| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 15
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
SPLETNA REŠITEV ZA SPREMLJANJE PORABE PROTIMIKROBNIH ZDRAVIL
Tom Bajec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Spremljanje porabe protimikrobnih zdravil v raziskovalni dejavnosti potrebuje ustrezne podatke in ustrezno metodologijo. Zgolj podatki o porabljenih tovarniških pakiranjih niso dovolj. Metodo za ugotavljanje kvalitetne porabe protimikrobnih zdravil in primerljivosti podatkov porabe zdravil na mednarodni ravni ponuja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ATC/DDD sistem. Izračunavanje porabe je po svoji naravi zahtevno predvsem zaradi velike količine različnih poročil o porabi in ogromne količine podatkov. Podatki so bili razdrobljeni v različnih tipih datotek in skoraj nemogoče je bilo uskladiti izračune porabe prek več let za določene enote. Razvili smo spletno aplikacijo, ki omogoča izračune porabe po skupinah in podskupinah ATC-klasifikacije po izbranih obdobjih. Podatki so centralizirani in shranjeni na centralni podatkovni bazi. Spletna aplikacija nam omogoča ne samo porabo po ATC/DDD sistemu, ampak tudi izražanje na število prebivalcev, pacientov in drugih parametrov. Spletna aplikacija je izdelana z uporabo orodij in tehnologij, ki jih ponuja Microsoft.
Keywords: Protimikrobna zdravila, ATC/DDD, Spletna aplikacija, ASP.NET, C#, LINQ, .NET
Published: 23.02.2010; Views: 1831; Downloads: 123
.pdf Full text (1,94 MB)

5.
DOLŽNOSTI POSAMEZNIKA PRI URESNIČEVANJU PRAVIC V ZDRAVSTVU - PACIENT V ZOBOZDRAVSTVU
Milena Bajec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Pravice in dolžnosti posameznika kot pacienta, obravnavane v medicini in v pravu, imajo skupno točko. Obe področji, tako medicina kot pravo, obravnavata in proučujeta posameznika kot celoto, kot subjekt in objekt delovanja. Po drugi strani razvoj pacientovih pravic v zadnjem času na obeh področjih znanosti počasi, a intenzivno prehaja iz obravnavanja pacienta pretežno kot objekta v subjekt delovanja v procesu izboljšanja ali povrnitve zdravja. V vnemi po priznanju in uresničevanju pacientove subjektivitete, zlasti njegove avtonomije, je zbledela temeljna lastnost posameznika - da ga kot celoto opredeljujejo tako njegove pravice kot tudi dolžnosti. Obstoja dolžnosti se pacient najpogosteje zave šele ob neposrednem stiku z zdravstvenim osebjem, vsebine dolžnosti in pomembnosti njihovega izvajanja pa se običajno zave šele v dalj časa trajajočem postopku reševanja svojih zdravstvenih težav. Specifičnost zobozdravstvene dejavnosti, zlasti na primarni ravni, omogoča uveljavljanje pacientovih pravic in doseganje pričakovanih rezultatov dejansko že ob enkratnem obisku zobne ambulante. Po drugi strani je zagotavljanje ustreznega oralnega zdravja vseživljenski proces, temelječ na usklajenem delovanju pacienta in zobozdravnika. Zaradi tega ima v zobozdravstveni praksi poseben pomen zavedanje pacientov o obstoju njihovih dolžnosti, o dostikrat neizogibni povezavi predhodnega ali sočasnega izvajanja le teh ter o posledicah izogibanja dolžnosti. Slabo zavedanje ali celo zanikanje obstoja in pomena pacientovih dolžnosti močno vpliva na njihovo izvajanje, kar lahko omejuje ali celo onemogoča strokovno izvedbo zobozdravstvene obravnave. Posledica tega je otežena komunikacija in pogostejše nasilno uveljavljanje pravic v zobni ambulanti. Vzroke za tako ravnanje pacienta zobozdravniki pripisujejo tudi neustrezni pravni ureditvi področja pacientovih dolžnosti.
Keywords: pacient, razmerje pacient – zobozdravnik, zobozdravstvena obravnava, dolžnosti pacienta, zdravstvena zakonodaja
Published: 20.05.2010; Views: 2867; Downloads: 230
.pdf Full text (534,68 KB)

6.
Prenova palače Egkh
Eva Bajec, 2013, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga obravnava prenovo kompleksa nekdanje palače plemiške družine Egkh v Kranju. Palača je umeščena v staro mestno jedro Kranja in je obdana s kulturno-zgodovinsko pomembnimi objekti. Kljub imenitni lokaciji palača danes nima več prave funkcije. Nekoč pomembna javna funkcija objekta je usahnila z zamiranjem mestnega jedra. Ob vikendih zaživi le notranje dvorišče objekta, ko prostor napolnijo stojnice mestne tržnice. V projektu je predstavljena ena izmed možnosti, kako bi lahko palačo prenovili in vanjo vrnili družabno dogajanje. V pritličnih prostorih in na dvorišču bi se uredila nova pokrita tržnica, prostori v prvem nadstropju pa bi se namenili prodajalnam, pisarnam in večnamenski dvorani. Prenova palače ne bi pomenila le ponovno oživitev objekta, temveč bi predstavljala tudi pomemben korak k obuditvi starega mestnega jedra.
Keywords: arhitektura, prenova, palača Egkh, Petrčkova hiša, Kranj, Glavni trg, mestna tržnica
Published: 02.09.2013; Views: 1160; Downloads: 199
.pdf Full text (8,12 MB)

7.
Korektivne osteotomije v zdravljenju haluks valgusa
Gregor Rečnik, Tomaž Bajec, 2006, review article

Abstract: Haluks valgus je ena izmed tegob človeka, katere vzrok ni poznan. Pogosto neuspešno konzervativno zdravljenje je indikacija za operativni poseg. Glavni del operativnega posega je osteotomija prve stopalnice, ki jo lahko izvedemo na več kot 130 načinov. Noben izmed njih ni splošno indiciran in mnogi imajo številne pomanjkljivosti. Klasična Michellova osteotomija ne zagotavlja stabilnosti, zato jo je danes po priljubljenosti prehitela Chevron osteotomija. Z notranjo učvrstitvijo odlomkov in široko paleto možnosti si utira pot Scarf osteotomija. Z osteotomijo priležnih kosti se širi območje indikacij in izboljšuje kvaliteta opravljene osteotomije prve stopalnice.
Published: 21.12.2015; Views: 609; Downloads: 32
URL Link to full text

8.
Slovenski pravopis
1962, dictionary

Keywords: pravopisi, jezikoslovje
Published: 30.12.2015; Views: 339; Downloads: 9
URL Link to full text

9.
RAZMERJE MED CERKVIJO IN DRŽAVO V ZVEZNI REPUBLIKI NEMČIJI
Svarun Bajec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Razmerja med cerkvijo in državo imajo večstoletna zgodovinska ozadja, saj se je skozi zgodovino cerkev večkrat zbližala a tudi oddaljila od državnih oblasti. Tako sem na primeru Nemčije, ki velja za svetovno velesilo in eno najvplivnejših evropskih držav, v tem diplomskem delu raziskal njen odnos do vere. Ta je zelo specifičen, saj je po eni strani cerkev jasno ločena od države po drugi strani pa je njuno sodelovanje zelo tesno in se prepleta. V nekaterih pogledih se je država že pred 200 leti zavezala k sodelovanju s cerkvijo, ki jo tudi finančno podpira in jim priznava status javnopravnih korporacij. Država omogoča verski pouk v šolah, pobiranje cerkvenega davka, gospodarsko dejavnost cerkve, karitativno in bolnišnično dejavnost ter versko oskrbo v javnih ustanovah. Nemčija nima izoblikovane posebne zakonodaje glede odnosa do cerkve, saj je urejena že na ravni ustave, ki jo dopolnjujejo tudi državno-cerkvene pogodbe in konkordati s svetim sedežem. Cerkev se v Nemčiji v zadnjih letih sooča z množičnimi izstopi kot posledica finančne nepokorščine njenih članov in tudi afer, ki so jih povzročili duhovniki. Ima dve zelo močni krščanski cerkvi, ob katerima kot posledica priseljevanja raste islamska veroizpoved. Nemško javnost sta v zadnjih letih delila tudi dva odmevnejša primera iz ustavnega sodišča v Karlsruhe, enkrat so bili sporni katoliški križi v javnih šola, drugič pa pokrivalo muslimanske učiteljice.
Keywords: cerkev in država, delitev, ustava, Nemčija, cerkveni davek, burka, križi v učilnicah
Published: 20.09.2016; Views: 533; Downloads: 43
.pdf Full text (700,89 KB)

10.
Pridelovanje konoplje med legalnim in kriminalnim
Jure Bajec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Človek s pridom izkorišča mnoge naravne danosti. V diplomskem delu se osredotočamo na eno izmed teh danosti – konopljo, ki jo kot družba obravnavamo na prav poseben način. Na spisku prepovedanih drog jo imajo praktično povsod, saj kot taka predstavlja določena tveganja. Omamljanje s konopljo samo po sebi morda ni najbolj moralno upravičeno, vendar ima konoplja tudi druge namene, ki so ekonomsko in moralno utemeljeni. Iz nje je mogoče izdelovati raznovrstne izdelke, vse bolj perspektivna pa je tudi v medicini. Države in njihove politike do prepovedanih drog stopajo po relativno neznanem terenu, na poti pa jim stojijo veliki varnostni izzivi. Na eni strani se zavedamo, da so prepovedane droge povezane z mnogimi težavami, na drugi strani pa prepoznamo določene prednosti, ki jih želimo celovito izkoristiti, seveda s čim manjšimi nezaželenimi posledicami takšnega početja. Področje prepovedanih drog različne države različno obravnavajo, dokaj osrednjo vlogo pa je v dvajsetem stoletju imela Organizacija združenih narodov (OZN). Prve politike do prepovedanih drog niso prinesle želenih rezultatov, privedle so celo do nekaterih resnih in nezaželenih posledic. Danes zaradi tega prihaja do sprememb pri reševanju problematike drog. Države se poslužujejo ukrepov, kot sta nudenje pomoči odvisnikom namesto kaznovanja in omogočanje uživanja manj nevarnih drog, ti ukrepi pa so postregli z zanimivimi rezultati o kriminaliteti v povezavi z drogami, o razširjenosti uporabe kanabisa in o prometni varnosti.
Keywords: droge, konoplja, medicinska konoplja, industrijska konoplja, indijska konoplja, pridelovanje, politika do drog, diplomske naloge
Published: 21.10.2016; Views: 414; Downloads: 65
.pdf Full text (817,19 KB)

Search done in 0.29 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica