| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Numerična analiza obratovalnih karakteristik centrifugalnega rotorja z votlo lopatico
Patrick Behmer, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen nov koncept votlih lopatic v ventilatorju s centrifugalnim rotorjem, skozi katere tečejo majhni masni tokovi. Ta dodaten tok skozi rego v lopatici, ki ga pri konvencionalnem modelu ni, naj bi zmanjšal recirkulacjisko območje ali celo preprečil odlepljanje mejne plasti na sesalni strani lopatice. S pomočjo numerične simulacije sta bila primerjana konvencionalni rotor in novi koncept rotorja. Numerična simulacija tokovnih pojavov je potekala v programu CFX, ki je del programskega paketa Ansys 14. Povzročen sesalni učinek na izstopnem robu votle lopatice je premajhen, da bi lahko zmanjšal tokovne izgube in vplival na izboljšanje integralne karakteristike.
Keywords: centrifugalni rotor, lopatica z votlo sredico, odlepljanje toka, mejna plast, računalniška dinamika tekočin, numerična analiza
Published: 27.10.2015; Views: 889; Downloads: 104
.pdf Full text (2,72 MB)

2.
Design and testing of an ultrasound system for targeted spraying in orchards
Viktor Jejčič, Tone Godeša, Marko Hočevar, Brane Širok, Aleš Malneršič, Andrej Štrancar, Mario Lešnik, Denis Stajnko, 2011, original scientific article

Abstract: The research aims to demonstrate the basic system elements of a prototype automated orchard sprayer, which can deliver pesticide spray selectively withrespect to the characteristics of the targets. The contour of the apple tree canopy was detected by ultra sound sensors Prowave 400EP14D and appropriate electronics. Ultra sound signal was processed by a personal computer and fed in real-time to spraying nozzles which open and close in relation to the canopy structure. The current project focuses on developing the system components for spraying an individual tree. The evaluation was performed in field experiments by detecting deposits on leaves and water sensitive papers (WSP). The demonstrated concept of precise application of pesticide sprays supports a decrease in the amount of delivered spray, thereby reducing both costs and environmental pollution by plant protection products.
Keywords: pršilniki, ultrazvok, razporeditev škropiva, sadovnjaki, air-assisted sprayer, ultra sound, algorithm, spray distribution, orchard
Published: 10.07.2015; Views: 749; Downloads: 81
URL Link to full text

3.
Sistem za sledenje vetrne turbine spremembam smeri vetra
Vid Osrajnik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Energija je svojih različnih oblikah nujna za življenje ljudi. Električna energija je z gospodarskim razvojem postala vsestransko uporabna na različnih področjih, zato se število njenih porabnikov neprestano povečuje. Zaradi navedenega je potrebno zagotoviti vedno večjo količino proizvedene električne energije. Večja osveščenost prebivalstva o negativnih posledicah koriščenja konvencionalnih energijskih virov je pripomogla k popularizaciji vetrne energije. Vetrna energija je čist, poceni in neizčrpen vir energije. Vetrne elektrarne za obratovanje ne potrebujejo goriva, zato pri proizvodnji energije iz vetra ne nastajajo emisije ogljikovega dioksida. Za dober izkoristek vetrnih turbin pa je pomembno tudi, da na lokaciji zagotovimo sistem za sledenje vetrnice vetru, še posebej, če je ta na lokaciji spremenljive smeri. V diplomski nalogi je predstavljen sistem za sledenje male turbine spremembam smeri vetra, ki je bil razvit za lastne potrebe na Goričkem. Uporaba tega sistema kaže, da je z njim mogoče izkoristiti energijo vetra iz različnih smeri in s tem pokriti večji del potrebe po električni energiji za oskrbo vikenda.
Keywords: vetrna turbina, veter, merjenje moči, sledenje vetru
Published: 30.01.2015; Views: 876; Downloads: 89
.pdf Full text (2,76 MB)

4.
Izbira in dimenzioniranje mikro hidroelektrarne na potoku Sapočnica
Rastko Lorger, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena ideja izgradnje mikro hidroelektrarne na odcepu potoka Sapočnica, katere cilj je bil izvesti hidrološko in geološko meritev na terenu in na osnovi izmerjenih parametrov in statističnih podatkov izbrati energetsko najbolj učinkovito vrsto vodne turbine. V okviru diplomske naloge je bil na podlagi izmerjenega pretoka in višinske razlike med zajetjem in vtokom izbran Bankijev tip rotorja vodne turbine, za katero smo podali osnovne dimenzije in izračunali moč na gredi. Določili smo tudi tip generatorja in izračunali predvideno letno proizvodnja električne energije. Podana je tudi ocena ekonomičnosti celotnega idejnega projekta. Rezultati kažejo, da se za obravnavan primer investicija povrne v 13,7 letih. Kljub dolgi dobi vračanja je izvedba smiselna, saj prispeva k samooskrbi našega gospodinjstva in k izpolnjevanju evropskih smernic glede proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov.
Keywords: mikro hidroelektrarna, Bankijeva turbina, potok Sapočnica, obnovljivi viri
Published: 12.11.2014; Views: 1440; Downloads: 223
.pdf Full text (1,83 MB)

5.
Numerična analiza kavitacije v toku okoli valjaste ovire
Primož Skerbiš, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni rezultati numerične simulacije in podana njihova primerjava za tri različne kavitacijske obratovalne režime. Podatki za primerjavo numeričnih rezultatov izhajajo iz predhodno opravljenega eksperimenta na laboratorijski merilni progi. Primerjava temelji na vizualni primerjavi kavitacijskih oblakov, tlačnih polj in nihanja tlaka za oviro. Podrobneje smo si ogledali tudi hitrostno polje v brazdi, kjer smo zaznali nastanek Karmanove vrtinčne strukture. Za simulacijo tokovnih razmer in kavitacije je bil uporabljen programski paket Ansys CFX 14. Ugotovitve kažejo zadovoljivo ujemanje numeričnih in eksperimentalnih rezultatov. Za natančnejšo kvantitativno primerjavo bi bilo začeto delo smiselno nadaljevati v smeri izboljšanja prenosne enačbe homogenega modela ali pa z uporabo zahtevnejših npr. dvo-enačbnih modelov.
Keywords: kavitacija, numerična simulacija, homogen dvofazni model
Published: 20.10.2014; Views: 904; Downloads: 87
.pdf Full text (2,46 MB)

6.
Numerična analiza obratovalnih karakteristik aksialnega ventilatorja z lopaticami vpetimi v pesto na obodu rotorja
Gregor Rojc, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Klasični aksialni ventilatorji zaradi svojega osnovnega konstrukcijskega koncepta ustvarjajo tokovno motnjo v izstopni cevi, v kateri se zaradi namestitve pogonskega elektromotorja zmanjša tudi pretočni presek. V diplomskem delu je v ta namen predstavljena nova oblika aksialnega ventilatorja, pri kateri so odpravljene pomanjkljivosti konvencionalnih aksialnih ventilatorjev. Za primerjavo obratovalnih karakteristik med obema oblikama ventilatorjev je bila izvedena numerična analiza. Iz dobljenih rezultatov obratovalnih karakteristik je prikazano, da se je z dano novo obliko ventilatorja izboljšal izkoristek delovanja, s čimer dokazuje, da je nova oblika pravilna smer za nadaljnje raziskovanje.
Keywords: ventilator, numerična analiza, obratovalna karakteristika, RDT
Published: 17.06.2014; Views: 997; Downloads: 138
.pdf Full text (3,95 MB)

7.
Numerična analiza toka okoli lopatičnega profila vetrne turbine
Janez Bitenc, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena primerjava tokovnih razmer pri obtekanju zraka okoli dvodimenzionalnega profila NACA 4421 z zaprtim izstopnim robom (običajna oblika profila) in novo obliko lopatice z odprtim izstopnim robom. Preračun je bil narejen s programskim paketom ANSYS CFX 14. Rezultati podajajo primerjavo izračunanih vrednosti vzgonskih koeficientov, ter diagrame tlačnih koeficientov in vektorjev hitrosti na profilu, za različne natočne kote. Pravilnost načina izračuna je bila potrjena s primerjavo izračunanih vrednosti koeficientov vzgona za primer zaprtega profila, z eksperimentalno pridobljenimi vrednostmi iz literature. Rezultati simulacij kažejo, da je smiselno nadaljevanje raziskav izboljšanja tokovnih razmer z uporabo lopatice z odprtim izstopnim robom.
Keywords: lopatični profil, numerična simulacija, vetrna turbina
Published: 13.05.2013; Views: 1529; Downloads: 120
.pdf Full text (32,14 MB)

8.
Vpliv reducirnih ventilov za vodo na rezultat meritve pretoka vodomera
Janez Plavčak, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Naloga je usmerjena v ugotavljanje razlik v meritvah pretoka vode skozi vodomere v različnih vejah cevovoda in pri različnih tlakih nastavljenih z različnimi tipi reducirnih ventilov v posamezni veji. Meritve so izvedene na posebej zato izdelani merilni progi po primerjalni metodi. Vodomeri in manometri so umerjeni v skladu s standardi. Razlik v merjenju pretoka zaradi spreminjajočega se tlaka in posledično pretoka ni bilo zaznati. Sklepamo, da nihče tako uporabnik, kot distributer vodovodnega sistema ni oškodovan ob meritvah pretečene vode z vodomeri zaradi različnih pogojev odjema pitne vode.
Keywords: pretok vode, vodomeri, merilna negotovost
Published: 04.12.2012; Views: 1613; Downloads: 260
.pdf Full text (2,64 MB)

9.
10.
Izbor turbinskega agregata HE Markovci
Mario Kneževič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je analizirana izbira tipa turbinskega agregata za hidroelektrarno Markovci. Izhodišče za izbor turbine so bile hidrološke in geološke razmere vodotoka reke Drave na jezu v Markovcih. Z uporabo statistične analize energetskih in geometrijskih parametrov obstoječih vgrajenih vodnih turbin v brezdimenzijski obliki je izbrana cevna turbina za majhne padce s fiksnimi lopaticami gonilnika in vodilnika. Natančneje so obravnavani osnovni parametri gonilnika kot glavni parameter pretočnega trakta turbine. Predlagana je tudi oprema turbine in generatorja.
Keywords: hidroelektrarna, hidrologija, cevna turbina, gonilnik, vodilne lopatice
Published: 23.05.2012; Views: 2007; Downloads: 251
.pdf Full text (2,98 MB)

Search done in 0.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica