| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Primerjava ogrodij za avtomatizacijo funkcionalnih testov spletnih aplikacij : diplomsko delo
Eva Kuster, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Spletne aplikacije se s časom izboljšujejo in imajo vse več funkcionalnosti, kar privede do potrebe po avtomatizaciji testiranja. V diplomskem delu so predstavljeni načini testiranja in življenjski krog testiranja, diplomsko delo pa se osredotoča na avtomatsko funkcionalno testiranje. Izmed množice ogrodij za avtomatizacijo funkcionalnih testov smo izbrali tri ogrodja (Katalon Studio, Ranorex Studio in Telerik Test Studio), s katerimi smo testirali spletno stran. Diplomsko delo vsebuje primerjavo ogrodij ter izdelan odločitveni model. Odločitveni model je kazal minimalne razlike v rezultatih, zato smo izdelali še enega, ki se osredotoča na potrebe posameznika.
Keywords: avtomatizacija testiranja, primerjava, funkcionalni testi, ogrodja
Published in DKUM: 08.11.2019; Views: 1298; Downloads: 78
.pdf Full text (862,90 KB)

2.
Zniževanje KPK v odpadni vodi s Fentonovim reagentom
Bernarda Kuster, 2017, master's thesis

Abstract: Cilj magistrske naloge je bil ugotoviti, ali je z uporabo Fentonovega reagenta mogoče znižati onesnaženost odpadne vode z organskimi spojinami, izraženo s kemijsko potrebo po kisiku (KPK). Fentonov reagent pomeni reakcijo med železovimi ioni Fe2+ in vodikovim peroksidom, pri čemer nastanejo visoko reaktivni hidroksilni radikali, ki razgrajujejo organske spojine. Pripravili smo sintetične vzorce odpadne vode s huminsko kislino in tioureo. V nadaljevanju smo čistili tudi realno kompostno izcedno vodo. Eksperimente smo izvajali pri različnih pogojih Fentonove reakcije, tako da smo spreminjali maso FeSO4 × 7H2O, ki smo ga uporabili kot vir Fe2+, razmerje med reagenti, čas trajanja reakcije in pH-vrednost. Učinek čiščenja smo v glavnem spremljali z merjenjem KPK, absorbance in motnosti. Ugotovili smo, da je bila Fentonova reakcija primerna za čiščenje sintetičnih vzorcev odpadne vode s huminsko kislino in kompostne izcedne vode, medtem ko za sintetične vzorce odpadne vode s tioureo znižanja KPK nismo dosegli. Najbolj učinkovito znižanje KPK je pri obdelavi sintetične odpadne vode s huminsko kislino znašalo 97,40 %, dosegli pa smo ga pri pogojih reakcije: "mFeSO4 × 7H2O " = 0,2 g, "nFeSO4 × 7H2O∶ nH2O2 " = 1 : 3, pH = 3, t = 60 min. Najučinkovitejše znižanje KPK pri obdelavi kompostne izcedne vode je doseglo 64,08 % pri pogojih reakcije: "mFeSO4 × 7H2O " = 0,6 g, "nFeSO4 × 7H2O∶ nH2O2 " = 1 : 5, pH = 4,5, t = 30 min.
Keywords: odpadna voda, huminska kislina, tiourea, kompostna voda, kemijska potreba po kisiku, Fentonov reagent.
Published in DKUM: 22.11.2017; Views: 1524; Downloads: 216
.pdf Full text (1,65 MB)

3.
IZDELAVA LUTK KOT SPODBUDA ZA PRIPRAVO PREDSTAVE V VRTCU
Sara Kuster, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Zaključno delo z naslovom Izdelava lutk kot spodbuda za pripravo predstave v vrtcu je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu smo predstavili različne vrste lutk in simbolno igro, kajti pri otrocih poteka vse preko igre. Na podlagi strokovne literature smo opisali vpliv lutke na otroka in opredelili simbolno igro v vrtcu. Praktični del smo izvajali v vrtcu, v drugem starostnem obdobju. Zasnovan je bil iz priprav, katerih cilj je bil spodbuditi otroke k samostojni lutkovni predstavi. Naš namen je bil otrokom predstaviti različne tehnike lutk in jih pripraviti do spontane igre z njimi. Otroci so lutke spoznali, se z njimi naučili rokovati, sami so si izmislili zgodbico in pripravili vse potrebno za lutkovno predstavo. Na koncu so otroci uprizorili lutkovno predstavo, katere vir je bila otrokova domišljija.
Keywords: lutke, predšolski otrok, igra
Published in DKUM: 08.11.2016; Views: 1474; Downloads: 155
.pdf Full text (1,42 MB)

4.
Aromaterapija kot možnost lajšanja poklicnega stresa učiteljev
Marija Kuster Kortnik, 2016, master's thesis/paper

Abstract: V zadnjih letih se vedno več pozornosti posveča vsakodnevnemu stresu in njegovim škodljivim posledicam. Ker preživimo na delovnem mestu kar nekaj časa, je zelo pomembno, kako ga sprejemamo in doživljamo. Zadovoljstvo z delom in poklicni stres sta pomembna tudi zato, ker se odražata posledično v drugih sferah našega življenja in v našem zdravju. V teoretičnem delu naloge je prikazana povezava med zadovoljstvom, stresom, aromaterapijo in čustvi. V empiričnem delu smo raziskali zadovoljstvo učiteljev in kako nanj vpliva starost in delovna doba. V nadaljevanju smo iskali povezavo med zadovoljstvom in doživljanjem stresa na delovnem mestu učiteljev. Osredotočali smo se na dejavnike, ki so najbolj stresni učiteljem, in ugotavljali, kako ocenjujejo učitelji stresnost posameznih obdobij šolskega leta. Prav tako nas je zanimalo, kako pogosto in s katerimi protistresnimi aktivnostmi se učitelji že ukvarjajo. Aromaterapija je pomembno in razvijajoče se področje, ki še zdaleč ni doseglo vseh svojih možnosti uporabe. Osrednja pozornost magistrske naloge je v iskanju najprimernejšega načina uporabe aromaterapije za dobro počutje učiteljev. Raziskava je pokazala, da uporaba mešanice eteričnih olj z difuzorjem izboljšuje splošno počutje učiteljev v šoli. Še uspešnejša pa se je izkazala individualna uporaba eteričnih olj v obliki aromatičnih olj ali žepnih inhalatorjev po nasvetu aromaterapevta. Sama raziskava je pomembna za razvoj aromaterapije, saj smo oblikovali priporočila za preprečevanje in zmanjševanje stresa pri učiteljih s pomočjo aromaterapije.
Keywords: aromaterapija, stres, zadovoljstvo, čustva, učitelji
Published in DKUM: 05.07.2016; Views: 1623; Downloads: 339
.pdf Full text (2,10 MB)

5.
Izdelek Bref-NEO na kitajskem trgu leta 2050
Drago Kuster, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Dandanes je vse večji problem, kako prodati svoj izdelek. Kaj šele ta zahteva predstavlja v velikih korporacijah, kot je Henkel. Ta velika podjetja ne gledajo samo 5 let v prihodnost, ampak načrtujejo razvoj in prodajo izdelkov za 30 ali 40 let vnaprej. Mene predvsem zanima, kako bi se obnašal izdelek Bref-NEO na kitajskem trgu v letu 2050. Pri razvoju tega izdelka sem z inovativno idejo tudi sam aktivno sodeloval in se udeležil tekmovanja Henkel Innovation Challenge 6 ter na tekmovanju v Shanghaiju na Kitajskem zastopal Slovenijo.
Keywords: inovacija, razvoj novega izdelek, finančni preračun prihodkov in odhodkov, kitajski trg, tržna raziskava, strategija trajnostnega razvoja
Published in DKUM: 11.12.2014; Views: 1020; Downloads: 72
.pdf Full text (1,75 MB)

6.
VPLIV VAN DER WAALSOVIH SIL NA TVORBO ASOCIIRANIH MOLEKUL
Bernarda Kuster, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je preučiti vpliv van der Waalsovih sil na tvorbo asociiranih molekul. V ta namen smo izbrali površinsko aktivne snovi, ki imajo amfifilne lastnosti in vplivajo na povšinske in medfazne napetosti ter pri določeni koncentraciji, imenovani kritična micelna koncentracija (CMC), tvorijo molekulske skupke, ki jim pravimo micele. Kritično micelno koncentracijo smo določili trem površinsko aktivnim snovem: heksadeciltrimetilamonijevemu bromidu, tetradeciltrimetilamonijevemu bromidu in n dodeciltrimetilamonijevemu bromidu. Eksperimente smo izvajali pri temperaturah 25 °C, 30 °C in 35 °C s klasično konduktometrično metodo. Na osnovi rezultatov smo analizirali vpliv van der Waalsovih sil na proces asociacije molekul v micele. Za izbrano temperaturno območje smo ugotovili, da vrednosti kritične micelne koncentracije rastejo s povišanjem temperature in da se z višanjem števila C atomov v molekuli površinsko aktivne snovi kritične micelne koncentracije znižujejo. Po izračunu stopnje ionizacije micele α, stopnje vezave protiiona β in standardne Gibbsove proste energije pri micelizaciji 〖∆G〗_mic^°, smo ugotovili, da so vrednosti standardne Gibbsove proste energije pri micelizaciji v vseh primerih negativne in s podaljševanjem alkilne verige v molekuli padajo, kar si razlagamo kot krepitev privlačnih van der Waalsovih sil, ki posledično povzročijo nastanek micele pri nižji vrednosti kritične micelne koncentracije.
Keywords: van der Waalsove sile, specifična prevodnost raztopin, površinsko aktivna snov, kritična micelna koncentracija, heksadeciltrimetilamonijev bromid, tetradeciltrimetilamonijev bromid, n-dodeciltrimetilamonijev bromid
Published in DKUM: 22.09.2014; Views: 1852; Downloads: 133
.pdf Full text (2,44 MB)

7.
Uporaba EPS betonov
Milan Kuster, 1990, undergraduate thesis

Published in DKUM: 26.07.2007; Views: 1619; Downloads: 0

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica