| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 50
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
Identifikacije z mehko logiko : diplomsko delo visokošolskega študija
Dušan Gleich, 1997, undergraduate thesis

Keywords: identifikacija, mehka logika, dinamični modeli
Published: 26.07.2007; Views: 1677; Downloads: 0

2.
3.
MODELIRANJE SLIK SAR Z AVTO-BINOMSKIM MODELOM
Marko Hebar, 2010, dissertation

Abstract: Doktorska disertacija predstavlja odpravljanje pegastega šuma z modeliranjem in izločanjem informacij iz posnetkov SAR (ang. Synthetic Aperture Radar - SAR), ki je izvedeno z Bayesovim sklepanjem. Novost, ki jo predstavljam v doktorski disertaciji je uporaba avto-binomskega modela pri Bayesovem sklepanju prvega reda, kjer ga za apriorno verjetnost uporabimo pri modeliranju posnetka. Verjetje v Bayesovem sklepanju prvega reda modelira pegasti šum, ki ga opišemo z gama porazdelitvijo. Odpravljanje pegastega šuma je izvedeno s cenilko največje verjetnosti MAP (ang. maximum a posteriori - MAP), ki jo je analitično zelo težko rešiti, zato z avto-binomskim modelom uporabimo aproksimacijo z diferencialom. Parametri avto-binomskega modela se določijo z Bayesovim sklepanjem drugega reda. Robovi v posnetku se določijo z algoritmom rasti regij. Glede na koeficient variacije so ločene homogene od heterogenih regije in adaptivno prilagajanje okolice avto binomskega modela. Eksperimentalni rezultati so pokazali, da predstavljena metoda zelo dobro modelira teksture in ima dobre lastnosti odpravljanja pegastega šuma in zelo dobro modelira teksture v realnih posnetkih SAR.
Keywords: Avto-binomski model, izločevanje informacij, maksimum a posteriori (MAP) cenilka, Synthetic aperture radar (SAR), ohranjevanje tekstur.
Published: 24.01.2011; Views: 1963; Downloads: 114
.pdf Full text (37,81 MB)

4.
TOPOLOGIJA IN KAKOVOST STORITEV V LOKALNIH RAČUNALNIŠKIH OMREŽJIH
Borut Barbič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Predmet diplomskega dela je raziskava trenutnega stanja na področju topologije lokalnih računalniških omrežij (ang. Local Area Network – LAN) in navideznim računalniškim omrežjem (Virtual Local Area Network - VLAN) ter zagotavljanjem kakovosti storitev (Quality of Service – QoS) v omrežjih. V praksi se pojavi potreba po ločevanju računalnikov, strežnikov in naprav med seboj. V ta namen jih povezujemo v navidezna lokalna računalniška omrežja. Cilj je predstaviti računalniška omrežja, tako lokalno računalniško omrežje (LAN), kot navidezno računalniško omrežje (VLAN) in ju opisati ter slednjega preskusiti s programskim paketom OPNET, ki se uporablja za modeliranje in simuliranje ter ga implementirati na stikalu proizvajalca Linksys SRW2016. S pomočjo stikala se bomo uspeli naučiti kako ustvarimo navidezno lokalno omrež, ter kako samo omrežje tudi nastavimo. Spoznali smo tudi, da obstaja več vrst VLAN-ov, ki bazirajo na osnovi vrat, naslovov in protokolov. V primerjavi bomo predpostavili, da simulacijsko orodje Opnet uporablja enak model stikala, kot ga bomo uporabili v praksi.
Keywords: LAN, VLAN, QOS, OPNET, LINKSYS SRW2016
Published: 01.04.2011; Views: 2513; Downloads: 266
.pdf Full text (2,31 MB)

5.
IMPLEMENTACIJA STEREOVIDA NA GRAFIČNEM PROCESORJU
Aleš Bogataj, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V uvodnem delu diplomskega dela smo predstavili področje stereovida. Opisali smo potek rekonstrukcije globinskih podatkov iz stereo para slik ter možne pristope in metode, katere se uporabljajo za rekonstrukcijo okolja. V nadaljevanju smo predstavili centralne procesne enote, grafične procesne enote ter opisali glavne razlike med njimi. Predstavili smo programske vmesnike namenjene programiranju grafičnih enot in opisali knjižnico CUDA, katera se uporablja za programiranje grafičnih enot proizvajalca Nvidia. Iz programa namenjenega za izvajanje na CPU smo izdelali program za GPU in opravili primerjave hitrosti rekonstukcije. Za konec smo izdelali uporabniški vmesnik v programskem paketu LabView, in opravili preizkus rekonstrukcije v realnem času s pomočjo spletnih kamer.
Keywords: stereovid, računalniški vid, grafična kartica, splošnonamensko računanje s pomočjo grafičnih naprav, GPGPU, CUDA.
Published: 07.07.2011; Views: 1584; Downloads: 135
.pdf Full text (3,39 MB)

6.
INTELIGENTNO POVEZOVANJE GOSPODINJSKIH APARATOV ZA ZMANJŠEVANJE STROŠKOV OBRATOVANJA
David Janota, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Živimo v času, kjer nas na vsakem koraku spremljajo okoljevarstvene omejitve in opozorila za zmanjšanje porabe električne energije tako v industriji kot tudi v gospodinjstvih. Današnja tehnologija nam omogoča, da na različne načine pripomoremo k zmanjšanju porabe električne energije in tako neposredno pripomoremo k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov. V diplomski nalogi je predstavljeno električno omrežje prihodnosti Smart Grid, katerega glavna značilnost je pridobivanje energije iz obnovljivih virov in v okviru te tehnologije smo za podjetje Gorenje d.d. tudi izdelali komunikacijski modul, ki omogoča dostop in komunikacijo z gospodinjskimi aparati preko brezžičnega mobilnega omrežja. Predstavljeno je podjetje E.ON in rešitve, ki jih ponujajo za zmanjšanje porabe energije. V okviru ekonomskega dela je bil predstavljen marketinški načrt za trženje izdelka, ki smo ga naredili in storitve obenem.
Keywords: ZigBee, GSM, GPRS, mikrokrmilnik LPC1768, Smart Grid, marketinški načrt, nov izdelek
Published: 14.09.2011; Views: 1507; Downloads: 138
.pdf Full text (2,32 MB)

7.
VIDEO SISTEMI ZA NADZOR PROMETA V AVTOCESTNIH PREDORIH
Simon Vrbnjak, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo opisali načrtovanje in izvedbo video sistemov za nadzor prometa v avtocestnih predorih. V prvem delu so opisani primeri video sistemov v tujini in nekaj študij ter raziskav. V drugem delu smo predstavili prenovo in nadgradnjo video sistemov v predorih Pletovarje in Golo rebro. Opisana je tudi novogradnja predora in pokritega vkopa Cenkova. Glavni cilj je zagotoviti varen pretok prometa skozi predore, kot to zahteva zakonodaja Republike Slovenije.
Keywords: predor, video nadzor prometa, avtomatska detekcija prometa, nadzorno-krmilni sistem, računalniški vid.
Published: 30.09.2011; Views: 2142; Downloads: 224
.pdf Full text (5,43 MB)

8.
AVTOMATSKO ZAJEMANJE IN POŠILJANJE PODATKOV PREKO ZIGBEE OMREŽJA
Boštjan Kupljen, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo podaja postopek za vzpostavitev povezave in vozlišč, zajemanje podatkov vlažnosti in temperature z analogno-digitalnim pretvornikom ter brezžično pošiljanje in sprejemanje podatkov s pomočjo dveh MRF24J40MA radijskih oddajnih modulov do centralnega vozlišča. Opisani so tudi strojna in programska oprema (Senzor TRIME-PICO64, SPI vmesnik, analogno-digitalni pretvornik, Cortex M3) ter ZigBee omrežje, ki se uporablja predvsem v industrijski in hišni avtomatizaciji.
Keywords: ZigBee omrežje, Keil MCB1700, Cortex M3.
Published: 23.12.2011; Views: 1649; Downloads: 142
.pdf Full text (3,18 MB)

9.
Recent advances in synthetic aperture radar enhancement and information extraction
Dušan Gleich, Žarko Čučej, 2010, independent scientific component part or a chapter in a monograph

Keywords: synthetic aperture radar, SAR, imaging systems
Published: 31.05.2012; Views: 1006; Downloads: 48
URL Link to full text

10.
Information extraction and despeckling of SAR images with second generation of wavelet transform
Matej Kseneman, Dušan Gleich, 2012, independent scientific component part or a chapter in a monograph

Keywords: synthetic aperture radar, SAR, wavelet trasform
Published: 01.06.2012; Views: 1071; Downloads: 68
URL Link to full text

Search done in 0.27 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica