| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 32
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
PROBLEMATIKA RAVNANJA Z GRADBENIMI ODPADKI V REPUBLIKI SLOVENIJI
Maja Pleteršek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo obravnavali problematiko odlaganja in ponovne uporabe gradbenih odpadkov. Raziskali smo stanje na področju odlaganja in reciklaže gradbenih odpadkov v Republiki Sloveniji, za primerjavo pa smo se dotaknili omenjene problematike tudi v nekaterih evropskih državah. Proučili smo zakonodajo, ki ureja obravnavano problematiko tako pri nas kot tudi v državah Evropske Unije. Posebno pozornost smo namenili reciklaži lomljenega betona, lomljenega asfalta in odpadnega materiala z gradbišč. Za probleme, ki smo jih odkrili med raziskavo, smo oblikovali predloge, ki bi kratkoročno ali dolgoročno izboljšali ravnanje z gradbenimi odpadki v Republiki Sloveniji.
Keywords: gradbeništvo, gradbeni odpadki, ravnanje z odpadki, recikliranje, ekologija
Published: 23.03.2009; Views: 2795; Downloads: 472
.pdf Full text (1,09 MB)

2.
TEHNOLOŠKA PRILAGODITEV ODLAGALIŠČA NENEVARNIH ODPADKOV PRAGERSKO GLEDE NA ZAHTEVE OKOLJSKIH PREDPISOV
Sonja Likar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen spremenjen pristop k problematiki o ravnanju z odpadki, njihovemu odlaganju in predelavi. Strogi okoljski predpisi vse bolj vplivajo na potek preoblikovanja prvotnih odlagališč v regijske centre za ravnanje z odpadki. V regijskem pristopu k celovitem sistemu ravnanja z odpadki je zaznati vizijo, ki pa je ob neučinkovitem programu, brez sistematičnih rešitev preskromna za dokončanje projektov v predvidenem roku. Ob razvoju informacijske tehnologije in s primerno izbiro strokovnega kadra, bi bilo mogoče mrežo regijskih centrov učinkovito vzpostaviti in dosledno spremljati.
Keywords: odlagališča nenevarnih odpadkov, okoljski predpisi, vplivi na okolje
Published: 14.12.2009; Views: 2123; Downloads: 151
.pdf Full text (1,75 MB)

3.
NAČRT RAVNANJA Z ODPADKI NA GRADBIŠČU » Vzdrževalna avtocestna baza Maribor na AC odseku Slivnica – Pesnica «
Samir Suljkanović, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili problematiko vezano na odlaganje gradbenih odpadkov v Sloveniji. Odgovorno ravnanje z odpadki smo podrobno obdelali na izbranem gradbišču podjetja Vegrad d.d. S pomočjo standarda ISO 14001, upoštevanjem veljavne zakonodaje s področja odpadkov ter projektne dokumentacije, smo izoblikovali navodilo za izbrano gradbišče, v obliki načrta ravnanja z odpadki, ki je namenjeno odgovornim na gradbišču, da bi znali z odpadki ravnati ljudem in okolju prijazno.
Keywords: gradbeništvo, varstvo okolja, odpadki, zakonodaja, ravnanje z odpadki
Published: 23.12.2009; Views: 3392; Downloads: 383
.pdf Full text (2,01 MB)

4.
IZRAČUN EMISIJ ONESNAŽEVAL IN TOPLOGREDNIH PLINOV IZ PROMETA V MESTU MARIBOR
Saša Tandar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Izpusti iz cestnega prometa onesnažujejo zrak v mestih. V diplomski nalogi smo izračunali emisije onesnaževal in toplogrednih plinov za cestno omrežje mesta Maribor. Opisane so prometne situacije in različni vzorci vožnje za vse kategorije cest z emisijskimi faktorji za osebna in tovorna vozila. Največ emisij je na urbanih cestah z nizkimi hitrostmi, kjer je večja poraba goriva, ter na cestah s povečanim prometom. Rezultati predstavljajo podlago za učinkovitejše urejanje prometa kot tudi načrtovanje prometnic.
Keywords: promet, Maribor, onesnaževala, toplogredni plini, emisijski faktorji
Published: 11.12.2009; Views: 2925; Downloads: 355
.pdf Full text (14,53 MB)

5.
PRIMERJAVA TEHNOLOŠKIH POSTOPKOV KOMPOSTIRANJA BIOLOŠKIH ODPADKOV NA ODLAGALIŠČU MALA MEŽAKLA
Sašo Pocajt, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo proučili problematiko tehnologije kompostiranja ločeno zbranih bioloških odpadkov ter pridobljeno znanje uporabili za pripravo načrta kompostiranja na odlagališču Mala Mežakla. Primerjali smo postopek kompostiranja v linijskih zasipnicah z obračalnikom komposta in postopek kompostiranja v kontejnerjih. Postopka smo primerjali glede na površino potrebnih objektov, trajanje, nadzor procesov, nadzor emisij, možnost faznosti izgradnje, možnost povečanja kapacitet ter investicijske in obratovalne stroške. Ugotovili smo, da ima kompostiranje v kontejnerjih prednost pred kompostiranjem v zasipnicah, vendar so stroški takšnega postopka višji.
Keywords: Ključne besede: odlagališče odpadkov, biološki odpadki, kompost, tehnologije kompostiranja
Published: 21.12.2009; Views: 3000; Downloads: 467
.pdf Full text (2,58 MB)

6.
NAČRTOVANJE TRAJNOSTNE STREHE V SOSESKI
Barbara Erjavec, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Na 11 primerih sonaravnih sosesk v Evropi, Severni Ameriki, Aziji in Avstraliji so proučeni tipi in elementi na trajnostni strehi. Izpostavljeni so kriteriji, ki opredeljujejo trajnostne strehe in tako značilno pripomorejo k varčevanju z energijo, zmanjševanju toplogrednih plinov, hrupa in odpadkov ter h kakovosti zraka, vode in narave. Rezultat raziskovalnega dela je pregled deležev različnih tipov in elementov na trajnostni strehi v proučevanih soseskah ter predlog načrtovanja trajnostnih streh sonaravnih sosesk v slovenskem prostoru.
Keywords: Sonaravna soseska, trajnostna streha, tip in elementi, načrtovanje.
Published: 08.10.2010; Views: 1855; Downloads: 142
.pdf Full text (3,57 MB)

7.
VPLIV CESTNEGA PROMETA NA VODOVARSTVENO OBMOČJE
Sebastijan Obrul, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni vplivi cestnega prometa na vodovarstvena območja virov pitne vode. Podrobneje so obdelani podatki o cestni infrastrukturi, cestno prometnih obremenitvah, prometnih nesrečah in nesrečah z nevarnimi snovmi na vodovarstvenih območjih v Mestni občini Maribor. Ugotovili smo, da na področju varovanja vodnih virov pitne vode ni posebnih ukrepov, ki bi urejali cestni promet, zato smo le-te predlagali. Vezani so zlasti na omejitve hitrosti, prepoved prehitevanja vozil in prevoz nevarnih snovi. Rezultati naloge so uporabni tudi na državnem nivoju.
Keywords: cestni promet, pitna voda, vodovarstveno območje
Published: 12.01.2011; Views: 2249; Downloads: 254
.pdf Full text (10,96 MB)

8.
PARAMETRI TRAJNOSTNE SOSESKE
Kaja Mrđa Kovačič, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Delo predstavlja izbor ključnih ukrepov na področju urejanja trajnostnih naselij. Komparativna analiza primerov evropskih držav je podana v tabelah, kjer s pomočjo indikatorjev trajnostnega razvoja preverjamo pristope posameznih držav do skrbi za naravo in biotsko pestrost, klimatske spremembe in kakovost življenja (energija, promet, vode, hrup, zrak) ter ravnanje z odpadki (materiali). Rezultat analiz je, z upoštevanjem načel in ciljev sonaravnega razvoja mest, seznam minimalnih in priporočljivih parametrov sonaravne soseske v Sloveniji in ovrednotenje lokacij za trajnostno sosesko v Mestni občini Maribor.
Keywords: trajnostna soseska, minimalni parametri, priporočljivi parametri
Published: 01.06.2011; Views: 1770; Downloads: 259
.pdf Full text (6,02 MB)

9.
KORELACIJA OBSEGA PROMETA IN KAKOVOSTI ZUNANJEGA ZRAKA S PRAŠNIMI DELCI V MESTU MARIBOR
Marko Golnar, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Onesnaževala iz cestnega prometa so eden izmed glavnih virov, ki vplivajo na koncentracije delcev PM10 v mestih, ter negativno vplivajo na človekovo zdravje. V diplomski nalogi obravnavamo korelacije med kakovostjo zunanjega zraka z delci PM10 in prometnimi podatki iz avtomatskih števnih mest v Mariboru. Po naših ugotovitvah korelacij med omenjenimi parametri ni, zato smo se odločili za postavitev novega merilnega mesta v središču Maribora. Z novim merilnim mestom bomo dobili bolj izpopolnjeno merilno mrežo v MOM, boljše informacije o kakovosti zraka v središču mesta hkrati pa možnost boljše prepoznave zveze med prometom in koncentracijami delcev PM10.
Keywords: promet, Maribor, onesnaževala, prašni delci PM10
Published: 27.09.2011; Views: 1412; Downloads: 143
.pdf Full text (20,99 MB)

10.
VPLIV PROMETA NA OKOLJE TER ZEMELJSKI PLIN KOT ALTERNATIVNO POGONSKO GORIVO
Adrijana Copot, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Promet postaja eden največjih onesnaževalcev našega okolja, tako po svetu kot v Sloveniji. Največ težav povzroča v urbanih območjih. Posledice se kažejo v prometnih zastojih, hrupu, onesnaženosti zraka in povečanih vibracijah. Ljudje bodo še vedno uporabljali osebna vozila kot osnovno prevozno sredstvo, zato iščemo okolju bolj prijazna - alternativna pogonska goriva, kar je tudi osrednja tema diplomske naloge. Ugotavljamo, da bi bilo najbolj ekološko in zdravju bolj prijazno se prevažati z avtomobili na vodik, v kolikor bi le-ta bil proizveden z uporabo električne energije, ki bi jo pridobili iz obnovljivih virov. Vendar dokler to ni možno, je prehodno primerno gorivo stisnjen zemeljski plin. Pri vožnji z vozili na zemeljski plin nastaja zelo malo izpušnih plinov in prašnih delcev skoraj ni.
Keywords: Promet, vplivi na okolje, emisije, alternativna goriva.
Published: 27.09.2011; Views: 1868; Downloads: 161
.pdf Full text (34,85 MB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica