| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 152
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Uporaba radiofrekvenčne identifikacije (RFID) v Slovenski vojski : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa Gospodarska in tehniška logistika
Renato Brezner, 2009, undergraduate thesis

Abstract: RFID je tehnologija, ki bazira na elektromagnetnem valovanju in identifikaciji oz. označevanju virov v njenem dometu. Prednost njene uporabe je v racionalizaciji stroškov in dela, olajšanem sledenju kontejnerjev, optimizaciji skladiščenja ter zmanjševanju človeških napak. Z uporabo RFID načina označevanja lahko operiramo z neprimerno večjo količino podatkov kot pri drugih načinih označevanja (npr. črtna koda). Osnovna slabost RFID tehnologije je v visoki ceni in velikem zagonskem strošku zaradi avtomatizacije informacijske logistične podpore. V Slovenski vojski RFID tehnologijo za zdaj uporabljamo pri registraciji delovnega časa in kontroli nadzora prostorov ter objektov posebnega pomena. Uporabo bi lahko razširili na področja spremljanja in sledenja virom na krizna žarišča, tako kot to uporabljajo v nam primerljivih državah NATO zavezništva. V diplomskem delu sem preučil različne možnost uporabe in predstavil rešitve vključitve RFID tehnologije pri povezovanju Slovenske vojske z NATO standardi.
Keywords: Slovenska vojska, avtomatska identifikacija, informacijski sistemi, sledenje, radiofrekvenčna identifikacija
Published: 28.08.2009; Views: 2779; Downloads: 321
.pdf Full text (1,38 MB)

2.
Uvedba RFID tehnologije v Knjižnici Brežice : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Kristijan Benkoč, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V nalogi je prikazana uvedba radiofrekvenčne identifikacije (RFID) knjižničnega gradiva kot nadgradnja tehnologije črtne kode v knjižnicah. Avtorja je zanimalo, katera programska oprema je potrebna za uvedbo tehnologije RFID, kakšen sistem se uporablja v slovenskih splošnih knjižnicah, katero RFID-opremo je treba kupiti in kakšno reorganizacijo delovnih procesov je treba opraviti. Narejena so bile raziskave, in sicer: analiza SWOT, statistika uporabe tehnologije RFID po Sloveniji, raziskava trga, ocenitev stroškov za vzpostavitev takšne tehnologije in primerjava dveh tehnologij. Naloga je zaključena s posnetkom stanja, prikazom procesov uporabe tehnologije RFID, možnostmi njene nadgradnje in z uvedbo tehnologije RFID v Knjižnici Brežice.
Keywords: knjižnice, knjižnično gradivo, knjižnična oprema, črtna koda, RFID, izposojanje gradiva, Cobiss, oprema RFID, diplomska dela
Published: 17.05.2011; Views: 3174; Downloads: 328
.pdf Full text (1,59 MB)

3.
OCENJEVANJE PROGRAMSKIH REŠITEV ZA PODPORO IZVAJANJA LOGISTIČNIH PROCESOV
Nejc Tušek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga je osredotočena na ocenjevanje programske opreme s pomočjo kakovostnega modela 9126-1, ki sta ga sprejeli mednarodni organizaciji [ISO] in [IEC]. Naloga je nadaljevanje dela opravljenega med praktičnim usposabljanjem pri podjetju VARD d.o.o. Sprva je opisana teoretična osnova, ki sestoji iz opisov mednarodne organizacije za standardizacijo ISO, mednarodne komisije za elektrotehniko IEC in modela kakovosti 9126-1, na podlagi katerega se bo ocenjevala programska oprema. V nadaljevanju naloge je v poglavju o obstoječem stanju, podan posnetek stanja podjetja ter kritična analiza programske oziroma pisarniške opreme, katero podjetje uporablja. Pridobljeni podatki so v poglavju s predlogi rešitev problema uporabljeni za opredelitev karakteristik in podkarakteristik modela kakovosti 9126-1 ter za določitev nivojev vsake podkarakteristike. Z upoštevanjem nivojev podkarakteristik so ocenjeni trije programi - Dropbox, OpenOffice Writer in Xara Xtreme LE.
Keywords: programska, oprema, kakovostni, model, 9126-1, ocenjevalni, list
Published: 16.10.2011; Views: 1396; Downloads: 78
.pdf Full text (3,30 MB)

4.
PREDLOG PRENOVE E-POSLOVANJA NA DOKUMENTARNEM PREVZEMU PODJETJA GORENJE, D.D.
Barbara Svetanič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Logistika je pomemben strateški dejavnik v vsakem podjetju. Procesi so tesno povezani med seboj, zato je potrebno delovati in zagotoviti celosten pogled nad vsemi poslovnimi področji v podjetju. Skupina Gorenje spada med vodilne evropske izdelovalce aparatov za dom z več kot šestdesetletno zgodovino. Temu primerno se vodstvo, vključno z zaposlenimi, trudi k nenehnemu izboljševanju poslovanja. Inovativnost, kreativnost in odzivnost so prednosti, s katerimi podjetje kljubuje gospodarski krizi. V okviru diplomskega dela je predstavljen pomen paletizacije in programske opreme SAP sistema, ki omogoča hitrejše delovanje sistema ter zagotavlja IT podporo za dosego poslovnih ciljev. Pomen nadzora nad paletizacijo predstavlja podjetju bistveno zmanjšanje stroškov. Uvedba novega načina poslovanja RFID tehnologije v povezavi s programsko opremo sistema SAP bi zagotovila podjetju nadzor nad vso paletizacijo. Na podlagi tega je predstavljena raziskovalna analiza o investiciji sredstev v podjetju, ki nakazuje, da je poslovanje z RFID tehnologijo potrebno in ekonomsko upravičeno.
Keywords: Sistem SAP, racionalizacija e-poslovanja, paletizacija, RFID tehnologija
Published: 16.10.2011; Views: 1624; Downloads: 197
.pdf Full text (8,11 MB)

5.
AVTOMATIZACIJA ODPREME BLAGA V PODJETJU VIGROS D.O.O.
Mateja Čuk, 2011, undergraduate thesis

Abstract: diplomsko delo obravnava predvsem avtomatizacijo odpreme blaga v podjetju Vigros d.o.o. s poudarskom na rešitvi problemov, ki vplivajo in ovirajo sam proces komisioniranja in odpreme blaga.
Keywords: skladiščenje, komisioniranje blaga, informacijska tehnologija
Published: 16.10.2011; Views: 1754; Downloads: 226
.pdf Full text (909,11 KB)

6.
PROJEKT ZAMENJAVE LOGISTIČNEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA V JOHNSON CONTROLS - NTU
Miodrag Kralj, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem hitrem razvoju na celotnem področju gospodarstva in negospodarstva je za obstoj in razvoj podjetij ena od zelo pomembnih dejavnosti spremljanje in nadzor poslovnih dogodkov in prav tako vseh logističnih dogodkov. V našem podjetju zagotavljamo elektronsko spremljanje poslovnih dogodkov s pomočjo operacijskega sistema UNIX in podatkovno bazo Ingres. V podjetju imamo oddelek Informatika, ki nam izdeluje in vzdržuje uporabne aplikacije. Znotraj koncerna veliko različnih operacijskih sistemov in podatkovnih baz. Z razvojem informacijske tehnologije se pojavljajo tudi želje po njenem poenotenju in s tem zmanjšanju stroškov – licenc za njeno uporabo. Prav tako bo s tem omogočeno poenotenje informacijske tehnologije, s tem pa poslovno poročanje in primerjava podjetij med seboj na področju Evrope. Znotraj teh sprememb se je znašlo tudi naše podjetje. Po predvidenih terminskih planih smo tudi mi zamenjali obstoječ informacijski sistem z novim, kar opisuje ta naloga.
Keywords: elektronsko spremljanje, notranja logistika, informacijski tok
Published: 16.10.2011; Views: 1481; Downloads: 84
.pdf Full text (2,19 MB)

7.
VAROVANJE IN OBVLADOVANJE LOGISTIČNIH TOKOV V PRIMERU ŠPORTNE PRIREDITVE
Dejan Skok, 2011, master's thesis

Abstract: Varovanje in obvladovanje logističnih tokov v primeru športnih prireditev je kompleksen problem, katerega pristop k reševanju mora biti holističen. Problematika je še kako aktualna ob vsaki večji organizaciji športne prireditve v Sloveniji. Najpogostejši problem, s katerim se soočajo vsi organizatorji športnih prireditev pri obvladovanju logističnih tokov, je kontrola pristopa kot orodje tehničnega varovanja prireditve in z njo povezana problematika množične strežbe udeležencev.
Keywords: varovanje, kontrola pristopa, logistika, logistični tokovi, menedžment dogodkov
Published: 16.10.2011; Views: 2172; Downloads: 213
.pdf Full text (2,34 MB)

8.
OZNAČEVANJE SPLETNIH DOKUMENTOV S KLJUČNIMI BESEDAMI NA OSNOVI NJIHOVE VSEBINE
Špela Sirše, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Kadar potrebujemo določene informacije, le-te največkrat iščemo na spletu, kar pa je ob poplavi različnih spletnih strani včasih teţje najti tisto stran, ki bi kar najbolje podala ţelene informacije. Večkrat se namreč zgodi, da spletna stran, ki jo iščemo sicer obstaja, vendar pa je spletni iskalniki ne najdejo. Vidnost spletne strani na spletnih iskalnikih je torej zelo pomembna, zato smo se odločili, da poskušamo izboljšati vidnost spletne strani, namenjene knjigi Programi za logistike. V prvem delu diplomskega dela smo predstavili teoretične osnove spletnih dokumentov, spletnih iskalnikov in optimizacije spletnih strani za iskalnike. Pojasnili smo tudi, zakaj je pomembna pozicija spletne strani na iskalnikih ter zakaj je pomembno označevanje spletnih dokumentov s ključnimi besedami. V drugem delu diplomskega dela smo predstavili prvotno stanje spletne strani, nato pa smo teoretično znanje prenesli v prakso in se lotili prenove strani, na koncu pa smo predstavili še rezultate prenove, ki smo jih pridobili z uporabo različnih programskih orodij.
Keywords: spletni dokumenti, spletni iskalniki, ključne besede, pozicija spletne strani na spletnem iskalniku, optimizacija spletne strani za spletne iskalnike
Published: 23.10.2011; Views: 1934; Downloads: 112
.pdf Full text (1,61 MB)

9.
INFORMATIZACIJA SKLADIŠČNEGA POSLOVANJA V PODJETJU INPOS D.O.O.
Aldijana Sakić, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi z naslovom Informatizacija skladiščnega poslovanja v podjetju Inpos, d. o. o. smo reševali problematiko skladiščnega poslovanja, ki zaostaja za razvojem na informacijskem področju. V teoretičnem delu smo definirali bistvene pojme, ki se nanašajo na skladiščno poslovanje in informatizacijo podjetij. Po teoretičnih trditvah smo raziskali, kako je to v praksi. Na osnovi posnetka stanja smo s kritično analizo prišli do ključnih vprašanj, ki se nanašajo predvsem na neurejene razmere v neprimernem skladišču z vidika razporeditve regalov in tamkajšnjega materiala. Ugotovili smo, da je najpomembnejši vzrok za neurejenost nezadostna informacijska podpora. Rešitve smo predlagali po zgledu uspešnega skladiščnega poslovanja z ustrezno informacijsko podporo v logističnem centru BTC. Na podlagi tega smo predhodno podali rešitve glede prostorske ureditve. Po tem pa naj bi sledila prenova starega ali uvedba novega informacijskega sistema z elementi podpore skladiščenja, kot je to v logističnem centru BTC.
Keywords: skladiščno poslovanje, informacijska tehnologija, informacijski sistem
Published: 23.10.2011; Views: 2031; Downloads: 296
.pdf Full text (1,75 MB)

10.
PREDLOG IZBOLJŠANJA PROCESOV SKLADIŠČENJA V PODJETJU INTEREUROPA D.D.
Mirjana Zarnec, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Vsaka organizacije je del vsaj ene ali več oskrbnih verig. Za uspešno integracijo oskrbne verige je ena od pomembnejših stvari delitev informacij. Pomanjkanje komunikacije in delitve informacij s poslovnimi partnerji lahko pripelje do učinka biča, kar bo povečalo ceno izdelka ali storitve za končnega porabnika. V diplomskem delu so predstavljene teoretične osnove oskrbnih verig, procesov skladiščenja in informatizacije. V nadaljevanju smo analizirali obstoječe stanje v podjetju. Analizirali smo procese uskladiščenja in izskladiščenja, predstavili dokumente, ki nastanejo pri vsakodnevnih opravilih. S pomočjo analize smo določili ozka grla v oskrbni verigi, na podlagi analize pa smo predlagali rešitev, ki bi prihranila veliko časa pri procesu skladiščenja. Laţja bi bila tudi delitev informacij skozi oskrbno verigo in pridobljeni podatki bi bili bolj točni.
Keywords: oskrbna veriga, učinek biča, RFID tehnologija, skladiščenje
Published: 25.10.2011; Views: 1800; Downloads: 227
.pdf Full text (3,05 MB)

Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica