| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 1 / 1
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PROBLEMATIKA IZVAJANJA JAVNEGA NAROČANJA V JAVNEM ZAVODU
Branka Pavlov, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo skozi aktualno zakonodajo predstavili zakonska določila na področju javnega naročanja in javnega naročanja živil. Osredotočili smo se na Uredbo o zelenem javnem naročanju (Priloga 2) in predstavili načelo kratkih verig (5. odstavek 14. člena ZJN-2). Na konkretnem primeru smo prikazali izvedbo postopka javnega naročanja živil po odprtem postopku na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Bled, izvedenem v letu 2012. V magistrski nalogi smo predstavili problematiko izvajanja javnega naročanja na področju živil. Z uspešno izvedeno raziskavo smo ugotovili, v kolikšni meri naročniki, ki prihajajo z različnih statističnih regij Slovenije, pri oblikovanju razpisnih dokumentacij upoštevajo določila zelenega javnega naročanja in priporočila Direktorata za javno naročanje Ministrstva za finance. Ta opredeljujejo možne načine naročanja živil in napotujejo naročnike k naročanju sezonskih živil ter k uresničevanju načel tvorjenja kratkih verig v prehranski verigi, s čimer se želi povečevati delež lokalne oskrbe. Predstavili smo ključne težave naročnikov, s katerimi se srečujejo pri oblikovanju razpisnih dokumentacij. V raziskovalnem delu smo si zastavili tri raziskovalna vprašanja, in sicer Ali naročniki pri oblikovanju razpisne dokumentacije za potrebe izvedbe javnega naročila živil upoštevajo Uredbo o zelenem javnem naročanju?; Ali obstajajo statistično značilne razlike v pokrivanju sezonskega blaga z lokalnimi pridelovalci med posameznimi regijami?; Ali uporaba 5. odstavka 14. člena ZJN-2 omogoča pokritje potreb po sezonskem blagu v celoti? Ugotovili smo, da naročniki pri oblikovanju svojih razpisnih dokumentacij za potrebe izvajanja postopkov živil upoštevajo določila Uredbe o zelenem javnem naročanju, da med posameznimi statističnimi regijami ni statistično značilnih razlik v pokrivanju sezonskega blaga lokalnih pridelovalcev in da uporaba 5. odstavka 14. člena ZJN-2 ne vpliva na pokrivanje potreb naročnikov po sezonskem blagu v celoti.
Keywords: - javno naročanje - postopki javnega naročanja - uredba o zelenem javnem naročanju - načelo kratkih verig - javni zavod
Published: 24.12.2014; Views: 1259; Downloads: 318
.pdf Full text (2,93 MB)

Search done in 0.02 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica