SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Opredelitev in klasifikacija necarinskih ovir : diplomsko delo
Marina Kranjčec, 2004, undergraduate thesis

Published: 28.09.2007; Views: 1946; Downloads: 46
.pdf Full text (949,98 KB)

2.
INFORMATIZACIJA OBČINE NA PRIMERU OBČINE SREDIŠČE OB DRAVI
Boštjan Kranjčec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Javna uprava je obsežen sistem, ki se po svoji kompleksnosti in velikosti lahko primerja z največjimi sistemi v gospodarstvu. Vendar pa se javna uprava razlikuje od velikih poslovnih sistemov po tem, da ima zraven cilja racionalnosti tudi politične cilje, ki pa niso nujno v skladu z racionalnostjo. Storitve javne uprave so del našega vsakdanjika, saj nam omogočajo hitro dostopanje do javnih storitev. Namen storitev je povečati dostop, izrabo informacij in storitev javne uprave; vendar pa je pri tem potrebno poskrbeti za visoko stopnjo varnosti in zasebnosti, kar štejemo tudi med glavne pomanjkljivosti e-uprave. Občina je samoupravna lokalna skupnost, v kateri njeni prebivalci uresničujejo lokalno samoupravo. Sem spadajo lokalne zadeve, ki jih občine urejajo samostojno in zadevajo samo prebivalce določene občine. Občine so na različnih stopnjah razvoja informacijskega sistema, ki pa so odvisne od starosti občine in od usposobljenosti njenih zaposlenih, ki načrtujejo cilje občine v prihodnosti. Najpomembnejše delovno področje v občini je njeno poslovanje z občani. Občanom se je potrebno čim bolj prilagoditi, ugotoviti kakšne so njihove lastnosti in biti z njimi ves čas v stiku. Na to temo sem izvedel tudi krajšo anketo, v kateri sem ugotavljal, kakšna je kvaliteta in uporabnost e-storitev v občini Središče ob Dravi.
Keywords: informatizacija, javna uprava, e-uprava, občina
Published: 08.11.2010; Views: 1257; Downloads: 59
.pdf Full text (1005,39 KB)

3.
ANALIZA OPISNEGA OCENJEVANJA: PERSPEKTIVA UČITELJEV IN STARŠEV
Eva Kranjčec, 2014, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo z naslovom Analiza opisnega ocenjevanja: perspektiva učiteljev in staršev je nastalo z namenom, da predstavim mnenja staršev o razumljivosti in informativnosti opisnih ocen, ter podam njihove predloge za izboljšanje le teh. Namen magistrskega dela pa je tudi, predstaviti stališča opisnega ocenjevanja s strani učiteljev, kako se lotevajo zapisa opisnih ocen, kaj jim predstavlja največ težav in kakšni so njihovi predlogi za spremembe opisnega ocenjevanja. V teoretičnem delu sem v prvem delu predstavila zgodovinski pregled opisnega ocenjevanja in v drugem delu zakonsko in strokovno podlago sodobnega koncepta opisnega ocenjevanja. V empiričnem delu sem uporabila tako kvantitativno kot kvalitativno deskriptivno metodo empiričnega raziskovanja. V prvem delu sem predstavila perspektivo 115 staršev o opisnem ocenjevanju, ki sem jo pridobila s pomočjo anketnih vprašalnikov. Kljub temu da se jim opisne ocene njihovih otrok zdijo tako razumljive kot informativne, so izrazili željo po številčnih ocenah. V drugem delu pa sem predstavila mnenja sedmih učiteljev na temo opisnega ocenjevanja, ki sem jih pridobila s pomočjo intervjuja. Dejali so, da jim je ljubše opisno ocenjevanje. Opisne ocene pišejo samostojno ali s pomočjo programa Lopolis ali eAsistent, za pisanje opisnih ocen pa potrebujejo veliko časa. Največ težav pri zapisovanju opisnih ocen jim predstavlja izrazoslovje, učitelji v raziskavi so mnenja, da starši razumejo opisne ocene z obrazložitvijo.
Keywords: ocenjevanje, opisno ocenjevanje, končna opisna ocena, učitelji, starši
Published: 15.10.2014; Views: 1354; Downloads: 562
.pdf Full text (690,24 KB)

4.
Razvoj prijave na delovno mesto kot besedilne vrste
Anja Kranjčec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Prijava na delovno mesto je besedilo, s katerim se vsak posameznik sreča vsaj enkrat v življenju. Gre za pomembno vrsto besedila, ki lahko posredno vpliva na kvaliteto življenja, zato nas je zanimalo, kakšne so sodobne prijave na delovno mesto in iz česa so se razvile. V diplomskem delu smo tako skušali predstaviti razvojno pot prijave na delovno mesto kot besedilne vrste. Osredotočili smo se na njeno obliko, ki smo jo primerjali z zgledi iz različnih zgodovinskih virov; na podlagi Bhatieve opredelitve prijave na delovno mesto pa smo analizirali tudi uresničevanje tvorčevega namena v besedilih. Prav tako nas je zanimalo, ali se v obravnavano besedilno vrsto vpletajo še katere druge besedilne vrste ter kdaj in v kolikšni meri se to dogaja; s pomočjo Verschuerenovega razumevanja komunikacijskega konteksta pa smo raziskovali tudi vpliv okoliščin na izbrana besedila. Podrobneje smo analizirali 15 različnih besedil, ki so nastala med leti 1882 in 2015, v analizo pa smo vključili tudi nekatera ostala izmed zbranih besedil. Pri tem smo ugotovili, da se je prijava na delovno mesto iz prosilnih pisem preko standardiziranih uradnih dopisov razvila v inovativna oglaševalska besedila. Tako v uradnih prošnjah in prijavah kot tudi v sodobnih ponudbah za sodelovanje so prisotne prvine življenjepisa, ki je osnovna priloga vsake prijave na delovno mesto. V obravnavanih besedilih se tako v obliki in jeziku kot tudi v izražanju tvorčeve namere zrcali družbeno ozadje časa njihovega nastanka.
Keywords: besedilne vrste, okoliščine sporočanja, tvorčev namen, prijava na delovno mesto, prošnja za zaposlitev, ponudba za sodelovanje
Published: 06.10.2016; Views: 833; Downloads: 79
.pdf Full text (2,80 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica