| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Osveščenost mladostnikov o posledicah vožnje pod vplivom alkohola
Tanja Baumkirher, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije letno umre 3,3 milijone ljudi zaradi alkohola. Zaskrbljujoč je tudi podatek razviden iz raziskave ESPAD iz leta 2015, da je skoraj vsak tretji dijak v mesecu pred raziskavo spil več kot 5-7 enot alkohola ob eni pivski priložnosti. Namen raziskave je ugotoviti osveščenost mladostnikov o posledicah vožnje pod vplivom alkohola in njihov odnos do vožnje pod vplivom alkohola. Raziskovalne metode: V teoretičnem diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela. Za empirični del smo uporabili kvantitativno metodo dela in pripravili anonimno anketo. Podatke iz raziskave smo statistično obdelali s Microsoft excelom in jih prikazali s tabelami in grafi. Rezultati: Ugotovljeno je bilo, da so mladostniki kritični do vožnje pod vplivom alkohola in se zavedajo negativnih posledic, ki jih ima alkohol na vožnjo, vendar so hkrati mnenja, da njihovi vrstniki vseeno niso dovolj poučeni o posledicah vožnje pod vplivom alkohola. Zaključek: Kljub temu, da smo na področju preventivne dejavnosti preprečevanja vožnje pod vplivom alkohola napredovali, je pred nami še dolga pot do zastavljenega cilja 0,0 promila za vse voznike. Primerno bi bilo v to preventivno dejavnost bolje vključevati tudi zdravstvene delavce.
Keywords: alkohol, mladostniki, vožnja pod vplivom alkohola, preventivni programi
Published: 15.11.2017; Views: 1385; Downloads: 143
.pdf Full text (941,51 KB)

2.
3.
ZAPIRANJE RUDNIŠKIH OBJEKTOV IN SANACIJA POVRŠIN NA OBMOČJU RUDNIKA TRBOVLJE - HRASTNIK
Stojan Baumkirher, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Rudarska panoga v Sloveniji je zadnje desetletje zaznamovana s številnimi zapiranji rudnikov. Eden izmed njih je tudi Rudnik Trbovlje — Hrastnik (RTH). Obsega približno 1400 hektarjev površin v občinah Trbovlje in Hrastnik. Razteza se na dolžini 9 kilometrov. Znotraj njega sta še dve aktivni jami, v preteklosti pa se je premog odkopaval tudi na površini. V času zapiranja rudnika so že bila izvedena nekatera dela v zvezi z ekološko in prostorsko sanacijo površine. Jame se zapirajo od vzhoda proti zahodu, zato se bodo v tem vrstnem redu izvajala tudi dokončna sanacijska dela in določile sanacijske faze območij. V diplomski nalogi je opisana vizija glede začasne in dokončne ureditve degradirane površine in problemi, ki se pojavljajo zaradi pomanjkanja prostorskih načrtov. Predstavljeno je tudi načrtovanje bodoče uporabe degradiranih površin po njihovi ekološki in prostorski sanaciji.
Keywords:  zapiranje rudnika,  odvodnjavanje jamskih objektov,  ekološka sanacija,  prostorska sanacija,  obnovljivi viri energije.
Published: 22.01.2010; Views: 2207; Downloads: 310
.pdf Full text (2,78 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica