| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Prostovoljsko delo v jamarski reševalni službi in njegov vpliv na zagotavljanje zmožnosti operativnega delovanja
Klemen Mihalič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Zaključno delo obravnava vpliv prostovoljskega dela v Jamarski reševalni službi (JRS) na njeno zmožnost operativnega delovanja. V teoretičnem delu smo opisali posebnosti reševanja v jamskem okolju in predstavili zdravstvena tveganja, ki so jim podvrženi jamarski reševalci. Ugotovili smo, da Jamarska reševalna služba nima vpeljanih ustreznih programov, ki bi pripomogli k varovanju in ohranjanju zdravja ter dobrega počutja. Zaradi tega smo s pomočjo ankete med jamarskimi reševalci izvedli raziskavo o njihovi fizični dejavnosti in zdravstvenem stanju. Z anketo smo raziskali tudi vpliv službenih obveznosti na zmožnost odzivanja jamarskih reševalcev. S pomočjo geografskih informacijskih sistemov smo analizirali fizične in družbenogeografske značilnosti Slovenije, ki vplivajo na odzivni čas. Ugotovili smo, da je večina vhodov v jame dokaj blizu cestnega omrežja, vendar smo opredelili posamezna območja, ki so dokaj nedostopna. Prostovoljno delo ima zagotovo velik vpliv na hitrost odzivanja pri reševalnih intervencijah, vendar je možno čas odzivanja zmanjšati s sprejemanjem določenih ukrepov.
Keywords: Jamarska reševalna služba, prostovoljsko delo, jamarsko reševanje, operativno delovanje, reševalne intervencije.
Published in DKUM: 19.05.2023; Views: 566; Downloads: 37
.pdf Full text (3,21 MB)

2.
Methodology of an aircraft accident response system assessment
Franc Željko Županič, Maja Meško, Iztok Podbregar, 2012, original scientific article

Abstract: The paper investigates the ability to learn from an aircraft accident as the opportunities for learning diminish with the decline in the accident rate. A safety compromising case is studied as the processes of aircraft accident intervention and recovery can degrade the ability of an aircraft accident investigation process to enhance aviation safety by revealing accident causation. In the case study an assessment of the Slovenian aircraft accident response system was made. For the purpose of evaluating the successfulness of aircraft accident intervention and effectiveness of recovery, a model of aircraft accident response system requirements has been developed. Based on non-conformances identified by the model of requirements, remedial measures are proposed for the enhancement of the aircraft accident response system operation. Criteria for the definition of the transition from accident intervention to recovery are derived from the assessment findings in a manner not to impede the aircraft accident investigation effectiveness and efficiency.
Keywords: aircraft accident, response system, intervention, recovery, investigation, crisis management
Published in DKUM: 02.06.2017; Views: 2029; Downloads: 541
.pdf Full text (321,01 KB)
This document has many files! More...

3.
Napotitev v mirovne operacije brez nacionalnih omejitev : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Irena Prašnički, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Mirovne operacije razumemo kot vse oblike vojaških in nevojaških aktivnosti, ki potekajo v kontekstu političnih in diplomatskih prizadevanj za vzpostavitev in ohranjanje mednarodnega miru. Delo predstavlja pojem, zgodovino, tipe mirovnih operacij, pogoje za sodelovanje v mirovnih operacijah, razmejitev med mirovnimi operacijami brez in z nacionalnimi omejitvami.
Keywords: mirovne operacije, misije, pristojnosti, diplomske naloge
Published in DKUM: 17.02.2014; Views: 1467; Downloads: 180
.pdf Full text (2,24 MB)

4.
Zagotavljanje varnosti v civilnem letalstvu : diplomsko delo univerzitetnega študija
Simona Kramarič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Zagotavljanje varnosti mora potekati na nacionalni in na mednarodni ravni, da je odsotnost tveganja minimalna. Ker je letalska industrija izredno mednarodna, morajo biti vzpostavljeni skupni predpisi in standardi, ki se morajo v različnih državah izvajati na enak način. Diplomsko delo preučuje predpise, ki se nanašajo na ta segment in skuša ugotoviti učinkovitost predpisov v praksi. Omenjeni predpisi so relativno učinkoviti, vendar se pojavljajo problemi glede zastarelosti zakonodaje. Probleme glede pomanjkljivosti nadzornega organa je Republika Slovenija v letu 2011 odpravila z ustanovitvijo Javne agencije za civilno letalstvo ter tako odpravila nepravilnosti, ki niso bile v skladu z evropskim pravnim redom. To je pripomoglo k večji učinkovitosti na področju nadzora letalske varnosti in s tem posledično tudi k manjšim tveganjem ogrožanja varnosti. Izhodišče dela predstavlja teoretični del, kjer je povzeta zgodovina civilnega letalstva, opredeljeni so temeljni pojmi, predstavljeni letalski predpisi in mednarodne organizacije na področju civilnega letalstva. Diplomsko delo na osnovni ravni predstavi sistem varnostnih ukrepov na letališčih, ki naj bi v svojem bistvu zagotavljal najvišji standard varnosti v vseh državah in na vseh letališčih. Teoretičnemu sledi empirični del, kjer smo poskušali s pomočjo usmerjenih intervjujev ugotoviti, kako se zagotavlja varnost na področju civilnega letalstva v Republiki Sloveniji ter morebitne pomanjkljivosti celotnega sistema. Osredotočili smo se predvsem na ustanovitev Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije in njeno nadzorno vlogo pri zagotavljanju varnosti. Zanimalo nas je, ali je njeno delovanje pripomoglo k doseganju višjih varnostnih standardov.
Keywords: letalstvo, civilno letalstvo, letalski promet, letališča, varnost, varnostni ukrepi, diplomske naloge
Published in DKUM: 27.11.2013; Views: 2551; Downloads: 554
.pdf Full text (500,54 KB)

5.
Notranji nadzor obveščevalno varnostnih služb : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Mojca Lindič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Vsak notranji nadzor se začne doma, v lastni hiši. Nadzor je del procesa upravljanja organizacije. Tudi obveščevalno-varnostne službe tu niso izjema, še več, notranji nadzor predstavlja osnovo vseh drugih, zunanjih nadzorov (Podbregar, 2012). Širša javnost ima malokdaj možnost brati o dejavnostih obveščevalno-varnostnih služb. Običajno se jih zasledi takrat, ko nekaj ne poteka tako, kot bi moralo, torej takrat, ko kršijo zakon. Dvom v nadzor, predvsem pa notranji nadzor nad njihovim delom, se pojavi takrat, ko kršijo zakon in mediji ali javnost tega ne izvedo. Zanimalo nas je, kateri so tisti instrumenti, ki državljanom in državljankam omogočajo vpogled nad delom služb, katerih narava dela je takšna, da je meja med dovoljenim in nedovoljenim tako zabrisana, da upravičeno vzbuja dvome, ali niso morda pravice državljanov in državljank kršene. Nadzor sodne, izvršne in zakonodajne oblasti je seveda zakonsko urejen, pa vendar ne moremo mimo vprašanja, kako poteka notranji nadzor nad delom varnostno-obveščevalnih služb. Razumemo lahko, da je njihovo delo zaradi narave informacij občutljivo, pa vendar, čemu služi notranji nadzor, če pa o ugotovitvah le-tega ne izvemo prav nič. Kakšen je pravzaprav namen tovrstnega nadzora? Za primerjavo smo v diplomskem delu vzeli Rusijo, način delovanja njenih varnostnih služb in nadzor nad njimi. Ni bilo vprašanje, kateri sistem nadzora je boljši, temveč, ali tovrstne službe smejo kršiti človekove pravice in svoboščine, ne da bi za to zakonsko odgovarjale. Gre za vprašanja etike, dostojanstva, pravičnosti in zakonitosti, do katerih smo državljani upravičeni, saj smo v medijih lahko zasledili, da je njihovo delovanje včasih tudi prekoračeno. Naloga kritično predstavlja osnovne pojme s področja notranjega nadzora nad obveščevalno-varnostnimi službami in spodbuja bralca k širšemu, predvsem pa konstruktivnemu razmišljanju.
Keywords: obveščevalna dejavnost, varnostna dejavnost, obveščevalne službe, nadzor, notranji nadzor, diplomske naloge
Published in DKUM: 09.08.2013; Views: 2246; Downloads: 393
.pdf Full text (516,66 KB)

6.
Obveščevalna podpora v oboroženih spopadih : diplomsko delo univerzitetnega študija
Aljaž Pečnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Obveščevalna dejavnost je potrebna tako v miru kot v vojni. V mirnem času spremlja, analizira in napoveduje varnostne in vojaško-politične razmere v državah, ki so strateško pomembne, saj so uspehi v vojni praviloma odvisni od naših početij v miru. Analiziranje in proučevanje političnih ciljev je pomembno, saj so vojaški spopadi oziroma grožnje njihove posledice. Naloga obveščevalne dejavnosti je pravočasno zaznavanje ogrožanja varnosti države, proučevanje tujih oboroženih sil, njihove oborožitve, strategije in taktike ter njunih predvidenih ciljev ob morebitnem oboroženem spopadu. Obveščevalna dejavnost je bistvena komponenta vseh vojaških moči. Obstaja na vseh nivojih poveljevanja v podporo poveljnikom in drugim pri učinkovitih odločitvah, s tem ko jih oskrbujejo s pravočasnimi in točnimi razumevanji nasprotne strani v spopadu in operativnega okolja. Pri vsaki operaciji je potrebno načrtovanje in upanje v uspešnost zbranih informacij o nasprotniku in okolju, kar postane obveščevalna informacija. Enako pomembno je delovanje proti nasprotniku, tj. odvzemanje njihovih možnosti priti do znanj o naših lastnih dejanjih, ukrepanjih, zmožnostih in namerah. Obveščevalna dejavnost je v vojaškem kontekstu produkt našega vedenja in razumevanja fizičnega okolja; vremena, demografskih značilnosti in kulture na območju operacij, o aktivnostih, zmožnostih in namerah resnične ali bodoče potencialne grožnje oziroma katerega koli drugega bitja ali situacije. Vojaška obveščevalna dejavnost je temeljna dejavnost načrtovanja, vodenja operacij in uveljavljanja preventivne zaščite sil med vsemi fazami in razsežnostmi spopadov oziroma konflikta. Obveščevalna dejavnost omogoča poveljniku nadzor nad situacijo in pregled nad skrivnostmi okolja. Na drugi strani pa daje poveljniku s tem tudi večjo odgovornost. Poveljnikova dolžnost je namreč poskrbeti, da se zbere dovolj informacij, ki so na razpolago v danem času napada, da se prepreči povzročitev kolateralne škode civilnemu prebivalstvu oziroma čimvečjo zaščito svojim oboroženim silam. Obveščevalna dejavnost oskrbi poveljnika z ocenami o nasprotnikovih zmožnostih in dejanjih, kot tudi o pričakovanih oziroma možnih nasprotnikovih potekov akcij, premikov, centrov zgoščenih sil in točk ranljivosti. Posedovanje učinkovite in uspešne obveščevalne dejavnosti lahko primpomore h kritični strateški, operativni in taktični prednosti pred sovražnikom, s tem ko ima poveljnik vpogled v nasprotnikov krog oziroma sistem odločanja, kar privede do sposobnosti hitrejšega delovanja in odzivanja kot nasprotnik. Poveljnik lahko tako načrtuje operacije, ki temeljijo na vsakem znanju, ki bo zmanjšalo tveganje njegov enot in vojakov na bojišču pri izvajanju operacij ter povečalo možnosti za uspeh pri napadih. Vsak poveljnik vodi obveščevalno dejavnost. Poveljnik mora “peljati” obveščevalni proces. Tudi tedaj kadar ima svoje obveščevalne enote oziroma oddelke, ki mu svetujejo, mora imeti jasno razumevanje o prednostih in omejitvah obveščevalnega procesa. Vsak čas mora snovati kratke, jasne zahteve po obveščevalne dejavnosti in jih razlagati v skladu s kontekstom svoje misije (Joint Doctrine Manual of the Canadian forces, 2013).
Keywords: obveščevalna dejavnosti, obveščevalne službe, oboroženi spopadi, diplomske naloge
Published in DKUM: 06.08.2013; Views: 1924; Downloads: 207
.pdf Full text (1,10 MB)

7.
Vloga zveze NATO in proces odločanja o mirovnem posredovanju na Kosovu : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
David Kusterbajn, 2012, undergraduate thesis

Abstract: NATO predstavlja v okolju mednarodne varnosti eno izmed ključnih organizacij. Skozi zgodovino je zavezništvo krepilo svojo vlogo in se uspešno prilagajalo novim varnostnim razmeram ter izzivom, ki jih narekuje hitro spreminjajoče mednarodno varnostno okolje. Osnovni cilj zveze NATO je varovati svobodo in zagotavljati varnost vsem državam članicam v okviru kolektivne obrambe znotraj zavezništva. Svojo strategijo in poslanstvo je NATO razširil po koncu hladne vojne. V obdobju transformacije zveze NATO, ki še vedno traja in se razvija, zavezništvo zagotavlja stabilnost in varnost v svetu s kolektivno obrambo, širitvijo zveze in delovanjem izven svojih meja. Tako skrbi za kolektivno varnost v širšem pomenu skupaj z drugimi mednarodnimi varnostnimi organizacijami. Pomemben prispevek k vzpostavljanju mednarodnega miru dajejo operacije kriznega odzivanja, ki vključujejo tudi operacije v podporo miru. NATO uspešno vodi misijo KFOR na Kosovu že več kot 13 let in s tem prinaša stabilnost širšemu območju Balkana. Misija KFOR bo še naprej zagotavljala varnost na Kosovu in omogočila drugim civilnim organizacijam ustvarjanje pogojev za vzpostavitev sistema v državi, ki bo temeljil na demokratičnih načelih. Tako bo dosežen osnovni cilj misije in hkrati pogoj za umik zavezništva iz regije. Odločitev o končanju misije KFOR, bo kot vse druge odločitve v zvezi NATO sprejel in potrdil Severnoatlantski svet. NAC je najpomembnejši organ odločanja v Natu. Pri tem sodeluje z zelo široko strukturo organov, v katerih je zastopanih vseh 28 držav članic s strokovnjaki na političnem in vojaškem področju. Proces odločanja temelji na soglasju vseh držav članic in zagotavlja osnovo za uspešno delovanje zavezništva. Odločitve, ki so sprejete po tem principu, so rezultat skupne volje in zaupanja med državami, ki vodijo v skupno vizijo zveze NATO. S celostnim pristopom bo NATO še močnejši in bo s širšim spektrom aktivnosti še naprej predstavljal vodilno organizacijo pri zagotavljanju varnosti, stabilnosti in miru po svetu.
Keywords: NATO, mirovne operacije, Kosovo, diplomske naloge
Published in DKUM: 25.02.2013; Views: 2270; Downloads: 273
.pdf Full text (388,89 KB)

8.
Prihodnost slovenske obrambne diplomacije : diplomsko delo univerzitetnega študija
Katja Tratnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Značilnosti, vsebine in načini dela obrambnih atašejev so bili vedno odraz zgodovinskih okoliščin ter političnih in družbenih razmer. V današnjem svetu se mesto obrambne diplomacije in njenih funkcij spreminja in podreja vplivom globalizacije in hitrega razvoja naprednih tehnologij. Pričujoče diplomsko delo obravnava področje obrambne diplomatske dejavnosti, v okviru katere so pojasnjene njene ključne značilnosti, definirana pa sta tudi pojma obveščevalna dejavnost in obrambni ataše kot osnovni nosilec obrambne diplomacije. V diplomskem delu je prikazan zgodovinski razvoj diplomatske teorije in prakse, podrobneje pa se lotevamo tudi razvoja, vloge in funkcije slovenske obrambne diplomacije in njenih predstavnikov skozi zgodovino vse do nastanka slovenske države. Zanimal nas je pogled naprej in napovedi glede potreb ter obstoja slovenske obrambne diplomacije. Obravnavane so tri teze in njihovi izsledki, predstavljamo pa tudi tri primere delovanja in vloge obrambnih atašejev iz prakse, na podlagi katerih ti izsledki temeljijo.
Keywords: diplomacija, vojaška diplomacija, obrambna diplomacija, obrambni ataše, diplomske naloge
Published in DKUM: 25.02.2013; Views: 3004; Downloads: 347
.pdf Full text (680,96 KB)

9.
Človeški dejavnik in upravljanje z viri v civilnem letalskem prometu : diplomsko delo univerzitetnega študija
Nina Skvarča, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Zagotavljanje varnosti civilnega zračnega prometa je kompleksna naloga, ki zahteva usklajeno delo različnih varnostnih subjektov. Kljub statistično dokazanemu dejstvu, da je zračni promet najhitrejši in najvarnejši način prometne storitve, so bistveni vir znanja o varnosti izkušnje, predvsem napake, ki so povzročile letalske nesreče. Znanstvena disciplina o človeškem dejavniku se ukvarja z razumevanjem interakcij med ljudmi in drugimi elementi znotraj letalskega sistema z namenom optimiziranja delovanja posameznika in sistema. Za učinkovito delo članov letalske posadke so poleg tehničnih znanj in letalskih veščin vse pomembnejša znanja s področja upravljanja s človeškimi viri. Poudarek je na izrabi znanja in izkušenj vseh razpoložljivih virov, s čemer se poveča kvaliteta in kvantiteta možnih rešitev in posledično tudi varnost letenja. Zaradi človeške napake kot vzroka, ki pripelje do letalske nesreče je v procesu usposabljanja letalskega osebja dan poseben poudarek področju upravljanja z resursi v posadki (CRM). V letalski industriji, predvsem v letalskih družbah, ki veljajo za najbolj uspešne, se pospešeno uveljavlja celostni sistem upravljanja in zagotavljanja varnosti SMS. Sistem sloni na kulturi pravične obravnave, ki spodbuja varnost ter podpira dejstvo, da so ljudje občutljivi na napake. Modeli Swiss-cheese, HFACS, TEM, SHELL in 5M predstavljajo sistemske pristope preiskovanja vpletenosti človeškega dejavnika in razkrivajo napake v sistemu, ki lahko prispevajo k prihodnjim dogodkom.
Keywords: letalski promet, letalske nesreče, zaposleni, upravljanje s človeškimi viri, varnost, človeške napake, varnostna kultura, organizacijska kultura, študije primerov, diplomske naloge
Published in DKUM: 10.10.2012; Views: 2380; Downloads: 375
.pdf Full text (1,94 MB)

10.
Varnostni vidiki prehoda iz intervencije v sanacijo v primeru letalske nesreče : doktorska disertacija
Franc Željko Županič, 2011, dissertation

Abstract:
Published in DKUM: 04.01.2012; Views: 3460; Downloads: 512
.pdf Full text (2,37 MB)

Search done in 1.03 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica