| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
NABAVA V PODJETJU PAMI D.O.O.
Erna Menart, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Nabava je za trgovinska podjetja izrednega pomena. Z učinkovitim izvajanjem politike nabave, lahko podjetja pridobijo prednost pred konkurenco. Uspeh nabavne funkcije je odvisen od načina organiziranosti in koordiniranosti z ostalimi funkcijami v podjetju. Dobavitelji za nas niso nasprotniki od katerih zahtevamo nižje cene,ampak so lahko naši partnerji pri poslovanju. Z dolgoročnim sodelovanjem lahko dosegamo obojestransko doseganje ciljev in tako lažje sledimo spremembam ki nastajajo skozi čas. Nenehno je treba slediti dogajanju na trgu, ker bi lahko ena sama napaka ohromila delovanja podjetja.Družba PAMI d.o.o. je bila ustanovljena leta 1993. Osnovna dejavnost je trgovina z obutvijo in vsemi drugimi izdelki, ki spadajo v prodajo obutve. Podjetje se je odločilo za razvoj lastne blagovne znamke in širjenje lastne maloprodajne mreže. Od leta 1998 pa do danes je tako odprlo več kot 90 maloprodajnih mest po Sloveniji in na Hrvaškem. Glavni prihodek dosega danes z maloprodajo in načrtuje odprtje novih prodajaln in s tem povečanju prometa. Še vedno se ukvarja tudi s trgovino na debelo z obutvijo, vendar le s kupci, ki so zanesljivi plačniki ali pa plačujejo blago v naprej.Trgovine LA SCARPA in PAMI prodajajo obutev, ki se odlikuje po ugodnem razmerju med ceno in kakovostjo ter je namenjena širšemu krogu kupcev, obutev za mlade prodajajo v trgovinah PAPRIKA, prodajalne z imenom ARS pa ponujajo obutev višjega cenovnega in kakovostnega razreda za zahtevnejše kupce.
Keywords: PAMI d.o.o. - obutev - nabava - skladiščenje - maloprodaja
Published: 24.03.2010; Views: 2543; Downloads: 215
.pdf Full text (473,75 KB)

4.
STANDARDI TRAJNOSTNE ARHITEKTURE: SOLARNA HIŠA
Erna Ternovšek, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Solarne hiše predstavljajo okolju prijazen način gradnje, saj uporabljajo obnovljive vire energije. Sončna energija omogoča dobitke, ki jih s pomočjo solarnih sistemov izkoriščamo za pretvorbo v toloto ali električno energijo. Solarna hiša nam, ob upoštevanju standardov trajnostne gradnje, zagotavlja ugodno počutje. V diplomskem delu je podan zgodovinski razvoj solarne hiše, predstavljeni so naravni, arhitekturni in tehnični vidiki. Na podlagi pridobljenih teoretičnih znan je na koncu predstavljen še praktični primer. S pomočjo "solarne arhitekture", razvijamo odnos med okoljem in človekom ter sedanjostjo in prihodnostjo.
Keywords: obnovljivi viri energije, sončna energija, sprejemniki sončne energije, fotovoltaični moduli, sončne elektrarne, solarna hiša.
Published: 12.10.2010; Views: 2444; Downloads: 269
.pdf Full text (36,62 MB)

5.
6.
Obravnava pacienta z vstavljenim Swan-Ganzovim katetrom
Erna Skornšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Vstavitev Swan-Ganzovega katetra (SGK) je invazivni poseg, katerega izvaja izkušen in za to usposobljen zdravnik. Medicinska sestra, kot članica multidisciplinarnega tima ima pri tem svojo nalogo in odgovornost. Poseg se lahko izvaja v terapevtske in diagnostične namene. SGK je rutinska preiskava s številnimi dejavniki tveganja, še vedno pa se zanjo, kljub vsem napredkom v medicini ni našla metoda, ki bi jo kvalitetno nadomestila. V diplomskem delu smo analizirali pojem SGK in namen vstavitve, predvsem pa nas je zanimala vloga in naloge medicinske sestre pri vstavitvi katetra ter vloga medicinske sestre pri zdravstveni negi pacienta z vstavljenim SGK. Z opisanimi metodami lahko medicinska sestra bistveno pripomore k dobri fizični in psihični pripravi pacienta. Pravočasno poskrbi za ustrezno pripravo prostora in materiala, ki je potreben za poseg. Njena najpomembnejša naloga pa je, da z vso spretnostjo in strokovnim znanjem izvaja naloge, za katere je zadolžena po vstavitvi SGK predvsem pa zdravstvena nega takega pacienta. Metodologija: Pri pisanju diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela. Uporabili smo svetovne baze podatkov CHINAL, Pubmed, ScienceDirect, Medline, Medscape Nursing WebMD, Healthline, Google učenjak in vzajemna kataloška baza podatkov COBIB.SI. Rezultati: SGK je v medicini prisoten že 40 let. Je nepogrešljiv pri hemodinamskem nadzoru pacienta. SGK je termodilucijski, upogljiv, večlumenski kateter, katerega zdravnik s pomočjo balončka na koncu katetra vstavi v desno stran srca, uporablja se za različne namene, od raznih meritev, aplikacije zdravil in infuzijskih tekočin. Omogoča nam odvzem mešane venske krvi. Njegov namen je zgodnje odkrivanje bolezenskih stanj in zdravljenje le teh. Vloga medicinske sestre pa je, da s svojo profesionalnostjo preprečuje morebitne številne zaplete povezane s SGK. Zdravstvena nega pacienta z vstavljenim SGK zahteva celosten pristop. Potrebna je iniciativa s strani medicinske sestre, predanost, strokovna podkovanost in znanje, da lahko sodeluje v timu in hitro ukrepa, ko je to potrebno. Diskusija in sklep: V diplomskem delu ugotavljamo, da so medicinske sestre v intenzivnih enotah ustrezno seznanjene z rokovanjem s SGK. Literatura je skopa, zato mora biti medicinska sestra dovolj iniciativna, da kontinuirano pridobiva znanje tudi na specialnih področjih. Pomembno je, da je pozorna na morebitne zaplete tudi po vstavitvi sami. Kljub številnim prednostim, obstajajo slabosti, katere predstavljajo veliko tveganje za pacienta. Uspeh in končni rezultat meritev je odvisen od znanja in strokovne usposobljenosti medicinske sestre.
Keywords: Swan-Ganz kateter, zagozditveni tlak v pljučni arteriji, vloga medicinske sestre, zdravstvena nega.
Published: 12.10.2016; Views: 1060; Downloads: 189
.pdf Full text (1,00 MB)

7.
Armiranobetonski izdelki
Erna Šebjanič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je predstaviti osnovne delovne procese pri izdelovanju armiranobetonskih montažnih elementov. Izdelava obsega izdelavo tehnične dokumentacije in statične izračune, dobavo osnovnih materialov, pripravo armature v železokrivnici, proizvodnjo, betonarno in laboratorij ter deponiranje elementov. Izdelani elementi se iz deponije s transportnimi sredstvi prepeljejo na gradbišče, kjer se izvrši montaža.
Keywords: gradbeništvo, železokrivnica, betonarna, proizvodnja armiranobetonskih elementov, montaža
Published: 30.09.2016; Views: 517; Downloads: 110
.pdf Full text (9,74 MB)

8.
Arhitekturna interakcija narave - glamping ob jezeru
Erna Ternovšek Kolar, 2017, master's thesis

Abstract: Ljudje bivamo med tlemi in nebom, vmes je prostor življenja. Oblikovanje kvalitetnega bivalnega okolja je odvisno od posameznika, saj vsak dojema pojem kvalitete, udobja povsem drugače. Ni vsak prostor kvaliteten in tako ni vsak kvaliteten prostor tudi bivanjski. Današnji čas je intenzivno obarvan z večplastnimi informacijami, ki človeka obdajajo ves čas (novice, reklame, hiter tempo življenja, digitalnost, ki omogoča biti na več mestih hkrati …). Glamping pa ponuja izvzetje distrakcij. Ponuja postavitev človeka v primarno funkcijo, biti z in v naravi. Tišina izostri čutnost kože in izčisti zvok vetra. Tema oplemeniti oko, da vidi mesečino. Primarnost nas obogati z bogatostjo čutenja, ki nam je v vsakdanjem vrvežu odvzeta. Potopimo se v svoj notranji svet in odkrijemo globino. Arhitektura okviri pogled, ponudi varnost ter zavetje, da v udobju človek zopet najde svoj eksistencialni smisel. Magistrsko delo obravnava infrastrukturno problematiko turističnega potenciala – Šmartinskega jezera na območju Celja. V teoretičnem delu smo analizirali kontekst prostora, upoštevali naravne danosti in izhodišča, se seznanili s pomenom počitniških naselij in kampov ter njihovega razvoja vse do glampinga. V nadaljevanju smo predstavili odnos med naravo in arhitekturo, prikazali primere pozitivne prakse in obeležili trajnostni vidik v načrtovanju turizma. Rezultat analitičnega dela je funkcionalna idejna zasnova sodobnega počitniškega naselja v naravi, poimenovanega glamping. Zasnovali smo povezavo med arhitekturo ter naravo oz. interjerjem in eksterierjem, ki se interpretira v naravi. Na rtu tega območja smo predvideli razgledni stolp, ki ponuja razgled na jezero in okolico. Območje v gozdu smo izkoristili za zasnovo hišic na drevesih, oblikovanje trim steze in informacijskega centra z restavracijo. Samo jezero smo izkoristili za zasnovo hišk na vodi. Skušali smo upoštevati danost lokacije in elemente povezati v celoto, da so v kontekstu s prostorom in se vanje implementira značilnost območja.
Keywords: Arhitekturna interakcija, narava, Šmartinsko jezero, kamp, glamping
Published: 31.08.2017; Views: 590; Downloads: 204
.pdf Full text (70,04 MB)

9.
Avtonomija strank na področju nepogodbenih obveznosti
Erna Avberšek Obu, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Predmet diplomskega dela je načelo avtonomije volje v mednarodnem zasebnem pravu na področju nepogodbenih obveznosti. Samo načelo se je sprva razvilo na področju pogodbenih obligacij, kjer ima dolgo zgodovino, s sprejetjem načela avtonomije volje v Rim II, pa so stranke prvič dobile tudi možnost izbire prava na področju nepogodbenih obligacij. Diplomsko delo se osredotoča na ureditev omenjenega načela v Rim II, predvsem na izbiro prava in omejitve, ki jih morajo stranke spoštovati. Izbiro prava lahko stranke sklenejo po nastanku škodnega dogodka, stranke, ki opravljajo gospodarsko dejavnost pa tudi pred nastankom škodnega dogodka. Eno izmed vprašanj, na katerega se koncentrira diplomsko delo, je zaščita šibkejše stranke za ex ante dogovore. Omejitve, ki so določene v Členu 14(1)(b) sicer do neke mere ščitijo šibkejše stranke, vendar ta zaščita ni absolutna. V določenih primerih še vedno lahko prihaja do izkoriščanja šibkejše stranke, zato se pojavljajo kritike omenjenega dogovora v Rim II. Prav tako je v diplomskem delu analizirano razmerje med načelom avtonomije volje ter splošnim pravilom Rim II (člen 4). Avtorica ugotavlja, da odstopna klavzula, ki jo vsebuje člen 4(3), v določenih primerih omogoča strankam uporabo izbranega prava tudi v primerih, ko je bila izbira opravljena pred nastankom škodnega dogodka, za samo izbiro pa niso bile izpolnjene zahteve, ki jih določa člen 14. V zadnjem poglavju se diplomsko delo dotakne tudi vprašanja o možnosti izbira prava na področju nepogodbenih obligacij v slovenskem mednarodnem zasebnem pravu.
Keywords: mednarodno zasebno pravo, kolizijsko pravo, načelo avtonomije volje, mednarodna pristojnost, Rimska uredba II
Published: 27.10.2017; Views: 361; Downloads: 53
.pdf Full text (599,45 KB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica