| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
ANALIZA KARAKTERISTIK FOTONAPETOSTNIH MODULOV
Franjo Pranjić, 2011, master's thesis/paper

Abstract: Fotovoltaika je danes na splošno eno izmed zelo popularnih oziroma zanimivih področij, še posebej v gospodarstvu. V tem magistrskem delu je predstavljena analiza karakteristik fotonapetostnih modulov. Izvedene so primerjave karakteristik, ki jih poda proizvajalec s karakteristikami, ki so dobljene z meritvami pri zunanjih pogojih. Predstavljene so tudi temperaturne odvisnosti moči ter dejanska proizvodnja električne energije oziroma energijski donos. Merjena je proizvodnja energije direktno iz modula (brez razsmernika) ter istočasno temperatura. Moduli so merjeni istočasno, s čimer so zagotovljeni enaki pogoji.
Keywords: fotovoltaika, fotonapetostni modul, fotonapetostna celica, kratkostični tok, karakteristika modula, temperaturna odvisnost, nadomestno vezje
Published: 05.02.2012; Views: 2333; Downloads: 189
.pdf Full text (3,40 MB)

3.
REGIONALNI ENERGETSKI KONCEPT ZA SAVINJSKO REGIJO
Blaž Klančnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Izdelava regionalnega energetskega koncepta zajema presojo energetskega razvoja regije, kar omogoča pripravo investicijskih in organizacijskih ukrepov ter prodor energetsko in stroškovno učinkovitih rešitev, ki prinašajo znižanje rabe energije, zmanjšanje škodljivih vplivov na okolje ter stroškov za energijo. Pri tem sem posebno pozornost namenil analizi izkoriščanja in potenciala lokalnih energetskih virov, predvsem obnovljivih virov energije. V Savinjski regiji so široke možnosti izrabe obnovljivih virov energije na lokalni ravni. Cilj energetskega koncepta je ocena neizkoriščenih potencialov energije, ki lahko pripomorejo k čim manjši energetski odvisnosti regije in izboljšanju energetske učinkovitosti.
Keywords: energetski koncept, energetsko načrtovanje, lokalni energetski viri, obnovljivi viri energije
Published: 17.04.2013; Views: 2212; Downloads: 223
.pdf Full text (2,82 MB)

4.
IZBIRA OGREVALNEGA SISTEMA ZA STANOVANJSKE HIŠE
Marko Hudej, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Povzetek V diplomskem delu so predstavljeni različni sistemi ogrevanja, tako ogrevanje na biomaso (polena, sekance, pelete), kurilno olje, zemeljski plin, toplotne črpalke ter možnost daljinskega ogrevanja iz termoelektrarne. Za vsak sistem je opravljena stroškovna analiza ter izračunana letna poraba goriva. V drugem delu praktičnega dela pa je predstavljen sistem daljinskega ogrevanja iz termoelektrarne v Spodnji Lokovici, ki bi ga zamenjal z daljinskim ogrevanjem na sekance. Izračunana je vrednost investicije, letna poraba goriva ter čas povrnitve investicije. Opisanih je več možnosti.
Keywords: polena, sekanci, peleti, toplotne črpalke, daljinsko ogrevanje
Published: 02.07.2014; Views: 1616; Downloads: 305
.pdf Full text (3,00 MB)

5.
ENERGETSKA SANACIJA STAREJŠE STANOVANJSKE HIŠE ZGRAJENE LETA 1973
Andrej Jug, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je prikazati celovit pristop energetsko učinkovite prenove stavbe s katerim posledično zmanjšamo rabo energije glede na izhodiščno stanje. Stavba je bila grajena leta 1973 in jo je treba zaradi pomanjkljive toplotne izolacije, dotrajanosti peči in veliki potrošnji energenta energetsko sanirati. Prikazan je postopek sanacije ovoja stavbe z dodatno toplotno izolacijo ter zamenjava oken ter ogrevalne naprave z učinkovitejšo in bolj ekonomično ter okolju prijaznejšo kurilno napravo v kombinaciji s toplotno črpalko. Ekonomična upravičenost energetske učinkovitosti stavbe je dokazana z izračuni in uporabo sodobnih materialov, kar je odraz pri porabi energenta za ogrevanje stavbe pred in kasneje po energetski sanaciji.
Keywords: energetska sanacija, toplotne izgube, izolacija, lesna biomasa, termografija
Published: 03.11.2015; Views: 1881; Downloads: 190
.pdf Full text (3,78 MB)

6.
ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI PRI OBRATOVANJU ENERGETSKIH STROJEV IN NAPRAV
Uroš Purkart, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Družba Savske elektrarne Ljubljana ima v lasti štiri večje hidroelektrarne, ki delovne in tehnološke procese obvladujejo na osnovi integriranega sistema vodenja. Energetski stroji in naprave, ki jih potrebujemo za proizvodnjo, transformacijo in prenos električne energije, morajo obratovati varno in zanesljivo, zato se mora izvajati predpisane varnostne postopke. Obratovanje strojev in naprav mora biti ustrezno nadzorovano, nenehno je treba preverjati delovanje procesov in jih izboljševati do takega nivoja, ki omogoča doseganje najvišje energetske učinkovitosti.
Keywords: hidroelektrarne, sistem vodenja, stroji in naprave, nevarnosti in ukrepi, zanesljivo in varno obratovanje, energetska učinkovitost
Published: 03.11.2015; Views: 1308; Downloads: 83
.pdf Full text (4,64 MB)

7.
ŠTUDIJA ONESNAŽENOSTI ZRAKA S TRDIMI DELCI PRI IZGOREVANJU BIOMASE
Tilen Škoberne, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je predstaviti, kako sežiganje lesne biomase učinkuje na onesnaženost zraka. Opisane so tudi vrste lesne biomase in ukrepi za zmanjšanje izpustov trdih delcev v zrak. Prišli smo do ugotovitve, da kurjenje lesne biomase vpliva na porast trdih delcev v zraku, predvsem v zimskem času zaradi kurjenja v malih kurilnih napravah za potrebe ogrevanja.
Keywords: trdi delci, biomasa, kurjenje
Published: 06.11.2015; Views: 1292; Downloads: 183
.pdf Full text (4,33 MB)

8.
ENERGETSKA OBNOVA STAVBE ZGRAJENE LETA 1904
Marko Bunderšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Ker se dandanes soočamo z onesnaženostjo okolja, pomanjkanju energentov, grozijo pa nam tudi klimatske spremembe, je potrebno narediti korak proti zmanjševanju vplivov na okolje. Eden izmed učinkovitih ukrepov za zmanjševanje negativnih vplivov proti naravi je gradnja energetsko učinkovitih stavb in pa energetska sanacija obstoječih stavb. V diplomskem delu smo zato predstavili predlog energetske sanacije starejše stavbe iz leta 1904. S sanacijo ovoja stavbe, stavbnega pohištva in zamenjavo ogrevalne naprave, smo dosegli cilj in zmanjšali potrebe po toploti za skoraj 90 odstotkov.
Keywords: energetska sanacija, obnovljivi energetski viri, ogrevalni sistem
Published: 24.10.2016; Views: 879; Downloads: 76
.pdf Full text (2,10 MB)

9.
Izboljšanje materialnega toka v obratu vsadnih kuhališč
Uroš Skarlovnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V obratu vgradnih plošč smo se zaradi povečanja asortimana proizvodnje začeli srečevati z različnimi problemi, kot so prostorska omejenost, neurejenost proizvodnje in izgube v delovnem procesu (izgube ob menjavah tipov, kakovostni problemi itd.). Diplomsko delo prikazuje primer optimiziranja materialnega toka, optimiziranja delovnega procesa ter zmanjševanje izgub v procesu izdelave vgradnih plošč. Izboljšave procesa so izvedene s pomočjo orodij vitke proizvodnje. Tekom projekta so bile narejene analize družin aparatov, ABC analize materialov, znižanje zalog, špageti diagram ter izboljšanje materialnega toka. Glavni cilj diplomskega dela je predstaviti lean filozofijo, z lean orodji in analizami pripraviti predlog za optimizacijo delovnega procesa v obratu vgradnih plošč.
Keywords: špageti diagram, VSM, PPH, materialni tok, ABC analiza, spremljanje zalog
Published: 21.11.2016; Views: 1121; Downloads: 97
.pdf Full text (3,42 MB)

10.
Vpliv širine magnetov na karakteristike sinhronskega stroja s trajnimi magneti in aksialnim magnetnim pretokom
David Ledinek, 2018, master's thesis

Abstract: Vpliv širine trajnih magnetov na karakteristike sinhronskega stroja s trajnimi magneti in aksialnim magnetnim pretokom, predstavljene v magistrskem delu, je izveden z uporabo numerične analize izračuna magnetnega polja v programskem paketu ANSYS Maxwell. Vpliv širine trajnih magnetov na karakteristike stroja je izračunan z uporabo numerične metode končnih elementov (MKE), ki je primerjana z analitičnim izračunom karakteristik stroja. Predstavljena je tudi grafična metoda izračuna faktorja navitja.
Keywords: sinhronski stroj, trajni magneti, širina magnetov, numerični modeli, aksialni magnetni pretok, metoda končnih elementov, numerična analiza, analitični izračun
Published: 22.10.2018; Views: 434; Downloads: 46
.pdf Full text (3,50 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica