| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
VIZUALIZACIJA IN DIGITALNI TISK DEKORATIVNIH IZDELKOV ZA DOM
Tina Žnider, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava primerjavo računalniško izrisanih, virtualno predstavljenih in s tehniko digitalnega tiska realno izdelanih dekorativnih izdelkov za dom. Predstavljeni so računalniško podprti sistemi za konstrukcijo in oblikovanje ter sistemi za simulacijo in vizualizacijo izdelkov. V diplomskem delu sem z računalniško podprtimi sistemi za oblikovanje in simulacijo izdelala dekorativne izdelke za dom — prt, nadprt in dva pogrinjka ter jih tudi sešila. V rezultatih dela sem podala vizualno primerjavo med virtualnim prikazom dekorativnih izdelkov in realnim prikazom izdelkov v realnem prostoru — kuhinji.
Keywords: računalniško podprto oblikovanje, simulacija tekstilnih form, digitalni tisk, tekstilije
Published: 15.10.2009; Views: 2113; Downloads: 224
.pdf Full text (8,00 MB)

3.
PRIPRAVA IN LASTNOSTI ENCIMSKE TISKARSKE GOŠČE ZA TISKANJE CELULOZNEGA SUBSTRATA
Maja Mataič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Tiskanje je najbolj mnogostranski in pomemben tehnološki postopek, ki vpeljuje barve in dizajn na površino tekstilij. Naravna gostila imajo pri tiskanju tekstilij pomembno vlogo, saj so popolnoma biološko razgradljiva. Celulozna vlakna so najbolj pogosto tiskani substrati in reaktivna barvila so najbolj uporabljena barvila. Mnoge kemikalije, ki jih pri plemenitenju uporabljamo so še zmeraj toksične in/ali ekološko nesprejemljive, zato se jim poskušamo izogniti ali nadomestiti s sprejemljivimi. Reakcije, ki jih katalizirajo encimi, potekajo pri milejših pogojih (pH in temperaturi) hitreje in specifično, zaradi česar ne poškodujejo substrata in ne delujejo na druge komponente v sistemu. Z uporabo celulaznih encimov v postopku tiskanja celuloznih substratov z naravnimi gostili bi tako lahko z (delno ali popolno) razgradnjo celuloznega substrata dobili ekološko prijazen postopek tiskanja, hkrati pa tudi zanimive dezene, predvsem, če bi postopek encimskega tiskanja kombinirali s predhodnim ali naknadnim barvanjem substrata. Tako bi dobili možnost za kombinirano, strukturno in barvno vzorčenje materiala.
Keywords: encimi, tiskarska gostila, tiskarske gošče, tiskanje tekstilij, celuloza
Published: 11.10.2010; Views: 1857; Downloads: 97
.pdf Full text (3,54 MB)

4.
GRAFIČNA PRIPRAVA ZA TISK TEKSTILIJ
Saša Šteharnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Temeljni namen pričujočega diplomskega dela je raziskava lastnosti in uporabnost računalniške programske opreme v procesu grafične priprave tiskanja tekstilij. Uvodni del zajema splošne podatke, opis procesa tiskanja tekstilij in računalniške programske ter aparaturne opreme CAD/CAM. V nadaljevanju sledi predstavitev in opis uporabljenih materialov ter izvedenih postopkov grafične priprave za tisk tekstilij. Na koncu so predstavljeni izsledki raziskave.
Keywords: tisk tekstilij, grafična priprava za tisk, CAD, Corel Draw, kakovost tiska
Published: 11.10.2010; Views: 1977; Downloads: 270
.pdf Full text (3,46 MB)

5.
UČINKI MAGNETNE OBDELAVE PRALNIH VOD
Gregor Temnikar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava učinke magnetne obdelave pralnih vod pri postopkih nege tekstilij. Obravnava problematiko trdote vode v postopkih nege tekstilij in posledično vpliv in učinkovitost magnetne obdelave pralne vode na primarne in sekundarne parametre kakovosti nege tekstilij. V diplomski nalogi so predstavljene lastnosti uporabljenih materialov ter uporabljeni postopki, metode in naprave. Glavni cilj naloge je bil usmerjen v raziskavo in ovrednotenje učinkov magnetne obdelave pralnih vod v odvisnosti od izbranega postopka nege tekstilije, kakor tudi v vrednotenju odstranjevanja madežev oziroma nečistoč s tkanine.
Keywords: Trdota vode, nega tekstilij, magnetna obdelava vode, primarni in sekundarni učinki nege tekstilij, odstranjevanje madežev.
Published: 11.10.2010; Views: 1725; Downloads: 118
URL Link to full text

6.
UČINKI FOTOKATALITIČNEGA POSTOPKA NEGE TEKSTILIJ
Tjaša Hrovatič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem raziskala učinke fotokatalitičnega postopka nege bombažne tkanine. Fotokataliza je pojem, ki vključuje proces aktivacije kemijske reakcije s pomočjo katalizatorja in fotonov, ki v katalizatorju sprožijo začetni reakcijski mehanizem. Bombaž je celulozno vlakno, ki je do danes najbolj uporabljeno tekstilno vlakno. Danes vemo, da je čiščenje različnih tekstilij ekološko in energetsko sporen proces zaradi onesnaževanja okolja z različnimi kemikalijami. Problem lahko zmanjšamo s samočistilnimi površinami oziroma površinami z enostavnim vzdrževanjem na osnovi fotoaktivnih kovinskih oksidov. V zadnjem času opažamo izrazito aktivnost v smeri alternativnih postopkov čiščenja, ki so predmet mnogih raziskav. Eden izmed njih je tudi fotokatalitični postopek nege, ki pa za enkrat ostaja neraziskan in bo zato predmet mojega diplomskega dela.
Keywords: nega tekstilij, UV sevanje, TiO2, fotokataliza, odstranjevanje nečistoč, razkuževanje tekstilij.
Published: 13.10.2011; Views: 1956; Downloads: 118
.pdf Full text (888,75 KB)

7.
Properties of UV-cured pigment prints on textile fabric
Branko Neral, Sonja Šostar-Turk, Bojana Vončina, 2006, original scientific article

Abstract: This paper studies and evaluates the UV-curing of pigment prints on textile fabric using a prototype UV scanner. A printing paste comprising synthetic thickener, emulgator, binder, pigment dispersion and photoinitiator was applied using a flat screen printing technique onto the cotton fabric, then dried and exposed to heat or UV-radiation under a mercury vapour lamp (200 W cm-2). The characteristics of cured prints such as paste add-on, colour properties, colour fastness to washing and dryžwet rubbing were evaluated, together with fabric stiffness. The effects of UV-curing were evaluated by Attenuated Total Reflectance Fourier transform infrared spectroscopy (ATR-FTIR). The properties of the UV-cured pigment prints were compared with those of the thermal cured prints. Analyses of the obtained results helped to define the optimum composition of the photo reactive pigment paste, and the UV-curing conditions under which satisfactory results were obtained, comparable with those from the thermal curing method.
Keywords: textiles, textile printing, printing quality, pigment dispersion, UV-curing, binder, photoinitiator
Published: 30.05.2012; Views: 1537; Downloads: 84
URL Link to full text

8.
Texsite.info
2006, dictionary, encyclopaedia, lexicon, manual, atlas, map

Published: 31.05.2012; Views: 1498; Downloads: 37
URL Link to full text

9.
VPLIV SPLETNIH PRODAJALN NA USPEŠNOST PRODAJE MODNIH OBLAČIL IN OBUTVE
Admira Hasić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga je izdelana na podlagi vprašalnika o nakupovanju v spletni prodajalni Top moda d.o.o.. V teoretičnem delu je predstavljen sam pojem spletne trgovine, prednosti in slabosti spletne trgovine ter dejavniki, ki jih je pomembno upoštevati pri izdelavi same spletne strani. Navedenih in opisanih je tudi nekaj najuspešnejših slovenskih in tujih spletnih strani. Praktični del je zasnovan na podlagi rezultatov vprašalnikov, ki so pokazali stanje nakupovalnih navad preko spleta v izbranem podjetju. Stranke podjetja Top moda v vprašalniku ocenjujejo svoje zadovoljstvo s spletnim nakupom, kaj jih pri tej spletni prodajalni moti in katerih sprememb na strani si v prihodnje želijo. Najpomembnejše ugotovitve so, da mora podjetje dopolniti svojo spletno stran, saj si stranke želijo širšega opisa izdelkov in da mora podjetje intenzivirati dejavnosti za privabljanje novih kot tudi ohranjanje obstoječih kupcev spletne trgovine in poiskati način za povečanje spletne prodaje.
Keywords: spletna trgovina, uspešna prodaja, splet, spletni nakup
Published: 19.07.2012; Views: 1708; Downloads: 123
.pdf Full text (2,11 MB)

10.
Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica