| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
MIKROARMIRANI BETON ZA INDUSTRIJSKE TLAKE
David Polanec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so dane zahteve za projektiranje, gradnjo in uporabo industrijskih tlakov ter preskusne metode, ki se uporabljajo pri preiskavah tlakov na vgrajenih tlakih in v laboratoriju. V našem primeru gre za mikroarmirane betone, ki se uporabljajo za izdelavo industrijskih tlakov. Ker standarda SIST EN 206-1 in SIST 1026 ne obravnavata vseh lastnosti mikroarmiranega betona, ki so pomembne za projektiranje industrijskih tlakov, morajo biti te lastnosti natančneje obravnavane v projektu. Obravnava se torej celotna problematika projektiranja in grajenja betonskih industrijskih tlakov iz mikroarmiranih betonov ter ugotavljanje njihove ustreznosti z upoštevanjem veljavnih predpisov in pravil stroke.
Keywords: gradbeništvo, mikroarmirani beton za industrijske tlake, tlaki, mikroarmatura, mikroarmiran beton, beton, projekt betona
Published: 02.02.2010; Views: 4218; Downloads: 814
.pdf Full text (2,10 MB)

2.
KONCEPT INFORMACIJSKEGA SISTEMA ZA UPORABO NADGRAJENE RESNIČNOSTI IN BIM-A NA GRADBIŠČU
David Polanec, 2014, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava koncept in prototip informacijskega sistema za uporabo nadgrajene resničnosti in informacijskega modela zgradbe (BIM) na gradbišču. Izvedli smo raziskavo uporabe tehnologije za nadgrajeno resničnost na gradbišču, izdelali specifikacijo zahtev in prototipno rešitev sistema AR4BIM. V okviru raziskave tehnologij za uporabo nadgrajene resničnosti in BIM-a na gradbišču smo obravnavali način delovanja posameznih tehnologij. Podrobno smo proučili možnost uporabe obstoječih tehnologij in orodij ter izvedli eksperimente pri iskanju ustreznih rešitev za uporabo nadgrajene resničnosti. Prikazali smo tudi bistvene prednosti sistema AR4BIM, ki predstavlja združitev tehnologije nadgrajene resničnosti in BIM ter nakazuje na možnost uvedbe novih tehnologij na gradbišču. V okviru specifikacije zahtev sistema AR4BIM smo podrobno proučili primere uporabe in funkcije sistema za uporabo nadgrajene resničnosti in BIM-a na gradbišču. Poudarki raziskave so na razpoznavanju elementa/detajla na klasičnem 2D načrtu, uporabi IR pisala, vizualizaciji elementa in priklicu zahtevanih podatkov iz informacijskega modela zgradbe. V praktičnem delu magistrske naloge smo izdelali specifikacije zahtev za uporabo nadgrajene resničnosti in BIM-a na gradbišču ter izdelali delne prototipe za potrditev koncepta informacijskega sistema. Uporabljeni informacijski sistem za uporabo nadgrajene resničnosti na gradbišču je hkrati robusten in cenovno ugoden, saj lahko le s tem zagotovimo, da se bo tehnologija AR4BIM uspešno uveljavila in uporabljala na gradbiščih. Rezultati naloge lahko služijo tudi razvijalcem sistemov, ki želijo implementirati nadgrajeno resničnost na področju izvajanja gradbenih del oz. gradbišču.
Keywords: gradbišče, BIM, nadgrajena resničnost, primeri uporabe, AR4BIM
Published: 30.06.2014; Views: 1218; Downloads: 121
.pdf Full text (3,54 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica