| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Prometna varnost pešcev na območju občine Celje
Andreja Smrekar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Pešci v cestnem prometu spadajo med najbolj ogrožene prometne udeležence. Ljudje se vedno bolj zavedamo, kako pomembno je skrbeti za svoje zdravje in okolje, zaradi česar določene relacije vedno raje prehodimo peš, kar seveda pomeni vedno več pešcev, udeleženih v cestnem prometu. Zato se je potrebno zavedati resnosti problematike prometnih nesreč z udeležbo pešcev in njihovih posledic. Diplomska naloga zajema problematiko pešcev na območju občine Celje. Obdelana je analiza prometnih nesreč z udeleženimi pešci za obdobje 2011–2015. Poudarek je na prometnih nesrečah, v katerih so pešci umrli ali pa se hudo telesno poškodovali. Zajeti so podatki o posameznih prometnih nesrečah: datum, ura, vzrok, ulica prometne nesreče, spol in starost pešca ter vsebnost alkohola pri pešcu. Prav tako je v nalogi prikazana statistika prometnih nesreč pešcev v Republiki Sloveniji. Naloga prikazuje tudi kritično točko na območju občine Celje ter hkrati predloge za izboljšanje varnosti na tem področju.
Keywords: pešec, varnost, promet, cestni promet
Published: 29.07.2016; Views: 805; Downloads: 95
.pdf Full text (2,71 MB)

2.
Analiza prometnih nezgod enoslednih motornih vozil
Bojan Hojnik, 2011, master's thesis

Keywords: vozniki, cestni promet
Published: 10.07.2015; Views: 615; Downloads: 52
URL Link to full text

3.
RAZISKAVA VARNEGA VEDENJA VOZNIKOV TOVORNIH VOZIL V SLOVENIJI IN EVROPI
Anja Poglavc, 2013, master's thesis

Abstract: Na varno vedenje voznikov tovornih vozil vplivajo številni dejavniki, veliko je odvisno od vedenja, lastnosti in mišljenja posameznika, poleg osebe pa sta v igri še vozilo in pa infrastruktura oziroma okolje. Tako na sam potek prometne nesreče vpliva splet okoliščin vseh zgoraj omenjenih dejavnikov. V magistrski nalogi so prikazani, statistični podatki prometnih nesreč, povzročenih s strani voznikov tovornih vozil v Sloveniji in v Evropi. Prometne nesreče so prikazane glede na območje, vrsto ceste, vremenske razmere, dan v tednu, mesec, stanje na cesti, starost voznikov in njihov vozniški staž in ostale dejavnike. Poleg statističnih podatkov pa je prikazano tudi vedenje voznikov tovornih vozil, ki smo ga analizirali s pomočjo anketnega vprašalnika. 65 voznikov tovornih vozil iz Slovenije in drugih evropskih držav je vrnilo rešen vprašalnik v prvi četrtini leta 2013.
Keywords: varno vedenje, vozniki tovornih vozil, prometne nesreče v Sloveniji in Evropi, statistični podatki prometnih nesreč povzročenih s strani voznikov tovornih vozil.
Published: 12.12.2013; Views: 1263; Downloads: 204
.pdf Full text (3,93 MB)

4.
Prometne nesreče tovornih vozil kot posledica neustreznega nalaganja in pritrjevanja tovora v cestnem prometu - na območju Policijske uprave Celje v obdobju 2001 do 2010 : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Lidija Leber, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo zakonodajo s področja varnosti tovornih vozil v cestnem prometu, natančneje pritrjenost tovora. Predstavili vam bomo prometne nesreče tovornih vozil, kot vsakdanjo problematiko na območju policijske uprave Celje. Dajemo predloge, ki bi lahko prispevali k večji varnosti tovornih vozil in drugih udeležencev v cestnem prometu. Na kratko orišemo zakonodajo in pogoje za prevoz tovora, pregledamo pravilnik o nalaganju in pritrjevanju tovora v cestnem prometu. Obravnavamo zakaj je pomembno tovor pritrditi, ter dodajamo osnovne hitre napotke za varno pritrjevanje tovora in predstavimo opremo za pritrjevanje tovora. Zbrali smo nekaj primerov nepravilno pritrjenega tovora na tovornih vozilih, in pomanjkljivosti, ki jih vozniki kaj radi pozabijo pri prevozu tovora s tem pa predstavljajo nevarnost zase in druge. Del diplomskega dela je namenjen pregledu stanja prometnih nesreč tovornih vozil na policijski upravi Celje za obdobje 2001 do 2010. Dodano je poglavje, ki predstavlja aktivnosti, ki so do sedaj prispevale k večji varnosti tovornih vozil. Prenos Evropske zakonodaje v slovenski pravni red. Svoj prispevek k varnosti v cestnem prometu prispevajo tudi šole vožnje, ter delo policistov, ki nadzirajo izvajanje zakonov in njihove akcije pri varnosti v prometu za tovrstne udeležence. V diplomskem delu še predstavimo opremo za večjo varnost tovornih vozil, ter sodobne naprave, ki voznika opozarjajo na nevarnosti in omogočajo varnejšo udeležbo tovrstnih udeležencev v cestnem prometu. Na koncu podamo še predloge za izboljšanje prometne varnosti.
Keywords: tovor, tovorna vozila, cestni promet, varnost, prometne nesreče, diplomske naloge
Published: 18.04.2013; Views: 1458; Downloads: 395
.pdf Full text (4,26 MB)

5.
PROMETNA VARNOST VOZNIKOV KOLES Z MOTORJEM IN MOTORNIH KOLES NA OBMOČJU POLICIJSKE UPRAVE CELJE V OBDOBJU 2000-2011
Mirjana Aćimović, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Vsako leto se povečuje število voznikov koles z motorjem in motornih koles, ki postajajo vse bolj priljubljeno prevozno sredstvo med mladimi. Z rastjo števila enoslednih motornih vozil se povečuje tudi nevarnost za motoriste, ki so veliko ranljivejši od drugih udeležencev v cestnem prometu. Predmet obravnave diplomske naloge je prometna varnost voznikov koles z motorjem in motornih koles na območju policijske uprave Celje v obdobju 2000–2011. Na podlagi statistično pridobljenih podatkov smo analizirali število prometnih nesreč, vzroke za nastanek le-teh, posledice. Podali smo tudi predloge, ki bi lahko pripeljali k izboljšanju prometne varnosti in zmanjšanju števila prometnih nesreč ter zmanjšanju posledic le-teh.
Keywords: varnost v cestnem prometu, kolo z motorjem, motorno kolo, statistična analiza
Published: 07.12.2012; Views: 1594; Downloads: 75
.pdf Full text (3,03 MB)

6.
ANALIZA CESTNOPROMETNIH NESREČ NESREČ NA OBMOČJU PP ŠMARJE PRI JELŠAH IN ROGAŠKA SLATINA V OBDOBJU 2005-2011
Simona Volf, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Predmet obravnave diplomske naloge je statistična analiza cestnoprometnih nesreč na območju PP Šmarje pri Jelšah in Rogaška Slatina v obdobju 2005–2011. Na podlagi statistično pridobljenih podatkov smo analizirali število prometnih nesreč, prometno najbolj nevarne cestne odseke in predlagali izboljšave na teh odsekih. Med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče so neprilagojena hitrost, vožnja pod vplivom alkohola ali drog, smer vožnje in pogovarjanje po mobilnem telefonu med vožnjo. Zaradi prometnih nesreč je na slovenskih cestah v letu 2011 umrlo 141 ljudi. Slovenija se po številu smrtnih žrtev uvršča med prvo petnajsterico držav v Evropski uniji v letih 2010 in 2011.
Keywords: prometna nesreča, varnost v cestnem prometu, smrtne žrtve, analiza prometne varnosti
Published: 24.09.2012; Views: 1563; Downloads: 134
.pdf Full text (2,59 MB)

7.
Preventivne aktivnosti Policijske uprave Celje za večjo varnost v cestnem prometu
Elvis Alojzij Herbaj, 2009, published professional conference contribution

Abstract: Namen prispevka je seznanitev javnost s problematiko varnosti v cestnem prometu na območju Policijske uprave Celje ter njene preventivne aktivnosti za večjo varnost različnih vrst udeležencev v cestnem prometu. V prispevku s statističnimi podatki najprej prikažemo problematiko varnosti cestnega prometa na območju Policijske uprave Celje v obdobju (1999–2008 po nekaterih kategorijah udeležencev (vozniki enoslednih vozil, problematika vožnje pod vplivom alkohola), s tem da so podatki o prometnih nesrečah s smrtnim izidom in smrtnimi žrtvami zajeti do konca avgusta 2009. Zatem prikažemo metode in načine, kako smo se odzvali na problematiko in koga vse smo vključili v aktivnosti.
Keywords: policija, policisti, promet, cestni promet, varnost, preventiva, PU Celje
Published: 04.06.2012; Views: 1081; Downloads: 74
.pdf Full text (120,73 KB)
This document has many files! More...

8.
Kontrolni mehanizmi v igralništvu
Srečko Steiner, Elvis Alojzij Herbaj, 2009, published professional conference contribution

Abstract: Namen prispevka je opozoriti na problem pranja denarja in na dejstvo, da tudi R Slovenija lahko postane ciljna država pralcev denarja. Pralci denarja s pridom izkoriščajo globalizacIjo svetovne ekonomije, še posebej liberalizacijo kapitalskih trgov in razvoj mednarodnega plačilnega sistema. Uporabljajo vedno nove in nove metode, organi pregona pa se skupaj s finančnimi in nefinančnimi ustanovami trudijo ustvariti zakonodajne, institucionalne in praktične okoliščine, ki bi omogočile odvzem kar največ nezakonito pridobljenega premoženja. Igralništvo je povsod v razvitem svetu močno regulirana dejavnost, saj lahko zaradi narave posla predstavlja veliko nevarnost za pojav družbeno škodljivih pojavov, poleg tega pa omogoča zlorabe in utaje davkov. Država zato strogo nadzira to dejavnost
Keywords: igralništvo, pranje denarja, nadzorni mehanizmi
Published: 04.06.2012; Views: 1118; Downloads: 85
.pdf Full text (118,03 KB)
This document has many files! More...

9.
10.
Varnost v krožnih križiščih - analiza primera : diplomsko delo
Blanka Strmšek, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract:
Keywords: cestni promet, varnost, križišča, krožna križišča, primeri, diplomske naloge
Published: 17.10.2011; Views: 1487; Downloads: 151
.pdf Full text (2,47 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica