilij z uporabo izbranih polifenolov in polisaharidov
Gabrijela Petek, 2018, master's thesis

Abstract: Trend razvoja medicinskih tekstilnih materialov za zdravljenje in celjenje ran, temelji na uporabi materialov, ki so pripravljeni na osnovi naravnih učinkovin z bioaktivnimi lastnostmi. Tradicionalno oskrbo ran je zamenjala uporaba sodobnih oblog, med katerimi je v zadnjem času zlasti privlačna priprava nanovlaknastih materialov. V magistrski nalogi smo se osredotočili na pripravo naprednih medicinskih tekstilij na osnovi hitozana, ki smo jih izdelali s postopkom elektropredenja. Tako izdelane tekstilije so zaradi velike gostote por, velikega razmerja med specifično površino in volumnom, visoke prepustnosti ter majhnega premera vlaken, primerna za sproščanje učinkovin. V našem primeru smo uporabili učinkovini katehin in resveratrol, ki s svojim antioksidativnim značajem ugodno vplivata na celjenje ran. Tekoče formulacije smo pripravili po postopku ionotropnega geliranja, ter tako izbrano učinkovino ujeli v hitozanske nanodelce. Karakterizacija pripravljenih disperzij hitozanskih nanodelcev z ujetimi polifenoli je potekala na podlagi določevanja velikosti delcev (DLS) ter vrednotenja antioksidativne in protimikrobne učinkovitosti. Iz pripravljenih tekočih formulacij smo s postopkom elektropredenja pripravili kompozitne vzorce medicinskih tekstilij, pri čemer je bilo potrebno postopek elektropredenja optimizirati s strani predilne raztopine ter parametrov predenja. Z uporabo Fourier transformirane infrardeče spektroskopije (FTIR), vrstične elektronske spektroskopije (SEM) in rentgenske fotoelektronske spektroskopije (XPS) smo pripravljene materiale okarakterizirali z fizikalno-kemijskega vidika ter ovrednotili učinek antioksidativnosti in protimikrobnosti. Na koncu smo izvedli analizo in vitro sproščanja učinkovin. Dokazali smo, da so tako pripravljeni kompozitni materiali multifunkcionalni z vidika bioaktivnosti, saj izkazujejo protimikrobne in antioksidativne lastnosti. Hkrati omogočajo tudi kontrolirano sproščanje učinkovin, s čimer izkazujejo potencial za uporabo v medicinskih aplikacijah, predvsem na področju zdravljenja in celjenja ran.
Keywords: medicinske tekstilije, hitozan, katehin, resveratrol, elektropredenje, nanovlakna, DLS, FTIR, SEM, XPS, antioksidativnost, protimikrobno testiranje, in vitro sproščanje
Published: 05.07.2018; Views: 526; Downloads: 85
.pdf Full text (5,49 MB)

2.
3.
DOLOČANJE IZBRANIH ELEMENTOV V ALUMINIJU IN ALUMINIJASTIH ZLITINAH Z ICP-MS METODO
Gabrijela Petek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Primarna metoda za analizo aluminija in aluminijastih zlitin v podjetju Talum Inštitut d.o.o. je optična emisijska spektrometrija (OES), ki je v laboratoriju akreditirana metoda. Kadar je določanje s to metodo onemogočeno, moramo analizo opraviti s pomočjo induktivno sklopljene plazme z masnim spektrometrom. V diplomskem delu je prikazano določevanje izbranih elementov v vzorcu elektroliznega aluminija. Uporabili smo sistem induktivno sklopljene plazme z masnim spektrometrom (ICP-MS). Metodo, ki je v podjetju vpeljana za emisije in odpadne vode, smo tako razširili še na analizo primarnega aluminija. Analizni postopek smo izvedli na tri različne načine: razklop s klorovodikovo kislino, razklop z zlatotopko v mikrovalovni pečici in razklop z dušikovo kislino ob prisotnosti živosrebrovega nitrata. Dobljene rezultate smo primerjali z rezultati dobljenimi z optičnim emisijskim spektrometrom. Na podlagi dobljenih meritev z ICP-MS smo izračunali tudi nekatere parametre validacije. Najprej smo s pomočjo Grubs-Beckovega testa določili ubežnike. Nato smo preverili natančnost kot ponovljivost metode in izvedli primerjavo med posameznimi razkopi.
Keywords: elektrolizni aluminij, kovine, induktivno sklopljena plazma ICP-MS
Published: 22.09.2014; Views: 1777; Downloads: 284
.pdf Full text (4,10 MB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica