| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vpliv uporabe bakrovih pripravkov na vsebnost tokoferolov in karotenoidov v plodovih paradižnika
Damjana Zalokar, 2015, master's thesis/paper

Abstract: V okviru magistrskega dela smo raziskali vpliv uporabe bakrovih pripravkov na vsebnost ɑ-tokoferola in karotenoidov v zrelih plodovih treh sort paradižnika ′Paki′, ′Monro′ in ′Optima′. Poskus je bil zasnovan na polju dve leti zapored. Rastline so bile v vegetacijski dobi škropljene z različnimi barkrovimi pripravki. V ekstraktih liofiliziranih vzorcev smo določili vsebnosti ɑ-tokoferola, luteina, fitoena, β-karotena in likopena s HPLC/PDA/FD. Najnižje vsebnosti posameznih karotenoidov so bile izmerjene v sorti ′Monro′, medtem ko se sorti ′Optima′ in ′Paki′ v vsebnosti skupnih karotenoidov nista razlikovali. Od karotenoidov je bil najbolj zastopan likopen in je predstavljal 76–80 % vseh karotenoidov. Vsebnosti ɑ-tokoferola v letu 2011 so bile med 106 mg/kg SS (′Monro′) in 148 mg/kg SS (′Optima′) in v letu 2012 med 101 (′Optima′) in 106 mg/kg SS (′Paki′). Interakcija sorta in škropilni program je bila značilna, kar pomeni, da se je vpliv škropilnega programa na vsebnost karotenoidov in α-tokoferola po sortah razlikoval.
Keywords: paradižnik (Lycopersicum esculentum), posamezni karotenoidi, ɑ -tokoferol, bakrovi pripravki
Published: 28.08.2015; Views: 743; Downloads: 129
.pdf Full text (1,68 MB)

2.
3.
Vpliv stopnje zrelosti na celokupno antioksidativno učinkovitost v različnih sortah sliv
Damjana Zalokar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomske naloge smo določali celokupno antioksidativno učinkovitost (AOU) v različno zrelih plodovih štirih sort sliv 'Čačanska lepotica', 'Valor', 'Stanley' in 'Tophit'. Plodove smo razkoščičili, homogenizirali in ekstrahirali z raztopino aceton/voda (70 : 30, v/v). V ekstraktih smo določili celokupno AOU z ABTS metodo. Meritve so temeljile na redukciji ABTS·+ radikala, ki se tvori pri oksidaciji med ABTS (2,2'azino-bis (3-etilbenztiazolin 6-sulforonska kislina)) in kalijevim peroksodisulfatom in ga določimo spektrofotometrično pri valovni dolžini 734 nm. Umeritvena krivulja je bila v izbranem koncentracijskem območju linearna s korelacijskim koeficientom večjim od 0.99. AOU je bila odvisna od sorte in od stopnje zrelosti. Med zorenjem se je kazal trend naraščanja AOU do stopnje optimalne zrelosti. V optimalno zrelih plodovih je bila najvišja AOU ocenjena pri sorti 'Valor' (18.6 µmol Trolox ekvivalenta (TE)/g svežega vzorca (SV)), sledili sta sorti 'Čačanska lepotica' (12.8 µmol TE/g SV) in 'Stanley' (11.4 µmol TE/g SV), najnižja vrednost pa je bila določena pri sorti 'Tophit' (10.8 µmol TE/g SV). Glede na to, da so bile vse sorte vzorčene na isti lokaciji in pridelane na podoben način, lahko razlike v AOU pripišemo genetski variabilnosti in z njo povezanimi razlikami v biosintezi fenolnih sekundarnih metabolitov.
Keywords: Sliva (Prunus domestica L.), antioksidativna učinkovitost, zorenje
Published: 13.10.2010; Views: 2109; Downloads: 197
.pdf Full text (185,48 KB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica