| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza učbenikov biologije za osmi razred devetletne osnovne šole
Doroteja Žibert, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Učbenik kljub vsesplošni digitalizaciji v šoli še vedno predstavlja osnovni vir znanja za učence. Kljub številnim raziskavam opravljenim po vsem svetu še vedno ne moremo določiti modela idealnega učbenika. V diplomskem delu smo primerjali med seboj tri aktualne učbenike za biologijo v osmem razredu devetletne osnovne šole. Pri naši analizi smo bili pozorni na tehnične elemente, kot so obseg in slikovno gradivo. Posvetili smo se jezikovnim značilnostim, kot so dolžina povedi, število novih pojmov in tujk. Ugotovili smo, da se učbeniki v teh značilnosti precej razlikujejo. Glavni del naše raziskave pa je predstavljala analiza vprašanj, ki se pojavijo v analiziranih učbenikih in določanje njihovih kognitivne stopnje po Bloomovi šeststopenjski taksonomski lestvici, nato pa še po prilagojeni tristopenjski taksonomski lestvici. Rezultate smo primerjali s priporočili Komisije za vodenje nacionalnih preizkusov znanja. Odstopanja so bila velika; preveč je bilo vprašanj na nivoju nižjih taksonomskih stopenj in premalo na nivoju višjih. Pri primerjavi z analizama učbenikov biologije za deveti razred (Matjašič, 2010) in učbenikov naravoslovja za šesti razred (Stajnko, 2010) smo ugotovili, da so učbeniki za osmi razred najobsežnejši in vsebujejo največ slikovnega gradiva. Po strukturi vprašanj so učbeniki za osmi in deveti razred primerljivi, medtem ko je v učbenikih za šesti razred vprašanj na nižjih taksonomskih stopnjah še več.
Keywords: učbenik, osnovna šola, biologija, analiza, Bloomova taksonomija
Published: 21.12.2011; Views: 2338; Downloads: 184
.pdf Full text (1,90 MB)

2.
Morfološke značilnosti poli(glicidil metakrilat-ko etilen glikol dimetakrilatov) pripravljenih iz emulzij z visokim deležem notranje faze
Doroteja Žibert, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo proučevali vpliv različnih dejavnikov na morfologijo materialov, pripravljenih iz emulzij z visokim deležem notranje faze. Pripravljali smo emulzije tipa voda v olju z GMA/EDGMA (ali EDMA) v različnih razmerjih. Pripravljene emulzije smo analizirali s svetlobnim mikroskopom, monolite pa z vrstičnim elektronskim mikroskopom. Najprej smo proučevali vpliv staranja emulzij. Ugotovili smo, da se velikost kapljic notranje faze v emulziji s časom zaradi koalescence in Ostwaldovega zorenja veča. Posledično so pore v monolitnem materialu, pripravljenem iz starane emulzije večje, kot v materialu, polimeriziranem iz na novo pripravljene emulzije. Velikost kapljic v emulziji se je povečala od približno 1-2 μm na 5-6 μm v približno treh tednih. Po tem času se je začelo vidno ločevanje faz emulzije. Izmerjeno povečanje je sovpadalo z velikostjo por v polimernih monolitnih materialih, pripravljenih iz opazovanih emulzij. Nato smo opazovali spremembe pri zmanjšanju količine surfaktanta. Uporabljali smo surfaktant PEL 121. Po zmanjšanju količine za polovico smo opazili, da je velikost kapljic takoj po mešanju približno enkrat večja kot v vzorcih z običajno količino surfaktanta. Nadaljnje povečevanje kapljic je potekalo enako hitro kot pri kontrolnih vzorcih, vendar pa je bila maksimalna dosežena velikost kapljic, 5-6 μm, zaradi začetne razlike dosežena že po enem tednu. Kasneje se je začelo že vidno ločevanje faz emulzije. Nekateri od pripravljenih monolitnih materialov teh vzorcev niso imeli značilne sferično porozne strukture, zato je bilo merjenje oteženo, rezultati pa nezanesljivi. Nazadnje smo opazovali še vplive dodajanja topil. Uporabili smo topili metanol in 2-propanol. V emulzijah smo opazili povprečno povečanje kapljic za 2 μm glede na kontrolo. To se je odražalo tudi na nekaterih pripravljenih monolitih, pri drugih pa smo ponovno opazili velika odstopanje od značilne porozne strukture, zato meritev nismo mogli opraviti. Kot najbolj konsistentno se je za povečevanje por izkazalo staranje emulzije, druge metode zaradi velike nestabilnosti emulzij niso dale zadovoljivih rezultatov.
Keywords: polimer, emulzije z visokim deležem notranje faze, velikost por, koalescenca, Ostwaldovo zorenje
Published: 07.05.2012; Views: 2389; Downloads: 121
.pdf Full text (1,82 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica