| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Numerična in eksperimentalna analiza raztapljanja soli v vodi med mešanjem : magistrsko delo
Danijel Kosi, 2020, master's thesis

Abstract: magistrski nalogi je opisan razvoj računskega modela raztapljanja soli na osnovi računalniške dinamike tekočin in njegova eksperimentalna validacija. Validacija temelji na eksperimentalnem delu oz. merjenju koncentracije solne raztopine s pomočjo merilnega instrumenta WTW Multi 3320. Preko električne prevodnosti, ki smo jo z merilcem merili, smo rezultate s funkcijo pretvorili v koncentracijo. Naslednji korak je bil simuliranje mešanja delcev soli povprečne velikosti v vodi za pridobitev povprečne hitrosti delcev. Predstavljen je uporabljen geometrijski model, ki smo ga zmodelirali v programu SolidWorks in simulacija, ki smo jo izvedli v programu Fluent. Na koncu smo naredili preračun v programu Excel, s katerim smo hoteli čim bolj natančno opisati raztapljanje soli, ki smo jo zabeležili pri eksperimentalnih meritvah.
Keywords: Raztapljanje, solna raztopina, merjenje koncentracije, merjenje električne prevodnosti, numerična simulacija z delci, raztapljanje soli v vodi, preračun raztapljanja soli.
Published in DKUM: 18.05.2020; Views: 1235; Downloads: 113
.pdf Full text (2,33 MB)

2.
Izdelava hladilnika s peltierjevim elementom za določanje točke zamrznitve snovi
Danijel Kosi, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je obravnavano določanje točke popolne zamrznitve materiala pri procesu liofilizacije. Točka popolne zamrznitve materiala je trenutek, v katerem vsa snov preide iz tekočega v trdno stanje. Spremljanje poteka zamrzovanja in določitev časa zamrzovanja sta izvedena s pomočjo meritve električne upornosti, meritve temperature in spremljanja zvočnih emisij. Meritev upornosti je izvedena z izmeničnim napajanjem bakrenih elektrod, meritev temperature pa s pomočjo objemnega termoelementa. Zvočne emisije so zajete s pomočjo dveh mikrofonov. Vse meritve so povezane v celoto s pomočjo programske opreme NI LabVIEW. Iz narisanih potekov merjenih veličin v odvisnosti od časa je določen čas popolne zamrznitve materiala.
Keywords: Zamrzovanje, liofilizacija, merjenje temperature, spremljanje električne upornosti, zajemanje zvoka z mikrofonom, LabVIEW
Published in DKUM: 04.10.2017; Views: 1219; Downloads: 234
.pdf Full text (3,04 MB)

Search done in 1.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica