| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 75
First pagePrevious page12345678Next pageLast page
1.
Izboljšan simetrični šifrirni algoritem AES
Dimitar Bebekoski, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Izboljšana varnost informacij in široka sprejemljivost naprednega šifrirnega standarda AES kot najvarnejšega simetričnega šifrirnega algoritma sta zmanjšali spletne napade, kar je spodbudilo raziskovalce k nadaljnjemu izboljšanju algoritma. Diplomsko delo predstavlja spremenjen in izboljšan simetrični šifrirni algoritem AES, ki je bil nato implementiran in ovrednoten glede na učinek plazu ter čas izvajanja. Kljub daljšemu času izvajanja je izboljšana moč šifriranja in dešifriranja, kar predstavlja želen dosežek, kot kažejo izmerjeni učinki plazov.
Keywords: varnost podatkov, kriptografija, napredni šifrirni standard
Published in DKUM: 29.03.2024; Views: 125; Downloads: 25
.pdf Full text (871,29 KB)

2.
Primerjava algoritmov za analizo sentimenta v filmskih kritikah : magistrsko delo
Virdžinija Milutinović, 2024, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo primerjali različne pristope za klasifikacijo sentimenta kritik filmov. Naš cilj je bil doseči čim višjo točnost pri klasifikaciji kritik. Uporabili smo algoritme, kot so metoda podpornih vektorjev, naključni gozdovi, naivni Bayes, odločitvena drevesa, k-najbližjih sosedov, logistična regresija in glasovanje. Rezultate smo merili z metriko točnosti. Ugotovili smo, da večji n-grami in algoritmi glasovanja dosegajo najboljšo točnost. Za najhitrejšo in najbolj točno klasifikacijo priporočamo algoritem glasovanja brez metode podpornih vektorjev, saj je bila ta najpočasnejša.
Keywords: analiza sentimenta, n-grami, algoritmi za klasifikacijo, točnost
Published in DKUM: 01.03.2024; Views: 104; Downloads: 15
.pdf Full text (2,00 MB)

3.
Uporaba spletnih komponent pri razvoju knjižnične aplikacije COBISS4 : diplomsko delo
Rene Svenšek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo opisali uporabo spletnih komponent pri razvoju knjižnične aplikacije COBISS4. Začeli smo z opisom tehnologij in knjižnic, uporabljenih v diplomskem delu. Nato smo opisali obstoječe stanje namizne knjižnične aplikacije COBISS3, v nadaljevanju pa smo opisali novo generacijo knjižnične aplikacije COBISS4, ki je spletna aplikacija. V osrednjem delu smo predstavili osnove spletnih aplikacij, opisali spletne komponente, ogrodje Vaadin in komponente, ki se uporabljajo v ogrodju COBISS4. Opisali smo razvoj lastne spletne komponente za uporabo grafov, za uporabo le-te znotraj ogrodja COBISS4 pa smo izdelali javanski programski vmesnik. Na koncu smo opisali testiranje knjižnične aplikacije.
Keywords: HTML, Spletna komponenta, JavaScript, Java, Vaadin
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 237; Downloads: 47
.pdf Full text (1,56 MB)

4.
Uporaba nevronskih mrež pri iskanju binarnih sekvenc z nizkimi avtokorelacijami : magistrsko delo
Jan Popič, 2023, master's thesis

Abstract: Uporaba nevronskih mrež je vedno bolj razširjena, tako v vsakdanjem življenju kot na različnih raziskovalnih področjih. Kljub razširjeni uporabi pa obstajajo raziskovalni problemi, kjer uporabna vrednost nevronskih mrež še ni bila preverjena. Eno izmed takšnih področij je iskanje binarnih sekvenc z nizko avtokorelacijo (ang. low-autocorelation binary sequence), pri katerem se iščejo binarna zaporedja različnih dolžin, ki imajo čim manjšo vrednost avtokorelacije. Takšne sekvence se zaradi svojih specifičnih lastnosti uporabljajo pri mnogih raziskovalnih področjih, njihovo iskanje pa predstavlja izjemno zahteven kombinatoričen problem. V našem delu predstavimo dve nevronski mreži, ki služita za usmerjanje iskalnega algoritma samoizogibnega sprehoda pri iskanju binarnih sekvenc dolžine 31 in 41. Prva nevronska mreža je učena pravil popačene simetrije. Ta pravila zmanjšajo dimenzijo iskalnega prostora, nevronska mreža pa se jih je uspela naučiti. V želji izboljšanja obstoječega mehanizma smo naučili tudi drugo nevronsko mrežo, ki v iskalnem algoritmu doseže statistično signifikantno boljše rezultate kot mehanizem popačene simetrije. Za to nevronsko mrežo dodatno analiziramo število funkcijskih ovrednotenj za dosego najboljše znane rešitve. Izkazalo se je, da izboljšana nevronska mreža za dosego najboljših znanih rešitev potrebuje manj funkcijskih ovrednotenj kot uporaba pravil popačene simetrije.
Keywords: nevronske mreže, binarne sekvence, iskalni algoritem, samoizogibni sprehod
Published in DKUM: 21.09.2023; Views: 212; Downloads: 45
.pdf Full text (2,58 MB)

5.
Razvoj spletne aplikacije za evidenco računalniške opreme : diplomsko delo
Kevin Pokeržnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema opis razvoja spletne aplikacije za Zavarovalno skupino Sava, natančneje za družbo Zavarovalnica Sava, d. d. Aplikacija služi kot eden izmed pripomočkov pri beleženju računalniške opreme podjetja in nudi številne funkcionalnosti.Te vključujejo ustvarjanje datotek za izdajo opreme, iskanje po zgodovini opreme, samodejno izpolnjevanje vnosnih polj, samodejno pošiljanje e-pošte, preverjanje pristnosti preko tehnologije Azure Active Directory itd. Delo zajema tudi analizo, v kateri aplikacijo primerjamo s predhodno.
Keywords: Python Flask, spletna aplikacija, Azure Active Directory, MongoDB
Published in DKUM: 23.05.2023; Views: 553; Downloads: 78
.pdf Full text (2,46 MB)

6.
The 100-digit challenge : algorithm jDE100
Janez Brest, Mirjam Sepesy Maučec, Borko Bošković, published scientific conference contribution

Abstract: Real parameter optimization problems are often very complex and computationally expensive. We can find such problems in engineering and scientific applications. In this paper, a new algorithm is proposed to tackle the 100-Digit Challenge. There are 10 functions representing 10 optimization problems, and the goal is to compute each function’s minimum value to 10 digits of accuracy. There is no limit on either time or the maximum number of function evaluations. The proposed algorithm is based on the self-adaptive differential evolution algorithm jDE. Our algorithm uses two populations and some other mechanisms when tackling the challenge. We provide the score for each function as required by the organizers of this challenge competition.
Keywords: differential evolution, optimization, global optimum, accuracy
Published in DKUM: 23.01.2023; Views: 403; Downloads: 15
.pdf Full text (425,62 KB)
This document has many files! More...

7.
Reševanje igre nurikabe s kolonijami mravelj : diplomsko delo
Tadej Bešenič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi predstavljamo učinkovitost optimizacije s kolonijami mravelj za reševanje japonske miselne igre Nurikabe. Razložimo pravila igre in njene osnovne lastnosti ter optimizacijo s kolonijami mravelj. Pojasnimo lastno implementacijo metode in metode iskanja v globino. Analiziramo krmilne parametre optimizacije s kolonijami mravelj. Vse algoritme primerjamo med seboj. Iz dobljenih rezultatov smo ugotovili, da je iskanje v globino časovno zahtevno. Optimizacija s kolonijami mravelj dosega dobre rezultate in omogoča reševanje zahtevnejših problemov.
Keywords: Nurikabe, optimizacija s kolonijami mravelj, iskanje v globino, miselne igre
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 368; Downloads: 49
.pdf Full text (1,08 MB)

8.
Napovedni model gibanja tržnih cen s pomočjo analize sentimenta : magistrsko delo
David Pintarič, 2022, master's thesis

Abstract: Na svetu obstajajo številni trgi, kjer lahko kupci in prodajalci trgujejo s finančnimi inštrumenti. Ker se cene na trgih neprestano spreminjajo, lahko to lastnost, ki jo imenujemo nestanovitnost, izkoristimo in, če imamo pravilno napoved, ustvarimo profit. V sklopu magistrskega dela se problema pravilne napovedi lotimo z uporabo analize sentimenta in jezikovnih tehnologij. S pomočjo objav uporabnikov na socialnem omrežju Twitter izdelamo model, ki napove gibanje tržne cene kriptovalute Bitcoin. Preizkusimo več različnih algoritmov za klasifikacijo sentimenta. Najboljše rezultate dosežemo z metodo podpornih vektorjev. Ugotovimo, da sta izdelan model in analiza sentimenta uporabna za napoved tržne cene, vendar sama po sebi nista dovolj natančna, da bi ju lahko uporabili kot edini kazalnik. Oba sta bolj primerna kot del večjega sistema za podporo pri odločanju.
Keywords: procesiranje naravnega jezika, analiza sentimenta, trgovanje, napovedni model
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 441; Downloads: 75
.pdf Full text (5,53 MB)

9.
Aplikacija za pregledovanje in podpisovanje slikovnih dokumentov PDF s pomočjo optičnega prepoznavanja besedila : diplomsko delo
Igor Kepe, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo razvili aplikacijo, ki bo pohitrila in olajšala podpisovanje dokumentov PDF. Implementirana je v programskem jeziku Python, optično prepoznavanje besedila pa je izvedeno z uporabo odprtokodne knjižnice Tesseract. Aplikacija je namenjena podpisovanju dokumentov PDF s slikovnimi in certificiranimi digitalnimi podpisi ter prepoznavanju besedila iz slik in slikovnih dokumentov PDF. Poleg tega nam lahko služi tudi kot enostavni urejevalnik besedila. V veliko pomoč je aplikacija lahko študentom ter vsem, ki se pri delu srečujejo z digitalizacijo ali arhiviranjem dokumentov. Prav tako vsem tistim, ki potrebujejo prepoznavo besedila natisnjenih ali skeniranih dokumentov.
Keywords: Optično prepoznavanje znakov, Tesseract OCR, digitalni podpis, Python, dokument PDF
Published in DKUM: 17.10.2022; Views: 300; Downloads: 31
.pdf Full text (2,57 MB)

10.
Primerjava metod jezikovnih tehnologij za odkrivanje lažnih novic : magistrsko delo
Nejc Lovrenčič, 2022, master's thesis

Abstract: Socialna omrežja in tradicionalni viri novic imajo velik vpliv na razmišljanje ter dejanja posameznikov v družbi. Napačna ali izmišljena dejstva in lažne novice lahko zato povzročijo veliko škodo. V sklopu magistrskega dela smo primerjali metode Naivni Bayes, logistično regresijo, nevronsko mrežo z dolgim kratkoročnim spominom in graf konvolucijsko nevronsko mrežo za odkrivanje lažnih novic. S preučitvijo sorodne literature in primerjavo metod smo ugotovili, da je težko prepoznati lažne novice zgolj s klasifikacijo besedila. Pri klasifikaciji novic na dva razreda se je najbolje izkazal logistična regresija, pri klasifikaciji na šest razredov pa nevronska mreža LSTM.
Keywords: jezikovne tehnologije, nevronske mreže, lažne novice, klasifikacija besedila
Published in DKUM: 11.05.2022; Views: 689; Downloads: 73
.pdf Full text (1,36 MB)

Search done in 0.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica