SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
UPORABA SIMULACIJ V PROMETNI TEHNIKI
David Mohr Salkič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje uporabo simulacij v prometni tehniki. Opisana so področja uporabe, delitev simulacij na mikroskopske, makroskopske in mezoskopske modele, diplomska naloga je predvsem osredotočena na mikroskopski koncept simuliranja prometa. Na kratko je predstavljenih pet najbolj razširjenih programskih paketov za izvajanje prometnih simulacij, to so AIMSUN, DRACULA, Paramics, SISTM in VISSIM. V sami diplomski nalogi je še prikazana praktična uporaba mikroskopskega simulacijskega programskega paketa PTV VISSIM, s pomočjo tega programskega paketa je bil izdelan model prometnega omrežja centra mesta Lenart ter izvedba alternativne rešitve, umestitve krožnega krožišča v omrežje. Uporaba simulacij je pomembna pri modeliranju prometa. S svojim širokim spektrom aplikacij omogočajo zelo natančno simuliranje različnih tipov prometnih omrežij iz realnega okolja. Na podlagi računskih rezultatov in vizualne animacije gibanja prometnih tokov po omrežju omogočajo reševanje prometnih problemov ter implementacijo različnih rešitev v modele prometnih omrežij, še preden so te rešitve vpeljane v realno okolje.
Keywords: Prometna tehnika, simulacije, mikroskopske prometne simulacije, PTV VISSIM programski paket za simuliranje prometa
Published: 14.01.2011; Views: 1892; Downloads: 144
.pdf Full text (13,89 MB)

2.
Uporaba aditivov v prehrani
Eva Mohr Salkič, 2011, master's thesis

Abstract: V današnjem času potekajo številne raziskave o aditivih v hrani. Preučujejo predvsem vlogo aditivov in njihovih vplivov na zdravje ljudi ter ugotavljajo njihov optimalni vnos. V številnih raziskavah se je pokazal škodljiv učinek uživanja nekaterih aditivov, vendar ne v taki meri, da jih živilska industrija ne bi več uporabljala. V magistrski nalogi je zbran pregled literature s tega področja in rezultati študije uporabe aditivov med izbrano anketirano populacijo v Sloveniji. V anketi, ki je bila izvedena pri naključni populaciji julija 2010 v Sloveniji, smo preučili, kakšno je poznavanje aditivov v živilih. Raziskava je pokazala, da so po mnenju anketirancev aditivi v hrani precej nevarni. Več kot dve tretjini anketirancev ni znalo opredeliti aditive v hrani ali E številke, večji odstotek kot smo pričakovali, pa se zaveda, da so aditivi v hrani. Vloga aditivov pri odločitvi za nek proizvod je različna. Nekateri raje izberejo proizvode z enako kakovostjo in ceno z manj dodatki, oziroma so nekateri celo pripravljeni plačati več za tovrstne proizvode. Velika večina pa bi podprla vpeljavo nove blagovne znamke »brez aditivov«.
Keywords: varna hrana, aditivi, E-ji, ADI, prehranjevalne navade
Published: 24.11.2011; Views: 2646; Downloads: 632
.pdf Full text (615,82 KB)

3.
ANALIZA ORGANIZACIJE PODJETJA TELEKOM D.D.
Tanja Mohr Salkič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Organizacija je eden najpomembnejših pojavov, ki nas obkroža skozi celo življenje, saj se z njo srečujemo na vsakem koraku, tako v zasebnem življenju kot tudi v poslovnem okolju. Da bi bila organiziranost poslovnega sistema čim bolj uspešna in učinkovita, je potrebno veliko znanja, predvsem pa odkrivanje področja samega poslovnega sistema. Dobro organiziran poslovni sistem ima velike možnosti razvoja. Tudi zaposleni imajo velike možnosti, saj so največji potencial in eden najpomembnejših virov organizacije. So tisti, ki k samemu razvoju ogromno prispevajo. Ivanko (2004, 254) navaja, da sta učinkovitost in uspešnost podjetij povezani z besedama učinek in uspeh. Učinkovitost se nanaša na delovanje in je mera izkoristka, ki nastane kot posledica odnosa med vložki in izidi pri notranjem delovanju podjetja. Uspešnost pa se nanaša na stanje oziroma izid. Je mera, ki nastane kot posledica odnosa med doseženimi izidi in postavljenimi cilji. Na uspešnost podjetja pa vplivajo tako notranji kot zunanji dejavniki. Glede oblik organizacijskih struktur podjetij Ivanko (2004, str. 30) navaja, da je struktura organiziranosti izid organiziranja in odseva statični vidik organiziranosti odnosov med nosilci organizacijskih nalog. Če povzamemo razlago struktur več avtorjev, ki jih Ivanko navaja, lahko rečemo, da je struktura organiziranosti smotrna razporeditev organizacijskih zmogljivosti po različnih organizacijskih osnovah. K organizacijskim zmogljivostim pa sodijo tako vsi kadrovski kot tudi materialni, finančni in drugi razpoložljivi viri v organizaciji, ki zagotavljajo uresničevanje organizacijskih ciljev. Strukturo lahko prikažemo z organizacijsko shemo, oblikujejo jo pa naloge, nosilci nalog in njihova medsebojna razmerja. V diplomskem delu predstavljamo analizo organizacije podjetja Telekom d.d. V teoretičnem delu diplomskega seminarja je cilj predstaviti organizacijo in izpostaviti značilnosti same organizacije podjetja, ki zajema pojem in učinke organizacije, vpliv situacijske teorije na organizacijo, ravnanje s človeškimi viri in organizacijske strukture. V praktičnem delu pa sledi analiza organizacije na primeru podjetja Telekom d.d. s prikazom trenutne organizacijske strukture v podjetju. Podjetje deluje uspešno že od leta 1995. Na dan 31. 12. 2012 je bilo 2751 zaposlencev. Zastavili smo si tri cilje in sicer: predstaviti vpliv situacijskih spremenljivk na podjetje, predstaviti ravnanje s človeškimi viri v podjetju in predstaviti značilnosti trenutne organizacijske strukture v podjetju Telekom d.d.
Keywords: organizacija, učinkovitost, uspešnost, organizacijska struktura, analiza organizacije
Published: 07.04.2014; Views: 1270; Downloads: 204
.pdf Full text (1,14 MB)

4.
Uporaba aditivov v prehrani
Eva Mohr Salkič, 2011, master's thesis

Keywords: varna hrana, aditivi, E-ji, ADI, prehranjevalne navade
Published: 10.07.2015; Views: 667; Downloads: 54
URL Link to full text

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica