1. Znanje o varni hrani med osnovnošolci predmetne stopnje in inovativni pristop poučevanja varne hrane skozi igro : magistrsko deloMateja Fekonja, 2025, master's thesis Abstract: V magistrskem delu je bila izvedena obsežna raziskava o poznavanju varne hrane med učenci predmetne stopnje slovenskih osnovnih šol. V ta namen je bil razvit strukturiran anketni vprašalnik, ki ga je izpolnilo 1.178 učencev iz različnih osnovnih šol po vsej Sloveniji. Analiza zbranih podatkov je pokazala, da je znanje učencev o varni hrani pomanjkljivo, pri čemer so dekleta v povprečju izkazovala višjo raven znanja kot fantje. V okviru raziskave je bila razvita tudi didaktična družabna igra z naslovom »Varna hrana – naša skupna odgovornost: Od vil do vilic«. Cilj igre je bil učencem na interaktiven in njim prijazen način približati tematiko varnosti hrane ter preveriti njen vpliv na raven znanja pri učencih izbrane osnovne šole. Primerjava rezultatov pred in po igranju igre je pokazala statistično značilno izboljšanje znanja učencev, kar potrjuje, da je igra učinkovito didaktično orodje za krepitev zavedanja in znanja o varni hrani med osnovnošolci izbrane šole. Keywords: varna hrana, znanje, osnovnošolci, učenje, družabna igra Published in DKUM: 27.10.2025; Views: 0; Downloads: 1
Full text (3,11 MB) |
2. Poznavanje večnamenske vloge travinja med kmeti na Naturi 2000 : magistrsko deloPetra Korenak, 2025, master's thesis Abstract: Travinje je ena najpomembnejših oblik kmetijske rabe tal v Sloveniji, zlasti na območjih Nature 2000, kjer ima pomembno vlogo pri ohranjanju biotske raznovrstnosti in zagotavljanju ekosistemskih storitev. V kmetijski praksi se še vedno pogosto obravnava predvsem kot vir krme, medtem ko so njegove naravovarstvene in družbene vloge premalo prepoznane. Razumevanje teh vlog med kmeti je nepogrešljivo za trajnostno rabo prostora in učinkovito varstvo travniških habitatov. Magistrsko delo obravnava poznavanje večnamenske vloge travinja med kmeti, ki kmetujejo na izbranih območjih Nature 2000: Dravinjska dolina, Ličenca pri Poljčanah, Boč–Haloze–Donačka gora in Volčeke. Raziskava, izvedena spomladi 2021 v okviru subvencijske kampanje, je vključevala 81 priložnostno izbranih kmetov, ki kmetujejo znotraj območij Nature 2000. Rezultati kažejo, da so proizvodne vloge, predvsem pridelava krme, najpogosteje prepoznane, medtem ko so naravovarstvene in družbene vloge manj poznane. Statistične analize niso pokazale pomembnih razlik v poznavanju vlog glede na spol, starost ali izobrazbo, kar kaže, da demografski dejavniki ne vplivajo odločilno na razumevanje večnamenskosti travinja. Dodatne opazke anketirancev pa razkrivajo bogato lokalno znanje in naravovarstveno ozaveščenost, saj številni kmetje travinje povezujejo z raznolikim rastlinskim in živalskim svetom. Ugotovitve raziskave poudarjajo pomen nadaljnjega izobraževanja o okoljskih in družbenih vlogah travinja ter predstavljajo uporabno izhodišče za oblikovanje ciljno usmerjenih kmetijsko okoljskih ukrepov in vsebin za ozaveščanje. Keywords: kmetje, Natura 2000, travinje, vloga travinja Published in DKUM: 12.09.2025; Views: 0; Downloads: 4
Full text (3,07 MB) |
3. |
4. Vpliv pridelovalnega sistema na vsebnost in sestavo organske snovi v tleh : magistrsko deloKaja Mateja Hafner, 2025, master's thesis Abstract: Talno organsko snov (TOS) sestavljajo živi organizmi, odmrli rastlinski in živalski ostanki na različnih stopnjah razkroja ter humus. TOS izboljšuje rodovitnost tal v smislu hranilne vrednosti in vodno-zračnega režima. Namen raziskave je preučiti vpliv konvencionalnega (KON), integriranega (INT), ekološkega (EKO) in biodinamičnega (BD) pridelovalnega sistema na vsebnost organskega ogljika (OC), humina (HN) in črnega ogljika (BC) v tleh. Vzorce tal (0–20 cm) smo odvzeli v letu 2021 s poskusnega polja UKC Pohorski dvor. Vsebnost OC, HN in BC smo določili po oksidaciji organske snovi s K2Cr2O7 v kislem mediju. Povprečna vsebnost OC je bila v EKO (16,2 g/kg) statistično značilno višja v primerjavi s KON (15,3 g/kg) in kontrolo (15,3 g/kg). V vsebnosti HN med pridelovalnimi sistemi ni bilo značilnih razlik, kar je verjetno posledica velike variabilnosti znotraj KON in INT. Povprečna vsebnost HN je bila najnižja v INT (9,5 g/kg) in najvišja v EKO (11,6 g/kg). Povprečna vsebnost BC je bila statistično značilno višja v kontroli (3,3 g/kg) v primerjavi s KON (2,8 g/kg), INT (2,8 g/kg), EKO (2,9 g/kg) in BD (3,0 g/kg). Rezultati kažejo, da dolgoročna trajnostna raba obdelovalnih površin poveča vsebnost OC in HN v tleh, kar prispeva k boljši kakovosti tal in dolgoročni rodovitnosti. Keywords: organski ogljik, humin, črni ogljik, pridelovalni sistemi Published in DKUM: 03.06.2025; Views: 0; Downloads: 26
Full text (1,43 MB) |
5. The effects of hedgerows shading on soil temperature and gravimetric soil water contentAndreja Borec, Tina Lešnik, Tadeja Kraner Šumenjak, Mateja Muršec, 2023, original scientific article Abstract: This study sets out to examine the effects of hedgerow shading on soil physical properties, specifically soil gravimetric water content and soil temperature. Analyses of both soil parameters were conducted at two locations with different shade proportion.
The aim of the study was to address the links between hedgerow shading and basic physical soil properties which could be significant both for agricultural production and for ecological processes in agroecosystems. At both locations, soil samples and measurements were taken at different distances from hedgerow and in different time intervals. Diurnal shading variation at certain distances from the hedgerow on Location 1 and 2 was calculated with the software toll for Arboriculturists. At Location 1 shading is consistently high throughout the year, ranging from 76 to 100%. In contrast, shading at Location 2 varies from 1 to 25%.
The results reveal that hedgerows at Location 1, do not have a statistically significant impact on gravimetric soil water content and soil temperature across the entire plot surface. Additionally, the percentage of shading is only marginally decreases with distance.
Conversely, Location 2 exhibits an increase in soil temperature and a slight but (non-significant) decrease in soil gravimetric water content as the distance from the hedgerow increases., The total mean shading at Location 2 is considerably lower compared to
Location 1, and the shading percentage declines more at the distance from the hedgerow increases. Overall, lower soil temperatures and higher gravimetric soil water content where observed at the more shaded Location 1. The research outcomes are helpful in
agricultural production planning as well as in the evaluation of hedgerows for the needs of agricultural policy. Keywords: soil water content, soil temperature, hedgerow, sunlight Published in DKUM: 11.04.2025; Views: 0; Downloads: 6
Link to file |
6. Growth performance, meat quality, and fecal microbial population in limousin bulls supplemented with hydrolyzable tanninsAndrej Mergeduš, Marjan Janžekovič, Dejan Škorjanc, Tadeja Kraner Šumenjak, Maksimiljan Brus, 2022, original scientific article Abstract: The objective of this study was to investigate the effects of supplementation of hydrolyzable tannins (HT) from sweet chestnut wood extract (Castanea sativa Mill.) to the diet of Limousin bulls on growth rate, carcass and meat quality traits, and fecal Clostridia strain levels in a 7-month feeding trial. Thirty-two bulls were randomly assigned to four treatment groups (CON (without addition of HT); TAN 1 (1 g HT kg−1 DM); TAN 2 (1.5 g HT kg−1 DM); and TAN 3 (1.5 g HT kg−1 DM with a nominally lower dose of concentrate). Compared with the CON group, supplementation with HT significantly (p < 0.050) increased bull growth rate during 4–7 months, whereas carcass and meat quality traits were unaffected during the last three months of fattening. Supplementation of HT significantly reduced meat drip loss (p = 0.000) compared with the CON group. No effects were observed on the total number of fecal Clostridia strains; however, the concentration of Clostridium perfringens was significantly lower (p = 0.004) in TAN 1 than that in the CON group. The results obtained in fattening bulls indicate that the addition of HT is justified in practice to improve growth performance and feed efficiency without adverse effects on the carcass and meat quality. Keywords: carcass characteristic, chestnut tannins, fecal Clostridia, growth performance, Limousin bulls, meat quality Published in DKUM: 12.12.2024; Views: 0; Downloads: 19
Full text (2,14 MB) This document has many files! More... |
7. Ozaveščenost potrošnikov in njihov odnos do ostankov pesticidov v hrani : magistrsko deloBarbara Topolovec, 2024, master's thesis Abstract: Uporaba pesticidov in njihovi ostanki v hrani so predmet številnih diskusij v Sloveniji in tujini. Za ublažitev pomislekov glede varnosti hrane je potrebno boljše razumevanje tveganj s strani javnosti, kar lahko dosežemo s spodbujanjem učinkovite komunikacije na področju javnega zdravja. Na drugi strani je pomembno vzpodbuditi pridelovalce hrane k uporabi bolj trajnostnih pristopov pridelave hrane. V ta namen je bila v Podravski regiji marca 2021 na priložnostnem vzorcu (n = 400) izvedena anketna raziskava, s katero se je proučevalo ozaveščenost potrošnikov in njihovo zaskrbljenost o ostankih pesticidov v hrani. Po njihovem mnenju kemikalije, predvsem pesticidi in toksini, najbolj ogrožajo varnost hrane. Vedeli so, da najdemo največ ostankov pesticidov v sadju in zelenjavi, ter po njihovem mnenju v hrani ne smejo biti prisotni. Večina potrošnikov je izrazila skrb in dejala, da se izogibajo hrani, ki vsebuje ostanke pesticidov. Zaskrbljenost glede ostankov pesticidov v hrani je bila statistično značilno višja pri ženskah kot pri moških. Poleg tega menijo, da je tveganje večje od prednosti njihove uporabe in da raje kupijo ekološko pridelane izdelke. Približno polovica jih je izrazila, da pogosto iščejo informacije, kar pomeni, da je varnost hrane pomembna skrb slovenskih potrošnikov. Treba bi bilo nadalje raziskati, kje so ovire, da potrošniki ne posegajo v večji meri po hrani, pridelani s čim manj intervencijami, in kako zmanjšati zaskrbljenost potrošnikov. Keywords: ostanki pesticidov, splošna javnost, obnašanje potrošnikov, zaskrbljenost glede varnosti hrane, dojemanje tveganja Published in DKUM: 02.09.2024; Views: 78; Downloads: 61
Full text (1,29 MB) |
8. |
9. Antioxidant activity of elderberry fruits during maturationNataša Imenšek, Janja Kristl, Tadeja Kraner Šumenjak, Anton Ivančič, 2021, original scientific article Abstract: Antioxidant activity (AOA) in fruits of Sambucus nigra and several new elderberry interspecific hybrids involving S. javanica (JA), S. nigra subsp. nigra (NI), S. nigra subsp. nigra ‘Black Beauty’ (BB), S. nigra subsp. cerulea (CER) and S. racemosa (S. racemosa subsp. racemosa (RAC), S. racemosa subsp. racemosa var. miquelii (MIQ), S. racemosa subsp. tigranii (TIG), S. racemosa subsp. kamtschatica—coreana (KOR) at five maturity stages were investigated by applying DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl), ABTS (2,2′-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid)), FRAP (ferric reducing antioxidant power) and ORAC (oxygen radical absorption capacity) assays. The aim of the study was to compare different assays for estimating AOA in elderberries, to plan the appropriate harvest time and to determine whether the most promising genotypes could be predicted in advance. All assays used showed that AOA increased significantly during maturation. All assays were significantly correlated with each other and could be reliably used for the AOA determination of elderberries. In fully mature berries, significant correlations were also found between total phenolic (TP) content and AOA by all assays, but no significant correlations were found between total ascorbic acid (TAA) content and AOA by all assays. At the fully mature stage, (the most appropriate stage for harvesting), berries of (JA × NI) × BB and (JA × NI) × MIQ were found to be superior in AOA and TP content. Genotypes with higher/lower AOA and TP content could not be predicted in advance, while TAA showed the opposite. Keywords: Sambucus, interspecific hybrids, maturation, ABTS, DPPH, ORAC, FRAP, total phenolic content, ascorbic acid, correlations Published in DKUM: 20.08.2024; Views: 80; Downloads: 11
Full text (747,26 KB) This document has many files! More... |
10. Življenjski slog generacije Z in njen odnos do zdrave prehrane : diplomsko deloValentina Bedrač, 2024, undergraduate thesis Abstract: Cilj raziskave je bil identificirati odnos slovenskih potrošnikov v starostni skupini 18-26 let do uživanja zdrave prehrane kot tudi prepoznavanje ključnih dejavnikov pri nakupu živil. V nalogi smo ugotavljali, ali generacija Z živi zdrav življenjski slog. Na osnovi spletne ankete, ki smo jo izvedli marca 2023 med 246 slovenskimi potrošniki, smo ugotovili, da med najbolj zdrava živila uvrščajo žita, oreščke in semena, ribe in njene izdelke, med, sadje, zelenjavo ter mineralno vodo. Poleg tega je raziskava identificirala štiri latentne faktorje, ki jih potrošniki upoštevajo pri nakupu zdrave hrane, in sicer: izvor in pozitivni učinki na zdravje (12,1 % celotne variabilnosti), marketing (11,8 %), cena in podpora pri nakupu in pripravi (9,4 %) ter senzorične lastnosti (7,9 %). Velika večina mladih meni, da živijo v varnem okolju (87 %) in da redno hidrirajo svoje telo (65 %). Glede na rezultate lahko trdimo tudi, da se skoraj tretjina mladih ukvarja s športom, da redno telovadi, skrbi za svoje duševno zdravje in se redno utrjuje. Najslabše rezultate smo zabeležili pri trditvah, ki se nanašata na redno uživanje zdrave hrane in na redno razstrupljanje telesa. Raziskava daje pomemben vpogled v vedenje in dojemanje mladih do zdrave prehrane v Sloveniji. Rezultati zagotavljajo dragocene informacije za proizvajalce živil in prehranskih izdelkov v smislu trženja in komunikacijske strategije. Poleg tega lahko oblikovalci politike uporabijo posredovane informacije za spodbujanje pomena javnega zdravja v družbi. Keywords: zdrava prehrana, življenjski slog, mladi, potrošnja, Slovenija Published in DKUM: 10.04.2024; Views: 333; Downloads: 112
Full text (1,54 MB) |