| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Controllership influences on the restructuring of Slovenian companies
Danijel Lebar, Iztok Kolar, 2015, original scientific article

Abstract: Controllership, as an informational activity, is becoming a multidimensional function, about which numerous doubts exist as to whether to increase its independency and integrate it tightly with the decision-making process. Financial knowledge and business-analytical capabilities of carriers of controllership activity can offer support for operational, financial, and strategic restructuring. This is important when facing frequent business dynamics in order to enhance competitiveness and especially achieve short-term as well as strategic goals.
Keywords: controllership, controller, restructuring, financial knowledge, business-analytical capabilities
Published: 03.04.2017; Views: 808; Downloads: 305
.pdf Full text (431,15 KB)
This document has many files! More...

2.
VPLIV KONTROLING DEJAVNOSTI NA PRESTRUKTURIRANJE SLOVENSKIH PODJETIJ
Danijel Lebar, 2014, master's thesis

Abstract: Kontroling kot informacijska dejavnost postaja večdimenzionalna funkcija, ki je v pomoč menedžmentu, še posebej pri prizadevanju glede prestrukturiranja podjetja. Iz zornega kota strateškega menedžmenta obstaja veliko dvomov, ali povečati neodvisnost kontrolinga in ga tesneje integrirati v proces sprejemanja odločitev. Odnos menedžmenta in kontrolinga, razlike v dojemanju poslovnih sprememb, raven finančnega znanja kontrolinga in njegove poslovnoanalitične sposobnosti predstavljajo večdimenzionalno vlogo funkcije. Presoja njegovega vpliva na proces prestrukturiranja je pokazala, da odnos z menedžmentom in poslovne spremembe značilno ne vplivajo na programe prestrukturiranja, medtem ko raven finančnega znanja in poslovnoanalitične sposobnosti vplivajo na prestrukturiranje slovenskih podjetij. Kontroling je v oporo pri operativnem, finančnem in strateškem prestrukturiranju. Strateški proces je temeljnega pomena za zagotavljanje nadaljnjega razvoja in rasti podjetja. Z ustreznimi orodji, metodami in tehnikami se zagotavljajo podatkovne podlage za oblikovanje dolgoročnih rešitev pri preobratu podjetja. Toda tudi kontroling se sooča z izzivi hitre poslovne dinamike in zaostrenih razmer, ki od podjetja zahtevajo uporabo novih načinov v smeri krepitve konkurenčnosti, delovne učinkovitosti in doseganja kratkoročnih ter tudi strateških ciljev.
Keywords: prestrukturiranje, kontroling, sistem notranje kontrole, menedžment
Published: 07.10.2014; Views: 1121; Downloads: 148
.pdf Full text (2,17 MB)

3.
ANALIZIRANJE RAČUNOVODSKIH IZKAZOV KOT PODLAGA ZA NAPOVEDOVANJE PRIHODNJE CENE DELNIC
Danijel Lebar, 2011, final seminar paper

Abstract: Delnice so finančni instrumenti, s katerimi se trguje na borzi. Ponudba in povpraševanje se odražata v kotaciji tečajev, ki se spreminjajo skozi določeno obdobje. Za investitorje so računovodski izkazi najpomembnejši vir informacij pri tako imenovani temeljni analizi, medtem ko je tehnična analiza osnovana na analiziranju trendov in prometa posameznih delnic. Tehnična analiza prav tako temelji na grafičnih predstavitvah delniških kotacij. Poznamo linijske grafe, OHLC grafe in grafe z japonskimi svečkami. Podatki iz letnih poročil so ključni vir informacij za uspešno analiziranje finančnega stanja in poslovne uspešnosti. Analitiki s pomočjo grafov, matematičnih izračunov in formul obdelujejo številke, ki jih na drugi strani dopolnjujejo s svojimi komentarji in dodatnimi pojasnili. Za presojanje uporabljajo bilanco stanja, izkaz poslovnega izida in izkaz denarnih tokov. Krka, kot slovenski predstavnik, se je pri analiziranju izkazala za fleksibilnejše podjetje v primerjavi z Bayerjem. To nemško ustanovljeno podjetje je eden izmed svetovno vodilnih farmacevtskih podjetij. Njegova poslovna mreža je razširjena po vsem svetu. Na ceno delnic ne vplivajo le makroekonomske razmere v svetu, temveč tudi inflacija, obrestne mere na bančne depozite in splošna sistematična tveganja, ki se nanašajo na delnice. Tako je za delničarje pomemben podatek o dividendah, ki pomembneje vplivajo na pričakovano vrednost delnic.
Keywords: borza, delnice, temeljna analiza, tehnična analiza, grafi, računovodski izkazi, analiziranje, dividende, pričakovana vrednost delnic.
Published: 25.11.2011; Views: 1879; Downloads: 192
.pdf Full text (746,11 KB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica