| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Obdelava in gručenje naravnih besedil v programskem okolju python : diplomsko delo
Eva Štingl, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Strojno učenje, ki se ukvarja z obravnavo naravnega jezika, je vseprisotno v našem vsakdanjiku. V tem diplomskem delu smo si podrobno pogledali kaj je naravni jezik in kaj zajema njegova obravnava. Opisali smo knjižnice za delo z njim in jih primerjali. Prav tako pa smo opredelili tip nenadzorovanega učenja – gručenja, ki se pogosto uporablja nad naravnimi besedili. V okviru dela smo opisali postopek gručenja in nekaj algoritmov. Nad scenarijem celotne serije Igra prestolov smo izvedli sentimentalno analizo stavkov in opravili gručenje nad podatki. Narisani grafi, so nam pokazali zanimiv rezultate gručenja po sentimentih. Gruče smo kontekstualizirali s pomočjo poznavanja vsebine serije in dogajanja v njej.
Keywords: gručenje, obdelava naravnega jezika, predprocesiranje besedila, knjižnice za obdelavo naravnega jezika, metoda voditeljev
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 629; Downloads: 44
.pdf Full text (3,98 MB)

2.
Ključni dejavniki uspešnosti portala v intranet omrežju na primeru podjetja Henkel slovensko s.r.o.
Vikica Štingl, 2017, master's thesis

Abstract: Na podlagi predstavitve treh vrst omrežij: internet, intranet in ekstranet, smo opredelili intranet omrežje. Opredelili smo tudi pomen njegove zaščite. V sklopu tega omrežja smo se osredotočili na portal, ki smo ga opisali, našteli vodilne ponudnike portalnih tehnologij na trgu in podrobneje predstavili SharePoint portalno tehnologijo. Našteli in opisali smo tudi ključne dejavnike uspešnosti portala, ki so vplivali na potrebo po prenovi in nam omogočili ocenitev uspešnosti prenove portala v oddelku za Sisteme in poslovno inteligenco v podjetju Henkel.
Keywords: intranet, portal, SharePoint, ključni dejavniki uspešnosti portala, TeamSite, Henkel
Published in DKUM: 20.10.2017; Views: 1471; Downloads: 100
.pdf Full text (2,68 MB)

3.
Integralni mostovi in analiza okvirnega armiranobetonskega mostu
Matej Štingl, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava armiranobetonske integralne mostove, za katere se je izkazalo, da so najprimernejša rešitev za izvedbo krajših mostov z vidika trajnosti in vzdrževanja. V nalogi so opisani konstrukcijski sistemi integralnih mostov, njihovi elementi in smernice pri projektiranju. Naredili smo analizo okvirnega mostu čez potok Hotunjščica pri Polzeli. V programu Tower 3D smo izrisali prostorski model konstrukcije mostu in na njem določili notranje sile. Izračunana je potrebna armatura prekladne konstrukcije in opornikov, izdelani so armaturni načrti ter izvleček armature.
Keywords: mostovi, integralni mostovi, armirani beton, Tower
Published in DKUM: 02.06.2016; Views: 2191; Downloads: 436
.pdf Full text (8,26 MB)

4.
POKLICNA ETIKA: PROBLEMATIKA TAKTIK TELEVIZIJSKEGA OGLAŠEVANJA PROBIOTIČNIH JOGURTOV
Vikica Štingl, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskali področje televizijskega oglaševanja probiotičnih jogurtov, katere taktike oglaševanja oglaševalci uporabljajo in kakšna je problematika uporabe le-teh. Problematičnost taktik oglaševanja smo ocenjevali na podlagi evropski direktiv 2006/114/EC in 2005/29/EC ter na podlagi kršitev členov Slovenskega oglaševalskega kodeksa. Kršitve kateregakoli izmed členov direktiv in kodeksa smo opredelili kot problematične in neetične. Uporabili smo dve metodi, in sicer metodo anketiranja in metodo analize oglasov, s čimer smo pridobili podatke s strani oglaševalcev in potrošnikov. Na podlagi raziskave z anketo smo prišli do pomembnih rezultatov, ki pravijo, da anketiranci uresničujejo zdrav način življenja s prehrano in športno aktivnostjo, pri čemer upoštevajo tudi potrebo po uživanju probiotičnih jogurtov. Na podlagi analize oglasov smo prišli do ugotovitve, da z nekaterimi oglasi tudi kršijo člene direktiv in SOK-a.
Keywords: probiotični jogurt, potrošniki, oglaševalci
Published in DKUM: 25.02.2015; Views: 1718; Downloads: 112
.pdf Full text (1,48 MB)

5.
RACIONALIZACIJA STROŠKOV PROIZVODNJE V PODJETJU VAR D.O.O.
Primož Štingl, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno optimiranje procesa ročnega točkovnega varjenja. Prikazan je potek načrtovanja tehnološkega procesa robotiziranega točkovnega varjenja, načrtovanje potrebne tehnološke opreme, preračun časov izdelave in preračun stroškov. Postopek racionalizacije oz. optimiranja proizvodnje poteka skozi celotno življenjsko dobo izdelave izdelka. Z optimiranjem procesa dosežemo nižje izdelovalne čase ter stroške in višjo kvaliteto izdelave.
Keywords: STROŠKOVNA KALKULACIJA, OPTIMIRANJE, TEHNOLOŠKI ČAS, NAČRTOVANJE PROIZVODNJE, STROŠKI, AVTOMATIZACIJA
Published in DKUM: 04.01.2013; Views: 2356; Downloads: 257
.pdf Full text (3,90 MB)

6.
Občutki varnosti študentov v Ljubljani : diplomsko delo
Katja Štingl, 2010, undergraduate thesis

Keywords: varnost, kriminaliteta, strah pred kriminaliteto, viktimiziranost, študenti, Ljubljana, diplomske naloge
Published in DKUM: 08.09.2010; Views: 2158; Downloads: 157
.pdf Full text (959,42 KB)

7.
Neuravnotežena zastopanost spolov v učiteljskih poklicih na primarni ravni izobraževanja
Barbara Štingl, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je bil izpostaviti in preučiti zastopanost in pomen moških učiteljev na omenjeni ravni izobraževanja in predstaviti po spolu ločena mnenja pedagoškega osebja ter učencev in učenk, ki so povezana z obravnavano tematiko. V teoretičnem delu smo predstavili učiteljski poklic in vzpostavili povezavo med moškim učiteljem, neenakostjo spolov, feminizacijo poklica, pomenom moškega lika v vzgoji ter ukrepi za bolj uravnoteženo zastopanost obeh spolov v omenjenem poklicu. V empiričnem delu je predstavljena raziskava, ki sestoji iz dveh delov. Prvi del je bil izveden med učitelji in učiteljicami ter učenci in učenkami ene izmed slovenskih šol, drugi del pa med naključno izbranimi učitelji in učiteljicami številnih različnih osnovnih šol iz območja celotne Slovenije. V prvem delu smo med učitelji in učenci obeh spolov izvedli anketi z vprašanji zaprtega, polodprtega in odprtega tipa, katerih namen je bil spoznati in primerjati stališča obeh udeležencev vzgojno izobraževalnega procesa do obravnavane problematike. Ker nas je zanimalo, ali je mnenje učiteljev o aktualnem stanju zastopanosti spolov primerljivo tudi v širšem obsegu, smo anketni vprašalnik za pedagoško osebje iz prvega dela raziskave uporabili še v drugem delu. Ugotovili smo, da je na raziskani ravni izobraževanja zastopanost moških, še posebej izrazito v triadi, zelo nizka. Manjšo zastopanost moških v osnovnošolskem izobraževanju učitelji in učiteljice povezujejo predvsem z nizkim plačilom za opravljeno delo, nizkim ugledom poklica in ženske tudi s feminizacijo poklica. Strinjajo se, da bi večji delež moških imel dober vpliv tako na odnose v kolektivu, kot na učence, ki bi jim bil tako omogočen stik z obema spoloma tudi v šolskem prostoru, kar je pomembno iz vidika, da tudi učenci v pretežni meri iščejo svojega vzornika po katerem se zgledujejo med učitelji istega spola kot so sami. Ugotovitve prvega dela raziskave so potrdili tudi rezultati raziskave med naključno izbranimi slovenskimi učitelji.
Keywords: učiteljski poklic, spol, zastopanost spolov, primarna raven izobraževanja, feminizacija, moški učitelj
Published in DKUM: 13.01.2010; Views: 2735; Downloads: 363
.pdf Full text (2,56 MB)

8.
Skupna zunanjetrgovinska politika EU v sektorju storitev : diplomsko delo
Marko Štingl, 2004, undergraduate thesis

Published in DKUM: 28.09.2007; Views: 4549; Downloads: 149
.pdf Full text (452,41 KB)

Search done in 13.98 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica