| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 30
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Izolacija biološko aktivnih komponent iz Betonica officinalis
Urška Dovnik, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Betonika (Betonica officinalis) ima zaradi svoje zdravilnosti široko paleto uporabe v zgodovini. Odločili smo se izolirati biološko aktivne komponente iz posušenih delov betonike in jih okarakterizirati. Pri tem smo uporabili dve različni ekstrakcijski metodi (maceracijo in UZ ekstrakcija) in topili etanol in voda ter njihove mešanice. Ugotavljali smo kako različne ekstrakcijske metode in topila vplivajo na izolacijo biološko aktivnih komponent iz betonike. Najvišje izkoristke ekstrakcij smo dosegli z vročo maceracijo (približno 14 %). Pridobljenim ekstraktom smo nato določili vsebnost totalnih fenolov, proantocianidinov in antioksidativni potencial. Totalne fenole smo določali s pomočjo Follin-Ciocalteu reagenta. Kot standardno raztopino smo uporabili galno kislino. Rezultate smo podali v mg GA na g ekstrakta oz. materiala. Vsebnost proantocianidinov v ekstraktih smo določili z uporabo Porter-Hrstich-Chantovo metode. Pri tem smo kot standard uporabili cianidin. Rezultate smo podali v mg PAC na g ekstrakta oz. materiala. Nenazadnje smo s pomočjo DPPH testa določili antioksidativni potencial izoliranih spojin. Rezultati analiz so pokazali, da betonika vsebuje od 1-13,4 mg GA/g materiala. Prisotnost proantocianidinov je med 0,09 in 0,77 mg PAC/g materiala. Test DPPH je pokazal, da antioksidativna aktivnost ekstraktov betonike niha med 16,7 % in 31%.
Keywords: ekstrakcija, betonika, totalni fenoli, proantocianidini, antioksidativnost
Published in DKUM: 02.12.2024; Views: 0; Downloads: 3
.pdf Full text (2,18 MB)

2.
20th European Meeting on Supercritical Fluids : Book of Abstracts
2024

Abstract: The 20th European Meeting on Supercritical Fluids (EMSF 2024) was hosted by the Faculty of Chemistry and Chemical Engineering of the University of Maribor from 26 May to 29 May 2024 in Maribor, Slovenia. The EMSF 2024 was a joint event of the International Society for the Advancement of Supercritical Fluids (ISASF) and the European Federation of Chemical Engineering (EFCE) Working Party on High Pressure Technology (WP HPT) Event No. 807. This symposium provided an excellent opportunity for engineers, chemists, physicists, food technologists, and biologists to meet and discuss new ideas, review ongoing challenges, present potential solutions, and identify future issues related to high pressure technologies and supercritical fluids. The aim of the meeting was to deepen connections between researchers, establish new contacts, and promote synergies and partnerships between researchers. The symposium presented the latest advances in high-pressure process technologies that can contribute to the further development of the field.
Keywords: supercritical fluids, fundamental data, novel materials, industrial applications, research and development
Published in DKUM: 24.07.2024; Views: 161; Downloads: 26
.pdf Full text (12,44 MB)
This document has many files! More...

3.
4.
Izolacija maščobnih kislin iz bučnih semen vrste cucurbita pepo : magistrsko delo
Nika Hočevar, 2024, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo izvedli različne metode ekstrakcij bučnih semen, raziskali biološki pomen maščobnih kislin, preučevali izolacijo le-teh iz bučnih semen vrste Cucurbita pepo. Bučna semena že dolgo veljajo za prehransko bogato in zdravo sestavino, ki vsebujejo esencialne hranilne snovi, med njimi tudi pomembne maščobne kisline. Za pridobivanje ekstrakta bučnih semen smo uporabili konvencionalne ekstrakcije, s topilom petrol eter in superkrične ekstrakcije z uporabo ogljikovega dioksida pri različnih pogojih. Izvedli smo saponifikacijo ter določili vsebnost maščobnih kislin z metodo GC-MS. Ugotavljamo, da ekstrakcija s Soxhletovim aparatom prinese največji izkoristek pri konvencionalnih ekstrakcijah, medtem ko je superkrična ekstrakcija najvišji izkoristek prinesla pri tlaku 400 bar in temperaturi 60 °C. Analiza maščobnih kislin je razkrila, da je najbolj zastopana oleinska kislina, sledita ji linolna in palmitinska kislina. Pri konstantni temperaturi 60 °C smo z višanjem tlaka pridobili večjo vsebnost oleinske in linolne kisline. Vsebnost maščobnih kislin v ekstraktih je bila primerljiva, ne glede na uporabljeno metodo. Zaključek poudarja pomembnost esencialnih maščobnih kislin, še posebej linolne ter oleinske kisline v bučnih semenih ter odpira poti novim možnostim v prehrambeni in medicinski industriji. Raziskava prispeva k razvoju znanja na področju izolacije in uporabe ekstraktov bučnih semen ter poziva k nadaljnjim raziskavam za izboljšanje prehranskih dopolnil in splošnega zdravja ljudi.
Keywords: bučna semena, superkritična ekstrakcija, maščobne kisline, saponifikacija, GC-MS
Published in DKUM: 06.02.2024; Views: 379; Downloads: 43
.pdf Full text (2,84 MB)

5.
Vpliv procesnih parametrov na kakovost in obstojnost ekstrakta ameriškega slamnika (Echinacea purpurea) : diplomsko delo
Katja Fingušt, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskovali vpliv procesnih parametrov na kakovost in obstojnost ekstrakta ameriškega slamnika. Želeli smo pridobiti stabilne ekstrakte ter izolirati čim višje vsebnosti polifenolov in polisaharidov. Najprej smo izvedli sejalno analizo, s katero smo določili mediansko zrno, najpogosteje zastopano zrno in koeficient zrnatosti, ter ugotovili, da je bila zrnatost neenakomerna. V laboratoriju smo izvajali vročo in hladno maceracijo ter ultrazvočno ekstrakcijo. Uporabljali smo pet različnih topil: destilirano vodo, absolutni etanol ter mešanice etanol:voda (70:30), etanol:voda (50:50) ter etil acetat:voda (70:30). Ko smo izvedli vse ekstrakcije, smo pričeli z analiznim delom, kjer smo s spektrofotometričnimi metodami določili vsebnosti totalnih fenolov in proantocianidinov ter antioksidativno aktivnost ekstraktov in ugotovili, da je imel ekstrakt, pridobljen z vročo maceracijo in topilom etanol:voda (70:30), najvišji izkoristek, najvišjo vsebnost totalnih fenolov in najvišjo antioksidativno aktivnost. Najnižji izkoristek pa je imel ekstrakt, ki smo ga pridobili z ultrazvočno ekstrakcijo, kjer smo kot topilo uporabili absolutni etanol. Prav tako je imel ta ekstrakt tudi najnižjo vsebnost totalnih fenolov in proantocianidinov. Večinoma so ekstrakti pokazali visoke vsebnosti fenolnih spojin. Etanolni ekstrakti so pokazali višje vsebnosti fenolnih spojin, prisotnost vode pa je povečala ekstrakcijo proantocianidinov, kar je potrdilo naši hipotezi. Kot predvidevano smo najvišje izkoristke dobili pri vroči maceraciji. Kasneje smo izvedli mikroenkapsulacijo in pridobljenim formulatom določili antioksidativno delovanje ter ugotovili, da je bila učinkovitost precej nizka.
Keywords: ameriški slamnik, ekstrakcija, totalni fenoli, antioksidanti, proantocianidini, sejalna analiza
Published in DKUM: 14.09.2023; Views: 573; Downloads: 0
.pdf Full text (2,30 MB)

6.
Green techniques for preparation of red beetroot extracts with enhanced biological potential
Dragana Borjan, Vanja Šeregelj, Darija Cör Andrejč, Lato Pezo, Vesna Tumbas Šaponjac, Željko Knez, Jelena J. Vulić, Maša Knez Marevci, 2022, original scientific article

Abstract: Red beetroot is well known for its high proportion of betalains, with great potential as functional food ingredients due to their health-promoting properties. The objective of this study was to investigate the influence of processing techniques such as Soxhlet, cold, ultrasound and supercritical fluid extraction on the betalains content and its antioxidant, anti-inflammatory and antihyperglycemic activities. Whilst Soxhlet extraction with water has provided the highest yield, the highest content of total phenolics was found in an extract prepared using Soxhlet extraction with 50% ethanol. Amongst eight phenolic compounds detected in the extracts, protocatechuic acid was the most abundant. The concentrations of total phenolics ranged from 12.09 mg/g (ultrasound extraction with 30% methanol) to 18.60 mg/g (Soxhlet extraction with 50% ethanol). The highest anti-inflammatory activity was observed for cold extraction with 50% methanol extract. The high radical scavenging activity of supercritical fluid extracts could be a consequence of nonphenolic compounds. The chemometrics approach was further used to analyse the results to find the “greenest” method for further possible application in the processing of beetroot in the food and/or pharmaceutical industry. According to the standard score, the best extraction method was determined to be Soxhlet extraction with 50% ethanol.
Keywords: red beetroot, supercritical fluid extraction, antioxidant activity, anti-inflammatory activity, antihyperglycemic activity, chemometric approach
Published in DKUM: 18.08.2023; Views: 436; Downloads: 37
.pdf Full text (944,05 KB)
This document has many files! More...

7.
Antioxidant, antibacterial, antitumor, antifungal, antiviral, anti-inflammatory, and nevro-protective activity of Ganoderma lucidum : an overview
Darija Cör Andrejč, Željko Knez, Maša Knez Marevci, 2022, review article

Abstract: Ganoderma lucidum is a very medicinal mushroom that has been utilized in Oriental medicine for many years. It has a wide range of pharmacological and therapeutic properties, and has been used for many years as a health promoter. It contains various biologically active compounds that improve the immune system and have antioxidant, antitumor, anti-inflammatory, antifungal, and antimicrobial properties. Active compounds include triterpenoids and polysaccharides, as well as proteins, lipids, phenolics, sterols, etc. In the following review, we summarize briefly their biological activities, such as antioxidant, anti-bacterial, anti-fungal, antitumor, anti-viral, and anti-inflammatory activity. Although Ganoderma has a number of medicinal effects that have been confirmed by the in vitro and in vivo studies summarised in this review, there are some limitations. Clinical trials face mainly a lack of pure constituents. Accurate identification of the compounds obtained is also problematic. In addition, most of the included studies were small, and there were concerns about the methodological quality of each study. Studies have shown that Ganoderma has valuable potential for the prevention and treatment of cancer. In any case, G. lucidum cannot be used as first-line therapy for cancer.
Keywords: Ganoderma lucidum, bioactive function, active compounds, polysaccharides, triterpenoids
Published in DKUM: 16.08.2023; Views: 324; Downloads: 47
.pdf Full text (1,26 MB)
This document has many files! More...

8.
The effect of drying methods and extraction techniques on oleuropein content in olive leaves
Darija Cör Andrejč, Bojan Butinar, Željko Knez, Kaja Tomažič, Maša Knez Marevci, 2022, original scientific article

Abstract: Increased demand for olive oil has caused higher quantities of byproducts in olive processing, such as olive leaves, olive skins, and vegetation water. It is well known that olive leaves contain several phenolic compounds, including secoiridoids. Oleuropein is the major secoiridoid in olive leaves. Oleuropein has been found to exhibit antioxidative, antimicrobial, antiviral, and antiatherogenic activities. We studied the effect of extraction techniques and drying methods on oleuropein content in olive leaves of Istrska belica and Lecino cultivar. Three different procedures of drying were used: at room temperature, at 105 °C, and freeze drying. Ethanol-modified supercritical extraction with carbon dioxide, conventional methanol extraction, and ultrasonic extraction with deep eutectic solvent were performed. Antioxidant activity was determined, as well as methanolic and supercritical extracts. The presence of olive polyphenols was confirmed by the HPLC method.
Keywords: olive leaves, drying, different extraction techniques, oleuropein
Published in DKUM: 10.08.2023; Views: 352; Downloads: 45
.pdf Full text (1,22 MB)
This document has many files! More...

9.
Karakterizacija aktivnih betalainov v ekstraktih rdeče pese : magistrsko delo
David Hvalec, 2022, master's thesis

Abstract: V zadnjih letih je rdeča pesa deležna vse večjega zanimanja kot bogat vir bioaktivnih spojin, zlasti barvil, med katerimi prevladujejo betalaini. Betalaini imajo velik potencial kot funkcionalna živilska sestavina in se uporablja v prehrambeni in farmacevtski industriji zaradi svojih raznolikih učinkov na krepitev zdravja. Betalaini so naravni pigmenti, ki vključujejo predvsem rumeno-oranžne betaksantine ali rdeče-vijolične betacianine. Ekstrakte smo pridobili z uporabo klasičnih konvencionalnih ekstrakcij in ultrazvočne ekstrakcije. Pri tem pa uporabljali različna organska topila: metanol, etanol in vodo. Izvedli smo tudi superkritično ekstrakcijo. Sledile so kemijske analize s pomočjo spektrofotometričnih metod. Ekstraktom smo določali vsebnosti totalnih fenolov in betalainov. Antioksidativno aktivnost pa smo določali s spektrofotometrično metodo z 1,1-difenil-2-pikrilhidrazinom (DPPH). Izvedli pa smo tudi kvalitativno določanje betacianinov z uporabo HCl in NaOH. V zadnjem delu smo izvedli mikronizacijo polikaprolaktona z procesom PGSS™. Za formulacijo ekstrakta v praškasti obliki smo uporabili visokotlačno tehniko z uporabo superkritičnega CO2. Najvišji izkoristek ekstrakcije smo dobili pri hladni maceraciji in mešanico metanol-voda (8:2). Najvišjo antioksidativno aktivnost sta pokazala ekstrakta, pridobljena s toplo maceracijo in vodo (55,26 %) ter ultrazvočno ekstrakcijo in 50 % etanolom (53,9 %). Najvišjo vsebnost totalnih fenolov je pokazal ekstrakt, pridobljen s toplo maceracijo in mešanico topil metanol-voda (3:7) (19,98 mg/g). Najvišjo vsebnost skupnih betalainov pa je pokazal ekstrakt, pridobljen s hladno maceracijo in mešanico topil metanol-voda (5:5) (288,41 mg/100 g). Izvedli smo mikronizacijo polikaprolaktona pri 180 bar in 80 °C. Pri formulaciji ekstrakta s supekritično mikronizacijo pa nam je uspelo dobiti fin rdeč prah.
Keywords: ekstrakcija, izolacija, pigmenti, antioksidanti, fenolne spojine
Published in DKUM: 30.09.2022; Views: 651; Downloads: 0
.pdf Full text (6,94 MB)

10.
Določanje komponent v bučnem olju s pomočjo kromatografskih tehnik : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Melissa Sterniša, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili vpliv postopkov izolacije na kakovost bučnega olja, pri čemer smo se osredotočili na vsebnost maščobnih kislin. Olje smo pridobili iz mletih bučnih semen sorte buče Cucurbita pepo s petimi različnimi ekstrakcijskimi tehnikami (hladna in vroča ekstrakcija, ekstrakcija po Soxhletu, ultrazvočna ekstrakcija), z dvema organskima topiloma, in sicer heksanom in petroletrom ter superkritično ekstrakcijo s CO2 pri različnih temperaturah in tlakih. Ekstrahirali smo pri 40 °C ter 200 in 300 barih ter pri 60 °C pri 200 in 300 barih. S plinsko kromatografijo z masno spektrofotometrijo smo maščobne kisline v olju identificirali in izmerili njihovo vsebnost. Med temi maščobnimi kislinami so palmitinska, oleinska, stearinska, linolna in linolenska maščobna kislina. Ne glede na vrsto ekstrakcije je olje vsebovalo največ oleinske in linolne kisline. Največ maščobnih kislin smo zasledili v ekstraktu pridobljenim z ekstrakcijo po Soxhletu s topilom heksan (vzorec 2) ter v ekstraktu ultrazvočne ekstrakcije, kjer smo kot topilo uporabili petroleter (vzorec 6). V vzorcu pridobljenem po Soxhletu s heksanom je bilo 174 μg/mg oleinske kisline in 167 μg/mg linolne kisline. V vzorcu ultrazvočne ekstrakcije s petroletrom pa je bilo 182 μg/mg oleinske kisline in 165 μg/mg linolne kisline.
Keywords: Bučno olje, ekstrakcija, maščobne kisline, plinska kromatografija
Published in DKUM: 27.09.2022; Views: 951; Downloads: 217
.pdf Full text (4,09 MB)

Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica