| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Razvoj in pravna zaščita blagovnih znamk podjetja Gorenje, d.d. za mednarodne trge : diplomsko delo
Nataša Škrbić, 2004, undergraduate thesis

Published: 28.09.2007; Views: 1552; Downloads: 279
.pdf Full text (326,93 KB)

2.
STVARNOPRAVNO VARSTVO LASTNINSKE PRAVICE
Ena Škrbić, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V modernem času je lastninska pravica pridobila na pomenu in se tako danes uveljavlja kot ena izmed temeljnih človekovih pravic in je sestavni del večine pravnih redov po svetu. Zato je pomembno, da je ustrezno varovana. Sodna praksa je indikator, da najrazličnejši posegi vanjo niso ravno redki. Za lastnika je tako ključnega pomena, da se zaveda, da ima na voljo različne možnosti za varstvo svoje lastnine. Diplomska naloga obravnava varstvo lastninske pravice s stvarnopravnega vidika. Na začetku naloge je opredeljen pojem posesti, ki bo bralcu omogočil lažje razumevanje celotnega koncepta varovanja. Temu sledi opredelitev lastninske pravice in njeno mednarodnopravno varstvo in varstvo v slovenskem pravnem redu. Nato so, s pomočjo interpretacije strokovne literature, sodne prakse in praktičnih primerov, predstavljene posamične tožbe. Na koncu je opredeljen še pojem imisij ter varstvo, ki ga je deležen lastnik v primeru da je prizadet zaradi takšnih motenj.
Keywords: lastninska pravica, temeljna človekova pravica, varstvo lastninske pravice, sodna praksa, lastninske tožbe, imisije
Published: 03.01.2012; Views: 2252; Downloads: 1061
.pdf Full text (1,05 MB)

3.
Soočanje medicinskih sester z umiranjem pacientov v intenzivni enoti
Svetlana Škrbić, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Skrb za hudo bolnega pacienta, ki umira, in pa sama smrt, lahko medicinsko sestro globoko prizadenejo. Medicinske sestre v enotah intenzivne nege in terapije se z umiranjem in s smrtjo soočajo dnevno. Z zaključnim delom smo želeli raziskati izkušnje medicinskih sester ob soočanju z umiranjem in s smrtjo pacientov ter predstaviti najpogostejše težave, s katerimi se ob tem srečujejo. Raziskovalne metode: V zaključnem delu smo uporabili metodo pregleda literature. Iskanje je potekalo v mednarodnih podatkovnih bazah PubMed, ScienceDirect, CINAHL, SAGE in Web of Science. Pri tem smo upoštevali postavljene vključitvene in izključitvene kriterije. Potek iskanja smo prikazali s pomočjo diagramov PRISMA. Rezultate smo sintetizirali z uporabo metode vsebinske analize. Rezultati: Od 1.881 identificiranih zadetkov smo v končno analizo vključili 10 študij. Z analizo podatkov smo oblikovali tri glavne teme: (1) doživljanje ob hudo bolnem in umirajočem pacientu, (2) vpliv na sočutno obravnavo in (3) profesionalni odnos. Medicinske sestre se v intenzivni enoti med obravnavo hudo bolnih pacientov najpogostejše srečujejo s stresom, čustvenim bremenom, z depresijo, žalostjo, izgorelostjo, s stalnimi psihičnimi in fizičnimi obremenitvami, pomanjkanjem čustvene podpore, težavami pri komunikaciji s pacientovimi sorodniki in pomanjkanjem sodelovanja ter podpore v timu. Diskusija in zaključek: Ugotovili smo, da je za prilagoditev na delo v enotah intenzivne nege potreben čas. Vodstvo bi moralo zagotoviti psihološko podporo medicinskim sestram, člani tima bi morali medsebojno sodelovati, medicinske sestre pa bi morale enakopravno sodelovati na sestankih z zdravnikom in družino pacienta.
Keywords: smrt, medicinske sestre, oskrba umirajočega, intenzivna enota, odnos do umirajočih.
Published: 16.09.2019; Views: 51; Downloads: 18
.pdf Full text (1,25 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica