| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vloga in pomen dodatnega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja
Eva Bolcar, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem projektu smo pojasnili urejenost zdravstvenega varstva v Sloveniji, podrobneje smo obravnavali področje dodatnega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Želeli smo prikazati njuno vlogo in pomen v naši državi ter navesti razloge, zakaj se bosta le-ta v prihodnosti še povečevala. V nadaljevanju smo predstavili zavarovalnice, ki ponujajo takšna zavarovanja na zavarovalniškem trgu v Sloveniji in opravili podroben pregled ponudbe zavarovalnih produktov, ki jih nudijo ter se seznanili z novostmi, s katerimi se dandanes srečujemo na omenjenem področju. Na podlagi pridobljenih statističnih podatkov smo predstavili prihodke premij in odhodke za škode zavarovalnic iz naslova dopolnilnih in dodatnih zdravstvenih zavarovanj, pri katerih smo izločili inflacijske vplive. Navedli smo tudi podatke o številu zavarovancev in o premijah, ki jih morajo zavarovanci plačevati za zagotovitev pravic. V zadnjem delu raziskovalnega dela smo predstavili značilnosti dodatnega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v nekaterih tujih državah, ki so članice Evropske unije in so tipični predstavniki omenjenih zavarovanj.
Keywords: zavarovalništvo, zdravje, zdravstveno varstvo, dodatno zdravstveno zavarovanje, dopolnilno zdravstveno zavarovanje.
Published: 09.12.2019; Views: 496; Downloads: 127
.pdf Full text (1,16 MB)

2.
OBRAVNAVA STAROSTNIKA S SHIZOFRENIJO
Metka Bolcar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Shizofrenija je kronična psihoza, ki nastane pred 45–tim letom. Zanjo so značilni simptomi s področja številnih psiholoških procesov. Najpogostejše motnje so na področju mišljenja, čustvovanja, zaznavanja, hotenja, psihomotorike ter sprejemanju samega sebe in okolice. Diplomsko delo predstavlja eno izmed težji duševnih motenj - shizofrenijo in ob njej vlogo medicinske sestre v prepoznavanju potreb ter obravnavo starostnika s shizofrenijo. Metodologija raziskovanja. Uporabljeni sta bili deskriptivna in kvantitativna metoda dela. Za zbiranje podatkov je uporabljen vprašalnik. Podatki so statistično obdelani s programom Microsoft Excel in Microsoft Word. Rezultati. Analiza podatkov je pokazala, da so najpogostejše težave pri pacientih s shizofrenijo nezainteresiranost za osebno higieno, nesprejemanje okolice, slabi odnosi do drugih, odvisnost od drugih in zmanjšanje apetita. Svojci se v večini vključujejo v proces zdravstvene nege pasivno in začnejo sodelovati šele takrat, ko nastopijo zdravstvene težave. Sklep. Shizofrenija je bolezen, ki se pojavlja v zgodnjem obdobju odraslosti, prisotna pa je lahko tudi v starosti. Medicinske sestre imajo zelo pomembno vlogo v obravnavi pacienta s shizofrenijo. S pacienti morajo vzpostaviti empatičen odnos, biti morajo iskrene in dosledne, saj so takšni bolniki še bolj občutljivi. Medicinske sestre morajo zaupati v svoje sposobnosti in biti strokovno usposobljene.
Keywords: shizofrenija, medicinska sestra, starostnik
Published: 11.12.2013; Views: 1747; Downloads: 191
.pdf Full text (2,37 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica