| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 199
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Spletna aplikacija za usklajen nadzor varoje
Dino Mrvalj, 2022, master's thesis

Abstract: V čebelarstvu med težavami izstopa varoza, ki jo povzroča parazitska pršica Varroa destructor. Veliko pozornosti se namenja tretiranju proti varoji, sorazmerno malo pa preprečevanju reinvaziji varoje v čebelje družine. Možnost reinvazije želimo zmanjšati z usklajenim nadzorom varoje. V ta namen smo razvili spletno aplikacijo, ki čebelarjem olajša usklajevanje datumov tretiranja proti varoji. Omogoča tudi zbiranje podatkov, ki so pomembni za nadzor varoje. Možno uporabo podatkov smo prikazali z modelom, ki določi reinvazijski potencial čebelnjaka. S prikazom razvoja in demonstracijo končnega izdelka smo prikazali uporabo spletne aplikacije za usklajen nadzor varoj. Pri razvoju smo se posvetili predvsem fazi analize, kjer smo določili funkcionalne zahteve za razvoj aplikacije. Manj pozornosti je namenjeno tehnološkemu vidiku razvoja. Demonstracija izdelka je narejena s prikazom spletnih strani, na katerih so opisane nekatere funkcionalnosti in rešitve za uporabniku prijazno aplikacijo. V diskusiji smo omenili nekatere probleme, na katere smo naleteli med razvojem.
Keywords: čebelarstvo, varoja, reinvazija, nadzor, spletna aplikacija
Published in DKUM: 13.06.2024; Views: 69; Downloads: 5
.pdf Full text (4,93 MB)

2.
Izdelava in optimizacija spletne strani za gradbeno podjetje
Stefan Krajinović, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sta predstavljeni izdelava in optimizacija spletne strani za gradbeno podjetje z namenom povečanja prepoznavnosti in poslovanja po spletu. V delu je podrobno opisan postopek izdelave spletne strani, ki vključuje načrtovanje, oblikovanje in izvedbo. Poudarek je na funkcionalnosti in odzivnosti strani, ki omogoča ogled iz različnih naprav. Za izdelavo spletne strani je bil uporabljen WordPress, program, ki je bil nameščen na že prej zakupljen strežnik in domeno s pomočjo ponudnika storitev Neoserv.si. V delu je prikazan tudi postopek optimizacije, ki ima pomemben vpliv na boljšo uvrstitev spletne strani v iskalnikih. S pomočjo analize so bili identificirani problemi in izzivi, ki so bili uspešno rešeni.
Keywords: spletna stran, CMS-sistemi, WordPress, vtičniki, optimizacija
Published in DKUM: 04.04.2024; Views: 177; Downloads: 30
.pdf Full text (2,16 MB)

3.
Upravljanje pametnega doma z aplikacijo openhab
Matej Kotnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sta predstavljeni nastavitev in uporaba aplikacije OpenHAB. Aplikacija omogoča lokalni nadzor in avtomatizacijo naprav v pametnem domu, kar je predstavljeno na konkretnih primerih. Delo obsega namestitev aplikacije OpenHAB na Linux OS, razvoj lastnih naprav za pametni dom, povezovanje naprav, avtomatizacijo in izdelavo uporabniškega vmesnika. Namen je tako informativni za nove uporabnike kot poučni za razvijalce začetnike. Uporabljeni sta izkustvena in raziskovalna metoda. Vsebina je zasnovana na lastnem znanju o napravah in programiranju iz izkušenj v jeziku C++ in Javi. Napredni tehnični ukazi so podprti z literaturo. Rezultat dela je delujoča aplikacija OpenHAB, ki jo uporabljajo vsi domači. Med raziskovanjem smo ugotovili, da so potrebne izboljšave pri obdelavi prejetih podatkov od naprav v aplikaciji OpenHAB ter avtomatizacija dodajanja naprav, saj je delo z nastavitvami veliko naprav precej zamudno.
Keywords: avtomatizacija, strežnik, OpenHAB, mikrokrmilnik, Arduino
Published in DKUM: 16.01.2024; Views: 305; Downloads: 18
.pdf Full text (3,12 MB)

4.
Nadzor kakovosti in izdelava avtomatskega testiranja v podjetju nevron
Aljaž Zupan, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava izdelavo avtomatskih testov in nadzor kakovosti programske rešitve v podjetju, ki se ukvarja z zagotavljanjem vsebin za turiste, prebivalce stanovanjskih kompleksov in križarke. Cilji diplomskega dela je izboljšati kakovost programske rešitve za testerje in poenostaviti njihovo delo. Predstavljeno je razvojno okolje, ki ga sestavljajo različni moduli: spletna stran, zaledje, aplikacija za televizijo, mobilna aplikacija in vmesnik za e-pošto. Za izdelavo avtomatskih testov je bilo uporabljeno orodje Selenium. Predlagane spremembe postopkov nadzora kakovosti so: uvedba cevovoda CI/CD, statična analiza kode, vzajemno programiranje in programiranje v parih, uporaba neodvisne stranke za preverjanje in zunanje izvajanje testiranja mobilne aplikacije, izboljšanje organizacijske kulture, izboljšanje kakovosti dokumentacije in dodelitev več virov za dokumentacijo.
Keywords: avtomatsko testiranje, kakovost, sistem, delovni tok, programiranje
Published in DKUM: 11.12.2023; Views: 429; Downloads: 21
.pdf Full text (1,55 MB)

5.
Analiza varnosti sistema authq
Maša Završnik, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo se poglobili v analizo varnosti sistema AuthQ, ki je vstopil na trg kot odgovor na naraščajočo potrebo po rešitvah na področju digitalne varnosti. V današnjem hitro napredujočem digitalnem okolju, ko tehnološki mejniki padajo skoraj vsak dan, se postavlja nujno vprašanje, kako zagotoviti, da novi inovativni produkti, kot je AuthQ, ne samo izpolnjujejo, ampak presegajo najvišje standarde varnosti in zaupanja. Spletne grožnje nenehno nastajajo, zato je nujno, da se vsi vidiki sistema temeljito preverijo in ovrednotijo, še preden se produkt ponudi v uporabo. Naša prva naloga je bila prepoznati ključne standarde, ki jih AuthQ mora doseči, da bi se lahko učinkovito certificiral in svojim uporabnikom zagotovil visoko stopnjo zaupanja. Hkrati smo analizirali raznovrstne pristope za testiranje varnosti sistema, saj le testiranje omogoča odkritje morebitnih ranljivosti in njihovo pravočasno odpravo. Takšen pristop zagotavlja, da AuthQ ni le obetaven na papirju, ampak ima trdno podlago za svoj razvoj. Nadaljnja faza je obsegala varnostno analizo sistema, ki je zajemala prepoznavanje morebitnih groženj, oceno tveganja in analizo po metodologiji DREAD. To nam je omogočilo jasen vpogled v morebitne šibke točke sistema in kritična področja, ki zahtevajo posebno pozornost. Celosten pristop k analizi varnosti nam omogoča, da zaznamo morebitne težave in se ustrezno pripravimo na njihovo reševanje. S končnimi sklepi in podprto s SWOT-analizo smo se lotili vprašanja prihodnjega razvoja AuthQ. Ugotovili smo, da je ta produkt perspektiven in vreden nadaljnjega razvoja v okolju, kjer je varnost ključna. Obenem smo se zavedali, da se pojavljajo izzivi, ki zahtevajo preudarnost in strategijo. Prilagajanje zakonodaji, sodelovanje s strokovnjaki za testiranje in vzdrževanje certifikacij so ključni elementi, ki bodo omogočili AuthQ, da ostane odgovor na zahtevne izzive digitalne dobe tudi v prihodnosti.
Keywords: standardi kakovosti, eIDAS, varnost na spletu, SSL-certifikati
Published in DKUM: 01.12.2023; Views: 336; Downloads: 16
.pdf Full text (1,97 MB)

6.
Spletni portal za tekmovanje videoposnetkov uporabnikov
Tomo Barle, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu želimo predstaviti potek, razvoj in aktualno stanje spletnega portala, ki bo omogočal uporabnikom medsebojno tekmovanje videoposnetkov v najrazličnejših aktivnostih. Cilj je bil ustvariti konkurenčen spletni portal, ki bo zadovoljil potrebe uporabnikov. Za razvoj smo uporabili številne programske jezike in knjižnice, vključno z JavaScriptom, Reactom, Node.js in drugimi. Za varno, odzivno in zanesljivo shrambo videoposnetkov in ostalih vsebin smo se zanesli na tehnologije in orodja kot so PostgreSQL, Prisma, Express.js, Github in podobno. Za obdelavo izvorne kode, uporabniških videoposnetkov in oblikovanje spletnega portala smo uporabili programsko opremo Visual Studio Code, Vegas Pro, Adobe Photoshop in Figma. S pomočjo SWOT analize smo ocenili, da rešitev v celoti izpolnjuje zastavljene cilje, ki pa jih je mogoče še nadgraditi v prihodnosti.
Keywords: spletni portal, videoposnetek, tekmovanje, razvoj, orodja.
Published in DKUM: 08.11.2023; Views: 430; Downloads: 23
.pdf Full text (4,04 MB)

7.
Razvoj avtomatskih sistemov za naročanje v restavracijah
Andraž Ješe, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je bil izdelati mobilno in spletno rešitev za gostinske obrate, ki bi strankam omogočala samostojno naročanje. Rešitvi imata podobno strukturo in omogočata naročanje hrane in pijače, klicanje natakarja ter pošiljanje zahtevka za plačilo. Rešitvi sta bili izdelani na način prototipnega razvoja. Za razvoj mobilne rešitve smo uporabili okolje Android Studio, kjer smo uporabljali programski jezik Java. Za razvoj spletne rešitve smo uporabili Wordpress, kjer smo uporabljali HTML, CSS in JavaScript. Pri obeh sistemih smo strežnik simulirali s pomočjo orodja XAMPP, ki nam je omogočil tudi uporabo baze podatkov. Po testiranju rešitev smo izvedli SWOT analizo ter na njeni osnovi sistema primerjali ter poiskali možne izboljšave za prihodnji razvoj.
Keywords: avtomatski sistem, naročanje, razvoj sistemov, restavracije, QR-koda
Published in DKUM: 17.10.2023; Views: 330; Downloads: 30
.pdf Full text (3,39 MB)

8.
Prenova spletne strani otroške igralnice lolliland
Brigita Mulec, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena prenova spletne strani otroške igralnice Lolliland. Spletna stran igralnice ima ključno vlogo pri privabljanju strank, zato je bil naš cilj vzpostaviti dobro načrtovano, pregledno, živo stran, ki je prilagojena potrebam ciljne skupine. Po analizi obstoječe spletne strani smo naročniku predlagali izboljšave ter jih izvedli. Stran smo vzpostavili v sistemu za upravljanje spletnih vsebin WordPress in s pomočjo njegovih vtičnikov prišli do želene strani. Po izdelavi spletne strani sta sledili njena optimizacija in Google analiza. V zadnjem delu diplomskega dela so predstavljeni rezultati SWOT analize, kjer so predstavljene ključne ugotovitve prenovljene spletne strani ter možnosti za njen nadaljnji razvoj.
Keywords: WordPress, spletna stran, optimizacija spletne strani, otroške igralnice
Published in DKUM: 25.09.2023; Views: 369; Downloads: 36
.pdf Full text (2,84 MB)

9.
Posodobitev in optimizacija spletne strani podjetja Asatrans d. o. o.
Jan Lenič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Namen zaključnega dela je bil izdelati novo, posodobljeno spletno stran za prevozniško podjetje Asatrans d.o.o. Pri tem smo uporabili platformo WordPress. Delo smo osredotočili na področje spletnega oblikovanja in razvoja, pri čemer je bil glavni cilj izboljšati predstavitev podjetja na spletu in posledično tudi uporabniško izkušnjo. Pri izdelavi nove spletne strani za podjetje Asatrans d.o.o. smo uporabili različne metode. Opravili smo analizo obstoječe spletne strani in konkurence, razvili vizualne elemente ter vse skupaj implementirali na platformi WordPress. Na vodilnem socialnem omrežju Facebook smo podjetju ustvarili profil in ga uspešno povezali s spletno stranjo. Ta korak bo v prihodnosti prispeval k izboljšanju prepoznavnosti podjetja tako v poslovnem svetu kot med potencialnimi naročniki. Pri izdelavi spletne strani smo se posvetili predvsem željam naročnika. V prvi vrsti je bila želja, da je stran profesionalnega izgleda, a vendarle bolj živih barv. To smo dosegli z določeno postavitvijo elementov in s prevladujočo oranžno barvo. Prav tako smo posodobili podatke in dodali gradnike, ki jih predhodna spletna stran ni vsebovala.
Keywords: Asatrans, prevozništvo, splet, WordPress, družbena omrežja
Published in DKUM: 25.09.2023; Views: 331; Downloads: 62
.pdf Full text (996,73 KB)

10.
Digitalizacija proizvodnega procesa
Gorazd Čadež, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena rešitev za digitalno zbiranje podatkov iz proizvodnega procesa. Podatki so se pred implementacijo te rešitve zbirali na staromoden način, torej s pisanjem na list papirja. Opisan je celoten razvoj programske opreme. Začetek temelji na kreiranju uporabniškega vmesnika, ki je napisan v programskem jeziku Python in je oblikovan po obrazcu, na katerega se je prej podatke zapisovalo ročno. V nadaljevanju je predstavljeno oblikovanje MSSQL baze ter povezave med bazo in vmesnikom. Zaključek naloge opisuje obdelavo digitalno zajetih podatkov. Implementacija aplikacije v proizvodnjo okolje podaja večjo sledljivost in preprostejši dostop do informacij, kar uporabniku precej olajša delo.
Keywords: Digitalizacija, Python, SQL, analiza podatkov, avtomatizacija proizvodnje.
Published in DKUM: 01.02.2023; Views: 629; Downloads: 77
.pdf Full text (1,75 MB)

Search done in 3.29 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica